Når sygemeldte skal tilbage i arbejde, bliver der brugt en række forskellige indsatser. Der er for eksempel beskæftigelsespolitiske indsatser med uddannelse og indsatser i sundhedssystemet rettet mod sygemeldtes fysiske eller mentale helbred. Indsatser, som foregår på arbejdspladsen eller som inddrager arbejdspladsen, øger chancen for, at sygemeldte med muskel- og skeletbesvær vender tilbage i arbejde. Det viser et litteraturstudie med de vigtigste resultater fra danske og internationale undersøgelser af beskæftigelseseffekten af beskæftigelsesrettede indsatser for sygemeldte. »Effekten af beskæftigelsespolitiske indsatser er ikke entydig, når vi ser på de gennemførte undersøgelser. Til gengæld peger undersøgelserne klart på, at arbejdspladsbaserede indsatser har en positiv effekt,« siger seniorforsker på SFI Jan Høgelund.
Indsatser, der involverer arbejdspladsen, kan bestå i en gennemgang og tilpasning af arbejdsforhold, for eksempel nyt udstyr, reduceret arbejdstid og ændringer i arbejdsopgaver. I forløbet inddrages ud over arbejdsgiveren og den sygemeldte ofte andre indsatsaktører fra sundhedssystemet. Samarbejde og tværfaglighed er således også nøgleord for et positivt indsatsforløb.
Her tror jeg at der er meget at hente, for både virksomheder og samfund. Min personlige erfaring er, at det kun kræver en kick start på virksomheden, så kan mange ting lade sig gøre. Denne kick start skal dog komme fra det offentlige, da der ikke er hverken kræfter eller kompetence i virksomhederne til at starte et sådan projekt op. Derfor er opfordringen: Lav en let forståelig drejebog, som både indeholder fordele og ulemper for virksomheden - Og gå så aktivt ud og lav aftaler med det private arbejdsmarked. Det tror jeg flytter meget.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar