Kender du det, at bare se en anden person klø eller kradse sig, kan give en selv en kriblende fornemmelse? Ny forskning viser, hvad der sker inde i din hjerne, når den kløende fornemmelse smitter, skriver livescience.com.
Bare at se en anden person klø sig aktiverer de områder i hjernen, som er involveret, når du klør dig selv. Nogle mennesker er dog mere tilbøjelige til at blive smittet end andre. Den nye undersøgelse viser, at mennesker der er mere neurotiske (en tendens til negative følelser) er mere udsatte for at blive smittet med kløe. Overraskende fandt forskerne, at empati ikke hænger sammen med fænomenet.
For at finde ud af, hvad der sker inde i hjernen, gav forskeren Henning Holle og kolleger sig i kast med at scanne folks hjerne, mens de så videoer at folk, der klør sig. Forskerne brugte en såkaldt fMRI – functional Magnetic Resonance Imaging – maskine, der viser blodtilførslen til aktive områder i hjernen.
Flere regioner i hjernen, som man i forvejen mente var involveret i kløe (både i den kløende fornemmelse og den tilhørende kradsende adfærd), lyste op ved at se videoerne. Disse omfattede premotor cortex, som påvirker motoriske aktiviteter, og insula, en region bag tændingerne, der aktiveres, når folk oplever empati.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar