Kineserne
foretrækker gris på middagsbordet. Og i år tyder alt på, at der bliver serveret
flere svineører og grisehaler fra danske svin end nogensinde. Nye eksporttal
viser, at eksporten af dansk kød til Kina rundede to mia. kroner fra juli 2014
til juni 2015. Det er en stigning på ni procent i forhold til samme periode
året før.
Med miljø-
og fødevareminister Eva Kjer Hansen i spidsen besøger en erhvervsdelegation
i denne uge Vietnam og Kina for at sætte yderligere skub i eksporten til
det store kinesiske marked.
- Danmark og
Kina har traditionelt haft stærke diplomatiske bånd, og det har vi en gensidig
interesse i at pleje. Kina er den helt store motor for eksport af danske
fødevarer udenfor EU. Den voksende middelklasse er villige til at betale 50
kroner for et kilo kyllingefødder eller en liter øko-mælk, og efterspørgslen
efter gode fødevarer vokser. Men der er fortsat barrierer, så vi skal have
åbnet for, at danske virksomheder også kan sælge pølser, fjerkræ og mere
økologi til de 1,3 mio. kinesere, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer
Hansen.
I Kina skal
ministeren åbne en af verdens største fødevaremesser i Shanghai, hvorefter hun
tager til Beijing for at mødes med seks ministerkollegaer fra henholdsvis
ministerierne for fødevaresikkerhed, eksport og import, miljø, vand, skov og
landbrug. Ministeren
vil også have fokus på at øge dansk eksport af vandteknologi som pumper og
ventiler, og hun skal mødes med vandmyndighederne i Shanghai, der står for
vandforsyningen til ca. 24 mio. kinesere.
Her er den store mulighed for dansk landbrug. Jeg ved godt at det er næsten omme på den anden side af kloden og det kinesiske marked godt kan være en smule usikker. Men der kommer flere og flere købedygtige kinesere. Og de tælles i millioner, så der er plads til megen handel. Derfor skal dansk landbrug bruge alt energi på at se mod asien og de store muligheder det giver.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar