Føler du dig stresset? Hvor tryk er du ved din jobsituation? Resultaterne fra den største danske spørgeskemaundersøgelse om arbejdsmiljø og helbred nogensinde bliver offentliggjort, skriver Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Undersøgelsen ’Arbejdsmiljø og helbred i Danmark 2012’ markerer en ny begyndelse for målinger af arbejdsmiljø og helbred i Danmark. Resultaterne skal bruges til at forbedre arbejdsmiljøet og mindske den fysiske og psykiske overbelastning på de danske arbejdspladser. Resultaterne for 2012 er baseret på en stikprøve af befolkningen, som består af 35.000 beskæftigede i Danmark på mellem 18 og 64 år.
13 % af deltagerne i undersøgelsen er ’I meget høj grad’ eller ’I høj grad’ bekymret for at blive arbejdsløs.
- De tre jobgrupper med den højeste bekymring for at blive arbejdsløs er montører, nærings- og nydelsesmiddelindustri medarbejdere samt dagplejere og børneomsorgsbeskæftigede.
- I hovedreglen bekymrer deltagere fra jobgrupper af ufaglærte sig i højere grad over jobbet og ansættelsen.
- Kvinder er mere bekymrede for at blive arbejdsløse end mænd.
- Mænd og kvinder på 55-64 år er mindst bekymrede. Kvinder på 25-34 år er mest bekymrede.
15 % af alle deltagere rapporterer, at de har følt sig stresset ’Hele tiden’ eller ’Ofte’ inden for de sidste 2 uger. Blandt dem angiver 43 % at kilden til stress er både arbejde og privatliv.
- Læger, undervisere og forskere ved universiteter, gymnasielærere samt psykologer er blandt de jobgrupper, hvor deltagerne særligt ofte føler sig stresset.
- Flere jobgrupper med håndværkspræget arbejde, brandmænd, reddere og sikkerhedsvagter samt militærpersonale er blandt de jobgrupper, hvor deltagerne relativt sjældent føler sig stresset.
- Kvinder føler sig oftere stresset end mænd.
- Kvinder under 44 år føler sig oftere stresset end kvinder over 45 år.
- Mænd over 55 år føler sig sjældnere stresset end de 25-54 årige mænd
Ingen kommentarer:
Send en kommentar