I dag var der uhyggelig kage på kontoret. Ikke at den på nogen måde forskrækkede nogen...... Tværtimod, så lokkede den nok mere folk til. Jeg var tilpas imponeret over kages detaljer. Jeg tror kun at jeg har set samme detaljeret kage i de lagkagebutikker, som jeg så i Beijing. Man kan godt at kalde det kagekunst. Og endda en kunst der både appelerer til synet - lugtesansen - smagssansen og til det social..... Når nu kage skal fortæres.
onsdag den 31. oktober 2012
C-vitamin kan forebygge influenza !
Fakta: »Antibiotika bekæmper bakterier og har derfor absolut ingen effekt på virusinfektioner. Det samme gælder urteudtræk, pebermyntepulver og den slags. Der findes ingen overbevisende dokumentation for, at de hverken forebygger eller behandler forkølelse og influenza,« fortæller Allan Randrup Thomsen. Myten om at man kan overdosere sig vitaminmæssigt fra forkølelse kan have en simpel forklaring: »Både A- og C-vitaminmangel øger din infektionsrisiko,« siger Allan Randrup Thomsen. Det er derfor muligt, at nogen har troet, at man kunne vende denne årsags-sammenhæng rundt. Men kroppen kan kun optage sine 100 procent daglige C-vitamin og ikke mere.
»Man kan ikke C-vitamins-overdosere sig fra forkølelse,« tilføjer Jan Pravsgaard Christensen, »men der findes et virksomt middel mod influenza - de såkaldte neuramindasehæmmere, som for eksempel tamiflu. Det er bare vigtigt, at man begynder at tage midlet så hurtigt efter, man er blevet inficeret med influenzavirus, som muligt.« Disse stoffer sætter sig på et enzym på overfladen af influenzavirus, så det ikke kan sprede sig. Derfor er det vigtigt, at du går i gang med behandlingen, så snart du opdager de første influenzasymptomer, eller har grund til at tro, at du er blevet smittet med influenza. Bemærk: Da neuramindasehæmmerne retter sig mod et enzym på overfladen af influenzavirus så har de ingen effekt mod forkølelsesvirus.
tirsdag den 30. oktober 2012
Man bliver nemmere forkølet af at fryse !
Fakta: Det er ikke kulden som sådan, der giver dig forkølelsessymptomer, men hvis virus er ved at invadere dig, er du mere sårbar, hvis du fryser. »Den primære vej for forkølelsesvirus ind i kroppen er gennem næsen, og det er vigtigt at huske, at immunsystemets forsvarsceller, som antistoffer, kommer rundt i kroppen via blodbanerne,« forklarer Allan Randrup Thomsen. »En amerikansk undersøgelse har vist, at hvis du afkøler fødderne, giver det en større risiko for at udvikle forkølelsessymptomer. Forklaringen er måske, at afkøling kan føre til mindre blodgennemstrømning i næseslimhinden.« - »Kulden får blodbanerne til at trække sig sammen, og blodet trækkes dermed væk fra ekstremiteter som hænder, ører og næse for at beskytte og varme hjerne og hjerte. Men mindre blod i næseslimhinderne betyder færre immunceller til at patruljere og bremse en mulig invaderende forkølelsesvirus.«
mandag den 29. oktober 2012
Jakob og Troldspejlet styrer !
Jakob Stegelmann har været redaktør og vært på ’Troldspejlet’ siden 1989. Derudover sidder han blandt andet med i redaktionen bag ’Disney Sjov’, ligesom han er indkøber på en række af programmerne, der bliver vist på DR1 og Ramasjang. - Men selv om Jakob mest henvender sig til børn og barnlige sjæle, så har han alligevel altid været en magnet for mig...... Når han med et klart og tydelig sprog, fortalte om de nye trends - De nye spil og de nye bøger, Han gav dem alle en score der kunne forståes, uden man behøvede at være ekspert.
Nu han Jakob Stegelmann så modtaget DRs sprogpris 2012. En flot erkendelse, som jeg er helt enig i. DRs programdirektør Gitte Rabøl udtalte: ”Jakob Stegelmann taler til børn og unge, der hvor de er. Han har gennem næsten 25 år udviklet sit sprog, så det bliver ved med at appellere til dem - og til alle os andre. Jakob har en smittende fortælleglæde, som gør ham i stand til at gøre komplicerede emner lette. Og så har han en nerve i sin formidling som gør, at han hele tiden fremstår tilstedeværende og med overskud,”
søndag den 28. oktober 2012
Rygestop og dårligt humør !
Krop og humør bliver påvirket, hvis du kvitter cigaretterne, viser en ny undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet har lavet sammen med kræftens Bekæmpelse.
Næsten 90 % af 777 deltagerne i et rygestopprojekt Fri Start oplevede fysiske eller mentale reaktioner i forbindelse med et forsøg på at holde op med at ryge, skriver Statens Institut for Folkesundhed i en pressemeddelelse. Næsten halvdelen af deltagerne oplevede humørsvingninger, mens omkring en tredjedel meldte om nervøsitet eller uro og øget appetit, da de lagde smøgerne på hylden. Koncentrationsbesvær forekom hos 23,8 %, mens lidt færre oplevede hoste og hovedpine. I gennemsnit har hver deltager oplevet to af de reaktioner, forskerne spurgte dem om.
Reaktionerne er normale hos personer, der forsøger rygestop. De skyldes blandt andet den påvirkning, nikotin har på vores nervesystem. Rent kemisk ligner nikotin stoffet acetylcholin, der er et af de vigtigste signalstoffer i nervesystemet.
Nikotin kan derfor binde sig til nervecellernes receptorer for acetylcholin. Når receptorerne bliver blokeret af nikotin reagerer kroppen ved at danne flere af disse receptorer. Kroppen indstiller sig på den måde på, at der skal være et vist niveau af nikotin for, at vores nervesystem fungerer normalt.
Når tobakken lægges på hylden ”afsløres” det, hvordan nervesystemet har tilpasset sig den nikotin, rygerne har i kroppen. Alle bliver ikke påvirket ens. Om man rammes af koncentrationsbesvær eller øget appetit bestemmes blandt andet af gener og den enkeltes mentale tilstand i øvrigt. Den ubehagelige hoste skyldes, at luftvejene irriteres af små fimrehår, der begynder at gro frem.
Reaktionerne indtræder typisk i timerne efter den sidste cigaret, og er mest intense den første uge efter et rygestop. De fleste følelsesmæssige reaktioner aftager indenfor tre til fire uger, mens øget appetit kan opleves i flere måneder. Mange eksrygere oplever, at den stærke trang til at ryge kan vende kortvarigt tilbage mange år efter et rygestop.
I alt var 777 rygere med i projekt Fri Start, hvor de forsøgte at blive røgfri med hjælp fra STOPlinien og Dit Digitale Stopprogram (ddsp.dk).
lørdag den 27. oktober 2012
Vaccinen skal tages inden december !
Fakta: »Man skal helst lade sig vaccinere allerede i oktober og november, før influenzasæsonen begynder. Der går noget tid, op til en uge, fra man har fået sin indsprøjtning og indtil immunforsvaret så at sige er opdateret og kroppen beskyttet,« fortæller Allan Randrup Thomsen. »Men det betyder ikke, at det er for sent at lade sig vaccinere i december eller januar for den sags skyld. Du skal bare være klar over, at der går noget tid, fra du får vaccinationen og til den virker, og i det tidsrum er du stadig sårbar.« Det svarer til at downloade det seneste virusbeskyttelsesprogram til din computer. Den virker ikke, før du har brugt tid på at installere programmet og det kører.
fredag den 26. oktober 2012
Bare være skrap og sæt grænser !
Igennem årtier har uro, hårdt sprogbrug og mangel på disciplin været et stort problem i folkeskolen, men i de senere år er problemerne taget
til. Den direkte årsag er ifølge formanden for Skolelederne, Anders Balle, at
flere og flere børn kommer i skole, uden at være ordentligt forberedt til det
af deres forældre. "Vi professionelle bliver i stigende omfang nød til at
være skrappe, sætte grænser, sige til og sige fra, for vi møder stadig flere
elever, som ikke er blevet opdraget hjemmefra. Hvis ikke de på forhånd er
opdraget, må vi gøre det," siger Anders Balle. ( Jeg syntes principiel ikke at det er skolens opgave at opdrage børnene - De burde bruge kræfterne på at give dem lærdom - at gøre dem til ansvarlige borgere i samfundet og lære dem, at Danmark ikke består af en flok tilfældig sammensatte individualister, som kan opfører sig helt som det passer dem. - - - Men som Anders Balle skriver, så er det måske netop det sidste, som mange elever er blevet opdraget til af deres forældre. - - - Det individuelle barn, som skal have vidde rammer og næsten ingen grænser. Som ser hele verden hen over egen næsetip og ikke overhovedet har empatisk evner nok til at forstå skolens værdier og mål. - Derfor kunne jeg anbefale at når skolelærene skal være "skrappe og sætte grænser" - at de så også ville gøre det over for forældrene. For problemet bliver bare større og større, hvis skolen ikke får forældrenes samarbejde. )
Vacciner er farlige !
Fakta: »Vacciner er ikke farlige, men de har bivirkninger som enhver anden medicinsk behandling,« slår Allan Randrup Thomsen fast. »Bivirkningerne træder måske tydeligere frem ved vacciner, fordi vi tager et raskt menneske og behandler det. Modtager en syg patient derimod en behandling, er han eller hun nok mere tilbøjelig til at acceptere visse bivirkninger.« - »Sammenligner vi vaccine-bivirkninger med den naturlige variant af sygdommen, kommer ingen vacciner bare tilnærmelsesvis op i nærheden af farlighedskategori som den naturlige infektion,« ," fortæller Jan Pravsgaard Christensen. »Det amerikanske Center for Disease Controle (CDC) lavede i 2002 en undersøgelse af risikoen for fatale følger ved vaccinationer. Den var så lav, at den ikke kunne estimeres.«
Årsagen til denne vandrehistorie skal måske søges i de tidspunkter/perioder i et menneskes liv, hvor vi bliver vaccineret. Som allerede nævnt kan en influenzavaccineret person få en forkølelse to dage efter vaccinationen, og måske tro, at det er vaccinens skyld. Vi modtager mange vacciner som børn, og det er på samme tidspunkt i vores liv, at vi er særligt sårbare overfor infektioner, da immunforsvaret endnu ikke er kommet ordentligt op i omdrejninger. »Det har fået nogle mennesker til at kæde for eksempel kighostevaccinen sammen med hjerneskade,« forklarer Allan Randrup Thomsen. »Sundhedsmyndighederne prøvede så at flytte tidspunktet for vaccinationen for at undersøge, om der virkelig var så voldsomme bivirkninger, for så skulle de to jo følges ad. Det skete ikke. Men man vaccinerer mod kighoste på et tidspunkt i et barns liv, hvor kramper og spastisk lammelse kan opstå som følge af hjerneskader.« - »Og så blev vaccinen 'brandet' som årsagen, selvom en vaccine ikke kan give hjerneskader. Det samme gælder for eksempel autisme og vuggedød. Nogen har hævdet, at vacciner kan give autisme hos små børn, eller ligefrem forårsage vuggedød.«
»Det er klart, at når vi vaccinerer børn i de første 15 måneder af deres liv, hvor vuggedøden indtræffer, så kan folk få den fejlagtige opfattelse, at der er en sammenhæng,« fortæller Jan Pravsgaard Christensen. - »Men det har ikke mere på sig end at hævde, at bilulykker skyldes, at folk har spist franskbrød til morgenmad. Det vil mange have gjort, men det er jo ikke derfor de kører galt.«
torsdag den 25. oktober 2012
Holder min argumentation !
Normalt er jeg ikke bleg for at udtale mig om dette og hint. Dog har jeg også den holdning, at man ikke behøver at have en mening om alting. Enten fordi jeg ikke har voldsom forstand på sagen, eller fordi jeg ikke lige har energi til at starte en snak om et eller andet. Og så kan der også være en treide grund: At det man udtaler sig om, måske ikke lige er som jeg opfatter tingene. Den "fælde" er jo altid til stede og kan klappe når jeg mindst venter det. Tag nu bare mit eget valg af bil. En Citroen C3. For mig den helt rette bil. Rimelig rummelig - Meget pålidelig - God komfort og ok - billig at kører i. Så den kan jeg jo næsten kun tale positivt om. Nu er det så sådan at to af vores venner samt min ene datter har skulle købe bil indenfor det sidste halve år, og i den forbindelse har de så spurgt mig omkring mit bilvalg. Det er i alle tre tilfælde landet på den måde, at de har købt en Citroen C3. Alle endda i sort, som min.
Nu kan jeg godt frygte, at mine udtalelser om lige netop den bil / den farve er blevet en smule oversolgt. For hvad nu hvis de får en "mandagsbil" - eller bliver utilfreds med bilen på anden vis. - - - Bærer jeg så en del af skylden - - - Er min argumentation så utroværdig - - - Vil de nogensinde spørge om et bil råd igen ? Jeg håber virkelig at mine salgs taler holder i længden og de bliver tilfredse.
onsdag den 24. oktober 2012
Er det nu er godt arbejde !
Svinebonde Henrik Mortensen vil gerne have danske landbrugsmedhjælpere. Men ingen søger. Så Alexandra fra Rumænien passer hans grise for omkring 18.000 kroner om måneden. "Jeg tror, en af årsagerne til at, der aldrig er nogen danskere, der søger stillinger her, er ,at landbruget ikke har noget godt ry. Mange danskere har den opfattelse, at vi stinker, forurener og behandler vores dyr dårligt," siger Henrik Mortensen."Jeg ved ikke, om hele den her dagpengediskussion er helt rigtig. Det er som om, der er en forkælelse i Danmark, og man må vel bare sige, at hvis folk er kræsne med det arbejde, der findes, så kommer der nogle andre og udfører det." fortsætter han. ( Nu kunne det jo være at de lave lønninger - de farlige arbejdsforhold og den evendelige klagen fra et erhverv - der med lidt omskrivning kunne betegnes som den "dyreste sociale foranstaltning" der findes i Danmark, var det der fik dansk arbejdskraft til at gå langt udenom Henrik Mortensens grise. - Jeg tror bestemt ikke at danskere går udenom et godt arbejde. Spørgsmålet er måske bare om det er et godt arbejde. )
Jeg har haft influenza = nul vaccine !
Fakta: »Ofte cirkulerer to typer A-influenza og én type B. Det er grunden til, at hvert års influenzavaccine indeholder beskyttelse mod to-tre forskellige influenzavirus.«
»Men har du været inficeret med den ene type-A-influenza, og kommer den næste A-variant eller B-typen, så er du ikke beskyttet, medmindre du bliver vaccineret,« forklarer Allan Randrup Thomsen. En influenzainfektion skaber beskyttelse mod lige præcis den variant af influenza-virus, man har været udsat for.Men da virus muterer stille og roligt over et år, og nye varianter kommer forbi Danmark, er en influenzasygdom ikke nogen langvarig beskyttelse. Det samme gælder influenzavaccinen, og derfor skal man have et nyt 'skud' hver år.
tirsdag den 23. oktober 2012
Smitte spreds kun når man hoster og nyser !
Fakta: Du kan smitte andre, så længe du har virus i kroppen.
»Mængden af virus man udskiller er naturligvis størst og man spreder det mest, når man hoster og nyser. Men man kan udskille både influenza- og forkølelsesvirus uden at have symptomer,« fortæller professor Allan Randrup Thomsen. »Normalt viser de første influenza-symptomer sig 3-4 dage efter man er smittet med influenzavirus, med forkølelse drejer det sig om 1-3 dage, og i de tidsrum er man også smitsom. Typisk kan man også smitte andre et par dage efter sygdomssymptomerne er holdt op.« - »Så det er faktisk et argument for, at man i princippet skal blive en dag længere hjemme sygemeldt end symptomerne varer. Og arbejdspladsens 'helte', der slæber sig syge og dårlige ind på kontoret selvom de har symptomer, er jo i virkeligheden de største smittespredere, og de burde blive hjemme af hensyn til andre.«
mandag den 22. oktober 2012
Dansk know-how i kæmpestørrelse !
Nu gik jeg eller og troede, at jeg havde nogenlunde tjek på, hvem der producerede vinger til vindmøller i Danmark. Og at jeg i særdeleshed havde tjek på hvem der lavede de største. - Og så kom et lille sydfynsk firma ind fra højre med en vinge på ikke mindre end 83 meter. ( Først og fremmest et stort tillykke ) - Og så må jeg endda kippe en ekstra gang med flaget, når jeg nu hører at de skal leverer vingen til Samsung. Et japansk firma, som alle større vindmølleproducenter gerne vil arbejde sammen med, da de nærmest strutter af kapital. - Det jeg dog er gladest for, er at vingen er dansk produceret, og at den er fyldt af dansk know-how. Vi er stadig førende indenfor denne industri. Også selv om vi engang imellem kan se meget presset ud.
Influenzavaccination giver influenza !
Fakta: »Nej, nej og atter nej. Der er ikke levende virus i en influenzavaccination. Man har stampet, trådt og vredet virus i småstykker, så det er helt dødt, « svarer Allan Randrup Thomsen og tilføjer:
» Desuden indeholder vaccinen ikke hele virus, men i stedet udvalgte komponenter, som immunforsvaret er designet til at genkende og derefter skabe beskyttelse mod, hvis du senere skulle blive udsat for det levende virus.« - »Man kan få nogle lokale symptomer efter indsprøjtningen, det er for eksempel helt normalt, at man hæver og bliver øm i et område omkring det sted, hvor man har fået sin vaccination, og i sjældne tilfælde også let feber. Det er faktisk et godt tegn. Det viser, at immunsystemet er i gang med at blive opdateret.«
Denne myte er en af de mest sejlivede vandrehistorier omkring influenza. Dens overlevelseskraft skyldes sandsynligvis, at folk ikke altid kan skelne influenza- og forkølelsessymptomer, eller tror, at influenzavaccination også beskytter mod forkølelse, eller opfatter den mulige lette feber, som kan opstå efter vaccinationen som en rigtig omgang influenzasyge. Det er to helt forskellige ting, og det er vigtigt at skelne mellem dem. Er du blevet smittet med influenzavirus et par dage før, du får stikket, så beskytter vaccinationen ikke. Og bliver du smittet med forkølelsesvirus og bliver syg, så er det fordi en influenzavaccination ikke beskytter mod forkølelse. Det er lige så umuligt at få influenza af en influenzavaccination, som det er for en fantomtegning af en forbryder at begå kriminalitet.
søndag den 21. oktober 2012
Økologi uden drivgas !
Nu er jeg ikke speciel økologisk anlagt. Men kan da dog se ideen med at man får noget "lidt mere sundt" at spise. Og at verden måske kunne blive lidt bedre, hvis der kom en større efterspørgsel. Jeg har dog set så forskellige niveauer af samfund ( Indien - Sydamerika - Kina - ja, selv Polen ) - At den økologiske tankegang kan få nedda meget trange kår, hvis den vil ekspanderer ud i disse lande.
Kan man se over denne lille, men ikke væsentlige detalje, så kan jeg godt more mig over de " hellige økologer" i Danmark. Nogle lever deres drøm så lang ud, at de gerne kører langt i deres bil for at finde økologisk kød eller økologisk barberskum.
Influenza er bare en slem forkølelse !
Fakta: »En mild influenza kan ligne en forkølelse, men det er helt forskellige virusfamilier, der står bag de to sygdomme,« forklarer Jan Pravsgaard Christensen. »Det, vi kalder influenza og forkølelse, er to forskellige sæt af kliniske symptomer - immunforsvarets reaktion på de to forskellige familier af virus.« - »Forkølelsessymptomer forårsages ofte af virusfamilierne picornavirus og coronavirus, som hver omfatter mange varianter,« fortæller professor Allan Randrup Thomsen.
»Influenzasymptomer derimod forårsages af virusfamilien orthomyxovirus, som omfatter slægterne, influenza A - der bl.a. indeholder fugleinfluenza H5N1 og denne sæsons udgaver af H1N1 og H3N2, B, C og den nyopdagede orthomyxovirus D, der dog ikke giver influenza. Hver af disse slægter har forskellige underarter.« Typiske forkølelsessymptomer er løbende eller stoppet næse, irritation og nysen, og ofte røde, løbende øjne, let trykken over bihulerne, men ingen væsentlig temperaturstigning eller generel sygdomsfornemmelse. Høj feber og voldsom generel påvirkning hører derimod ofte til blandt influenzasymptomerne, som desuden omfatter kulderystninger, muskelsmerter, hovedpine, tør hoste, synkesmerter og generelt ubehag, evt. kvalme og opkast. I mere alvorlige tilfælde kan influenza føre til lungebetændelse, som kan være farlig for især små børn og ældre.Forkølelse og influenza har visse symptomer til fælles, og i lettere tilfælde kan influenza ligne forkølelse. Men influenza er typisk en mere alvorlig sygdom, og skyldes en helt anden familie af virus.
lørdag den 20. oktober 2012
Spar du bare på løbeskoene !
Det er ikke bevist, at specialiserede, dyre løbesko kan forebygge løbeskader. Det viser en gennemgang, som lægen Jacob Schelde fra Arbejdsmedicinsk klinik Odense har lavet. Løbetræning giver mange skader, men skaderne kan du undgå med specielle løbesko, som netop passer til din måde at løbe på.
Den sætning har du måske hørt mange gange, når du eller dine løbekammerater skal købe et par nye løbesko. Men der er slet ikke videnskabelig bevis for, at individuelt tilpassede sko forebygger løbeskader. Det viser en ny gennemgang af de undersøgelser, der er på området, skriver Ugeskrift for Læger.
Den sætning har du måske hørt mange gange, når du eller dine løbekammerater skal købe et par nye løbesko. Men der er slet ikke videnskabelig bevis for, at individuelt tilpassede sko forebygger løbeskader. Det viser en ny gennemgang af de undersøgelser, der er på området, skriver Ugeskrift for Læger.
Jacob Schelde, læge ved Arbejdsmedicinsk Klinik, Odense har lavet gennemgangen. Han siger til DR Nyheder, at mange mennesker har den opfattelse, at løbesko skal købes efter, hvilken form løberens svang har. Altså er svangen lav, normal eller høj? Eller falder fødderne indad, når du løber. Det som også hedder pronation. Gennemgangen er lavet på baggrund af flere studier fra det amerikanske forsvar. Her har det vist sig, at både kvinder og mænd, som får sko, der er særligt tilpasset deres fødder, har særlig høj tendens til at få løbeskader. Det samme viser et studie af kvinder, der trænede til et halvmaraton. Over 7000 løbere har deltaget i de amerikanske studier. Som løber betyder det, at du ikke behøver at følge de gængse anbefalinger med at få lavet en løbestilsanalyse og følge den, når du vælger løbesko.
»Det er også en almindelig anbefaling, at løbesko skal skiftes ud, når støddæmpningen bliver dårlig. Men de amerikanske studier viser, at støddæmpningen ikke ændrer sig,« siger Jacob Schelde til DR.dk. »Det afkræfter også anbefalingerne om, at du skal skifte skoene ud så ofte, som butikkerne anbefaler. Nu anbefaler vi i stedet, at du bare beholder skoene, indtil de falder fra hinanden. Der er intet videnskabeligt bevis for andet,« tilføjer Jacob Schelde.
Hans bedste råd til dig, som skal købe nye løbesko lyder: Vælg den sko, der er mest behagelig at have på. Har du erfaring med en bestemt sko eller mærke, så vælg dem eller en tilsvarende model næste gang, dine gamle sko skal skiftes ud med nye.
fredag den 19. oktober 2012
Uden fast mødetid !
På flere og flere arbejdspladser er der ikke faste grænser for, hvornår og hvor man arbejder. Det kan skabe problemer. Både fordi kollegaer ikke kan koordinere arbejdet, fordi de ikke arbejder på samme tidspunkt. Og fordi det kan skade det psykiske arbejdsmiljø. Men et nyt forskningsprojekt kommer nu med bud på, hvordan man på arbejdspladsen kan håndtere problemerne. En af løsningerne kan være, at ansatte skal skabe fælles rytmer. For eksempel ved at man holder fælles pauser og skaber fælles rutiner, vaner, pauser, normer og tilbagevendende kollegamøder. »Hvis det er en arbejdsplads, hvor man arbejder hjemme, kan man for eksempel aftale, at man gør det en bestemt dag om ugen så man prøver at være til stede samtidig,« siger lektor i bæredygtigt arbejdsliv ved RUC, Annette Kamp, som er en af forskerne bag projektet ’Tidsmiljøet i grænseløst arbejde’.
Skab forudsigelighed ved at arbejde forud
En anden strategi er at skabe mere forudsigelighed ved at arbejde forud. På det konferencecenter, der deltog i undersøgelsen, så vi at man arbejdede med at skabe rum for det uforudsigelige ved at dække morgenbordet om aftenen og benytte sig af halvfabrikata i køkkenet. På den måde kunne man hele tiden være et skridt foran, fortæller Annette Kamp.
torsdag den 18. oktober 2012
Strejkevåbnet er blevet sløv !
Fagbevægelsens ultimative våben, strejken, bliver i disse år
svækket på grund af dalende organiseringsgrad og overenskomstdækning. Hele 33
procent af arbejdsstyrken er i dag uorganiseret, og dertil kommer at de såkaldte
gule fagforeninger får stadig flere medlemmer, alt imens medlemmerne forsvinder
fra de traditionelle fagforeninger. "Det svækker i den grad fagbevægelsens
kampkraft og udtynder strejkevåbnet, at der er så mange, der er hoppet over hos
de alternative fagforeninger," siger Flemming Ibsen, professor og
arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet. Hans vurdering bekræftes af
Dansk Arbejdsgiverforenings Arbejdsmarkedsrapport, som viser, at procentdelen
af ansatte, som er omfattet af en overenskomst i det private erhvervsliv - og
som dermed har mulighed for at gå i faglig konflikt - er faldet fra 75 til 71
procent over en tiårig årrække. (Personligt mener jeg kun at der er tabere i en strejke. Alle mister penge - Man får sjælden den sum ud af strejken, som man mister. Man får højest ret i sin sag, men hvad er det værd, hvis man samtidig er blevet fattigere - og måske dårligere til dialogen. - Vi er til for at samarbejde - Ikke kaste op over hinanden ! )
Facebook venner !
Hvor mange af dine Facebook-venner skriver jævnligt opdateringer? Hvis du undrer dig over, at det altid er de samme, som fylder din startside ud, så er det måske, fordi mange af os hellere vil lure fremfor at deltage i de sociale medier. Det viser en norsk afhandling, som har haft til formål at finde ud af, hvor sociale vi egentlig er på Facebook. Forskeren Petter Bae Brandtzæg har undersøgt 20.000 europæeres brug af nettet, og han kan konstatere, at mange af os bruger de sociale medier, som vi bruger TV og radio. Vi er passive. »Over 50 procent af den norske net-befolkning er såkaldte passive brugere. Enten bruger de nettet sporadisk, eller også lurer de kun,« siger Petter Bae Brandtzæg til Forskning.no. Han fortæller, at der faktisk er få som udvider deres netværk igennem de sociale medier. Dem som bruger de sociale medier aktivt har som regel også få 'venner' på eksempelvis Facebook. Den norske forskers undersøgelse afviser også, at Facebook-aktivitet går ud over ansigt-til-ansigt-kommunikation. »Faktisk har de aktive oftere flere venskaber. De sociale brugere klarer sig bedst, når det gælder social kapital. De her mere ansigt-til-ansigt-kommunikation, flere bekendte, mere social kontakt og oplever mindre ensomhed,« siger forskeren.
onsdag den 17. oktober 2012
Der burde være jobs af få !
Jobmarkedet i Danmark er frosset fast, siges det ofte. Men selv om
der er økonomisk krise, og beskæftigelsen falder, så besættes et mylder af nye
job hver eneste dag. "Der er meget stor mobilitet på det danske
arbejdsmarked, hvilket er til stor gavn for dansk økonomi, fordi folk flytter
til fag og brancher, som er i fremgang og forlader andre, der er i
tilbagegang," siger chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen fra Dansk
Arbejdsgiverforening. Jørgen Bang-Petersen tilføjer, at den store mobilitet på
det danske arbejdsmarked især skyldes, at der ikke som i andre lande er knyttet
en masse rettigheder til det enkelte job. ( Selv om jeg står midt i en industri der skære til og siger farvel til mange mennesker. Så ser jeg også at disse folk ret hurtigt får nyt arbejde. Jeg kan ikke pege på en bestemt ting, der gør at netop disse mennesker får arbejde. Men det stemmer ikke overens med alt den snak der er om langtidsledige og folk der falder ud af understøttelsen )
Jeg siger det tit - Efteruddannelse er sagen !
AMU-kurser, som er forkortelsen af arbejdsmarkeds uddannelserne,
rummer næsten uendelige muligheder for at uddanne sig. Arbejderbevægelsens
Erhvervsråd (AE) har nu lavet analyser, som viser, at det ovenikøbet er en
guldrandet forretning at droppe det daglige slid, og i stedet for, i et par
dage eller uger, at tage sig tid til at opdyrke nye kompetencer. I det første
år efter deltagelse i et AMU-kursus er gevinsten for ufaglærte, at den årlige
erhvervs indkomst stiger med cirka 3.500 kroner. Gevinsten stiger til 7.000
kroner ekstra i indkomsten efter 7 år. Gevinsten er mindre for de faglærte, men
3.000 kroner årligt i lønstigning kan der dog alligevel godt være tale om.
( Jeg møder ofte kollegaer, der har en vis modstand mod igen at skulle på skolebænken igen. Ofte er deres argumenter noget tyndbenet - - - Jeg kan ikke holde til at sidde ned så længe - - - Jeg er blevet for gammel til at lære noget. Jeg håber virkelig at ovenstående kan få dem ud af deres "søvngængeri" - Og få lidt viden ind under den ret tykke skal )
Ifølge kortlægningen deltog knap hver femte borger i den
erhvervsaktive alder i 2010 i offentligt reguleret voksen- og efteruddannelse.
Samtidig viser undersøgelsen,udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at
der er stor forskel på, hvem der deltager i uddannelsen. Det er især de
ufaglærte og folk uden for arbejdsmarkedet, der drager nytte af tilbuddene, der
spænder over alt fra danskkurser til indvandrere over enkeltfagskurser på hf
til AMU-kurser, hvor folk f.eks.får et truckcertifikat eller kørekort til lastbil.
"Det er positivt, at det er de ufaglærte, der får mest. Det er rigtig
godt, for det er dem, som kommer til at stå med håret i postkassen, og vi kan
allerede nu se, at det er svært at være ufaglært," siger Mie Dalskov Phil,
senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
tirsdag den 16. oktober 2012
Uhyggelig velkomst !
Mine børnebørn havde været til Børnebørn / Bedsteforældredag på knudepunktet i Vejen. Her var de sammen med konen nede og deltage i forskellige aktiviteter. De havde lavet et par små græskar hovedet - som stod og ventede på mig, da jeg kom hjem fra arbejde. Hyggelig hjemkomst, selv om jeg burde sige at det var en "uhyggelig" hjemkomst.
Masse af arbejde - langt ud i fremtiden !
Danske energiselskaber, som Dong, Maersk Drilling og Danfoss,
mangler i den grad arbejdskraft i disse år - det skønnes at der i hele Norden
er op mod 60.000 ledige stillinger i energibranchen. Derfor planlægger det
internationale rekrutteringsfirma Hays nu at åbne en olie- og gasafdeling i
København for at skaffe arbejdskraft fra hele verden til det danske og nordiske
energi-arbejdsmarked. Problemet er dog ikke kun midlertidigt. En analyse lavet
af Ingeniørforeningen IDA viser at i 2020 vil Danmark mangle 13.500 ingeniører,
selvom ingeniørstudierne generelt har meldt om stigende optag i de seneste år.
IDA's formand Frida Frost mener således, at det at tiltrække udenlandsk
arbejdskraft kun er een af løsningerne på problemet. "Vi skal have
uddannet flere inden for det her område. Frem for at uddanne folk til ledighed
inden for humanistiske områder, der primært går ind i den offentlige sektor,
hvor vi ved, vi skal skære ned," siger hun. ( Så kan vel godt sige at pilen er sat for den del af ungdommen, der gerne vil være ingeniører og samtidig ønsker at få et arbejde efter deres uddannelse.)
mandag den 15. oktober 2012
Søvninge kollegaer !
Søvnløshed er en dyr post på listen over fejl på jobbet, viser en ny amerikansk undersøgelse fra en ph.d.-studerende på Harvard University. Søvnmangel er forbundet med en 90 procents øget risiko for at lave fejl, der koster penge, og 40 procents øget risiko for hændelser på arbejdspladsen, der koster 500 dollar - eller det der svarer til små 3000 kroner - eller mere. Det skriver MedPageToday. Det bliver vurderet, at søvnløshed er skyld i omkring syv procent af de uheld på arbejdspladsen, der fører til finansielle tab, og 24 procent af alle beslægtede udgifter. Forskerne vurderer, at det årligt koster amerikanske firmaer i omegnen af 31 milliarder dollar at have søvnige medarbejdere rendende rundt. Derfor er det fornuftigt økonomisk, at screene for søvnløshed og behandle medarbejdere. Undersøgelsen er baseret på data fra the America Insomnia Survey, som omfatter 10,094 privatforsikrede individer.
søndag den 14. oktober 2012
Velkommen Annette - Vi har savnet dig !
Et stort tillykke til Annette Vilhelmsen. Det var virkelig godt gået. Ikke bare tog du kampen op mod de selvfede i SF folketingsgruppe / Læs Astrid Krag. Du bragte også en ny og frisk puls ind i dansk politik. Jeg har længe savnet nogle markante personer, som på en eller anden måde falder lidt udenfor den fine og velpoleret danske politiske verden. Folk der ikke hele tiden tænker på næste valg - Hele tiden læner sig op af mainstream - Hele tiden lytter til deres spindoktor. - Folk som Erhard Jacobsen - Ritt Bjerregaard - Kresten Poulsgaard - Uffe Ellemann og Sømands bossen Preben Møller Hansen var folk der kunne sætte fut i tingene. Ofte var de ude med udtalelser, inden det var afklaret med deres bagland. Og ofte fik de "tæsk" for deres meninger. Men de var modige og satte farve på dansk politik. Jeg håber virkelig af Annette Vilhelmsen vil bringe farver tilbage på tinge. Jeg kunne nok aldrig finde på at stemme på hende. Men hun er stadig en politikker efter mit hoved.
lørdag den 13. oktober 2012
Bliver man forkølet af kulde !
Svaret er ja, der er større risiko for at blive forkølet, når man fryser. Men nej; det er ikke kulden i sig selv, der gør dig forkølet. Det er en virus, som har lettere ved at trænge ind gennem næsen og inficere celler, så vi bliver syge. »Når du bliver kold på dine slimhinder, har du dårligere blodgennemstrømning i næsen og dermed færre immunceller - T-celler - og antistoffer de steder, hvor de helst skal sidde,« forklarer Jan Pravsgaard Christensen. »Al influenza og forkølelse kommer ind gennem næsen eller munden, og vira har det klart bedst, når det er koldt. Derfor er virus også dårligere stillet, jo varmere du har det i kroppen.« Jan Pravsgaard Christensen understreger, at virus kan boltre sig, både når man er lokalt kold - altså i næse og mund - og når hele kroppen er kold.
»Hvis man kun har kolde fødder, men generelt er varm, gør det formentlig ikke noget. Virus kommer jo ikke ind gennem fødderne. Men hvis du omvendt står i adamskostume i sneen, fryser du alle steder, og så er det lige meget, om du har et halstørklæde rundt om næsen og munden, for så vil dine slimhinder også være kolde,« fortæller han.
Kolde fødder gav forkølede testpersoner
Et forsøg fra verdens førende forskningscenter - Common Cold Centre på Cardiff University - har ellers vist, at flere mennesker udviklede forkølelse 4-5 dage efter, de hurtigt fik nedkølet fødderne i koldt vand i forhold til en kontrolgruppe, som bare havde fødderne nede i en tom balje. Mere præcist viste tallene, at 13 af 90 med rigtigt kolde fødder blev forkølede, mens 5 af 90 blev forkølede i kontrolgruppen. Forskerne bemærker, at alle de syge fortalte, at de generelt havde lettere ved at blive syge end andre, og Jan Pravsgaard Christensen hæfter sig ved, at langt fra alle 90 testpersoner blev syge. »Det var jo ikke voldsomt mange flere, som blev syge, og forsøget viser, at ikke alle bliver syge, bare fordi de bliver afkølet. Det kan være fordi, vi er meget forskelligt skruet sammen fra person til person, afhængig af f.eks. alder og gener.« - »Vi har hver især vores små genetiske defekter, som kan gøre, at du er mere modtagelig for kulde end din nabo, og derfor er sådan nogle studier her umådeligt vanskelige at lave, og det er meget svært at dokumentere sammenhænge,« lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen. Det virker lidt underligt, at kroppen skruer ned for blodomløbet, når det er koldt - når nu risikoen for at få en virusinfektion så stiger.
fredag den 12. oktober 2012
Tidlig jul !
På vej til arbejde har jeg allerede nu set det første "juletræ" med lys. På en ejendom, lidt udenfor Søndre Omme er julestemningen allerede indtrukket. Jeg håber ikke de når at blive "træt" af jul, da der jo stadig er 2½ måned til højtiden.
Men det kan selvfølgelig også være nogle som skal have sat et helt lyshav op omkring huset, og de derfor bliver nød til at starte tidlig. Jeg vil nok vente til første søndag i advent. - Eller weekenden før.
Jeg har ingen planer om at lave noget ekstra. Det skal bare være det traditionelle.
torsdag den 11. oktober 2012
Hvor dyrt kan det blive !
Jobrotationen, som er det dyreste middel i regeringens akutpakke,
vil skabe mindre end 400 job i 2012 og 2013. Det viser beregninger fra
A-kassernes Samvirke på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriet. Med
akutpakken forsøger regeringens at hjælpe de tusinder, der efter nytår får
halveret dagpengeperioden fra fire til to år. Direktør for AK Samvirke, Verner
Sand Kirk, udtaler:"Det er al ære og respekt værd, at regeringen med
akutpakken laver nogle tiltag for de udfaldstruede. Men det er marginalt, hvor
meget akutpakken kan hjælpe på den store udfordring". Udspurgt om
beregningerne udtaler beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen, "I stedet
for at sidde med fiktive regnestykker og overveje, hvordan det måske ender, vil
jeg kraftigt appellere til, at man kommer i gang med at bruge pengene. Kom nu i
gang med at få de langtidsledige i arbejde, uddannelse eller jobrotation". ( Bruge pengene - Ja, der er 190 millioner til projektet. Skulle man dividerer beløbet med de job, som man regner med at skabe. Så er det 475.000 kr pr. job. Det er da en slat penge, for at skabe bare et enkelt job. Behøver det at være så dyrt ! )
onsdag den 10. oktober 2012
Ovin Klein - En positiv overraskelse !
Knudepunktet i Vejen havde arrangeret en mindre koncert med Ovin Klein Olsen. ( Eller rettere - Konen havde været med til at arrangerer denne koncert ) Så jeg tog ned for at lytte. Uden de store forudsætninger og uden at have hørt en eneste sang fra hans side. Jeg blev faktisk positiv overrasket. Ikke så meget over hans musik, som var typisk dansk top musik. Men over den snak han leveret mellem sangene. Han fortalte om et travlt og til tider omtumlet tilværelse. Så på både godt og ondt, havde bibragt ham glæder og sorgen. Og havde mærket ham fysisk for resten af livet. Det var et par fine timer, som jeg slet ikke havde nogle forventninger til. Man kan stadig blive overrasket. Og oftest af ting man slet ikke venter.
Uorganiseret uro !
En stor undersøgelse lavet af Steen Navrbjerg og Trine P. Larsen fra
Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier viser, at halvdelen af alle tillidsrepræsentanter og hver
femte leder oplever, at den manglende organisering i de traditionelle fagforbund
påvirker samarbejdet på arbejdspladsen negativt. I alt har 11.000 tillids- og
sikkerhedsrepræsentanter, 1.500 kolleger og 1.600 ledere deltaget i
undersøgelsen. "I dag er knap hver tredje lønmodtager uorganiseret og hver
tiende medlem af de alternative gule forbund. Antallet af arbejdspladser med
gule- og uorganiserede er i takt med den udvikling næsten fordoblet siden
1990erne", forklarer lektor Trine P. Larsen og fortsætter:
"Hoveddilemmaet for tillidsrepræsentanterne er, om de skal vælge at repræsentere
eller ignorere dem, der har meldt sig ud af fagforeningen. Vores undersøgelse
tyder på, at de gule og uorganiserede kun i enkelte tilfælde er med til at
presse løn- og arbejdsvilkår. Til gengæld stiger konfliktniveauet og
samarbejdsproblemerne jo flere kolleger, der har fravalgt fagforeningen, ( Jeg kender til denne interne konflikt på nærmeste hold. Jeg tror ikke at det er et ledelses-problem. Men jeg kan godt se at det giver en konflikt mellem kollegaerne. - Skulle jeg sætte et billede på problemet er det nok : Hundene bides når skålen er ved at være tom. )
tirsdag den 9. oktober 2012
Vi kan ikke leve af at klippe hinanden !
Claus Jensen Provinsindustriens Arbejdsgiverforening
& Dansk Metal skriver at:"I dag er der 350.000 beskæftigede i danske
produktionsvirksomheder. Frugterne af deres arbejde bliver hver dag solgt til
resten af verden, faktisk stammer over halvdelen af Danmarks eksport fra
fremstillings industrien. Produktionen er fundamentet for Danmarks velfærd, og
vores høje niveau er i særdeleshed takket være de mange dygtige medarbejdere.
Men netop kvalificerede medarbejdere kommer danske produktionsvirksomheder til
at skrige på om få år, hvis vi ikke får uddannet flere målrettet til
produktionen. Det handler i bund og grund om, at flere unge skal blive
industriteknikere, klejnsmede, mekanikere, ingeniører, teknikere og
installatører." ( Jeg håber virkelig at de unge mennesker i dag kan se denne mangel på viden i fremtiden. Godt nok taler alle om videnssamfundet - Godt nok taler alle om den dyre danske arbejdskraft og godt nok er den nuværende krise ikke lige fordrende for tanke om produktion. - - - Men alligevel ! - Produktion er det der sikre vores velfærd og derfor basis for vores samfund )
Er de dårlige mennesker !
Ofte er det ikke alene virksomheder og landbrug, der benytter sig af udenlandsk arbejdskraft, men også private husstande. Tilsyns chef i Arbejdstilsynet Hasse udtaler: "Alt andet lige ser vi, at mange danske villaejere, virksomheds ejere gartnerier og landmænd forsøger at få mest muligt ud af den mulighed, de har for at hyre udenlandske håndværkere til at lave arbejdet uden at være omfattet af reglerne om arbejdsmiljø, overenskomstmæssig løn eller feriepenge," siger Hasse Mortensen. Det er vanskeligt af afgøre præcist hvor stort et omfanget er, da brugen af udenlandsk arbejdskraft hører til i den mere lyssky kategori, siger han. ( Lyssky eller underbetalt, er for mig bare ord som dækker over en herrefolks holdning, der mener at vi er bedre end andre. At de andre ikke er så meget værd som mennesker og derfor ikke skal have forhold omkring arbejdmiljø og løn som os danskere. - Syntes jeg er en afskyelig menneskeholdning. - Den kristen grundsætning: Vær mod andre, som du gerne vil have at de er mod dig er gået fløjten, for jagten på mammon til egen lomme )
mandag den 8. oktober 2012
Mudder helt ned i underbukserne !
En rigtig drengerøvs tur på MTB - En efterårs søndag, hvor naturen kunne byde ind med småregn og mudder, mens jeg bød ind med sved og en alt for høj puls. Jeg elsker disse ture, selv om cyklen ligner lort. Jeg har mudder i både underbukser og øregangen, og man skal bruge mindst en ½ time på at gøre udstyret bare nogenlunde kampklar igen.
Her får jeg både god motion og udfordret mine, efterhånden lidt stive, motoriske evner. For det er bestemt ikke helt ufarlig at køre som død og helvede inde mellem træerne i skoven, eller op og ned af de forskellige skrænter.
Jeg ved godt at det er lidt dyrt at komme igang med denne sport, men man behøver bestemt ikke at starte med carbon cykler og super lækker tøj. Man kan sagtens klare sig med en almindelig MTB. Vigtigst er et ordentlig gearsæt og et par kraftige bremser.
Laaaaaaaaannng bustur !
De pakistanske myndigheder har planer om at etablere en busrute, der ikke alene er rigtig lang, men som også går gennem nogle af verdens mest urolige områder. De taler om en busrute på 8000 kilometer mellem Mirpur i Kashmir i Pakistan og den britiske by Birmingham. Det bliver en rejse, der bringer buspassagererne gennem nogle af Pakistans farligste områder, herunder den sydvestlige provins Baluchistan, der plages af Taliban-oprørere, sekterisk vold og anden uro.
Otte dage undervejs
Bussen kører videre til Iran, derfra til Tyrkiet og så ind i Europa. Efter omkring otte dage når den frem til Birmingham. Prisen bliver omkring 1200 kroner for en billet, og det er noget billigere - og langsommere - end de knap 6000 kroner, en flybillet koster. Birmingham har en stor pakistansk befolkning. Mange af familierne i Birmingham kommer oprindeligt fra Mirpur, som er en af de største byer i den pakistansk-administrerede del af Kashmir. Pakistanske embedsmænd har arbejdet med busplanen i de seneste tre måneder og forhandler med forskellige busselskaber om ruten. Transportminister Khokher siger, at der endnu ikke er fastsat en startdato. ( Tænk hvis bussen bliver forsuínket - Her taler vi ikke om minutter eller timer. Her kan der blive tale om dage ! )
søndag den 7. oktober 2012
Undgå influenza - Vask hænder !
Det kan betale sig at tænke lidt ekstra på håndhygiejnen, nu hvor en influenzaepidemi er under opsejling. God håndhygiejne er nemlig et af de generelle smitteforebyggende råd. En grundig udført håndvask fjerner de fleste af mikroberne på vore hænder, så vi har bedre chancer for at undgå både forkølelse, influenza og diaré. Det bidrager desuden til at hindre sygdomsspredning. I dag findes vacciner mod influenza, som især anbefales for folk i risikogrupperne, blandt andet ældre, kronisk syge og folk med nedsat immunforsvar. For de folk kan en kraftig influenza i værste fald medføre døden. For andre er influenzaen kun en ubehagelig oplevelse under dynen en uges tid.Husk papirlommetørklæder. I kampen mod farlige mikrober rettes meget fokus i dag mod udvikling af ny medicin og vaccine. Derfor er det måske let at glemme, at nogle enkle, ikke-farmaceutiske tiltag også kan være vigtige for sundheden.
»I det daglige er håndvask nok det mest effektive tiltag mod bakterier og virus for det enkelte menneske. Hvad angår influenza, så smitter den også gennem luften via hosten og nysen. Men størstedelen af smitten overføres alligevel via hænderne,« siger rådgiver Petter Elstrøm fra 'Divisjon for smittevern' på det norske Folkehelseinstitut og fortsætter: »Ved at vaske hænder grundigt med varmt vand og sæbe er det muligt at hindre, at både du selv og andre bliver smittet.« Hvis du først har pådraget dig influenza, råder Folkehelseinstituttet dig til at bruge engangspapirlommetørklæder når du hoster eller nyser, samt at du vasker hænder bagefter. Har du ikke papirlommetørklæder, så gør det til en vane at hoste eller nyse i albueleddet. Så undgår du at få en masse virus på hænderne, som let spredes til andre ved for eksempel håndtryk eller via dørhåndtag.
Gå ikke løs på dørhåndtag
Der findes selvsagt grænser for, hvor effektiv håndvask kan være i influenzasammenhæng. Håndvask giver ingen garanti mod smitte. Heller ikke hvis man har fået en influenzavaccine, som giver 70-90 procents beskyttelse hos raske personer under 65 år. »Man skal ikke blive hysterisk og overdrive afvaskningen ved for eksempel at gå løs på dørhåndtag, mobiltelefoner og tastaturer. Vask hænderne grundigt efter toiletbesøg, og før du laver eller spiser mad. Det handler ganske enkelt om at vaske sig ofte,« siger Petter Elstrøm. Men gør vi det - og på den rigtige måde?
Tilbage i 2007 viste en amerikansk undersøgelse, at én ud af tre mænd dropper håndvasken efter toiletbesøg på offentlige toiletter. Ikke nogen lækker tanke. Når så mange ikke vasker hænder i en oplagt situation, hvor mange undlader da at gøre det, før de skal lave mad, eller efter de nyser eller hoster?
»Vi er helt klart ikke gode nok til at vaske hænder, det tror jeg vi trygt kan gå ud fra. Den amerikanske undersøgelse viste jo, at folk ikke er tilstrækkeligt villige til at vaske hænder, selv når man helt klart burde gøre det,« siger Petter Elstrøm. Han mener, at en del af bevidstheden om de daglige rutiner til at beskytte sig imod infektioner og smitsomme sygdomme forsvandt med antibiotikaens indtog i 1950'erne og 60'erne.
Historisk håndvask
I dag er det helt naturligt, at god håndhygiejne er vigtig for folkesundheden. Men sådan har det ikke altid været. Det er kun lidt over 160 år siden, at en ungarsk læge viste, at håndvask kan hindre eller begrænse at sygdomme spredes. Det var Ignaz Philipp Semmelweis, også kaldet 'håndvaskens fader', som i 1847 kom på sporet af, hvorfor så mange kvinder døde af barselfeber på den fødselsklinik, han arbejdede ved i Wien. Semmelweis bemærkede, at på en afdeling gik lægestuderende direkte fra obduktioner til en af fødeafdelingerne på klinikken for at undersøge gravide. På en anden afdeling derimod, hvor kun jordemødrene holdt til, døde langt færre. For at gøre en lang historie kort, pegede Semmelweis på lægernes hænder som synderen, altså at bakterier fra ligene inficerede kvinderne. (Jordemødrene deltog jo ikke i obduktioner.) Semmelweis gav besked om, at alle skulle vaske hænder med en opløsning af klor og kalk før gynækologiske undersøgelser. Da faldt dødeligheden kraftigt. Du kan læse mere om den ungarske læge på wikipedia.
Juhuu for ligestillingen !
Kvinder træder hårdere på speederen – så hårdt, at de på 10 år har fordoblet antallet af fartbøder. I 2001 overtrådte kvinderne ifølge Danmarks Statistik hastigheden 9.700 gange, mens tallet i 2011 var steget til mere end 19.000 overtrædelser. Det er en stigning på 97 procent. Samtidig er stigningen hos mænd – der dog fortsat samlet set får flere fartbøder end kvinder - blot 11 procent. Karsten Nonbo (V), der er formand for Færdsels kommissionen, kalder udviklingen markant og gør op med »billedet af den langsomtkørende, kvindelige bilist«. - I dag har flere husstande to biler end tidligere, og det betyder, at kvinderne kører mere og bliver mere selvsikre. Men de har også mere travlt, og ofte er det dem, der skal aflevere og hente børn før og efter arbejde. Det sætter dem under tidspres og får dem til at køre hurtigere. Jeg tror nu også at kvinderne er blevet mere smart og maskuline i deres kørsel. Jeg har eksempelvis fået fingeren af en kvindelig bilist ( Hvilket faktisk gjorde mig stum for en stund...... Indtil jeg fik fatte mig og derefter brugte hornet flittigt. ) Så meget for ligestillingen !
lørdag den 6. oktober 2012
50 år med min helt i jakkesæt !
En af mine ynglings beskæftigelser i alderen mellem 13 - 16 år, var at gå i biffen. Og biffen i Lindholm ved Aalborg havde de en gang om året James Bond kavalkade. 10 kroner kostede det, og så var der frit valg af stol i hele salen. Det var endda sådan, at kunne man fremvise 10 billetter - med forskellig dato. Ja så fik man en gratis aften. James Bond kavalkaden var altid når efteråret trådte i karakter og man ikke havde andet af give sig til, så jeg var der flere år i træk. Jeg kan ikke lige skille filmene ad, og kan faktisk heller ikke huske navnene på de forskellige film. Men når jeg nu var med fra begyndelsen, så er der ingen tvivl om at den "rigtige" Bond er Sean Connery - Så kan andre mene hvad de vil. ( Tillykke med fødselsdagen - 50 år. ) - Jeg syntes bestemt ikke det er så længe siden at jeg sad i mørket og guffede pop corn, mens filmen rullede hen over lærredet.
fredag den 5. oktober 2012
M&M - Som vanedannende slik !
Et nyt amerikansk studie når frem til, at chokolade låser rotters hjerner i
en cyklus af afhængighed, glæde og fortvivlelse ligesom andre vanedannende
stoffer, skriver DailyTech. Undersøgelsen er lavet af neurovidenskab-studerende Alexandra DiFeliceantonio. Hun har opdaget, at når rotter spiser M&M's
frembringer det et naturligt forekommende stof i hjernen kaldet enkephalin. Stoffet enkephalin binder til samme belønningsystemer som hårde vanedannende
stoffer som heroin og morfin.
Hvorfor er dette vigtigt for os mennesker?
Ifølge Alexandra DiFeliceantonio
er denne del af hjernen også forbundet med afhængighed hos mennesker. »Det testede område i hjernen, er det samme, som er aktivt, når fede
mennesker ser fødevarer, og når narkomaner ser en pusher. Det virker
sandsynligt, at vores enkephalin fund hos rotter betyder, at denne
neurotransmitter kan drive visse former for overforbrug og afhængighed i
mennesker,« forklarer Alexandra DiFeliceantonio. Undersøgelsen konkluderer desuden, at naturlig genetisk variation fører nogle
mennesker til at blive mere afhængige af chokolade end andre. Når doseret med
ekstra enkephalin - svarende til en naturlig genetisk overproduktion - spiste
rotterne dobbelt så mange M&M's. ( Endnu en grund til IKKE at hoppe på chokoladebølgen - Bedre at sige nej tak fra begyndesen )
torsdag den 4. oktober 2012
Hjælp fra robotterne !
Ingen sygedage, de arbejder
døgnet rundt, og de udfører tunge løft, som ikke giver nogen ondt i ryggen,
hvis bare de får noget smørelse. For den trængte danske konkurrenceevne kan de
være et afgørende og vigtigt bidrag. Nu er robotterne for alvor ved at indtage
den danske metal- og maskin industri. Antallet af nyinstallerede robotter steg
sidste år med 62 pct.i forhold til året før, hvilket er den største vækst siden
1998. I de danske fremstillingsvirksomheder er der nu op mod 5.000
industrirobotter. "Øget automatisering er en af de vigtigste veje til at
øge produktiviteten i industrien, som i det seneste årti er sakket bagud i
forhold til 8 af 10 lande, som vi handler mest med. Priserne på de mest
enkle robotter er faldet dramatisk i pris i forhold til, hvad de kan. De er nu
kommet ned i et prisleje, så også de mindre og mellemstore virksomheder kan
være med," siger Christian Eskelund-Hansen, chefkonsulent i DI Metal- og
Maskinindustrien. ( Måske er det netop robotterne der skal rede dansk industri. Det giver måske ikke så mange direkte arbejdspladser. Men det giver afledte special jobs i forhold til at opstille og servicere robotterne. Folk der skal transporterer - administrerer og planlægge produktionen. Og det er vel også denne form for mere videnstunge job vi gerne vil have i Danmark )
Bliv din egen superhelt !
Hvis du ikke er fan er superhelte, er det måske på tide at blive det. Batman
og Spiderman har nemlig en positiv indflydelse på unge mænds opfattelse af deres
krop, skriver forskning.no. Superhelte giver ikke bare unge mænd følelsen af at være lidt stærkere - de
bliver det faktisk også i virkeligheden, konkluderer en amerikansk undersøgelse
publiceret i tidsskriftet Journal of Experimental Social Psychology. Resultaterne tyder på, at hvis en mand føler en forbindelse til en superhelt,
beskytter det ham fra de negative følelser, fokus på den perfekte krop kan
medføre. Og hvad mere er, præsterer mænd med hang til superhelte bedre i fysiske
tests.
Idoldyrkelse er dog ikke kun for mænd.'
»Både mænd og kvinder kan have stærke relationer til idoler. Men der kan være
forskel på, hvilken type mænd og kvinder er tiltrukket af,« udtaler Ariana
Young. Hun siger, at kvinder typisk er mere interesseret i skuespillere og musikere,
mens mænd er tiltrukket mere af fiktive karakterer, ligesom superhelte, og
sportsfolk. »Vi ved fra tidligere forskning i vores laboratorium, at identifikation med
disse typer positivt kan påvirke, hvordan vi føler,« siger Young. Ud over en fysiske test, blev deltagerne spurgt om, hvor tilfredse de var med
deres krop. ( Min ungdoms helte var Bill og Ben / To fordrukkende cowboys - Flip og Flop / To tossede tegneseriefigurer og alle de figurer med kunne møde i bladet "Fart og Tempo". Jeg ved ikke lige om de havde en særlig positiv indflydelse på min opvækst. - Skulle man tage det bogstavelig, så skulle jeg nærmest blive en fordrukken tosse, der ikke lavede andet end at skrue i hurtige biler )
onsdag den 3. oktober 2012
Krise eller bare den nye dagsorden !
10 procent af alle danskere har
prøvet at gå syge på arbejde, ifølge en ny meningsmåling, der bliver
offentliggjort i Djøf's analysebrev DeFacto i dag. "Vi brokker os ikke
over for meget arbejde. Beder ikke om mere i løn. Og vi går meget langt for at
skjule vores fejl i stedet for at erkende, at vi måske er ude, hvor vi ikke kan
bunde", siger Einar B. Baldursson til Djøf's analysebrev. Ifølge arbejdsmiljøchef
fra Dansk Arbejdsgiverforening Karoline Klaksvig er medarbejdere nødt til at
indstille sig på, at arbejdsmarkedet er under forandring så man ikke
nødvendigvis er gift med sit job og modtager et guldur efter 40 års tro
tjeneste. Arbejdsmarkedet, både det danske og det internationale,
forandrer sig meget hurtigt - og det samme gør kravene til medarbejderne. Hvis
man ser lidt dynamisk på sit arbejdsliv, er man mindre sårbar den dag, man
måske bliver afskediget. ( Jeg er bestemt ikke tilhænger af, at man går syg på arbejde. Men jeg tror til gengæld også at mange har en gammeldags forståelse af rettigheder. Jeg har mødt mennesker, der helt alvorligt mener. Når de har været længe på samme arbejdsplads, så har de optjent en ret til at arbejde mindre end de ny ansatte - hygge sig mere end de ny ansatte og måske endda arbejde mere hjemmefra end gennemsnittet. - Disse mennesker bliver i høj grad overhalet indenom, af de folk der har forstået det nye arbejdsmarkeds vilkår. Og de kan slet ikke forstå, hvorfor lige netop de pludselig er de udsatte, når man skære ned eller laver organisations ændringer )
Lokal skiltning er altid sjovt !
Jeg fandt dette vejskilt på Mandø - Æ´ Towt - Eller mere dansk "Torvet"
Lokalskiltning er fantastisk. Det behøver ikke altid at hedde
Vestergade - Torvegade - Kirkevej eller Sønderport
tirsdag den 2. oktober 2012
Selvforstærkende elendighed !
Regeringens økonomiske
optimisme bliver fejet af banen af landets topchefer, og det oven i købet på
den selv samme dag, som statsminister Helle Thorning Schmidt (S) holder
åbningstale i Folketinget. En rundspørge blandt 631 topchefer i Danmarks
største virksomheder viser, at jobkrisen spreder sig fra industrien til detail handlen. Inden for de kommende seks måneder er hver tredje danske
virksomhed klar til at afskedige medarbejdere. Når de danske forbrugere
svigter, er detail- og engroshandlen de mest udsatte, derfor forventer man i
denne branche, at det her er hele 39 pct. af virksomhederne, som vil skære i
antallet af ansatte. Det er resultatet af Børsens nye konjunkturundersøgelse. ( Sådanne udmeldinger kan få det til at løbe koldt ned af ryggen. Men jeg er nok selv en del af problemet. For jeg holder også lidt på pengene. Og fokuserer på at "banke" gæld af i stedet for at forbruge. Og hele situationen bliver nærmest selv forstærkende.)
Abonner på:
Opslag (Atom)