De orange nødtelefoner i motorvejsrabatten nærmer sig pensionsalderen. For i takt med, at flere og flere har mobiltelefonen med i bilen, bliver nødtelefonerne brugt mindre og mindre.
I 2013 benyttede blot 258 bilister de orange telefoner. Det svarer til mindre end ét opkald i døgnet, og der er tale om en nedgang på mere end 60 procent siden 2010, hvor der blev foretaget 668 opkald.
Giver tryghed for udlændinge og bilister uden mobil
Alligevel er formanden for Folketingets Transportudvalg, socialdemokraten Benny Engelbrecht, positivt stemt for at beholde systemet et stykke frem i tiden.
- Det er en overkommelig pris for noget, der giver tryghed til dem, der kører på motorvejene. Der er jo folk, der ikke har mobiltelefoner, og der er også udlændinge, som har svært ved at forklare, hvor de præcis befinder sig, siger han.
Afløseren for de nuværende telefoner kan være på vej i form af det såkaldte ecall-system, som via en sender i bilen giver direkte besked til alarmcentralen i tilfælde af uheld.
Rum tid før systemet skiftes
Men der går altså en rum tid, før systemet findes i alle biler, og derfor overlever nødtelefonerne formentlig en del år endnu.
Og hos Vejdirektoratet garanterer man også, at der mindst går nogle år, før det nuværende system skrottes.
- Vi har kontrakt frem til udgangen af 2017, så indtil da sker der ikke noget. I foråret 2017 skal vedligeholdelsesopgaven udbydes igen, og så må man tage stilling til, hvad der så skal ske, siger Niels Erik Skov Nielsen, der er trafikdirektør hos Vejdirektoratet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar