søndag den 28. februar 2016

Refleks eller forståelse !

  Nu viser et nyt studie, at din hund rent faktisk forstår dine følelser. Forskere har testet 17 voksne hunde af forskellig race og fundet ud af, at de er i stand til at fortolke menneskers og andre hundes ansigtsudtryk og lyde.
 
Bag undersøgelsen er hovedforfatter Natalia Albuquerque og hendes kollegaer fra University of Lincoln og University of São Paulo. Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Biology Letters. Undersøgelsen foregik på den måde, at alle 17 hunde skulle igennem 10 prøver. Hundene  kiggede på en skærm med billeder af ukendte, glade mennesker og hunde. Bagefter skulle hundene kigge på de samme ansigter – bare med sure ansigtsudtryk.
 
På samme tid afspillede forskerne enten lyden af en gøende hund, lyden af et ukendt menneske, der talte et fremmed sprog, eller en neutral lyd. Hundene kiggede meget længere på både hundens og menneskets ansigt, hvis ansigtsudtrykket passede til lyden. Selvom hundene var gode til at matche menneskets ansigtsudtryk med menneskelyden, var de endnu bedre til at gøre det samme med deres hundevenner.
 
»Der er stor forskel på at kunne lære at respondere passende til en vred stemme, og så at kunne genkende en række forskellige lyde og udtryk, som sammen indikerer en høj grad af følelsesmæssig modtagelighed. Vores resultater er de første, der viser, at hunde virkelig kan genkende følelser i mennesker og i andre hunde,« siger Daniel Mills, en af forskerne bag studiet.
 
Det kræver et højt kognitivt talent at kunne fortolke andres lyde og ansigtsudtryk, fordi der er en kombination af to forskellige sanser involveret. Når dyr kan læse andre dyrs følelsesmæssige udtryk, bliver de i stand til at evaluere hinandens sociale intentioner og motiver. Dette sker ofte samme dyreart imellem, men det nye studie viser altså, at hunde også kan læse menneskers følelser.
 
Jeg ved ikke om vores hund kunne klare samme test lige så godt, men sikkert er det at den opfører sig meget på linje med den stemning der er i huset. Dog kan jeg godt mistænke den for at "indpasse sig" efter en stemning, som den har lært at kende gennem at have set situationen mange gange. Altså en helt almindelig hunde trænings metode.
 
Og så skal det siges at den også engang imellem falder helt udenfor en bestemt stemning. Især når man kommer hjem fra arbejde. Så er den fløjtende ligeglad med mit humør. Den udstråler nærmest ovenud lykke, som om vi har været væk fra hinanden i flere dage.

Ingen kommentarer: