mandag den 20. maj 2013

Hårdt arbejde !


Folk med hårdt fysisk arbejde dør tidligere af hjertekarsygdom end folk med stillesiddende kontorjobs, viser stor dansk undersøgelse. Forskerne anbefaler motion i fritiden, fordi det får risikoen for død til at falde markant. Hvis du tror, at du er kernesund og roligt kan smide benene op på sofaen, når du kommer hjem fra en hård dag med mange bevægelser på arbejde, kan du godt tro om igen.
Ny dansk forskning viser, at folk med fysisk hårdt arbejde har højere risiko for at falde døde om af hjertekarsygdomme, end folk som sidder på deres flade dagen lang. Sådan lyder den overraskende melding fra et hold forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som har undersøgt data på 5.000 danskere gennem 30 år. - »Vi synes, det er en vigtig undersøgelse, for mange i dag har hårdt fysisk arbejde, og de fleste tror måske, at det er tilstrækkeligt at være fysisk aktiv i sit arbejde. Men undersøgelsen viser netop, at det ikke er tilstrækkeligt,« siger Andreas Holtermann, forsker, ph.d. ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som har lavet undersøgelsen sammen med forskere fra Syddansk Universitet og Bispebjerg Hospital. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Scandinavian Journal of Work Environment and Health, og forskerne har taget højde - »kontrolleret« - for faktorer, der kunne tænkes at påvirke konklusionen. Det drejer sig om alder, BMI, blodtryk, diabetes, alkohol, rygning og social klasse.
 
Usikker på årsag
Resultatet strider direkte mod barnelærdommen om, at alle former for fysisk aktivitet er god motion, som gavner helbredet. Det lyder samtidig som et kæmpeparadoks, at man løber ind i færre problemer med hjertekarsygdomme, hvis man sidder på en kontorstol hele dagen i stedet for at lave hårdt fysisk arbejde. Ifølge Andreas Holtermann kan de overraskende resultater dække over, at den fysiske aktivitet på arbejdet mangler nogle vigtige muligheder, som man typisk har i træningen i fritiden, f.eks. at variere intensitet og aktivitet og justere varigheden af arbejdet og muligheden for at restituere. - »Indtil videre kender vi ikke mekanismen bag tallene, men vi er i fuld gang med at undersøge, hvilke faktorer, der kan forklare vores fund,« lyder det fra Andreas Holtermann.
 
Motion i fritiden hjælper meget
Mens forskerne har svært ved at give en præcis forklaring på årsagen, er de ikke det mindste i tvivl om løsningen på problemet. Undersøgelsen viser, at motion som gå- og cykelture i mindst fire timer om ugen nedsætter risikoen for at få hjertekarsygdomme af hårdt fysisk arbejde med hele 38 procent. - »Det er en betydelig forskel i risikoen for at dø, så det er meget vigtigt at fortælle folk, at de skal sørge for at træne i deres fritid,« fortæller Andreas Holtermann. Folk med hårdt fysisk arbejde får pudsigt nok ingen ekstra gavn af at træne meget hårdt i deres fritid. Det er nok at træne moderat. Omvendt har folk med moderat hårdt arbejde godt af at træne hårdt i deres fritid. (Se boksen tíl højre.)
 
Kvinder og folk med dårlig form under lup
Forskerne bygger deres konklusioner på data fra en stor undersøgelse af mænd på 40-59 år, som i 1970 og 1971 arbejdede hos 14 udvalgte firmaer inden for blandt andet vejarbejde, jernbanearbejde, militær, told- og bankvæsen. Ifølge Andreas Holtermann har arbejdet muligvis forandret sig for de enkelte faggrupper, men principperne om indholdet af deres arbejde kan sandsynligvis sagtens overføres til nutidige erhverv. Forskerne kaster sig nu over en undersøgelse af, om kvinder bliver ramt på samme måde som mænd, og om personer med dårlig kondi har en ekstra stor risiko for at dø af hjerteproblemer, når de laver hårdt fysisk arbejde.

Ingen kommentarer: