lørdag den 2. august 2014

Fine bisser kræver systematik !

Børst dine tænder rigtigt
Langt de fleste af os børster vores tænder flere gange dagligt – alligevel er der rigtig mange af os, som ikke har en god mundhygiejne. Det hænger blandt andet sammen med, at vi simpelthen ikke børster godt nok. Alle tænder skal børstes på alle fladerne, og det skal være med en lille, blød børste og små cirkelbevægelser. Bruger du en elektrisk tandbørste, kan du bare føre tandbørsten rundt i munden fra tand til tand – den laver selv cirkelbevægelserne. Start og slut samme sted hver gang, så du kommer over hver tandflade to gange. Sørg for at komme rundt om alle tænderne – som en tommelfingerregel kan du huske på, at det tager to minutter at børste sine tænder grundigt. Tandlæge Rune Skou har lavet to små film, der viser, hvordan man børster sine tænder korrekt med henholdsvis en elektrisk og en traditionel tandbørste.

Pas på de blinde vinkler
Det er nemt at børste de tre sider af tænderne, men de to sider, der vender ind mod nabotænderne, er det straks sværere at fjerne Karius og Baktus fra. Brug tandtråd, tandstikker eller en mellemrumsbørste til at fjerne snavs og bakterier her. Gør mellemrummene rene en gang dagligt.


Tandstikkere
Hvis du bruger tandstikkere, skal de være trekantede, så de passer til mellemrummet, og tandstikken skal bare føres ind og ud. Den skal føres helt ind, til den slutter tæt op ad tandvæggene på begge sider.



Tandtråd
Tag et stykke på 15-30 cm, rul det op mellem pegefingrene, og stram det ud med tommelfingrene – der skal være ca. 1-2 cm tråd mellem fingrene. Før tråden ned mellem to tænder ved at file forsigtigt frem og tilbage med tråden. Når du er nede i hulningen mellem to tænder fører du den igen forsigtigt op langs først den ene tand og gentager herefter langs den anden tand.



Mellemrumsbørste
En mellemrumsbørste ligner en lille bitte flaskerenser, som føres ind i det lille mellemrum mellem tænderne ligesom tandbørsterne. De fås i flere forskellige størrelser, og du skal bruge den størst mulige for at få det bedste resultat.

Fluor?
Fluor er det eneste middel, som beviseligt beskytter mod karies, og derfor anbefales tandpasta med fluor. Fluor er giftigt i større mængder, så det er ikke alle, der er trygge ved at komme det i munden. Der skal dog ret store mængder til, inden det udgør en beviselig risiko for helbredet. Generelt skal man bruge den mængde tandpasta, der svarer til en lillefingernegl og spytte den overskydende tandpasta ud bagefter. Man skal være opmærksom, når man børster tænder på små børn, som ofte spiser tandpastaen. Her skal man heller ikke bruge mere tandpasta, end det, der svarer til barnets lillefingernegl. Begynd tandbørstningen med at fordele tandpastaen rundt i munden på tænderne, hvor den har sin gavnlige effekt.


Når du er færdig med at børste tænder, så spyt den overskydende tandpasta ud, men undlad at skylle, så der efterlades et tyndt lag fluor på tænderne og i mundens spyt, hvor det fortsætter med at beskytte mod karies. I helsekostforretninger er det muligt at købe forskellige tandpastaer uden fluor, men det beskytter altså ikke nødvendigvis mod karies og anbefales ikke af hverken tandplejere eller tandlæger.

Sjusk er den største risiko
Ifølge Formanden for Dansk Tandplejerforening Elisabeth Gregersen er manglen på grundighed den primære årsag til huller i tænderne og tandkødsproblemer. - De tre bedste råd til den daglige tandpleje er engagement, systematik og grundighed, siger Elisabeth Gregersen, og uddyber: - Vi er tilbøjelige til ikke at koncentrere os om tandbørstningen. Vi tænker, 'det gør jeg lige i aften i stedet', men den ene dag tager den anden. Resultatet bliver, at vi alt for mange gange bare sjusker lidt rundt i munden med tandbørsten i stedet for at være opmærksomme på at børste alle tænderne med små cirkelbevægelser.

Ingen kommentarer: