
Er aspartam i light-sodavand farligt?
Aspartam er et kunstigt fremstillet sødestof, som blandt andet forsøder din light-sodavand. Stoffet er fremstillet af de to proteinbestanddele 'phenylalanin' og 'asparraginsyre', som eksempelvis også findes i æg, ost, frugt og kød. Aspartam er sikkerhedsgodkendt af myndighederne i EU og Danmark, selvom det i tarmen bliver omdannet til methanol, som i store mængder kan føre til forgiftning. Formand for ekspertpanelet hos Den europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA og seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet understreger dog, at aspartam ikke er giftigt i de små mængder, som findes i din light sodavand. »Dermed ikke sagt, at man bliver sundere af at spise så og så meget aspartam, det er en helt anden sag. Men sundhedsskadeligt er det ikke i de mængder, det er tilladt,« siger hun. I artiklen 'Er sødemidlet aspartam i light-sodavand skadeligt?' forklarer forskeren, hvad hun bygger sin viden på.
Feder light-sodavand?
Aspartam tænker du måske ikke så meget på, når du vælger en light-sodavand. Måske er det mere din vægt, du er bekymret for. Du vil gerne holde den nede ved ikke at drikke sukkervand. Men nogle mener faktisk, at light-sodavand snarere feder. Det afviser overlæge og dr.med. Bjørn Richelsen fra Medicinsk Endokrinologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital dog. Han har forsket i sammenhængen mellem fedme og light-sodavand. - »Vores undersøgelser viser, at light-sodavand ikke hænger sammen med fedme og hjerte-kar-sygdomme. Derimod har vi påvist, at store mængder sukkersødet sodavand øger risikoen for at udvikle diabetes-2 og desuden kan medvirke til, at især unge risikerer at få den stadigt mere udbredte sygdom ikke-alkoholisk fedtlever,« fortæller Bjørn Richelsen. »Til sammenligning faldt light-sodavand stort set ud som vand,« tilføjer han.
Kan sodavand være sundt?

»Du bliver dårlig af diarré, fordi du kommer til at mangle væske. Diarré blokerer mekanismen, der gør det muligt at optage vand. Når man indtager en sukkerholdig drik, uanset om det er cola eller andet, får du sukker ind i tarmen. Sukker og vand optages med samme mekanisme, og sukkeret kan åbne for mekanismen, så der også kan komme vand ind,« forklarer forskeren.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar