Fakta: Det er en myte, at fede mennesker har lavt stofskifte. Og det er, hvad det er - en myte. Det fastslår professor Arne Astrup, leder af Institut for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
For det er størrelsen af din såkaldte 'Magre Kropsvægt', der bestemmer, om du har en høj eller lav forbrænding. Den finder du ved at trække vægten af dit fedt fra din kropsvægt. Så er du en lille, spinkel person, har du en lav forbrænding. Men er du en stor muskuløs eller fed person, så har du en høj forbrænding - og kan derfor spise flere kalorier uden at tage på.
Alligevel kan overvægtige, som prøver utallige slankekure, føle, at de ikke taber sig, selv om de næsten intet spiser, fortæller Arne Astrup. - »Mange overvægtige oplever, at de må være udstyret med et sygeligt lavt stofskifte, så de tager på af 'ingenting', og at slankekure slet ikke virker for dem. Vi får ofte henvist overvægtige patienter til vores institut, så de kan få målt deres forbrænding i særlige kamre, vi har til formålet.«
»Teknologien er så præcis, at den registrerer hver enkelt forbrændt kalorie, uden at personen kan se eller mærke det. Og det er kun i yderst sjældne tilfælde, at overvægtige og fede har et lavt stofskifte,« siger han og understreger:
»Ja, der findes mennesker, der har en lavere forbrænding end normalt, men den er sjældent af en størrelsesorden, der har nogen betydning for kropsvægten. Så der findes altså ikke personer, der bliver tykke, hvis de spiser og drikker ekstremt lidt.«
Der er andre faktorer, der spiller ind på, om man taber sig eller ej.
Kroppen er med dens væv og organer som en motor, der holder hjertet pumpende, hjernen og lungerne i gang og som sørger for, at vi kan bevæge os rundt. Benzinen i denne motor er kalorierne fra vores mad og drikke - og indtager vi mere brændstof, end der er brug for, så ryger det i kroppens fedtdepoter.
»Når vi sover eller ligger på sofaen, så kører motoren i tomgang, og vi bruger stort set ingen kalorier. Når vi rører os og motionerer, så træder vi så at sige på speederen og bruger kalorier fra fedtlagrene,« siger Arne Astrup
Forbrænding er dog ikke kun er et spørgsmål om fysisk aktivitet:
»Der er også arvelige komponenter. Blandt andet afhænger forbrændingen også af den samlede vægt af din hjerne, lever, nyrer, muskler og alle andre væv og organer. Har du eksempelvis forholdsvis store organer, så vil du have en højere forbrænding,« siger professoren.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar