torsdag den 11. august 2016

Sov med hønsene !

Hvis du skal rejse til en eksotisk del af verden, hvor du kan risikere at få malaria, kommer her et godt råd: Sov med en høne ved siden af din seng. Et nyt studie viser nemlig, at malariamyg frastødes af høns’ lugt, skriver The Independent. Studiet er publiceret i tidsskriftet Malaria Journal.

Forskere fra Sverige og Etiopien undersøgte blodet i malariamyggen Anopheles arabiensis i tre landsbyer i Etiopien, hvor mennesker ofte lever sammen med deres husdyr. Studiet viste, at ud af 1.200 myg, der for nyligt havde spist, havde kun én bidt en høne eller hane, hvor langt de fleste havde bidt enten mennesker eller kvæg.

Der var omkring 6.700 mennesker, 10.000 kvæg, 3.200 høns, 850 geder og 480 får ’tilgængelige’ for myggene. En af årsagerne til, at myg ikke er vilde med at bide høns er ifølge forskerne at høns spiser myg, og dermed udgør en trussel for myggene. En anden er, at de tykke fjer gør det svært for myggene at komme igennem. Men den mest interessante årsag er, at hønsenes lugt i sig selv viste sig at være frastødende for myggene.

Forskerne identificerede fire centrale duftstoffer hos hønsene. Så satte de myggefælder med og uden hønse-duftstofferne op i 11 hjem i 11 dage, hvor en frivillig gik med til at sove i en seng ved siden af.
Væsentligt færre myg blev fanget i de fælder, der indeholdt lokkemad med duftstoffer. En levende høne i et bur ved siden af en fælde havde ligeledes en frastødende effekt.

»Dette studie påviser for første gang nogensinde, at malariamyg aktivt undgår at bide bestemte dyrearter, og at denne opførsel reguleres af de lugte, som høns udsender,« siger professor og medforfatter af studiet Rickard Ignell fra Sveriges lantbruksuniversitet til The Independent.

Ingen kommentarer: