En eksotisk harlekinmariehøne, som for første gang dukkede op i Danmark for seks år siden, gør nu for alvor sit indtog i danske hjem. I år er mariehønen flyttet ind i vores huse i meget større omfang, end den plejer, og den er ikke en behagelig gæst at få på besøg, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. Harlekinmariehønen er en invasiv art i Danmark, som gerne overvintrer indendørs. Det begyndte i 2006, hvor man fandt enkelte eksemplarer af harlekinmariehønen, som stammer fra Asien. Nu er den massivt udbredt i København og omegn og er også set i andre dele af landet. I år ser den ud til at have ændret sin adfærd i forbindelse med sin søgen efter egnede vinterkvarterer.
»Harlekinmariehønsene tager på vingerne, når temperaturen sniger sig over 16° C, mens de kan kravle fra sted til sted ved temperaturer over 12° C. På denne årstid opholder de sig normalt i trækroner af blandt andet ahorn, hvor de fylder deres energidepoter op ved at æde sæsonens sidste bladlus. I dette efterår er der imidlertid meget få bladlus på træer og buske,« siger seniorforsker Tove Steenberg fra Aarhus Universitet. - »Samtidig havde vi flere nætter med temperaturer omkring frysepunktet efterfulgt af solrige dage med let vind og meget høje temperaturer. Fra udlandet vides, at sådanne vejrforhold stimulerer mariehønsene til at gå på vingerne og danne sværme, der opsøger egnede vinterkvarterer,« fortsætter hun i universitetets pressemeddelese.
Tove Steenberg har fulgt mariehønens udbredelse, siden den indvandrede til Danmark i 2006. I USA har harlekinmariehønen tilnavnet Halloween ladybird, da den søger ind i folks hjem i tusindtal lige omkring Halloween. - »Det er min vurdering, at der ikke er flere harlekinmariehøns, end der plejer at være på denne årstid. Men på grund af de særlige forhold i år med mangel på føde i trækronerne kombineret med velegnet ”sværmevejr,” har mariehønsene kunnet opsøge vinterkvarterer i bygninger i meget større omfang end tidligere,« siger Tove Steenberg. Den 18.-22. oktober fik hun utallige henvendelser om masseforekomst af mariehøns både på facader af bygninger og indendørs i hovedstadsområdet. Her er det eksotiske lille insekt ikke særlig velkommen, for mariehønsene kan give problemer med lugtgener, tilsmudsning af inventar og allergiske reaktioner, når der er tale om store mængder dyr. Haveejere og landmænd har ellers været glade for harlekinmariehønen, fordi det eksotiske insekt er vild med at spise bladlus. Desværre har det vist sig, at den kan udkonkurrere andre insektarter, herunder danske mariehøns-arter. Det er ikke kun i København, at mariehønsene har slået sig ned. - »Jeg har ikke tidligere observeret mariehøns i større antal i Aarhus, men jeg så de første larver og pupper for seks uger siden, siger Tove Steenberg. Når hun er i Aarhus, har hun for vane at vandre hen til Rådhusparken for at søge efter mariehøns. Her er der linde- og ahorntræer, hvilke er nogle af mariehønsenes foretrukne spisesteder, da de normalt rummer store mængder bladlus i det meste af vækstsæsonen,« siger Tove Steenberg.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar