Mange ledere arbejder over 50 timer om ugen
Den gennemsnitlige arbejdstid for en leder i Danmark er på 44,4 timer om ugen. Det viser den nye lønstatistik fra Lederne. For flere end hver femte leder, 22 procent, sniger den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid sig op over 50 timer.
Lønstatistikken, som er baseret på svar fra 18.626 ledere, dokumenterer samtidig, at jo højere ledelsesniveau, lederen befinder sig på, desto længere er arbejdstiden. Topledere arbejder i gennemsnit 50,1 timer om ugen og altså næsten seks timer mere hver uge end gennemsnittet af alle ledere.
Ikke alle arbejdstimerne tilbringes dog på kontoret. Især toplederne benytter sig således i stor stil af muligheden for at lægge nogle af arbejdstimerne som hjemmearbejde. Ud af de 50,1 timer, toplederne i snit arbejder hver uge, er 6,4 timer henlagt til privaten. Kigger man på mellemlederne, er det 4,5 af ugens arbejdstimer, der foregår fra hjemmekontoret eller sofaen.
- Muligheden for at arbejde hjemme kan være særdeles vigtig for, at den logistiske kabale går op for ledere og andre travle mennesker, som ofte ved siden af jobbet har en familie og børn, der skal hentes og bringes fra skole eller fritidsaktiviteter, siger direktør hos Lederne Vibeke Skytte.
- Jeg kender mange ledere, der netop på grund af muligheden for at arbejde hjemme oplever, at de kan få deres work-life-balance til at gå op i en højere enhed – uden at de på den ene side behøver have konstant dårlig samvittighed over for familien og uden på den anden side at skulle sige nej til spændende arbejdsopgaver og karrieremuligheder på jobbet, siger Vibeke Skytte.
Med reference til lektor Peter Holdt Christensen fra Copenhagen Business School påpeger Vibeke Skytte samtidig, at det er vigtigt, at hjemmearbejdet ikke tager overhånd. Peter Holdt Christensen har i en artikel i Ledelse i Dag skrevet, at overdreven brug af hjemmearbejde ligefrem kan skade fællesskabet på arbejdspladsen. Han nævnte som eksempel betydningen af at løbe ind i en kollega, der viser sig at kunne hjælpe med en arbejdsopgave. Sandsynligheden for at møde en hjælpsom kollega, når man arbejder hjemme fra sofaen, er selvsagt ikke stor.
- Jeg er helt enig med lektoren i hans pointer. Netop derfor er det også vigtigt at understrege, at hjemmearbejde er et godt supplement til arbejdstiden på jobbet. Men den fysiske tilstedeværelse og den kollegiale dynamik i kantinen, ved kaffemaskinen og hen over skrivebordene må ikke undervurderes, understreger Ledernes direktør.
Læs Vibeke Skyttes klumme
Ingen kommentarer:
Send en kommentar