Professor Henrik Enghoff har i næsten fem årtier studeret tusindben og fundet og beskrevet knap 300 nye tusindben-arter fra både Danmark og udlandet. Imellem dem har han aldrig fundet 1.000 ben på ét enkelt dyr. - »Verdensrekorden er på 750 ben. Den indehaves af en tusindben-art fra Californien. Men derovre er alting også så stort. Det er sjældent, at et tusindben har mere end et par hundrede ben,« fortæller Henrik Enghoff, som forsker i tusindben ved Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet.
Tusindben er verdens ben-rigeste dyr
Henrik Enghoff fortæller, at der ikke findes nogen officiel rekord for antallet af ben på tusindben fundet i den danske natur – mens han anslår, at den danske rekord »vil ligge et sted mellem 200 og 250 ben.« - »Når tusindben kommer ud af ægget, har de faktisk kun seks ben. Men efterhånden som de vokser op, får de flere og flere ben,« fortæller Henrik Enghoff. Selvom tusindbenet altså ikke helt kan leve op til sit navn, kan den californiske udgave af det lille kryb - lllacme plenipes - alligevel prale af at være indehaver af titlen som det dyr i verden med flest ben.
»Det er svært at svare på, hvorfor tusindben har udviklet så mange ben. Man mener, at de har udviklet sig sådan, fordi de bruger benene, når de maser sig ned gennem jorden. De er jordbundsdyr, og når de har mange ben, kan de rigtig lægge kræfter bag og mase sig derned,« fortæller Henrik Enghoff.
Tusindben findes overalt
Man kender til 43 arter af tusindben, som lever i den danske natur, men tusindben findes næsten over hele kloden. - »De findes alle vegne undtagen i de arktiske og allerkoldeste egne. Så der er ikke tusindben i Grønland,« fortæller Henrik Enghoff. Med det svar vil vi sige tusind tak for det gode spørgsmål til Peter H. Hansen – der er en T-shirt på vej til din postkasse. Også en stor tak til professor Henrik Enghoff for at dele ud af sin store viden om tusindben.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar