mandag den 10. marts 2014

Semi udlært vinduespudser !



1. Vask vinduerne mindst 3-4 gange årligt

Ved at vaske og pudse vinduer ofte får skidt og partikler ikke får lov at ophobe sig på glasset, og vinduerne bliver nemmere at rengøre. Hvis der fx er meget salt eller partikler fra brænderøg i luften, kan det være nødvendigt at vaske hyppigere.

2. Vær opmærksom på vejret

Du kan principielt vaske vinduer i al slags vejr. Men du skal være hurtig med svaberen i stærkt solskin om sommeren (hvor vandet hurtigt fordamper) og i frostvejr (hvor det hurtigt fryser).

3. Det skal du bruge til vinduespudsning

En spand, lunkent vand, en blød svamp eller børste, en god svaber med hård og hel gummiliste uden hakker, opvaskemiddel, husholdningseddike, tørre, fnugfri klude eller viskestykker og universalrengøringsmiddel.

4. Lav din egen blanding eller køb en professionel

En god hjemmelavet blanding til vinduesvask er 5 liter lunkent vand, 1 spsk. opvaskemiddel og en deciliter husholdningseddike - det binder kalken i vandet, så det ikke sætter sig som striber eller pletter på ruden efter vask. Kom en smule sprit i vandet i frostvejr, så fryser vaskeblandingen ikke så nemt på ruden. Brug ikke glasrengøring på spray til udendørs vinduer - væskemængden er ikke tilstrækkelig til at rengøre ordentligt, og du kommer reelt blot til at køre skidtet rundt. Du kan også vælge et professionelt vinduespudsemiddel som fx Vindulan - det anbefaler Bolius oldfrue Grethe Henriksen varmt.
 
 
 
Her er en måderne, du kan pudse vinduer på: Start i det øverste venstre hjørne og følg pilene. Overlap lidt af det, du allerede har skrabet, når du fører vinduesskraberen rundt. Hvis du vil slippe for striber på vinduet, bør du pudse hele vinduet i én bevægelse uden at slippe skraberen.
Illustration: Rie Jerichow
 

5. Vask ruden med svamp eller børste

Vask ruden grundigt med en svamp eller blød børste. Er ruden meget beskidt, så vask, træk det værste vand af med svaberen – og vask ruden igen, før du giver en grundig omgang med svaberen (som beskrevet nedenfor).

6. Fjern vandet med en svaber

Der er 2 måder at anvende svaberen på:
  1. ”Begynder”: Træk svaberen fra det ene øverste hjørne og vandret mod det næste. Løft svaberen og træk herefter vandet af i lodrette, overlappende baner fra top mod bund. Brug vaskeskind til at trække vandet af helt små vinduespartier, hvor svaberen ikke kan komme til.
  2. Rutineret ”vinduesvasker”: Sæt svaberen lodret til vinduet i et af de øverste hjørner, træk vandret over vinduet, vend svaberen 90 grader, kør en smule ned, vend den igen og træk vandret over vinduet igen. Fortsæt, til du når et af de nederste hjørner. Husk et godt overlap mellem banerne – og lad ikke svaberen slippe vinduet, før du er færdig (så undgår du striber).

7. Vær hurtig og undgå striber

Uanset hvilken metode, du anvender, er det vigtigt at have et vist overlap mellem ”banerne”, og at bevæge svaberen så hurtigt, at vandet ikke når at fordampe nogen steder på ruden, inden du når bunden - det gør det nemmere at undgå striber.

8. Tør grundigt efter

Brug en helt tør og ren, fnugfri klud eller et tilsvarende rent, tørt og fnugfrit viskestykke til at tørre efter med. Det er en fordel, hvis kluden/viskestykket har været vasket nogle gange. Se evt. efter indefra og ud mod lyset for at fange evt. striber.

9. Drop avispapir

Det kan være spild af tid at efterpolere vinduet med avispapir - det stammer fra, da tryksværten var blybaseret og havde en polerende effekt, men virker ikke nær så godt i dag, hvor sværten er sammensat på en anden måde.

10. Husk vinduesrammer og karm

Vask vinduesrammer og karm et par gange årligt med en klud, rigeligt lunt vand og en smule universalrengøring. Tør efter med en tør klud. Vask rammerne, før du vasker vinduerne, og vask vindueskarmen efter, du har vasket vinduerne. Dæk karmen med fx et par udbredte aviser, hvis den ikke skal vaskes, så den ikke bliver beskidt.

Ingen kommentarer: