tirsdag den 18. marts 2014

Havearbejde kan gøre ondt !

Danskerne er i fuld gang med at luge, beskære og grave i haven. Men vær forsigtig: Mange overbelaster led, muskler og sener – og i værste fald kan det resultere i alvorlige rygskader. Det mærker både fysioterapeuter og kiropraktorer hvert år, når havesæsonen begynder.
- Hver sæson sine skader, og fra nu af og de næste par måneder frem, har vi altid et stor rykind af patienter, der har afprøvet havens glæder og pludselig kan mærke noget i ryggen, som de ikke plejer at mærke, siger fysioterapeut Karsten Høgh, der har 12 års erfaring som fysioterapeut. Han praktiserer på Hinnerup Fysioterapi & Træning og driver sitet fysioshop.dk.

Varm op før det grove havearbejde

Hans bedste råd til haveejere er at tage det stille og roligt. De fleste løfteskader sker om formiddagen, og det tilskriver han, at folk går i gang lige efter morgenmaden, hvor kroppen stadig er ’kold’.
- Ligesom man varmer op, når man skal dyrke sport, bør man også gøre det, før man går i gang i haven. Start med de mindre belastende opgaver, og vent med det hårde gravearbejde til kroppen er varm, siger Carsten Høgh.
 

Havearbejde kan give diskusprolaps

Har du dyrket sport og motion hele vinteren, er du alt andet lige bedre rustet til at klare arbejdet. Men alle – også de veltrænede – kan få en pludselig skade, når det går løs i haven. Havearbejde handler som regel om, at noget skal skubbes, trækkes, graves og løftes, og hver gang bøjer vi ryggen fremover og vrider den måske også samtidig. - Det belaster især diskusskiverne på rygsøjlen, og i værste fald kan det give en prolaps. Jeg anbefaler altid folk at variere opgaverne i haven, så man skiftevis laver noget ved jorden og i højden. - Har man kun én type opgave, så sørg i det mindste for at lave nogle øvelser, hvor ryggen strækkes bagud. Når det først er gået galt, kan man nemlig ikke længere strække ryggen, siger Carsten Høgh.

Pas på, hvis du smider tøjet i haven

Mange kommer til at svede, når det går løs med skovl og spade, og så smider de typisk noget af tøjet. Men også her skal man passe på. - Det er i orden at smide noget af tøjet, når man har fået varmen, men pas på udsatte steder. Ryger trøjen op og bukserne ned, så risikerer du, at lænden får kulde, og så kan det gå rigtig galt, inden det bliver aften, advarer Carsten Høgh. Han anbefaler haveglade patienter, der har en svag ryg, ind i mellem at støtte ryggen med et korset, mens havearbejdet står på.
 

5 gode råd, når du er i haven

  1. Fornuftig påklædning: Tag tilstrækkeligt varmt tøj på, så du ikke bliver kold. Fodtøjet skal også være i orden, træsko uden hælkappe og gummitræskol a la Clogs dur ikke.
  2. Begynd stille og roligt: Udfør de mindst belastende opgaver først. Ryggens led og muskler bør varmes op før særligt krævende havearbejde.
  3. Variér opgaverne: Lav skiftevis arbejdsopgaver i skulderhøjde og jordhøjde. Skift fx hver time.
  4. Stræk ryggen: Bevæg ryggen i den modsatte retning, hvis din ryg har udført foroverbøjet arbejde i længere tid - så får ryggens led og muskler en pause. Sæt dig ikke ned, det belaster lændens led unødvendigt. Gå i stedet en tur, hold dig oprejst eller læg dig ned og hvil ryggen!
  5. 5. Vær realistisk: Arbejdet behøver ikke blive gjort på én dag. Hvis du mærker tiltagende stivhed, muskelømhed, eller uro i ryggen, er det tid til en pause.
Kilde: Carsten Høgh, fysioterapeut

Ingen kommentarer: