torsdag den 28. juli 2016

Dolken fra det ydre rum !

Forskere har analyseret den egyptiske konges våben, som med al sandsynlighed er lavet af meteorit. En ny undersøgelse af Tutankhamons dolk har vist, at bladet er fremstillet af jern fra en meteorit.
Dolken blev fundet i Tutankhamons sarkofag, da en britiske arkæolog fandt den unge konges gravkammer i 1923.  Nu har italienske og egyptiske forskere foretaget en røntgen-analyse af bladet og sammenlignet resultatet med meteoritter fundet i Egypten.  Ud fra skanningen kunne forskerne finde frem til jernets nøjagtige indhold, som bl.a. bestod af hele 10% nikkel og 0,6% kobolt.

Højt nikkelindhold blev afgørende

Den store procentdel fik forskerne på sporet af materialets afstamning, fordi "meteorittens tydelige kendetegn netop er dets høje indhold af nikkel", fortæller rapportens hovedforfatter, Daniela Comelli, til Discovery News. Med startpunkt i Det Røde Hav begyndte forskergruppen en omfattende undersøgelse af de meteoritter, som er fundet i en radius på 2.000 km. Den undersøgelse var besværet værd: - "Kun én meteorit ved navn Kharga viste sig at indeholde nikkel og kobolt, som stemmer overens med sammensætning af indhold i sværdet", fortæller en begejstret Comelli.

Egypterne satte pris på meteorit

Meteoritten Kharga blev fundet på en kalkstenflade i byen Mersa Matruh i år 2000. Ifølge forskergruppens rapport har egypterne værdsat det fornemme materiale højt, og de har måske endda opfattet stenen som en besked fra oven. Forskerholdet ønsker nu at undersøge flere genstande fra Tutankhamons grav for at blive klogere på, hvordan egypterne fremstillede de fornemme ejendele af meteroit.

Ingen kommentarer: