I 1770 blev en brite ved navn William Addis sat bag lås og slå. Fængselstid kan bruges til mange ting, og William Addis brugte blandt andet tiden til at reflektere over, at der ikke fandtes nogle særlig gode metoder til tandrengøring. Han lavede derfor sin egen tandbørstevariant af svinebørster og knogler. I 1780 blev den tidligere fanges opfindelse den allerførste masseproducerede tandbørste, ifølge amerikanske
Library of Congres. Siden dengang er tandrengøringen kommet langt, men hvilken af nutidens tandbørstevarianter er egentlig bedst?
Elektrisk tandbørstning er en smule bedre
»Der er lidt usikkerhed om dette spørgsmål,« svarer Gunhild Strand, som er professor ved Institut for Klinisk Odontologi ved Universitetet i Bergen. Hun fortæller, at det anerkendte Cochrane-center samlede forskningslitteratur inden for tandbørstningsområdet til et samlingsstudie for et par år siden for at komme til bunds i, hvad vi bør børste vores tænder med. De konkluderede, at den elektriske tandbørste fjerner bakteriebelægninger bedre end den manuelle. - »Men der er ingen stor forskel. Cochrane viste kun et marginalt bedre resultat for den elektriske tandbørste,« præciserer Gunhild Strand. Der er imidlertid nogle af os, som bør skifte til elektrisk tandbørste med det samme.
El-tandbørstning er godt for ældre
»Vi anbefaler elektrisk tandbørste til ældre mennesker,« siger Gunhild Strand. Hun har foretaget et studie i tandsundhed på et plejehjem, hvor en af konklusionerne var, at elektrisk tandbørste gjorde tandbørstningen lettere. Både fordi det store håndtag er lettere at holde i for stive fingre, og fordi denne børstetype er bedre, når plejerne skal hjælpe de ældre med tandsættet. - »At ældre mennesker vænner sig til en elektrisk tandbørste, mens de er friske, gør, at de lettere tolererer en elektrisk tandbørste, når de kommer på plejehjem,« siger Gunhild Strand.
»Hvis man bliver dement, er det ikke sikkert, man vil bruge noget, man ikke er vant til,« tilføjer hun.
De alleryngste kan dog også sætte pris på lidt snurren under tandbørstning. - »For små børn kan en elektrisk tandbørste være et sjovt lille stykke legetøj og dermed hjælpe med at få børn til at børste tænder,« siger Gunhild Strand. Men for unge mennesker generelt er det altså hip som hap, hvad du børster med. Gunhild Strand mener, den korrekte børsteteknik er vigtigere end børstevalg.
Brug det, der er bedst for dig
»Nogle synes, at det er sværere at komme til med en elektrisk tandbørste, så det her med tandbørstevalget er lidt individuelt,« siger forskeren. Føler du selv, at tænderne bliver renere med den ene eller anden børstetype, er rådet altså så simpelt som at fortsætte med det, der fungerer for dig. Selv bruger professoren faktisk begge dele, fortæller hun. Elektrisk om aftenen og manuel om morgenen: - »Så får jeg det bedste af to verdener.« - Og hun er ikke alene om den tanke. Flere forskere hævder, at kombinationen vil give det bedste resultat, fordi de to tandbørstetyper er lidt forskellige og supplerer hinanden. Men hvad så med teknikken – kan vi gøre noget forkert og skade tænderne?
Hårde børstehoveder blev fjernet fra hylderne
En elektrisk tandbørste skal bevæges roligt hen over tænderne på indersiden, tyggefladen og forsiden.
Det er ikke skadeligt at trække den elektriske tandbørste lidt frem og tilbage, mener Gunhild Strand, men at skrubbe hårdt frem og tilbage på tandkødet, skal vi ikke gøre, uanset hvilken slags børste vi bruger. Så kan tandkødet trække sig tilbage. - »Men bakteriebelægningerne langs tandkødet skal fjernes,« præciserer tandforskeren. Det har tidligere været et problem, at folk børster for hårdt, og derfor kan hårde børstehoveder ikke længere findes i norske butikker. - »Vi har kun blød og medium til salg her i landet nu. Du kan købe en hård børste i udlandet, men jeg vil ikke anbefale det,« siger forskeren.
Ingen fare med de nye børster
Gunhild Strand mener, at du trygt kan bruge en mediumhård børste, så længe din tandlæge ikke siger, du har børsteskader. - »Jeg tror ikke, der er forskning i, om vi børster hårdere med elektrisk eller manuel tandbørste. Det er nok også individuelt.« - »Før kunne de elektriske tandbørster være lidt for hårde mod emaljen, men der er ingen fare med de nye børster,« siger Gunhild Strand. Hvis du er usikker på, om du børster for hårdt, kan du spørge din tandlæge, som umiddelbart vil kunne se, hvis du har gjort noget galt.
Sparer ikke tid med elektrisk
Det hedder sig, at man skal børste tre minutter med en almindelig tandbørste. Er tiden kortere med en elektrisk? - »Nej. Det er det samme, der er ikke noget at spare på tiden,« svarer professoren.
Hun begrunder dette med, at elektriske tandbørster ofte har et mindre børstehoved, og at en stor, manuel tandbørste derfor børster større flader af gangen. Der er dermed ingen ændring i de almindelige børsteråd. Uanset børstetype, skal vi børste med flourtandpasta tre til fire minutter hver eneste morgen og aften. Bruger du også tandtråd, bliver alle Baktusser og Kariusser omhyggeligt skubbet ud fra deres gemmesteder, og de sidste genstridigheder kan aflives med flourskyl. Men begynder du at komme op i årene, bør du altså bruge en elektrisk tandbørste.