tirsdag den 4. november 2014

Billig lys i udhuset !

Hvis du laver et hul i taget og sætter en gennemsigtig, tom plastikflaske med en buet bund i hullet, vil lyset komme ned gennem flasken. Den buede bund på flasken skal vende nedad, og flasken skal være fyldt med vand. Det er vigtigt, at der tilsættes noget til vandet, så det ikke rådner - fx klor. Når solens stråler rammer flasken, samles de og drejes nedad. Og når lysstrålerne rammer den buede bund, bliver strålerne brudt og spreder lys ud i rummet. Reelt kommer der samme mængde lys ned, som hvis du havde lavet et hul i taget. Men rummet føles mere oplyst på grund af flaskens buede bund, der spreder lyset ud.

Hvilke steder kan metoden bedst bruges?

Flasken virker kun i dagtimerne, hvor det er lyst, og solen skinner.
Derfor vil den mest være en sjov gimmick i Danmark, og du bør ikke bruge den i et hus, hvor der kan være risiko for, at vand trænger ind, hvis hullet om flasken ikke er ordentligt dækket til. Flaskelyset kan evt. bruges i et redskabsskur eller et legehus. Til gengæld har flaskelampen mere har sin berettigelse i fattige lande i fx slumkvarterer, hvor boliger ikke er tilsluttet elnettet, eller hvor folk er så fattige, at de ikke har råd til materialer som vinduer eller elpærer. Der er også andre fordele ved flaskelampen end blot de økonomiske. I lande med ekstreme vejrfænomener kan det være upraktisk at have et ovenlysvindue, fx fordi det vil blive ødelagt af skybrud med heftig regn. Flaskelamperne kan også forhindre brande, fordi fattige beboere ikke behøver at ty til hjemmelavede, farlige elektriske installationer. Og så er det en mere økologisk forsvarlig løsning end elpærer.
( Og så kan jeg tilføje, at Cola flasker - Især i plastik - Er noget der findes overalt i verden. Også de mest fattige lande.) 

Ingen kommentarer: