Det er ikke ufarligt at gå i haven. Hvert år tager ca. 48.000 på sygehuset med en skade, som er opstået på baggrund af en ulykke eller et uheld i haven – de fleste skader sker fra april til september. Er du så uheldig at komme ud for en ulykke med et haveredskab, vil det sandsynligvis gå ud over arme og hænder, viser en opgørelse fra Odense Universitets Hospital. Ifølge den seneste analyse fra 2007 har du 40 procents risiko for at blive ramt på hænder, fingre eller arme, hvis du kommer til skade. Nogle af de værste skader i haven kan være åbne sår, slag, brud og forstuvninger. Havens farligste redskaber kommer i brug, når du vil give hækken en omgang, beskære grene på tæer og buske eller slå græs. Det viser tal fra både Ulykkes Analyse Gruppen under Odense Univesitets Hospital og Ulykkesregistret.
De farligste redskaber
I toppen ligger grensakse og generelt arbejde med at beskære grene, mens hækkesaksen og plæneklipperen ligger på henholdsvis en anden- og tredjeplads. Derefter kommer løbske splinter fra træer og arbejde med motorsav. Mange gange er det ikke selve redskabet, du arbejder med, som er farligt. Ofte sker ulykkerne nemlig i kombination med f.eks. en stige, som ikke står sikkert og dermed vælter.
Mænd falder ned fra usikre stiger
Forsikringsselskabet TopDanmark registrerer især mange faldulykker under havearbejdet. Det sker ofte, når manden i huset kravler op på en stige uden at sikre sig, at den står fast. - Det er ofte far, der gerne lige vil lufte den nye trappestige. Enten for at plukke æbler eller prøve sin nye motoriserede hækkeklipper. Er man rigtig uheldig, så følger maskinen med, forklarer Ole P. Rasmussen, skadesdirektør i TopDanmark.
Tag tændhætte af, hvis du piller grene ud af plæneklipper
Mange ulykker sker, fordi folk ikke altid tænker sig lige godt om, mener Ole P. Rasmussen. Nogle haveejere kan f.eks. finde på at pille klemte grene ud af en knivskarp plæneklipper. - De bøjer sig lige ned og slipper sikkerhedsafbryderen, men når de begynder at vippe med rotorbladene, kan maskinen genstarte, forklarer Ole P. Rasmussen. Du skal derfor altid tage tændhætten af først. For en sikkerheds skyld skal du også altid slå græs iført solide sko, for sandaler er ingen beskyttelse mod en løbsk plæneklipper.
Pas på den farlige haveslange
Andre ’klassikere’ er haveslangen og den overfyldte trillebør. - Folk glemmer at rulle slangen sammen, og så går andre og falder i den. Andre igen fylder trillebøren med for stort læs, og så kan den løbe fra dem. Det er også en klassisk faldulykke, fortæller Ole P. Rasmussen.
Fjern riven, når du har brugt den
Visse redskaber kan også giver skader uden at blive brugt. - En gammeldags rive kan være farlig, når den ligger i græsset. Enten træder du på den og får tænderne op i foden, eller også får du skaftet i hovedet, og det kan give skader på tænderne, siger Ole P. Rasmussen.
Brug beskyttelsesudstyr og undgå skader
Alt for mange mennesker gider ikke beskytte sig, når de går i gang med havearbejdet. - Vi alle sammen godt, at beskyttelsesbriller ser tåbelige ud, men vi har rigtig mange skader, hvor en gren svirper ind i et øje. Især når man er ude at beskære eller bruger en buskrydder, fortæller Ole P. Rasmussen. Efter hans mening skal du gå hele vejen og iføre dig både hjelm, tykke busker, sikkerhedsbriller og høreværn på, før du f.eks. tænder buskrydderen. Hjelm og tøj beskytter mod stenslag, mens briller og høreværn skåner øjne og ører.
Det farligste havearbejde
- Beskæring af grene
- Klipning af hæk
- Græsslåning
- Splinter fra træer
- Motorsav eller alm. sav
- Arbejde på stige
Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen, Odense Universitets Hospital – 2007. Opgjort i perioden 2003-2007.
Havens farligste redskaber
Så mange ulykker har der været med forskellige haveredskaber:
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar