mandag den 22. december 2014

Den korteste dag kan også lyse op !


Endelig nåede vi den korteste dag i år. Jeg er ikke særlig god til mørke og kulde, men alligevel ser jeg frem til denne dag hvert år. For slev om dagen er symbol på, hvor mørkt og trist det kan være, så er det også et tegn på at fra nu af går det den rigtige vej - Mod de lyse nætter - mod varme - mod det der gør at mit humør stiger væsentlig. - Dagen fortjener et forsigtig HURRA. Og en stille tak for at det nu også lysner i mit sind.

Og så fandt jeg denne lille krølle på den korteste dag på DMI - Lavet af Niels Hansen 

Vintersolhverv er tidspunktet, hvor Solen står lodret over den sydlige vendekreds, og nordenden af Jordens rotationsakse peger maksimalt væk fra Solen. I 2014 falder vintersolhverv i Danmark og Danmarks tidszone klokken 00.03 den 22. december.

Bornholm går solo
Det får nok den fleste til at tænke, at så må den 22. være årets korteste dag i Danmark. Sådan er det bare ikke. Det er nemlig den 21. i hele landet bortset fra på Bornholm, hvor det rent faktisk er den 22.

Hvorfor nu det?
Forklaringen ligger i, at netop på øjeblikket for vintersolhverv er den sande midnatslinje - som bevæger sig fra øst mod vest - kun nået frem til ca. 14. østlige længdegrad. I modsætning til tidszonerne, der hopper halve eller hele timer fremad, bevæger den sande midnatslinje sig i en lang, glidende bevægelse, der sender den Jorden rundt på et døgn - præcis som f.eks. daggrylinjen.
Øst for den sande midnatslinje er mandag årets korteste dag, mens det vest for er søndag. Og da den 14. østlige længdegrad løber nord-syd et par kilometer øst for svenske Ystad, ja så er det kun Bornholmerne, som får årets korteste dag den 22.

Kloden delt i to
I alle tidszoner øst for os og frem til datolinjen i Stillehavet falder solhverv ligeledes den 22. Det gælder f.eks. i Moskva (solhverv 02.03 lokal tid), Rangoon (05.33) eller Auckland (12.03). I Auckland er solhvervet dog sommersolhverv og ikke vintersolhverv, og den 22. december årets længste dag, fordi Auckland ligger på den sydlige halvkugle.

Vest for os og frem til datolinjen er historien imidlertid en anden. Her er søndag årets korteste dag, fordi det præcise tidspunkt for solhverv falder 21. december lokal tid f.eks. i Nuuk (20:03), Mexico City (17:03) eller Honolulu (13:03). - Hvor den korteste dag varierer alt efter, om man bor mod øst eller vest, så er den længste nat dog stort set alle steder på den nordlige halvkugle natten mellem den 21. og 22. december. Det skyldes, at Solen netop på tidspunktet for solhverv er tæt på at stå lige over datolinjen i Stillehavet. Til sidst skal det bemærkes, at forskellen mellem længden af den korteste og den næstkorteste dag er under 1 sekund. Og historien skal ikke skygge for, at dagene igen bliver længere fra lige-om-lidt.  Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

Ingen kommentarer: