Hvis man husker solcremen, er Solen på mange måder en kilde til velvære - og til sygdomsforebyggelse. Ifølge ny forskning er Solens vigtige D-vitaminer medvirkende til at udskyde udviklingen af sklerose. Har man som teenager opholdt sig dagligt i Solen, vil det påvirke tidspunktet for, hvornår man får sklerose i positiv retning, skriver Rigshospitalet.dk i en pressemeddelelse.
»Vores undersøgelse viser, at sollys i teenageårene kan hænge sammen med tidspunktet for udvikling af sklerose. Vi arbejder stadig på at forstå, årsagerne til sklerose, men flere forskningsstudier har nu vist, at sollys og D-vitamin kan have beskyttende effekt mod udvikling af sygdommen,« siger læge og Ph.d.-studerende Julie Hejgaard Laursen fra Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet i pressemeddelelsen.
Forskerne har i alt adspurgt 1.161 sklerose-patienter om deres udendørsaktiviteter i teenageårene.
Det viser sig, at de der dagligt havde opholdt sig i solen om sommeren i gennemsnit udviklede sklerose 1,9 år senere end de, der ikke havde fået en daglig indsprøjtning D-vitamin. Nærmere bestemt lå gennemsnitsalderen for sklerose-udbruddet hos soldyrkerne på 32,9 år, mens den for den anden gruppes vedkommende lå på 31 år.
Studiet er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Neurology.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar