Det er en god ide at drikke light-sodavand, hvis du ønsker at tabe dig. I hvert fald, hvis man skal tro et nyt studie, der har undersøgt, om det at drikke light-sodavand har en effekt sammenlignet med vand, når man ønsker at tabe sig. Dermed kan debatten om, hvorvidt light-sodavand er en god ide, når man skal tabe sig, blusse op igen.
.
Light-sodavand fik folk til at tabe sig mere
Alle deltagere i studiet blev sat på et slankeprogram - eneste forskel var, at halvdelen skulle drikke light-sodavand, mens den anden skulle drikke helt almindeligt vand i perioden. Forsøgspersoner, der drak light-sodavand, gik i gennemsnit 6,5 kilo ned i vægt. Kontrolgruppen tabte sig i gennemsnit 4,5 kilo. Da forskerne regnede på, hvor stor en procentdel af den oprindelige kropsvægt, deltagerne havde tabt, så de, at 65 procent i light-sodavandsgruppen tabte fem procent af deres kropsvægt. I kontrolgruppen var det kun 43 procent, der reducerede deres kropsvægt med fem procent.
Forskerne rapporterede også, at light-sodavandsgruppen følte sig mindre sultne. De opnåede også bedre blodværdier, både når det gjaldt den samlede mængde af kolesterol og farlig kolesterol. Begge grupper fik en mindre talje og et lavere blodtryk.
Belønningseffekt kan være medvirkende faktor
Den norske kostekspert og internmediciner Fedon Lindberg mener, at forklaringen kan være, at light-sodavand giver en form for belønningseffekt i hjernen. - »Light-sodavand giver ikke lige så stærke effekter i hjernens belønningssystem, som sukkerholdige drikke gør, men light-sodavand udløser til en vis grad de samme humørfremmende hormoner i hjernen, som serotonin, endorfiner og dopamin,« siger Fedon Lindberg til forskning.no. Tidligere hjernescanningsstudier har vist en hvis aktivitet i hjernens belønningsområder, ifølge Fedon Lindberg. - »Det kan give psykiske effekter, der kan virke stressnedsættende og dæmpe lysten til at overspise, som nogle mennesker har,« siger han. Fedon Lindberg påpeger, at der var forskellige, individuelle årsager til, at menneskerne var overvægtige i udgangspunktet, hvilket kan have haft betydning for undersøgelsen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar