fredag den 1. januar 2016

Nytårsforsæt der holder !


Vil du kvitte smøgerne i år? Det spørgsmål er sandsynligvis et bedre nytårsforsæt end erklæringen: Jeg vil kvitte smøgerne i år. Sådan lyder det fra en gruppe amerikanske forskere, efter de har gennemgået mere end 100 studier fra de sidste 40 år, som netop handler om effekten af at stille spørgsmål.
 

Spørgeteknikken giver dårlig samvittighed

Forklaringen er, at når du stiller dig selv eller andre et spørgsmål og svarer ja eller nej, vil du føle dig utilpas, når du ikke lever op til det svar, du har givet. Hvis du fx spørger en person, om hun vil sortere sit affald, så vil spørgsmålet fremkalde et psykologisk respons næste gang, hun får chancen for at gøre det.
 
Hun vil blive mindet om, at det er godt for miljøet, og samtidig vil det give hende dårlig samvittighed, hvis hun ikke gør det, hvilket sandsynligvis vil få hende til at sortere sit skrald. Derved kan man opnå en stor effekt med en simpel metode, og forskere har tidligere vist, at effekten kan vare i mere end seks måneder efter, spørgsmålet blev stillet.
 

Spørgende nytårsforsætter kan bruges politisk

Forskerne bag det nye studie er dog slet ikke så interesserede i nytårsforsætter. I stedet er den omfattende analyse tiltænkt politikere og de ikke-kommercielle marketingsfolk, som ønsker at påvirke menneskets adfærd i en samfundsnyttig retning.
 
Og forskerne konkluderer, at teknikken kan bruges til en lang række forhold lige fra at forhindre snyd i gymnasiet til at få folk til at dyrke mere motion, genbruge eller nedbryde kønsstereotyper. - Effekten er stærkest, når spørgsmålet bruges til at opmuntre folk til adfærd indenfor personlige og socialt accepterede normer, fx at spise sund mad,siger Eric R. Spangenberg, som er en af forskerne bag studiet og dekan på Paul Merage School of Business ved University of California, i en pressemeddelelse. - Den simple teknik kan dog også anvendes kommercielt til at påvirke folks forbrugsvaner.

Ingen kommentarer: