fredag den 22. juli 2016

Din næse husker !


Du mærker lugten af cigar og er på et split­sekund tilbage i dine bedsteforældres dagligstue, hvor farfars cigar sendte røgtåger gennem stuerne. Lugte giver os nemlig følelsen af at være til stede midt i situationen, så vi ikke bare tænker på vores minder, men reelt genoplever dem.  Her er en række eksempler på stoffer, som lugtesansen og hjernen ofte genkalder minder ud fra:

● Penge trigger lugtesansen

“Penge lugter ikke,” siges det. Men mønter har en helt speciel metallisk lugt. Det skyldes stoffet 1-okten-3-on, som egentlig er en kropslugt, der har reageret med mønternes metal.
 

● Gamle bøger hørmer af nedbrudt papir

Den særlige luft i et antikvariat med brugte bøger opstår, når papirets cellulose og lignin med tiden nedbrydes til sødlige duftmolekyler som vanillin, toluen og benzaldehyd.

● Lugtesansen husker fjernsynet

Fladskærmens forgænger, fjernsynet, havde et billedrør, der brugte højspænding og fik luftens ilt til at danne skarpt lugtende ozon.

● Skocreme er tilsat stank-overdøver

Skocreme består af skrappe kemikalier med en ubehagelig lugt, der ikke kan sløres af velduftende parfumer. I stedet tilsættes nitrobenzen, der ikke selv lugter særlig godt, men trods alt overdøver stanken.

Lugtesansen beskytter også mod indavl

Du kan ikke bare takke lugtesansen for, at den bringer dine gamle minder til live - den gør det også muligt at udvælge partnere, der er fornuftige at få børn med.

Ingen kommentarer: