tirsdag den 9. september 2014

Gå din hjerne stærk !


Vidundermidlet som skal holde hjernen skarp langt ind i alderdommen er måske fundet. Og det der langt mere simpelt, end man turde håbe på: Sørg for at gå 10 km om ugen.
Amerikanske forskere fra University of Pittsburgh har fulgt omkring 300 personer siden 1989. Personerne var dengang omkring 78 år. Ni år efter blev personernes hjerner scannet og målt. Alle blev på det tidspunkt bedømt til at være normalt fungerende. Men bare fire år efter blev en tredjedel af forsøgspersonerne bedømt til at have udviklet milde kognitive forringelser eller demens.
Jo mere fysisk aktiv, jo færre forringelser i hjernen
Fysisk aktivitet gør risikoen for at udvikle kognitive (dvs. det der har med tænkning, erfaring og opfattelse at gøre) forringelser meget mindre. Det fandt forskerne ud af, ved at samkøre oplysninger om personernes sundhedsstilstand, hjernescanninger og rutiner med hensyn til at gå.
Forskerne konkluderede endnu mere specifikt, at jo mere en person går, jo mere hjernevæv vil personen have i de områder af hjernen, som har betydning for tænkningen. Den positive sammenhæng mellem mængden af hjernevæv og gåture viste sig kun at findes hos de personer, som regelmæssigt går lange distancer svarende til mellem 10 og 15 km om ugen.
Hukommelsestab og hjerneforfald er ikke uundgåeligt

»Vi tænker ofte på hukommelsestab og hjerneforfald som uundgåelige dele af eller ligefrem karakteristika af alderdommen. Men der er rigeligt med bevis for, at det ikke er uundgåeligt. Denne undersøgelse er den del af beviset for, at vi kan bevare vores hjernevæv og bevare vores hukommelse langt ind i den sene voksenalder ved at opretholde en aktiv og engageret livsstil,« siger Kirk I. Erickson, adjunkt i psykologi ved Pittsburgh University til USA Today.

Ingen kommentarer: