Januar: Julens fede måltider har efterladt sig lidt for tydelige spor på kroppen. Så det er tid til motion. På med hue, handsker og gummisko. Ud og løbe i kulden. Og imens man løber, er der tid til at tænke.
For eksempel over, om man forbrænder ekstra meget energi ved udendørs motion om vinteren, fordi det er koldt og kroppen skal holde sig varm? Eller om sommer-løb derimod er mest fedtfordrivende, fordi kroppen i varmen skal bruge energi på at afkøle sig?
Temperaturen har ingen indflydelse
Idrætsforsker og professor Michael Voigt fortæller, at det som udgangspunkt ikke betyder noget for forbrændingen, om man løber i -1 eller 25 graders varme. - »Om det er koldt eller varmt har umiddelbart ingen indflydelse på, hvor meget energi man forbrænder, når man arbejder eller løber,« siger Michael Voigt.
Sommer-løb kan føles mere forbrændende
Han fortæller, at et menneske forbrænder den samme mængde energi, uanset om det løber i kulde eller varme. Iltoptaget vil nemlig være det samme uanset temperatur. Og da kroppen så vidt muligt vil udføre et arbejde via forbrænding med ilt, vil omgivelserne ikke have nogen indflydelse. - »Men derfor kan det sagtens føles som om, at man forbrænder mere energi, når man løber i varme. Simpelthen fordi det kan føles hårdere,« siger Michael Voigt.
Dehydrering kan føre til mindre forbrænding
Først hvis man løber i høje varmetemperaturer i flere timer, vil der være en påvirkning. - »Ved længerevarende arbejde i et varmt miljø vil fysiologien ændre sig på grund af væsketab. Der opstår en dehydrering, og det får negativ effekt på blodkredsløbet, så det bliver sværere for kroppen at transportere ilt,« konstaterer Michael Voigt. Manglen på ilt vil gøre det hårdere at løbe, og i sidste ende kan det medføre, at den ophedede løber derfor forbrænder mindre.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar