
Kyndelmisse i bondesamfundet
Fortidens bønder levede på et spinkelt eksistensgrundlag underlagt årstidernes luner og havde derfor altid behov for hellig magi og varsler, der kunne forudsige fremtiden. For dem blev kyndelmisse en vigtig mærkedag. For den danske bonde var lysfesten i Kirken ganske sikkert et vidunderligt og usædvanligt skue, men nok så vigtigt var det på denne dag at sikre sig at der var mad og brændsel til resten af vinteren. Derfor skulle man på denne dag hvor halvdelen af tiden mellem efterår og vår ansås for hengået tjekke om man nu også havde halvdelen af sit forråd tilbage. De lys der blev velsignet i kirken til kyndelmisse blev af almuen tillagt enorm værdi, ja de var nærmest betragtet som relikvier, der kunne indgå som helbredende ingrediens i alverdens lægemidler. Til alle store mærkedage tog bondesamfundet varsler. Således også til kyndelmisse hvor der var mange (og nogen gange modstridende) måder at spå om det år der skulle komme. Se nogle af spådommene her.
Kyndelmisse var en højtid og blev fejret med gilder hvor man spiste den mad der også blev serveret til jul, gerne retter med flæsk og de altid højtelskede æbleskiver og pandekager. Rundt om i landet har det varieret noget hvad man spiste til kyndelmisse men alle steder er der blevet drukket rigeligt af både øl, brændevin og kaffe.
Se iøvrig mere på www.badut.typepad.com - Fin blog, med gode informative indlæg.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar