tirsdag den 27. maj 2014

Gab - Kedelig eller er det temperaturen !

Nu kan mysteriet om, hvorfor vi gaber, være tættere på en løsning. Østrigske forskere har opdaget, at mennesker gaber mere, når det er varmt, end når det er koldt, skriver sciencedaily.com. Det tyder på, at vi gaber for at nedkøle hjernen. Hidtil har man troet, at vi havde den mærkelige mekanisme, fordi den giver os et ekstra skud ilt til hjernen.
Forskerne fra Wien Universitet undersøgte, hvor meget folk lod sig ’smitte’ med gab, når de gik på gaden i både vinter- og sommer-tid. Resultaterne sammenlignede de med et lignende studie fra Arizona i USA, hvor klimaet er tørrere.
I Østrig gabte folk mere om sommeren end om vinteren. I Arizona var det omvendt. Men uanset hvad, var der flest gab, når temperaturen lå på omkring 20 grader. Ifølge forskerne skyldes det, at når luften er kropsvarm – som i den varme sommer i Arizona – bliver gaberefleksen sat ude af spil. Og bliver det koldere end 20 grader, sker det samme, fordi der ikke er grund til at nedkøle hjernen. ( Ja - Ja, så har jeg da en undskyldning for at gabe. Jeg ved dog ikke om manglende søvn ikke har en større indflydelse på gaben..... )

Ingen kommentarer: