Hvert kilo spagnum fører til et næsten lige så stort udslip af CO2, og langt det meste spagnum i private haver er helt unødvendigt. Spagnummen er nemlig produceret af tørv fra moser, som er gode til at holde på kulstoffet. Men når tørven bliver gravet op, frigives det i store mængder. Beregninger udført af DTU Miljø viser, at hvert eneste kilo spagnum fører til et CO2-udslip på næsten et kilo, når alle parametre medtages i en såkaldt livscyklus-analyse. De officielle danske statistikker over forbruget af tørv svinger meget fra år til år og siger ikke noget om fordelingen mellem brug i gartnerier og hos private. Men kilder i branchen oplyser, at vi årligt bruger i omegnen af 110.000 ton spagnum, heraf cirka halvdelen i private haver, krukker og drivhuse. Salget til gartnerier er for nedadgående, hvorimod danskernes indkøb af spagnum til haverne er konstant. Ifølge lektor Carl-Otto Ottosen fra Institut for Fødevarer – er det vanskeligt at erstatte tørv med mere klimavenlige materialer i gartnerier. Her benyttes det bl.a. til potteplanter, der er en dansk milliardeksport.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar