Styrket selvværd og livskvalitet
I denne anden artikel i rækken om seniorrådgivning fortæller Lis Puggaard om sin forskning i ældre og motion på Syddansk Universitet. Hun har gennem hele sin karriere beskæftiget sig med at omsætte sine forskningsresultater til viden om, hvad vi hver især kan gøre for at forbedre livskvaliteten langt ind i alderdommen.
”Aldring starter jo allerede i 20’erne, og vores fysiske kapacitet falder, hvis vi ikke aktivt sørger for at holde den ved lige. Dagligdags gøremål, som er lette at overkomme, når du er ung, kan pludseligt opleves langt hårdere, fordi din fysiske kapacitet falder, når du bliver ældre. Alle ved jo, at motion er sundt. Og i dag er mere end halvdelen af de 60+-årige heldigvis regelmæssigt fysisk aktive. Men vi oplever, at den anden halvdel skal have problemerne virkeligt tæt på, før de bliver motiveret til at gå i gang,” fortæller Lis Puggaard.
Samme resultater som unge
Historisk har vi haft en opfattelse af, at træning kun var for unge, og at kroppen med årene blev for gammel til fysisk aktivitet. Men virkeligheden er en anden, viser Lis Puggaards arbejde:
”Ældre, der starter med at styrketræne, kan opnå samme relative forbedring som yngre,” siger Lis Puggaard og uddyber, at ældre, der gennem en årrække har dyrket styrketræning, faktisk kan være stærkere end unge mennesker, der ikke træner. Hun forklarer, at det aldrig er for sent at gå i gang, og at man selv med en begrænset indsats kan komme langt: ”Vi har set flotte resultater selv ved 90-årige. Og udover de fysiske resultater oplever vi, at motionen også styrker selvværdet og livskvaliteten, fordi man pludseligt kan så meget mere end før.”
Sådan gør du:
Hvis du gerne vil nedsætte din risiko for at få livsstilssygdomme og forblive selvhjulpen, gælder det om at styrke kroppen, så den holder sig bedst muligt. Og hvordan gør du så det? Sundhedsstyrelsen har lavet disse anbefalinger:
- Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen
- Lav konditionstræning og styrketræning mindst 2x20 minutter om ugen
- Lav udstrækningsøvelser mindst 2x10 minutter om ugen
- Lav regelmæssigt øvelser for din balanceevne
Du kan finde mere information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Hvis du kunne tænke dig at få de enkelte råd uddybet og få mere inspiration, kan du finde hjælp på: Bevægelse hele livet. Siden er udarbejdet af Ældre Forum i samarbejde med Lis Puggaard og viser en række øvelser, som du kan starte med. Så sikrer du, at du kommer hele vejen rundt om Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Reaktion, koordination og hjerne
Men det er ikke helt nok med fysisk træning. Lis Puggaard anbefaler, at du også træner din reaktionsevne, koordinationsevne og laver hjernetræning:
”Selvom motion i sig selv også har en positiv effekt på hjernen, er det vigtigt også at huske at lave øvelser, der træner hjernen direkte – og gerne forskellige øvelser som fx krydsord, lære et nyt sprog, lave motion til musik og så videre”.
Den største risikofaktor ved motion er faktisk, hvis du ikke dyrker det. Selv med ganske få tiltag kan du få en væsentligt forbedret livskvalitet,” smiler Lis Puggaard
Ingen kommentarer:
Send en kommentar