onsdag den 6. juli 2016

Prostata - Gode nyheder !

Det bedste ved den nye behandling er ifølge lægerne de markant færre hospitalsbesøg.  Og det er ikke en gang det eneste positive resultat ved behandlingen, som går under navnet Stereotactic Body Radiation Therapy (SBRT). For behandlingen har en helbredelsesrate på 98,6%.


Tæppebomber prostatakræft

Den nye behandling virker ved, at flere stråler på samme tid beskyder tumoren i prostata fra forskellige vinkler. Strålerne, som ofte er kraftige røntgenstråler, afgiver en høj stråledosis til tumoren, mens det omkringliggende væv bliver skånet.  Det kan skære hospitalsbesøgene for en patient ned fra 44 behandlinger til bare 5 behandlinger.

Prostatakræft helbredes ofte

Allerede i dag er helbredelsesraten på tidlige stadier af prostatakræft høj og ligger mellem 80 og 90%. Og afhængigt af tumorens udviklingsstadier bliver prostatakræft behandlet på tre måder:
  • Læger fjerner prostata – også kaldet blærehalskirtel – kirurgisk.
  • Læger implanterer en form for radioaktive frø i prostata vha. nåle.
  • Stråling, som kræver mellem 42 og 45 behandlinger.
Den nye SBRT-behandling er altså langt mindre invasiv og tidskrævende end de nuværende behandlinger.

Ligeså få bivirkninger

Behandlingen er testet igennem fem år på University of Texas Southwestern, hvor 91 patienter med prostatakræft på stadie 1 og 2, som er de mindst udbredte stadier. Kun 1 patient fik et tilbagefald af kræft i løbet af fem år. Og bivirkningerne er de samme som ved de andre behandlinger: urinvejsproblemer, irritation ved endetarmen og impotens.  Resultaterne er netop udgivet i European Journal of Cancer.

Af Karine Kirkebæk 

Ingen kommentarer: