torsdag den 31. januar 2013

Åbenhed i forvaltningen !

Det er ikke så meget at Miljøministeriet ansætte ny Departementchef.  En Henrik Studsgaard, som nok er kendt i den verden, men ikke særlig kendt i min. Det nye og meget overraskende, er at miljøministeriet har lagt hans CV ud på nettet. ( SE HER ) Så vi allesammen kan se, hvad han er for en gut. Hvad han har lavet og hvad han kan bruges til. - Det er åbenhed i forvaltningen så det batter. Og noget de skal have megen ros for. Nogle vil nok syntes at det er for åben. Og vil blive brugt til at snage. Jeg syntes dog at det er flot. Og skaber både tillid og respekt i ministeriets kommunikation.

5 ting som de rigtig smarte gør !


De fleste mennesker tænker ikke meget over hvordan de lærer. Generelt antager de at lære kommer naturligt. De lytter til en person der taler. Enten i en samtale eller i et foredrag, og de bare absorbere, hvad der bliver sagt.  Faktisk mener jeg at rigtig læring kræver mere arbejde. Jo mere jeg fylde min hjerne med fakta, tal og erfaring, jo mindre plads jeg har for nye ideer og nye tanker.  Men behovet for læring ender aldrig. Verden er under forandring og nye ideer dukker op hverdag. Følgende er de metoder, jeg bruger til at holde mig åben og påvirkelige.


1. Drop din indre stemme
Du kender det, jeg taler om. Det er den lille stemme, den hårde kommentar, når du lytter til nogen. Det er den stemme, der bringer din egen mening om den information, der leveres. Det er for let at være mere opmærksom på den indre stemme end den faktiske højttaler. Denne stemme holder dig ofte fra at lytte åbent for god information og kan ofte gøre at du lukke ned, før du har hør hele præmissen. Fokusere mindre på, hvad din hjerne har at sige og mere på højttaleren. Du kan blive overrasket over, hvad du hører.

2. Argumentere med dig selv
Hvis du ikke kan slukke for den indre stemme, så i det mindst brug den til din fordel. Hver gang du høre dig selv modsiger taleren, stop op og tag en anden synsvinkel. Forklar din hjerne alle grundene for at taleren kan have ret, og du kan være forkert. I bedste fald bliver du mere åbne over for informationen, der leveres. Lykkes det ikke, vil du i det mindste styrke din egen argumentation.

3. Handle som du er nysgerrig
Nogle mennesker er naturligt nysgerrige og andre er ikke. Uanset hvilken kategori du er i, kan du drage fordel af at opføre sig som en nysgerrig person. Næste gang du lytter til oplysninger, kan du stoppe op og skrive  et par relevante spørgsmål. Hvis du er i et foredrag, kan du evt. google dem efter for at få svar. Hvis du er i en samtale, kan du bede den anden person om et svar. Uanset hvad - vil du sandsynligvis få mere at vide.


4. Find kerne af sandhed
Ingen begreber eller teorier kommer ud af den blå luft. Et sted i de mange omfattende koncepter, der nogle gange kan lyder som fuldstændig volapyk, - er der nogle aspekter, der er baseret på fakta. Selv hvis du ikke køber hele konceptet, bør du i det mindste identificere den lille smule af sandheden, hvorfra den kom. Vær en lille smule detektiv og byg din egen teori. Du vil forbedre dine færdigheder og kan måske endda forbedre den oprindelige idé.

5. Fokus på budskabet ikke Messenger
Ofte lukket folk  ned for indlæringen på grund af den person, der leverer materialet. Uanset om det er en kedelig foredragsholder, nogen fysisk utiltalende, eller et medlem af det modsatte politisk parti kan kommunikatoen påvirke din læring. Selv venner kan forstyrre lærings processen, da der kan være for meget historie og kendskab til at se dem som en autoritet på et emne. Adskil materialet fra udbyderen. Lad som du ikke kender personen eller deres tro, så du kan høre oplysningerne objektivt. Med hensyn til den kedelige person, fokus på punkterne to, tre eller fire som om det var et spil, og derved skabe din egen underholdning.

onsdag den 30. januar 2013

Retfærdighed og borgersind !


Der bliver i disse dage indført såkaldte snyde knapper i kommunerne, og videre har DR i et nyt program sat jagten ind overfor sociale bedragere. DR's program viser i øjeblikket en række udsendelser der afslører landets snydere for åben skærm, personer som også kaldes velfærdssamfundets gratister. En nyere undersøgelse viser blandt andet, at det er alle befolkningsgrupper, som er repræsenteret ved skranken for snyd og bedrag. Det lyder fra sociolog Michael Hviid Jacobsen at "vi kender alle nogen, der potentielt kunne snyde med dagpengene eller give sig ud for at bo et andet sted for at få flere ydelser". 


( Om vi ligefrem kan sige, at vi nu er blevet en nation af angivere. Eller at angiveri er blevet en ny trend ved jeg ikke. Men jeg tror at der er kommet en anden moral blandt danskerne - Vi er blevet mere bevist om at den offentlige kasse også er vores egen kasse - Og at udtrykket - "Den kloge snyder den dumme" - Ofte betyder at nogle i vort samfund rager til sig, på bekostning af andre. 
Dobbelt moralen, hvor vi med den ene hånd snyder i skat eller laver sort arbejde. Og samtidig brokker sig over manglende service til de ældre, eller besparelser på folkeskolen, er ved at blive en parodi. - Her skulle man måske tænke på udtrykket. " Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus". - Lad os få synderne / snyderne / samfunds snylterne på bordet.  Og lad os så se hvad vi som samfund har råd til. ) 

Troværdighed på nettet !

Jordskælv, 11. september 2001, Holocaust og vandmolekyler har det til fælles, at der findes masser af falske oplysninger om det på nettet. Når du søger viden via din computer, er det derfor en god idé at lade sig inspirere af de forskere, som dagligt arbejder med at udvælge, vurdere og vægte oplysninger – nemlig historikerne. Deres vigtigste værktøj er kildekritikken. Historikerne vurderer blandt andet tekster ud fra, hvem afsenderen er, hvilket forhold afsenderen har til emnet, og hvornår teksten er blevet til. Forskeren vil derefter sammenholde tekstens informationer med informationerne i andre kilder. Videnskab.dk har fået historiker og forsker på Aarhus Universitet Peter Brunbech til at give os fem simple råd til, hvordan man undgår at hoppe på løgnehistorier på nettet.
Kontrollér din kilde
Peter Brunbech har fem gode råd til gymnasieelever, som søger viden på nettet:

1. Tjek url’en på hjemmesiden. Få dermed det første tegn på, hvem din afsender er. Er det en offentlig myndighed eller lignende - for eksempel et ministerium, en styrelse eller et universitet? Eller er det en privat virksomhed, en interesseorganisation eller måske en privatperson? Stil dig selv spørgsmålene: Hvorfor afsenderen lægger informationerne ud på nettet? Hvor har afsenderen sine oplysninger fra?

2. Undersøg om din afsender nu også er den, han eller hun giver udtryk for at være. Send eventuelt vedkommende en mail. Hvis ikke der er en mailadresse eller et telefonnummer, bør det vække din mistanke. Det kunne nemlig tyde på, at afsenderen af en eller anden grund ikke ønsker at stå ved sine påstande.

3. Undersøg om din kilde giver udtryk for en bestemt holdning eller forholder sig neutralt til emnet. Kig på om ordene generelt er meget negativt eller positivt ladede i forhold til et emne og tænk over, hvor kilden vil hen med sin argumentation. Det står ikke altid klart på de ulødige hjemmesider.

4. Dobbelttjek informationer. Sammenlign oplysningerne i din kildes tekst med andre kilder som for eksempel din lærebog, pålidelige hjemmesider du kender, opslagsværker eller måske din underviser, hvis du for eksempel går på gymnasiet.

5. Kig på tekstens dato og overvej, om informationerne kan være forældede.
Find informationer de rigtige steder
Peter Brunbech mener langt fra, at vi bør holde os til at hige og søge i de gode gamle bøger på bibliotekerne, selvom internettet flyder med forkerte eller forvredne informationer. Han arbejder selv med webformidling af historie på Danmarkshistorien.dk, og han bruger selv nettet dagligt til at finde informationer. »Jeg er stort set selv holdt op med at bruge papirbøger til den daglige informationssøgning. Nu kan man finde informationer i e-bøger og biblioteksdatabaser. Hele den store danske encyklopædi ligger jo på nettet, samt Politikens og Gyldendals Danmarkshistorie.« Så længe du husker at være kritisk over for den information, du opsnapper på nettet, kan du altså sagtens bruge internettets mange muligheder til at læse dig klogere på alle mulige og umulige emner.

tirsdag den 29. januar 2013

Realisternes svære vej !


"SF har indledt jagten på en position som et verdens fjernt parti for offentligt ansatte. Måske er det godt for meningsmålingerne, at partiformand Annette Vilhelmsen kan tale direkte til egen interessen hos ansatte i stat, regioner og kommuner. Men det er trist for landet. Et regeringsparti er entydigt vendt tilbage til en politisk ideologi, hvor der skal opkræves skattekroner fra det private erhvervsliv og folk med job, mens der deles maksimalt ud til offentligt ansatte og folk på overførselsindkomst. Linjen er ikke imponerende, men den er lagt: Kritik af erhvervslivet, som f.eks. erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsens udfald i Kjerteminde Avis om en konspiration mellem erhvervslivet og de borgerlige partier, og krav om offentlige investeringer i den bebudede vækstpakke fra skatteminister Holger K. Nielsen." ( Det har altid været svært at gå fra total uansvarlig til ansvarlig - Fra filantrop til realist - Fra politisk skråle parti til politisk pålidelig parti..... Den lærer en nu ved at bundfælde sig i SF. Held og lykke )

Charge your energy !





Workplace productivity is up and employment is down. That can only mean that fewer people are in the workplace but now they have to work harder and longer. No wonder so many people are always tired and sucking down coffee and energy drinks.
Since there are still only 24 hours in a day you not only have to be more productive, but also maintain high energy and stay happy. Otherwise you'll drag yourself down, end up a miserable, grumpy, scrooge, and take a lot of folks with you on the way. The demands of work are keeping people so busy these days sometimes they forget the simple things that make them feel energized. Here are some tips to keep your energy soaring that don't require the use of drugs or an unlimited Starbucks card.



1. Start Your Day With a Workout

You would think a big workout would make you tired, but actually getting that blood pumping first thing will keep you going for the day. Don't forget a good breakfast as well, solid fuel to stoke the day's fire.



2. Take a 20-minute Power Nap

Of course you don't want your colleagues to see you sleeping on the job, but studies have shown that a brief power nap can help revitalize you for the whole day. One employer I know actually set up a motorized massage chair in a designated "nap room" for employees and requires they use it for breaks. Check out Inc. columnist Jessica Stillman's power nap primer.


3. Remove All Personal Grudges

All that emotional baggage takes its toll day in and day out. Whether it's anger you feel for a coworker or even someone who is distant from work, the emotions can be distracting and absorb energy. We like to think we can ignore the feelings, but often we just mask them and that takes energy in and of itself. Make a list of your grudges and commit time to reconcile each of them until they are gone. Soon you'll feel like someone added minutes to your clock every day.

4. Take a 15-minute Humor Break

Laughter is a natural energizer. Those endorphins from chuckles are as good for you as a solid workout. Sign up for the joke of the day, or cruise YouTube for some funny videos. Grab some colleagues and have a joke pow-wow. You'll lighten the atmosphere all around, and help everyone feel good about the rest of the day. This is a good one for 2:30 in the afternoon when the classic after lunch doze is coming on.


5. Take a 15-minute Walk

Sometimes we just need to get out. It doesn't matter if the weather is hot, cold or rainy, getting up from that chair and computer can rejuvenate your body and your mind. Leave the smartphone behind as well. Stretch, breathe and take in the outdoors to feel refreshed and awake.

6. Read Something Fun During Lunch

A little escape is good to clear the mind and reset your energy. Short stories are my favorite for lunch breaks. Not only are they entertaining, but finishing one at lunch gives you a sense of completion which helps boost your confidence to get back and fight through the day. Try a classic like Mark Twain or Rudyard Kipling, and you'll feel like you are doing something worthwhile with your time. 

7. Resolve Any Conflicts With Your Boss or Colleagues

Concern over conflict can eat away at your attention and tire you quickly. Don't hold back. Confront issues head on. If you are open, empathetic, and diplomatic in your approach you may forge a closer bond that will make coming days easier to enjoy. 


8. Do Something Nice For a Colleague

Energy is easily transmitted from person to person. This tip helps on so many levels. It's energizing to think about someone else, the actual act of giving creates a natural high, and of course gratitude provides plenty of energy as well. Try this hat-trick every day for a week and feel the surprising buzz.

9. Call a Good Friend and Chat for 15 Minutes

Nothing perks up my day more than time with a close friend. Whether it's quick catch up, or a chance to vent some of the day's frustrations, this short, fun reconnect will recharge your batteries and give you the support required to battle any tough day. The best part is that you will give your friend the same benefit.'

10. Make Sure Your Work Activity is Fulfilling

If you hate what you do then none of my suggestions and no amount of caffeine will energize you enough to grind out depressing workdays continuously. Find a way to get paid doing what you enjoy. No need to make yourself and everyone around you miserable. Life is short and you are entitled to enjoy every day of it.

mandag den 28. januar 2013

Udflytning - Sikker vej til fallit !


Hvis regeringen skal gøre dansk erhvervsliv endegyldigt tilfredse og bremse udflytningen af danske arbejdspladser, så skal den hive lidt af en kanin op af hatten i sin kommende vækst- og konkurrencepakke. Det viser den seneste undersøgelse fra revisions- og konsulenthuset PWC. Den globale chefundersøgelse viser, at 53 pct.af landets største virksomheder planlægger at flytte produktion eller andre virksomhedsfunktioner ud af landet i 2013. På spørgsmålet om, hvad der skal til for at vende udviklingen, svarer Mogens Nørgaard Mogensens, adm.direktør i PwC Danmark: "Der skal ske en markant sænkning af omkostningsniveauet, før vi er konkurrencedygtige med de andre vestlige lande vi normalt sammenligner os med. Selskabsskatten og afgifterne skal sænkes markant." ( Vi kan alle se skriften på væggen - Vi burde alle vide, hvor alvorligt det ser ud - Ja, selv LEGO taler nu om at få deres klodser lavet i østen - Men alligevel er vi stadig et folk af forbrugere - Vi vil kun yde, hvis det er naboen eller de andre der sparer. - Den mentalitet må snart spille fallit. Ellers vil fremtiden være et kollektivt fallit ! )

Faldende syge fravær !

Siden krisen kom til Danmark i 2008, er sygefraværet faldet i hver tredje private virksomhed. Det fremgår af en rundspørge foretaget af JP Erhvervspanel, som omfatter 120 af de største virksomheder i Danmark. I rundspørgen er der kun 5 pct.af erhvervslederne, som mener, at fraværet har været stigende. Rundspørgen understøttes også af tal fra Danmarks Statistik. Her fremgår det, at ansatte i den private sektor i gennemsnit havde 0,3 færre sygedage i 2011 end året før. ( Jeg tror helt sikker at det er krisen - Den usikre fremtid og de høje arbejdsløshedstal der driver en del af syge fraværet i bund. Det er ikke noget man åben taler om, men det høres ofte som en sidebemærkning, når der tales fravær. - Det skal så også siges, at de mange fyrings runder nok også har sendt de folk hjem, som trak statistikken i negativ retning. Jeg skulle kende ledelses håndværket dårlig, hvis ikke syge fravær har været et parameter, når man skulle af med folk. )

søndag den 27. januar 2013

Den stabile og kompetente arbejdskraft !


Nye tal fra Danmarks Statistik og Eurostat viser, at flere lidt ældre personer mellem 55 og 64 år er i arbejde i forhold til tidligere. Hertil siger professor og arbejdsmarkeds forsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, at det er de senere års stramninger af muligheden for at gå på efterløn, der giver resultater. "Flere og flere vælger efterlønnen fra. Siden 2004 er der kommet 35 pct. færre, som er på efterløn. Men der er også flere ældre, som er blevet bedre til at bevare deres job på arbejdsmarkedet. Det skyldes, at stadig flere virksomheder taler med de ældre om deres ønsker og lokker dem til at blive på arbejdsmarkedet," siger Henning Jørgensen. ( Og så tror jeg også at det skyldes dels den megen snak om krise. At man som den lidt ældre arbejdskraft, også ser et behov for at sikre indkomsten - Og dels fordi arbejdsmarked har fået øjnene op for den stabile og kompetente arbejdskraft der ligger i denne aldersgruppe. )

Koldt eller varmt vægttab !

Januar: Julens fede måltider har efterladt sig lidt for tydelige spor på kroppen. Så det er tid til motion. På med hue, handsker og gummisko. Ud og løbe i kulden. Og imens man løber, er der tid til at tænke.
For eksempel over, om man forbrænder ekstra meget energi ved udendørs motion om vinteren, fordi det er koldt og kroppen skal holde sig varm? Eller om sommer-løb derimod er mest fedtfordrivende, fordi kroppen i varmen skal bruge energi på at afkøle sig?
Temperaturen har ingen indflydelse
Idrætsforsker og professor Michael Voigt fortæller, at det som udgangspunkt ikke betyder noget for forbrændingen, om man løber i -1 eller 25 graders varme. - »Om det er koldt eller varmt har umiddelbart ingen indflydelse på, hvor meget energi man forbrænder, når man arbejder eller løber,« siger Michael Voigt.
Sommer-løb kan føles mere forbrændende
Han fortæller, at et menneske forbrænder den samme mængde energi, uanset om det løber i kulde eller varme. Iltoptaget vil nemlig være det samme uanset temperatur. Og da kroppen så vidt muligt vil udføre et arbejde via forbrænding med ilt, vil omgivelserne ikke have nogen indflydelse. - »Men derfor kan det sagtens føles som om, at man forbrænder mere energi, når man løber i varme. Simpelthen fordi det kan føles hårdere,« siger Michael Voigt.
Dehydrering kan føre til mindre forbrænding
Først hvis man løber i høje varmetemperaturer i flere timer, vil der være en påvirkning. - »Ved længerevarende arbejde i et varmt miljø vil fysiologien ændre sig på grund af væsketab. Der opstår en dehydrering, og det får negativ effekt på blodkredsløbet, så det bliver sværere for kroppen at transportere ilt,« konstaterer Michael Voigt. Manglen på ilt vil gøre det hårdere at løbe, og i sidste ende kan det medføre, at den ophedede løber derfor forbrænder mindre.
Ingen undskyldning for at droppe løb i kulden
Videnskaben har talt: Det giver ikke mening at udskyde løbeturene til juli, fordi man tror, at kræfterne er givet bedre ud til den tid. Så der er ingen undskyldning; det er på med løbetrøjen.

lørdag den 26. januar 2013

Super samarbejde !

Først på måneden fik en række forskellige virksomheder landet over uanmeldt besøg af SKAT, Arbejdstilsynet og politiet. Der var tale om en fælles aktion, hvor sigtet var unfair udenlandsk konkurrence over for danske arbejdspladser og virksomheder. Aktionen var vellykket og gav pote, var udmeldingen tirsdag eftermiddag fra Arbejdstilsynet, alt imens aktionen fortsat var kørende. Tilsynschef i Arbejdstilsynet Hasse Mortensen fortæller, at der er aktivitet over hele Danmark, hvor de tilsynsførende fra de tre myndigheder har været forbi forskellige byggepladser og virksomheder, der arbejder inden for gartneri og landbrug. Han tilføjer: "Der er udenlandske virksomheder, som ikke er registreret, og som kan forvente et bødeforlæg. Der er også både udenlandske og danske virksomheder, som ikke har kunnet redegøre for alle de forhold, som SKAT interesserer sig for." ( Jeg syntes at det er SUPER, at myndighederne nu er ved at trævle den underskov af snydere op, der florerer i Danmark. Ikke bare at de nu får flere penge i statskassen - Men også at de kan undgå at vi langsom falder ned på niveau med de sydeuropæiske lande. - Moralsk fordærvelse ligger langt fra dansk kultur )

fredag den 25. januar 2013

Tænk - Tast - Tal !

Det kan koste jobbet at formulere sig uhensigtsmæssigt på SMS og sociale medier som Facebook. Det var tilfældet, da en kranfører fra Aarhus Havn blev fyret fra sit arbejde. Årsagen var, at han havde sendt mobbende beskeder til en kollega. Det fandt ledelsen ud af ved at ransage hans SMS'er på arbejdsmobilen. Det skete også i 2010, da Ditte Okman, som dengang var pressemedarbejder for Venstre, mistede sit arbejde efter at have svinet flere af sine kolleger til på Facebook. ( Den gamle læresætning fra min militær tid - Tænk - Tast - Tal, er nok godt at holde sig for øje. Tit ser man folk skrive noget i affekt - Uden det er særlig gennemtænkt. Og ofte fortryder folk næste samme sekund som det er sendt. Derfor er det altid godt lige at tælle til ti - Tænke sig om - og måske endda gennemlæse tingene inden man trykker send. )

torsdag den 24. januar 2013

Tab af arbejdspladser !


En ny opgørelse fra Eurostat viser, at flere end 160.000 danske job er gået tabt over perioden fra tredje kvartal 2008 og frem til i dag. Det placerer Danmark på sjettepladsen i EU, når det kommer til det største jobtab i kølvandet på krisen. Jens Hauch, cheføkonom i den uafhængige tænketank Kraka, udtaler: "Der er jo slet ikke tvivl om, at vi er i en lavkonjunktur, og at vi har tabt mange arbejdspladser i Danmark." Han fortsætter: "I tredje kvartal 2008 lå beskæftigelsen bare på et alt for højt niveau i forhold til det strukturelle niveau. Der var ført en alt for lempelig finanspolitik, som førte til en overophedning. Derfor er faldet så drastisk," siger Jens Hauch. ( Disse tal er meget foruroligende - Og vi kan bestemt ikke forvente at arbejdspladserne kommer tilbage, når krisen klinger af. - Det betyder at der bliver endnu færre til at betale for vores fælles udgifter. Hvis vi ikke skal ende i den helt store gæld, må politikkerne omgående se på, hvordan vi får skåret ned på fælles udgifterne og øget beskæftigelsen )

538 jobansøgninger !


"Prøv at forestille dig at tage på disco for at score, og du spørger 538 piger, om de vil danse, og de så alle sammen siger: 'Nej, det gider jeg ikke'. Så kan det godt være, at man skal begynde at overveje en ny frisure ..." Sådan beskriver Jakob Ingeberg følelsen af at have skrevet 538 jobansøgninger uden at have fået job. To dage før han mister sine dagpenge er det lykkes ham at finde sig et job som vikar - det er tidsbestemt til et år. Og han er ikke alene om følelsen - Information har talt med tre langtidsledige, der alle samstemmende kritiserer alle regeringens redningskranse under akutpakken. "Jeg troede på, hvad Socialdemokraterne sagde inden valget, og derfor stemte jeg på dem. Men i dag må jeg sige, at jeg føler mig politisk kønsløs," siger Martin Dam Hansen, der står for at miste sine dagpenge 3. februar. ( Jeg har aldrig selv stået i denne situation - Men kan godt forstille mig den desperation og manglende tro på samfundet, der overvælder de arbejdsløse. - Samfundet kan ikke redde alle, og alle er ikke lige meget værd at redde. Men har folk vist en sådan iver som Jakob Ingeberg, så burde det store arbejdsformidlings apperat ( Som koster formuer ) være mere på mærkerne.)

onsdag den 23. januar 2013

Storkontorer er bare dårlige !

Egne kontorer er yt, åbne kontorlandskaber er in. Ikke så få virksomheder har de sidst år satset på en sådan organisering, som blandt andet skal gøre det nemmere for folk at samarbejde. Desuden er det billigere, fordi flere kan arbejde på mindre plads. Men har du arbejdet i sådan et landskab, har du sikkert også oplevet medaljens bagside: Folk råber over skillevæggene i stedet for at opsøge hinanden. Printeren står midt i rummet og summer kontinuerligt. Kaffemaskinen slipper sine gurglende småbrag løs med ujævne mellemrum.
Ifølge en svensk ph.d.-afhandling er vi slet ikke så gode til at arbejde i larmende omgivelser, som vi måske tror.n Hvis dit arbejde kræver, at du koncentrerer dig om at lære og huske ny information, kan din effektivitet sænkes med så meget som ti procent, hvis der er megen snak rundt om dig. Et forsigtigt estimat viser, at denne støj koster det svenske forretningsliv over to milliarder kroner om året.
Snak værre end baggrundsstøj
Gennem fire studier har miljøpsykologen Helena Jahncke set på, hvordan støj påvirker arbejdstagerne. Hun lod blandt andet studiedeltagerne forsøge sig med typiske arbejdsopgaver for en kontoransat, med forskelligt støjniveau i baggrunden. I en opgave skulle deltagerne for eksempel bruge flere forskellige tabeller til at finde en bolig, som er bygget efter 1963, koster over 500.000 kroner og som har et areal på mindre end 63 kvadratmeter. Netop den type opgaver, hvor du skal huske variabler og bruge dem til at lede efter rigtig information, var noget af det sværeste for deltagerne at gøre i støjende landskaber.
»Vi har set, at arbejdstagernes præstation forværres med mellem to og ti procent, hvis man kan opfatte, hvad kolleger siger i baggrunden, sammenlignet med, hvis der bare er en summen,« siger Helena Jancke i en pressemeddelelse. Helena Jancke har opsat et enkelt regnestykke for at vise støj omkostningerne for svenske virksomheder: Hvis man antager, at en virksomhed har 110 ansatte, som gennemsnitligt tjener 25.500 kroner om måneden, og man lægger arbejdsgiverafgift oveni, vil omkostningen ved en to procents reduktion i effektivitet føre til et tab på én million svenske kroner årligt. Cirka 230.000 svenskere arbejder i kontorlandskaber, og dermed kan det totale tab for svensk forretningsliv løbe op til over 2,1 milliarder svenske kroner. Norsk arbejdslivsstatistik har ikke tal over, hvad slags kontoromgivelser folk arbejder i. Det er alligevel ikke urimeligt at antage, at procentandelen af norske arbejdstagere, som arbejder i kontorlandskaber er omtrent det samme for Norge som for Sverige. Det vil svare til omtrent 120.000 kontor landskabs arbejdere i Norge. Med en arbejdsuge på 37,5 timer og to procent tabt effektivitet per uge per person, bliver det til 90.000 tabte arbejdstimer om ugen.

Mere trætte, mindre motiverede

»Dette er jo bare et estimat, baseret på gennemsnitstal,« understreger Helena Jancke til forskning.no. »Men vi har set, at præstationen kan sænkes med mellem to og ti procent, så du kan jo sige, at vi har været ganske ’søde’ i vores regnestykke. Resultatet vil være endnu højere for mere krævende arbejdsopgaver.« Helena Janckes studier viser også, at folk bliver mere trætte og mindre motiverede i støjende omgivelser. Det kan gøre til højere sygefravær, påpeger forskeren, og de omkostninger er heller ikke taget med i beregningerne.
Lyddæmpning kan gøre snak værre
Dette er åbenbart ikke første gang, at virksomheder hører om, at støj kan være et problem i åbne kontorlandskaber. Mange har da også forsøgt at sænke lydniveauet, for eksempel ved at sætte lyddæmpende loftsplader eller skillevægge op. Disse kan imidlertid gøre ondt værre, påpeger Helena Jancke. »Det er forståelig tale, som var det mest forstyrrende for arbejdstagerne, altså at du kan opfatte, hvad dine kolleger siger. Og hvis man sænker baggrundsstøjen, kan det have den uheldige konsekvens, at tale kommer tydeligere frem. Så hjælper tiltagene jo ikke, men gør bare lydene mere forstyrrende,« siger hun. »Det kan være svært at finde balancen mellem at sænke lydniveauet generelt, og samtidigt gøre det sværere at opfatte, hvad andre siger.«
Tænk på, hvad folk faktisk skal lave
Der findes en hel masse tiltag, som virksomheder kan foretage for at gøre det nemmere for de ansatte at tackle støj i åbne kontorlandskaber. Man kan have egne kontorer, der er tilgængelige til brug, hvis folk skal koncentrere sig, eller pauserum, hvor der skal være stille, så de ansatte kan koble af. Eller det kan være noget så enkelt som, at de ansatte har adgang til ørepropper, når lydniveauet stiger for meget. Ifølge Helena Jancke er det imidlertid langt mere effektivt at gå helt tilbage til begyndelsen.»Man må huske på at udforme et kontor fra starten af efter, hvad det er, folk faktisk skal arbejde med,« siger hun.

tirsdag den 22. januar 2013

Hvor er vi nemme at snyde !

Man skal godt nok kigge sig for, når man skal købe noget lidt udenfor den daglige indkøbs seddel. I weekenden var vi forbi Bilka og fik øje på 4 meget nydelige spisebords stole. Noget vi efterhånden trængte til, da de "gamle" var blevet lidt trælse at se på. Paris stolen var navnet - I den rigtige farve / sort - Og til en overkommelig enkelt stk. pris på 699.- kr. - Vi var kørende i vores lille bil, så det var ikke lige muligt at tage dem med hjem på stedet........ Så vi kørte bare hjem. - Konen ville  lige tjekke prisen ud på internettet..... Og Hvad !....... Vi fandt stolen til en pris der hed 299.- kr. - Også i Bilka - Bare i Bilka online - Leveret gratis til vores adresse ( Hvis vi købte for over 1000.- kr.)
Man skal godt nok kigge sig rigtig godt for. Havde vi købt dem på stedet - Og troet at vi havde gjort en god handel. Så var vi blevet snydt 1600.- kr. Og endda selv haft opgaven med at få dem transporteret hjem. - Synd for dem der ikke lige tjekker internettet - De bliver godt nok snydt !

You have only 15 seconds !

It takes an audience about 15 seconds (at most) to decide whether your presentation is worth their attention. Fritter away those fifteen seconds and your audience will either mentally check out or pull out their phones to start texting.
Here's how to begin a presentation so that your audience really sits up and takes notice.


1. Have somebody else introduce you.

Don't waste time explaining who you are and why you're there. Write a short (100 word) bio and a short statement (50 words) of what you'll be talking about. If you were invited to speak, have whoever invited you read this information to the audience. If you called the meeting yourself, put that information in the invite.

2. Do not tell a "warm-up" joke.

I have no idea how the "warm-up joke" became part of conventional business wisdom. Most of the time, the "joke" consists a weak attempt at situational humor (like "why are these meetings always on Monday?") that merely communicates that you're nervous and unsure of yourself. The rest of the time, the "joke" is a long story with an obvious punch line that tries everyone's patience.

3. Do not begin with "background."

Many presentations begin with a corporate background that's intended to build credibility. (Example: "Our company has 100 years of expertise!") The problem here is that at the start of a presentation nobody cares about your company. You're asking them to translate your background information into something that's meaningful to them and their business. Why should they bother?

4. Open with a startling and relevant fact.

To get an audience focused on what you're going to tell them, you must first break through the "mental noise" that causes their attention to waver. This is best accomplished by a slide showing a fact that is new to the audience and important enough to capture their attention. Build the rest of your presentation to answer the business questions that this initial fact has raised in their minds.


Here are two samples presentations to help explain these points:
BAD:
"Hi, I'm John Doe from Acme and I've been working in the widget industry for 20 years. And boy, has it been an exiting time (just kidding!) Acme is the industry leader in widgets with over a million satisfied customers!! I'm here today to talk to you about how we can help you save big money on your purchases of high quality widgets."
BETTER:
"Yes, one million dollars." (Pause.) "That's how much money you're losing every year because of widget failure. Fortunately, there IS a better way and I'm going to explain how you can easily save that money rather than waste it."


Needless to say, the slides in the above example are simplistic. The "better" example could probably be made more visually rich, perhaps with an illustration of money going down a drain (along with the $1m).
What's important here is that you realize why the surprising and relevant first slide is far more likely to capture the audience's attention than the typical rambling intro.
Please note that the "startling and relevant" fact need not be an attempt to generate fear. The fact could just as easily be about possible opportunity, the achievement of a long held goal, or something else that inspires. As long as it's surprising and relevant, the audience will listen.

mandag den 21. januar 2013

Grønland uden egne evner !


Grønlands tilstand er sat på spidsen, og det lyder at deres økonomi overvejende afhænger af det danske bloktilskud og fiskeriet. Det er et problem at befolkningen bliver ældre og ældre og at de sociale problemer ligeledes vokser. Det ville være fordelagtigt, at udvikle landet fra et fisker- og fanger samfund til en industriøkonomi med vækst. Venstres formand Lars Lykke Rasmussen er "dybt, dybt bekymret" over konsekvenserne, mens at Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har lovet at holde fingrene væk, hvortil 3F-formand Poul Erik Skov Christensen truer regeringen med en sag ved den internationale arbejdsret, ILO. Befolkningen bliver ældre, de sociale problemer vokser, og landet bør udvikle sig fra et fisker- og fanger samfund til en industriøkonomi med vækst. ( Det kan godt være at det kommer til at virke lidt koloni - styre - agtigt, hvis Danmark går ind og tager styringen på Grønland. Men jeg må desværre sig: Efter mange år, hvor vi har pumpet den ene million efter den anden i landet - Efter at vi har prøvet at løfte deres sociale stande og demokratiske overbevisning op på et Nord Europæisk stand. Og at de så stadig halte bagefter... Og ovenikøbet vil lave dumping aftaler med kineserne. - Nu er det hvis på tide at vi ser lidt mere "storebror" handling. Jeg tror endda at Kristian Tuesen Dahl serverer en ret god løsning i dagens presse.)

Netværk giver arbejde !

Den mest effektive måde at få et job på i dag er gennem netværk. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at helt op til hver tredje dansker som fik job indenfor det sidste år, har fået det gennem deres netværk. Samtidig var antallet af jobsøgere der fandt job gennem det offentlige system under 10 procent. Ejvind Lund fra 3F's a-kasse bekræfter denne tendens "85 procent af vores ledige medlemmer kommer i arbejde gennem deres netværk. Det er det allerførste, vi opfordrer vores ledige til at bruge, når de skal i arbejde". Derfor er flere a-kasser nu også begyndt, at øge indsatsen for at få de ledige til at bruge deres venner og bekendte i deres jobsøgning. ( Det gælder ikke kun for 3F´s - eller andre blue color. Det gælder endnu mere for mellemledere og opad. Der er konstant røre i mit netværk. Folk forhører sig om om hinanden - Heathunter ringer og trækker referencer - Eller en bekendt spørger ind til hjælp for at få formidlet deres CV gennem mine kontakter. Derfor ville  arbejdsformidlingen - avisannoncer eller job på nettet nok sekundær, hvis jeg skulle blive ledig !

søndag den 20. januar 2013

"The Hunt" - Gives me the creep !

Yesterday, I was i Kolding, seeing the danish movie "The Hunt". 
This movie is basically about Danish small minds - About the widespread gossip that float in Denmark. - Comming from a Danish phenomenon - Called law of Jante - And many Danes love to gossip about each other. - Sometimes this gossip be both vicious and self-reinforcing. - The film also shows how difficult it is to take a step back - Thinking one more time - and then form your own opinion. - Watch the movie. It is far from a quick film - There is time for reflection - And time to recognize emotions in the film. - And above all - So it's a slap in the face of gossip bitches and people without the ability to forgiveness.

Jagten - Når sladder får magten !


Var  i går inde og se den danske film "Jagten". Den ramte mig helt ind i hjertet. Et fantastisk spejlbillede af, hvor galt det kan gå, når vores små borgerlige holdninger går i selv sving. Hvor galt det kan gå, når vi bare ridder med på en følelses bølge uden at tænke os om. Den viste især den berøringsangst vi efterhånden har fået. Både den direkte fysiske berøring - men også den angst vi har for at tale om svære emner. 
Filmens tema er også meget kontroversiel og er noget vi har rigtig svært ved at tale om. Bliver en person mistænkt, for derefter at blive frikendt. Så har vi sjælden så meget storsind ( Og retfærdighedsans ) - At vi kan lader ham gå fri. - Sætningen: "Der er sjælden røg af en brand uden der har været ild" bliver ofte brugt.
Dertil kommer at hverdagen er fyldt med "sladderkællinger" - Og folk der elsker at viske i hjørnerne om andre. - Disse mennesker, som altid lige skal give historien en ekstra drejning eller putte deres egne småborgelige meninger ind, er dem der kan ødelægge mest. De burde virkelig se filmen - Og krumme tæer !
Mads Mikkelsen spille fantastisk - Og Susse Wold ( Selv om hun spille en person, som er alt det jeg ikke kan lide) Er også rigtig dygtig. - Dertil kommer Thomas Vinterbergs måde at lave - klippe og arrangerer filmen. Han er ikke bange for pauser i film - Hvor scenen næsten er gået i stå - uden musik eller forstyrende glimmer. Kun et ansigt og stilhed. Uovertruffen !

lørdag den 19. januar 2013

Sølvfisk som selskab !

Så sidder man der igen – ude på toilettet, uden ordentlig litteratur, og man keder sig. Meget.  -  Men hovsa … der er jo en sølvfisk i badekarret. Det er altid hyggeligt med lidt selskab. Sølvfisk eller sølvkræ, som de også kaldes, har eksisteret uden væsentlige ændringer i over 300 millioner år og har således en lang række primitive træk. De bliver for eksempel ganske gamle - op imod fem år. Og de lægger kun få æg - normalt kun en håndfuld eller to.
Endvidere udmærker de sig ved en alenlang serie af hudskifter – 10 til 20 om året. De har tydelige skæl på kroppen, og et andet primitivt træk er de tre haletråde, som vi også genfinder hos døgnfluerne. Sølvfisk lever i det skjulte, hvor luftfugtigheden er høj, for eksempel i revner og sprækker, hvor andre dyr ikke kan komme til. Først i nattemørket bevæger de sig ud i det åbne for at æde hudceller, toiletpapir og andet godt fra badeværelset. En gang imellem farer de dog vild og ender deres dage i badekarret.

fredag den 18. januar 2013

Sidste stikpille !


Armstrong-sagens forløb får nu professor Verner Møller fra Center for Idræt ved Aarhus Universitet til at konstatere, at dopingbekæmpelsen i professionel cykelsport ikke har nogen effekt. »Dopingbekæmpelsen står og river sig selv i håret. Nu er det pågået siden 1998, og det, som man så må konstatere endnu engang, er, at den konventionelle dopingbekæmpelse er nyttesløs,” siger professoren til Idrættens Analyseinstituts nyhedsbrev.
»Når jeg taler om nyttesløs, så er det i forhold til ambitionen om at fjerne muligheden for at snyde sig til en sejr. Det kan godt være at udbredelsen er blevet mindre, men det betyder bare, at det er blevet mere desto mere givtigt at snyde,« mener Verner Møller. Verner Møller henviser til, at det i første omgang var de amerikanske myndigheder, som fik hul på sagen og banede vejen for USADA’s sag mod Armstrong, der altså nu har fået superstjernen til at indrømme brug af blandt andet epo og bloddoping.
Og det på trods af, at meldingerne fra cykelsporten har været, at dopingproblemet er blevet holdt godt nede, siden den store skandale i 1998, hvor hele cykelholdet Festina måtte trække sig midt i løbet pga. dopingafsløringer. »Man siger, at man har fået hold og sportsudøvere med på vognen, og at testningen er anderledes, men så kommer Armstrong-sagen og peger på, at vi igen må forlade os på det almindelige retssystem og de almindelige myndigheder, hvis man skal have markante fund.« Repræsentanter for dopingmyndigheder udtaler til Idans nyhedsbrev, at de i stedet ser indrømmelserne som et udtryk for, at anti-dopingkampen virker.

SPORT BLIVER DET ALDRIG MERE !

Nu er det slut ! - Ikke mere Tour de France i tv - Ikke mere begejstring over at sidde og se de nervepirrende minutter, hvor cykelrytterne slider sig op af et bjerg - Ikke mere helte dyrkelse af sportshelte på dyre cykler.
Lance Armstrong har ellers været en slags ikon i min verden. Både gennem hans altid positive og slidsomme måde at tænke sport. Og hans livs historie med kræft og store omvæltninger.  - Nu har han definitivt gennemhullet denne status. Og indrømmet at det hele er lavet i en sky af doping. 
Samtidig er det den totale fallit erklæring fra den samlede cykelverden. Der findes ikke en mand der er mere gennemtestet end Lance. - Aldrig har nogen været mere gennem kontrolleret og overvåget. Aldrig har nogen været så disponeret i medierne. - Hvordan kan han så slippe afsted med denne bølge af doping.
Jeg har tabt alt tro på at denne sport nogensinde bliver ren. Den er gennemsyret af snyd og humbug. Ingen i branchen kan sige sig fri for at deltage i dette cirkus. - Hvad løsningen skulle være ved jeg ikke. Man kan jo ikke nedlægge cykelsporten.
MEN...... Man kunne sidestille den med professionel show brydning. Sætte det i kategorien "underholdning" - Og så lade dem dope sig alt det de vil. - SPORT BLIVER DET ALDRIG MERE !

Nøjsomhed er måske vejen frem !

53,8 procent af danskerne er parat til at undvære lønstigninger de næste fire år. Det viser en analyse fra Rambøll/ Analyse Danmark. Det er et overraskende resultat, mener arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Henning Jørgensen. "Men danskerne må være blevet så bange for at miste deres arbejde, at de er villige til hvad som helst, "siger han. Hos Dansk Arbejdsgiverforening er der jubel over analysens resultater: " Det vil kunne redde arbejdspladser, og det vil kunne skabe mange nye arbejdspladser," siger vicedirektør Fini Beilin, der vurderer, at der vil opstå 7-10.000 job, hver gang udenlandske lønninger stiger en procent uden at de danske følger med. ( Det er svært at blive begejstret over sådanne meldinger. Men jeg tror nu sagtens at vi danskere kunne undvære noget at vores overflod. - For langt de fleste af os, er det jo ikke lønnen der er problemet, men de udgifter vi har sat os selv i  )

torsdag den 17. januar 2013

Dresborg !



 
På en af mine faste løberuter, kommer jeg forbi et skilt, hvor der står " Dresborg" - Jeg vidste godt at det var et gammelt herregårds sted, men jeg har første fundet hele historien nu. (Læs nedenstående) - Nu kan jeg næsten mærke historiens sus, når jeg løber forbi. Og det giver lige som et større perspektiv på livet, når man nu har rødderne med.
 
 
Overalt i de frugtbare egne af Sønderjylland befinder der sig på utilgængelige steder små, anonyme voldsteder. Disse er opført af nogle af de mange, mange herremænd, der fandtes overalt på landet i de første århundreder af middelalderen. For langt de fleste af disse voldsteder gælder, at vi i dag ikke kender navnet på den herremand, der her havde sin borg. Han har ikke efterladt sig tilstrækkeligt med vidnesbyrd til at navnet er bevaret til i dag. Et sådan voldsted er Dresvold. Det blev udgravet af Hans Neumann, lederen af Haderslev Museum, i 1949, da man i forbindelse med udvidelse af vejen mellem Skodborg og Gejlager var stødt på murværk.
 

De mange herremænd


Igennem middelalderens første århundreder boede de fleste herremænd inde i landsbyerne. Deres huse var nok større og flottere end de almindelige bønders, men ellers skilte de sig ikke særligt ud. Og der var rigtigt mange af dem, for det var ikke nødvendigt at eje mere end nogle få bondegårde for at kunne stille med udrustning og hest, når kongen kaldte til forsvar af landet. Mere skulle der ikke til for at være herremand! Der var derfor mange hundrede herremænd i Sønderjylland, og kun et fåtal af dem har efterladt sig spor i form af skriftlige kilder. Vi ved ganske enkelt ikke, hvad mange af dem hed, eller også kender vi navnet, men aner intet om, hvor de boede. Således opregner en kilde udstedt 1358 på Sønderborg Slot 37 herremænd, alle bosiddende på Als og Sundeved. Af disse kan kun fire knyttes til et bestemt voldsted eller en landsby, resten ved vi ikke hvor boede.
 

Det farlige 1300-tal

For alle disse små og store herremænd, blev 1300-tallet en besværlig tid. Mange krige, de holstenske grevers herredømme og Valdemar Atterdags tilbageerobring af landet gjorde det usikkert at være herremand, hvad enten man ejede mange gårde som Valdemar Sappi i Arrild (se uge 12) eller få gårde, som den navnløse herremand i Skodborg, og det blev nødvendigt for hver enkelt at kunne forsvare sig. Mange flyttede ud af landsbyerne og byggede sig borge på svært tilgængelige steder. En del flyttede simpelthen hele deres gård ud i mosen, men andre gjorde som herremanden i Skodborg, lavede en halv løsning. Det var nemlig kun forsvarstårnet, der blev opført i den fugtige eng ved Skodborg Bæk. Resten af gården blev placeret på det tørre land.
 

Stenhuset

Vejvæsenet var som nævnt stødt på murværk, da de i 1949 udvidede vejen Skodborg – Gejlager. Det viste sig at være en kompakt kampestensmur, der udgjorde fundamentet til et 6,15 x 3,15 m stort stenhus med største udstrækning i nord-syd. Den én meter brede mur var opført i kampesten med muslingekalk og stod bevaret i en højde på op til 1,70 m. Selve huset har sandsynligvis været opbygget af tegl, da der fandtes masser af teglsten på stedet. Samtidigt med at kampestensmuren dannede fundament under husets mure, var den også ramme om en kælder. Murens indvendige side var kalket hvid og en fem m lang skrånende gang ledte fra terræn ned til kælderens indgangsdør, der sad i den sydvendte gavl. Denne kælder havde igennem hele husets levetid fungeret som ”bagers”.
 

Bageovnen

I kælderens nordvestre hjørne udgravedes nemlig en bageovn i tre faser. Den ældste ovn var bevaret i form af rester af ovnkappen, der lå trådt ned i det ældste gulvlag. Herpå var der blevet lagt et nyt lergulv og et 3 x 2,5 m stort kampestensfundament var blevet lagt ud som underlag under en nærmest pæreformet ovn af ler. En del af denne ovns hårdbrændte lerkappe var endnu bevaret. Da denne ovn var blevet for gammel, blev den erstattet af en ny. Den havde samme form og udstrækning som forgængeren, men ovnens bund bestod nu af munkesten. Denne ovn blev ødelagt i forbindelse med at huset blev brækket ned, men dens sider stod endnu bevaret i næsten ½ meters højde.
 

Tårnbanken

Stenhuset må have været hovedhuset i den ukendte herremands gård. For at beskytte sig selv i tilfælde af angreb havde han syd for selve gården, ude i engen, anlagt en cirkulær tårnbanke. Banken var omtrent 20 m i diameter og var omgivet af en fem m bred voldgrav samt en ydervold (Billede 10). Endnu i 1808 omtales den som en anseelig høj omgivet af volde. Neumann lagde en søgegrøft tværs over voldgrav og det der er tilbage af banken, men måtte konstatere, at banken var så nedpløjet, at der ikke var spor efter bebyggelse tilbage. Banken og voldgraven kan dog endnu anes i terrænet.
 

Datering

Nedtrampet i det ældste gulvlag i kælderen lå en mønt fra Kristoffer 2., præget i Ribe engang i 1320’erne. Da møntens datering stemmer med den keramik, der blev fundet mængder af i kælderen er der næppe nogen tvivl om, at stenhuset må være opført omkring 1330, og det har vel fået lov til at blive stående i nogle årtier.
 

Herremanden fra Skodborg

Hvad der siden hændte, er uvist, men et rimeligt gæt er, at herremanden og dennes slægt ikke overlevede de turbulente år i midten af 1300-tallet. Hans gods er blevet overtaget af nogle af de herremænd, der klarede sig igennem alle kriserne, som f.eks. slægten Limbek på Tørning, og selv er han måske omkommet, eller har været nødsaget til at skifte status fra herremand til fæstebonde. Under alle omstændigheder forsvandt herregården ved Gejlager, men dog ikke mere end at kampestensfundamentet stadig står bevaret under jorden. Kælderen er naturligvis fredet.