Kondolere er på vej ud af sproget
Når man siger »Jeg kondolerer«, viser man sin deltagelse i andres sorg. Det betyder direkte oversat fra latin, at man føler smerte. Men bedemand Peter Thomasen fra Begravelses Service oplever at ordet bruges mindre end tidligere: - »Det er jo bare et ord, de fleste har googlet, og så siger man det uden at vide, hvad det betyder. Man kan se på folk, at det er en floskel, og jeg oplever, at det er en floskel, der er på vej ud af sproget.« For at illustrere hvor lidt udtrykket bliver brugt, fortæller han, at han netop har været med til at begrave en 82-årig kvinde, og ud af de 80 gæster var der kun 20, der sagde "kondolerer", selv om de fleste var ældre mennesker. Peter Thomasen vurderer desuden, at udtrykket er mest brugt i Jylland.
Sig, hvad du føler
»Det er aldrig en god ide at sige noget, man ikke mener og føler. På nær hvis man synes, den døde var et dumt svin. Det er vigtigt at være ærlig i stedet for at slynge om sig med ord, man ikke ved, hvad betyder.« - »Der er ikke 2 begravelser, der er ens. I og med at der ikke er 2 mennesker eller dødsfald, der er ens. Der vil altid være forskel på hvor godt man kendte afdøde og kender de pårørende. Derfor kan det være vanskeligt at bruge et bestemt ord ved hver begravelse,« siger bedemand Peter Thomasen.
Vis med dit kropssprog, at du føler med de pårørende
»Hvis man selv er lidt kejtet i situationen og føler sig fremmed over for udtrykket kondolere, virker det meget bedre at tage den pårørendes hånd og lægge sin anden hånd ovenpå. Så viser man sin medfølelse,« siger Peter Thomasen.
Bedemanden er selv holdt op med at sige kondolere
I begyndelsen af sin bedemandskarriere brugte Peter Thomasen udtrykket kondolere. Men det er han holdt op med: - »Jeg kunne se, at nogle af de pårørende ikke forstod ordet. De fik et fjernt udtryk i øjnene og sad og tænkte: "Hvad er det, manden siger?" Det var en dårlig start. Så vi bruger det ikke længere. Vi siger "Goddag, vær så venlig at komme indenfor", og så spørger vi, hvem der er død, og hvad der er sket? På den måde viser vi dem, at vi er interesserede i at høre deres historie, og det vigtigste for den pårørende er, at vi lytter. De har brug for at fortælle alt det, deres hoveder er fyldt med.«
Kondolerer giver mening, når man når en vis alder
Sprogmanden Lars Trap-Jensen ser lidt anderledes på begrebet at kondolere. Han mener, man med tiden kan komme til at bruge det: -
»Måske er det at kondolere ikke så gammeldags, måske skal man bare have en vis livserfaring, før man får brug for det. Den dag, man selv mister en, og der kommer en ældre herre hen og siger "Jeg kondolerer", så tænker man måske, at det var da meget velment sagt.
Det er nemt med ét ord i sådan en situation i modsætning til en lang smørre,« siger Lars Trap-Jensen, der er ledende redaktør på Ordnet.dk under Det Danske Sprog- og litteraturselskab.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar