Den perfektionistiske førstefødte, det oversete midterbarn og den opmærksomhedskrævende sidstfødte. Alt sammen myter, som i virkeligheden ikke har meget at gøre med virkeligheden. En søskendemyte har dog vist sig at være sand: At større søskende er mere intelligente end deres lillesøstre og –brødre.
Jo ældre, desto klogere
En stor undersøgelse af 20.000 mennesker konkluderer nemlig, at der sker et tab af intelligens, jo længere ned i søskenderækken man kommer. Altså er de førstefødte mest intelligente. En tidligere britisk undersøgelse af 90.000 personer har vist, at førstefødte også har større tendens til at være nærsynede. Det skyldes blandt andet, at de i gennemsnit har længere uddannelser end deres mindre søskende. Når der bliver kigget for længe i bøgerne, kan det påvirke synet.
Storebror er 1,5 point klogere
Den længere uddannelse er dog ikke en direkte konsekvens af den højere intelligens. Den nye undersøgelse beskriver nemlig, at forskellen i intelligens fra ældre søskende til yngre er meget lille – den førstfødte har en IQ, der er 1,5 point højere end den næste i rækken, som igen har 1,5 point højere IQ end den tredje .
Gode forhold er vigtige
Intelligensen har heller ikke den store betydning for, hvilken vej vores liv og uddannelse går. En bedre indikator på, hvordan vi kommer til at klare os, skal i stedet findes i forholdet til vores søskende. Undersøgelsen viser nemlig også, at jo bedre vores forhold til vores søskende er, desto bedre klarer vi os. Det er dog ikke kun blandt søskende, der er forskel på intelligens. Også blandt kønnene er der forskel, hvilket du kan læse mere om i denne artikel
Ingen kommentarer:
Send en kommentar