Det kan være fristende at vælge en stor cola, inden du sniger dig ind i biografmørket på en ellers kedelig efterårsdag. Du synes måske også det er ret lækkert med en kold sportsvand efter træning - men måske burde du lade være. De søde, brusende drikke er tidligere blevet skældt ud for at føre til fedme og type 2-diabetes - og nu falder der mere sodavand på kritikernes mølle. Et nyt stort amerikansk studie har nemlig påvist, at der er en sammenhæng, mellem hvor meget sukkerholdig sodavand vi drikker, og hvor hurtigt vores celler bliver gamle - og den helt store synder i sodavanden er indholdet af sukker. Men er det så farligt at drikke sodavand? - »Vi skal selvfølgelig bruge sukker for at danne energi i dagligdagen, men der er unødvendigt meget sukker i sodavand, og det er ikke en fødevare, vi har brug for. Derfor kan man med fordel forsøge at undgå den,« råder lektor i molekylærbiologi Tinna V. Stevnsner fra Aarhus Universitet, der forsker i DNA og aldring. Hun har ikke selv deltaget i studiet.
Der skal flere studier til at bekræfte sodavandsdommen
I studiet fra UC San Francisco fik over 5.000 amerikanske forsøgspersoner sammenlignet deres sodavandsforbrug med deres celleforandringer. Her viste det sig, at cellerne i de hvide blodlegemer hos de personer, der dagligt drak 500 ml sodavand, i gennemsnit var i en dårligere tilstand, som cirka svarede til, at de var 4,6 år ældre end ikke-sodavandsdrikkerne. Tinna V. Stevnsner er ikke overrasket, hvis sodavand er skyld i celleforandringerne, men hun er heller ikke helt overbevist, før der er lavet flere studier. - »Det virker ikke usandsynligt, at sodavand har en effekt på cellerne, ikke mindst fordi man i artiklen har forsøgt at sammenligne personer, der i øvrigt har nogenlunde samme livsstil. For at kunne drage en mere sikker konklusion skal der dog yderligere studier til, hvor man for eksempel bør følge de samme personer over en årrække, for at se hvordan indtagelse af sodavand påvirker det enkelte individ,« siger hun.
Sådan påvirker sukker dine celler
På vores DNA-strenge sidder vores telomerer, som beskytter vores DNA. Men telomererne kan også fortælle os noget om, hvor gamle vores celler er. Hver gang vores celler deler sig, bliver telomererne nemlig en anelse kortere. Fordi vores celler konstant deler sig i løbet af vores liv, er længden på telomererne gode til at afsløre, hvilken tilstand vores celler er i. - »Hver gang vi danner energi i vores kroppe, så øges mængden af frie iltradikaler, og de kan sætte sig på vores telomerer og skade dem. Når vi drikker sodavand eller indtager andre sukkerrige fødevarer, så stiger vores stofskifte, og vi producerer en hel masse energi meget hurtigt, og det kan skade og stresse vores celler,« forklarer Tinna V. Stevnsner. Når vores celler pludselig deler sig hurtigere, forsvinder en større mængde af telomererne, og derfor forsvinder vores telomerer hurtigere, når vi indtager sodavand med meget sukker i.
Juicedrikkere havde 'yngre' celler
I undersøgelsen blev deltagerne spurgt til, hvor meget sukkerholdig sodavand, light-sodavand og frugtjuice, de drak. Her viste det sig, at de personer, der drak light-sodavand ikke havde nogle ændringer i forhold til den forventede længde på telomererne i deres celler, mens de personer, der drak meget juice, faktisk havde længere telomerer, end gennemsnittet. Og det er selvom juice også indeholder meget sukker. Ifølge Tinna V. Stevnsner kan det dog skyldes, at juicedrikkerne måske har haft en generelt sundere livsstil end sodavandsdrikkerne.
Cellernes naturlige udløbsdato beskytter mod kræft
Telomererne beskytter vores celler, og jo længere de er, jo bedre kan vores celler tåle at dele sig. Men kan vi så gøre noget, for at gøre korte telomerer lange igen? Det kan vi faktisk godt, for der findes et enzym kaldet telomerase, som vi allesammen har i vores celler. Enzymet kan gendanne vores telomerer, men det er normalt inaktivt. Og selvom det lyder som en god idé at aktivere det, så er det faktisk ikke så smart, for enzymet styrker potentielle kræftcellers mulighed for at dele sig. - »Kræftceller har brug for at kunne dele sig konstant, og her stopper vores normale telomerer dem, men hvis vores telomerer ikke bliver kortere, når de deler sig, så kan kræftcellerne vokse uhæmmet. Der er altid en bagside af medaljen,« slutter Tinna V. Stevnsner.
Der er altså ikke umiddelbart nogen hurtig genvej til evigt liv, men måske holder du lidt længere, hvis du vælger en mindre sodavand i biografen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar