fredag den 28. november 2008

Godt gået - mælkemand !



Et stort tillykke til min gamle arbejdsplads for arbejdsmiljøprisen 2008. - I kategorien Psykisk arbejdsmiljø. Jeg var dengang ikke lige tilknyttet Kørselscenter Vestjylland, men føler stadig at det hænger sammen med alt den energi, der var i Arla´s arbejdsmiljø organisation. Så det er også et skulderklap til alle arbejdsmiljø nørderne i Arla.

Og sådan en pris kommer ikke i hus uden ildsjælene. Den helt speciel del af ens medarbejdere, der giver langt ud over det, som lønsedlen berettiger til. Og som ofte tænker deres personlighed sammen med deres arbejde. Det er desværre også den gruppe, man som virksomhed ofte kommer til at overse. Ledelse går langt hen af vejen ud på at optimerer, finde / rette fejl, og træne folk, der ikke gør det rigtige.

Fremhæv de gode kollegaer og få hudløse hænder af at klappe de gode på skulderne. Vi taler ikke om flere lønkroner, men anderkendelse. En udtryksform der burde være en naturlig del af ledelse. Især da den er udgiftsfri og meget nemmere at give end at modtage. Og som investering endda giver tifold tilbage. Så tænk ikke kun på prisen, også på de almindelige mennesker der står bag prisen.

torsdag den 27. november 2008

Mænd af få ord !



Hørte lige i radioen til morgen, en John Engelbrecht, der talte om kommunikation og forskel mellem mænd og kvinder. De havde konstateret at mænd havde ca. 3.000 ord i deres parat tale, mens kvinder havde ca. 7.000 ord. Hvis man så lægger alle de andre kommunikations måder som kvinder også benytter sig af: Mimik, lyde, attitude, attributter og flirt, så kunne de nå op på ca. 20.000 mulige måder at kommunikerer på. - - - Det hænger jo fint sammen med hans næste pointe - - - Han havde den påstand. At mænd havde en stor tilfredsstillelse ved at løse problemer, mens kvinder havde en stor tilfredsstillelse ved at tale om problemer.

Der gik jeg lige en Aha ! oplevelse. Jeg fik sat ord på det, jeg har tumlet med i mange perioder af mit liv. Ikke at det kan løse mine hverdags problemer, men nu kan jeg bedre forstå de samtaler jeg støder ind i på job eller i fritiden. - - - Og hvorfor havde jeg så ikke opdaget det noget før. - Ja, jeg havde ikke ord nok til at regne den ud !

onsdag den 26. november 2008

Trolde i Troldeskoven



Tre " bedagede herre " på besøg i Troldeskoven. Selv om vejret bed lidt i næsen, mente jeg at mine brødre og deres familie burde have noget frisk luft. Så vi tog, søndag formiddag, en tur til Vejen for at se på trolde. Nogle ville nok sige indtog Vejen, da vi var 11 mennesker afsted. Knud endte med at være den barmhjertige samaritaner. Da parkens klappeged " den store vædder " lå og så noget syg ud. Han fik ringet til politiet og meget hurtigt var der en dyrelæge til stede. Der var dog ikke så megen mulighed for en redningsaktion, men dyret fik da fred. Om det var Knud´s faglige viden omkring får, som han har nogle stykker af, eller om han er vant til at håndterer situationer som er gået i ged, fik vi megen morskab ud af.

søndag den 23. november 2008

Et klarsyn gennem røgen !



.......Har lige været sammen med arbejdstilsynet og hørt deres visioner om rygeloven. Den skal revideres i 2010, og når man hører AT´s ideer til nye tiltag, må vi nok tænke radikal nyt om vores rygepolitik. De har tænkt sig at se på alle rygepavilloner med reglerne om indeklima under armen. Brand og beredskab bliver også et emne og måske vil bekendtgørelsen om indretning af arbejdspladser også være med i deres ide katalog. Sidstnævnte vil komme i spil, hvis pavillonerne skal gøres rent af personale. ( Og det skal de jo )
... Derfor mener jeg at vi skal til at tænke en helt anden vej. I stedet for at understøtte rygningen, ved at bygge rygepavilloner, burde vi begynde at støtte rygestop. Måske inddrage medarbejdernes familier i rygestoppet og gå ind i dette arbejde i samarbejde med fagbevægelsen, da vi burde have sammenfaldende interesser.

Sikkerhed for god mad !



3 dage med ligesidede sikkerhedsfolk, er virkelig ny brændstof på den faglige motor. Både det professionelle program, der er lagt af DA, og den udveksling af erfaring der kommer frem, er virkelig af en god kvalitet. Dagene er med til at skabe nye ideer og nye virkemåder i mit job. Og så er omgivelserne på Egelund Slot helt fantastiske. Atmosfæren, de flotte bygninger og personalet, gør dagene flyvende. Kokken ( Jens Gotlieb ) er et helt kapitel for sig selv. Når han kommer ind og præsenterer maden og vinen, stråler han af faglig stolthed og dyb kærlighed til produktet. Man føler sig ydmyg og faktisk beæret over, at man får lov til at smage maden. Og smagen...... Ja, hvis der er noget der kan overgå den, må det være den visuelle måde at anrette maden på. " Tak for flot mad ."

søndag den 16. november 2008

Brandøvelse i røg og damp.

I samarbejde med det lokale brandvæsen, havde jeg lavet en brandøvelse på fabrikken. Meget livagtig, med røgmaskiner, råben og skrigen og knaldkineser. De ansatte var gode til at komme ud, og få alle med. Og prikke over I´et var da det der kom en brandbil med fuld udrykning, på næste to hjul rundt i svinget, og begyndte slukke " Branden ". Det var fascinerende at se brandfolkene arbejde. Meget professionel og virkelig godt samarbejde. Selv om det var en øvelse, var de 100 % fokuseret på at løse opgaven. Selvfølgelig kan vi lærer noget af øvelsen. Man kan altid blive bedre. I bund og grund er det at redde menneskeliv det vigtigste af alt. Og skal tages meget alvorlig. Derfor er det ikke sidste gang jeg laver en " alarm". Næste gang skal måske være en kemikalieulykke, hvor der en nogle medarbejdere der er blevet forgiftet !!

Ny bil i familien.


Min datter har købt ny bil. En Suzuki Splach. Fantastisk bil til den pris. Den har utrolig meget i udstyr, fin interiør og mange flotte detaljer. Det kan godt være at det ikke er en kæmpe stor familiebil. Men det er en bil der passer, både til pengepung og familie fornuft. Og så lugtede den af ny bil. En lugt der kan tænde alle drenge, som elsker biler. Tillykke med dytten - Den kan kun være bedre end den gamle Corolla, uden hjælpestyring og en svag hvid røg ud af udstødningen.

Ramt af Lich King´s store sværd !


Dagen derpå. Knægten havde besøg af en kammerat hele weekenden. Den nye opdatering af World of Warcraft skulle afprøves, så der blev linet op med to computere, cola, dårlig baggrundsbelysning og en masse gå på mod. DE spillede sammenlagt, mere end 24 timer den weekend. De fik level up, de fik bedre våben og de fik dræbt rigtig mange mærkelige væsner. Så da kammeraten tog hjem sidst på søndag eftermiddag, var det tid til en lille lur. Den varede dog ikke længere end til aftensmaden. Så var han på den igen. SPIL - SPIL - SPIL !


torsdag den 13. november 2008

Wrath of the Lich King / Day one



Hvad gør man ikke for at tilfredsstille familiens behov. Og hvad roder man sig ikke ud i, uden at have den mindste forstand på sagen. I nat stod jeg i kø ( For knægten ) til at købe den nye opgradering til World of Warcraft. Den lille time, jeg stod udenfor butikken, og hvor der for øvrigt kom flere og flere. Måtte jeg lægge øje til en verden, som var helt ukendt for mig. Typer af våben - koder - levels - undead - Northland - raiding - skills........ Ja. De unge mennesker omkring mig levede i en helt anden verden end min. Et par stykker, havde taget fri for arbejde torsdag-fredag, så de lige kunne få spillet igennem inden næste uge startede. ...... Nå jeg fik spillet, 249 kr. Egentlig meget billig, i forhold til den tid/fornøjelse der kommer ud af investeringen. Men det er nok også her jeg har den største bekymring ! Fint med en fantasiverden. Fint med underholdning som du har indflydelse på. MEN ikke fint med at det bliver som narkotika. Hvor man smider hele sit sociale netværk, sine familierelationer, sine mulighed for at blive bedre i skolen for et spil ! Kom op af stolen, få pudset skærmbrillerne og spurt ud i den rigtige verden. Stedet hvor der er højt til loftet og langt ned i kælderen. når vi taler følelser. Og stedet hvor man kun kan dø en gang !

onsdag den 12. november 2008

Spar på ressourcerne - Skrot børnene



Skal du virkelig gøre en indsats for miljøet i verden så skal du..... Nøjes med at få et barn. Eller måske endda springe helt over !

I år 1900 var vi 2,5 milliard - I dag er vi ca. 6,7 milliard. Skulle kloden være selvbærende, skulle vi være ca. 1,5 milliard mindre. I øjeblikket bruger vi faktisk 30 % mere end vores nedslidte jord kan nå at producerer. Vi opfinder ikke nok nye metoder, til at kunne opretholde vores nuværende levestandard. Og vi bliver stadig flere og flere mennesker. De to faktorer trækker desværre regnestykket helt skæv. Og når vi snakker levestandard, så er det vel at mærke en gennemsnit af verden. Ikke den danske levestandard. For så bruger vi ca. 90 % ressourcer end jorden kan nå at producerer. Så spar på strøm - gas - plastikposer og brændstof. Brug en hel den mere på kondomer.

tirsdag den 11. november 2008

Avis på avis på avis med luderjournalistik !



Ugeavisen fra Ribe - Ny tirsdag fra Rødding - Vejen Avis - Budstikken fra Vejen - Ugeavisen fra Brørup - Vamdrup avisen. Hele 6 ugeaviser kommer væltende ind i vores postkasse hver tirsdag. De skriver om nogenlunde det samme ( Man kan endda opleve artikler der er synkron ens. Det er de samme annoncører, og selv husmægler indlægget er trykt meget ens. Kigger man aviserne lidt mere i kortene, ser man en udpræget dårlig skrivekultur. Mange af de bragte artikler er det man med et grimt ord kalder " Luder journalistik" - altså. Hvis du sætter en reklame af en vis størrelse i avisen, så bringer vi en artikel om din virksomhed. I denne tid, hvor gratisaviser dør på stribe, så burde de lokale aviser også se kritisk på deres virke i marked. Ryk sammen, få en bedre kvalitet og saml reklamepengene, så de giver mest til at lave en ordentligt produkt.

mandag den 3. november 2008

LMPS / Lean Management Production system


Vi har nu kørt team tavler i mere end to måneder, og jeg må sige, at sjælden har jeg set et mere effektiv styringsværktøj. Det tog lidt tid før alle fik klarhed over arbejdsmetoden og dens fordele. Incl. mig selv. Alle problemer kom ud i lyset og man blev konfronteret med problemerne på en meget kontant måde. Og det virkede begge veje. Der var opgaver til værkførerne og deres hold, men der var skam også opgaver til vores ledergruppe. Og vi blev meget kontant målt på løsningsorientering, parathed og hastighed i arbejdet. Det var ikke bare envejs pres. Det var virkelig stressende og en større udfordring de første uger. Men hold op, hvor det virkede. Ansvar blev placeret, opgaver blev klaret på samlebånd og forventninger til en selv og hinanden blev krystalklare, og til at forholde sig til. Og i dag er de mange små problemer ryddet af vejen. Så nu arbejder vi på det der skaber værdi, på det der gør arbejdet både mere sjov og mere sikker. Der er stadig få i organisationen, der ikke har set lyset, men fred være med dem. De må enten følge med eller finde andre græsgange.

søndag den 2. november 2008

Se ordentlig efter, det er jo smukt !



Ofte ser man slet ikke det der er lige foran næsen på én. Det var faktisk først da konen, på en køretur sagde, at træerne var rigtig flotte i deres efterårsfarver. Pludselig kunne jeg se det. Jeg havde godt nok løbet flere ture gennem samme skov, men ikke lige lagt mærke til den langsomme forandring. Så dagens tur i løbeskoene blev den helt store "suge til sig" tur. Min efterårs depression, når jeg ser Viben samles, skal måske skiftes ud med glæden over det fantastiske farvespil der er omkring én, når det langsom går mod mørkere tiden. Jeg så også et glimt af Mikkel Ræv. Vinden bar fra ham til mig, så jeg kom rigtig tæt på, inden han opdagede mig. Selv hans farve var varm som træernes blade. Så jeg overgav mig helt, gik ned i løbetempo, og nød turen i fulde drag. Nu vare det ikke længe før det hele er væk og skoven bliver mere gennemsigtig.

lørdag den 1. november 2008

Rollemodel


For nylig udfordrede jeg alle mellemlederne til at gå en uge med denne badge. Både for at lægge lidt pres på deres opførsel, og for at selve badgen ville skabe nogle gode samtaler mellem folkene. Om ikke andet, så ville kollegaerne spørge, hvorfor deres værkfører gik med sådan et udsagn. MEN....... Desværre så jeg kun et par stykker ud, af mere en 25 personer, der tog udfordringen op. Om det er deres personlige holdning, - om det er deres arrangement i rollen som værkfører, - eller om de syntes at det " er noget pjattet noget", Ved jeg ikke. Men jeg ved at deres måde at gebærde sig på, klart smitter af på deres medarbejdere. Og her er der virkelig nogle, der bør tænke deres egen rolle igennem. Mane sig op og se sig selv som en rollemodel.