mandag den 2. januar 2012

Mælkesyre er nu en dårlig undskyldning !

Nu har jeg altid gået og troet, at det var fordi mine ben syrede til, at jeg mistede kræfterne i benene under hård fysisk træning. Især når jeg kører MTB i skoven. Her kan jeg, efter 2 - 3 timer, fuldstændig miste kraften. Og derfra kører jeg på den rene vilje. - Men nu siger videnskaben noget andet................


Under hårdt muskelarbejde sker der et kaliumtab fra muskelcellerne der er større end den kapacitet som Na/K-pumpen kan regulere. Der sker derfor en ophobning af kalium udenfor muskelcellerne, hvilket medfører en depolarisering af muskelcellerne. En depolariseret muskelcelle er vanskelig at excitere og der vil i ringere grad ske en impulsudbredning. Det vil derfor ikke være muligt at mobilisere en tilstrækkelig mængde calcium i muskelcellen, hvilket betyder at der ikke opnås en tilstrækkelig spændingsudvikling. Summa summarum: En høj kaliumkoncentration udenfor muskelcellerne lammer musklerne. Na/K-pumpens funktion er bl.a at pumpe kalium tilbage i muskelcellerne. Under muskelarbejde øges pumpeaktiviteten derfor betragteligt således at kaliumstigningen udenfor muskelcellerne begrænses. Der ses endvidere at trænede personer har flere Na/K-pumper end ikke trænede. Dette kan tages som udtryk for en tilpasning til de krav der stilles til muskelcellen. I sygehusverdenen vil en høj kaliumkoncentration ofte kræve behandling, da bl.a hjertemuskulaturen også er under indflydelse af kalium. Således vil der ved en koncentration på mere end 6,5 mmol/L være en overhængende fare for hjertestop og hvis den er på 7-8 mmol/L må det forventes at patienten er død. Det skal for god ordens skyld bemærkes at disse værdier skyldes patologiske forhold og ikke findes ved normale, raske individer (normalværdien er ca. 3,5-5 mmol/L).

Alligevel er der på idrætsudøvere målt koncentrationer på op til 9 mmol/L uden komplikationer (Medbo og Sejersted 1990, 1994). Dvs. at kroppen kan tåle væsentligt højere kaliumkoncentrationer under arbejde end i hvile. Det interessante er, at mælkesyre gør det muligt at have høje kaliumkoncentrationer under arbejde og er på denne måde med til at forlænge den tid det er muligt at holde en given belastning.

Der forskes fortsat i hvilke mekanismer der ligger til grund for at mælkesyre kan beskytte musklerne mod kalium. En af hypoteserne er at chlorkanalerne lukkes af mælkesyre, men det har endnu ikke været muligt at eftervise dette i laboratorierne. Det kan ikke udelukkes at mælkesyren er skyld i at det gør ondt i musklerne, men det er ikke grunden til at vi bliver trætte.


Ingen kommentarer: