søndag den 1. marts 2015

Motivation / Motion !



Sunde mennesker tror, der er kortere til målstregen

Det er uden tvivl lettere at dyrke motion, hvis man er i god form, men selve det, at vi er i god form, får os også til at tro, at opgaven bliver lettere. Og det alene gør, at opgaven føles nemmere, end den er. I et forsøg opdelte Emily Balcetis og hendes kollegaer en gruppe mennesker efter god og dårlig fysisk form.
Herefter stillede de dem op et stykke fra en målstreg. De skulle forestille sig, at de skulle gå distancen hen til målstregen og vurdere, hvor langt der var. Her viste det sig, at de personer, der var i god form, troede, at afstanden til målstregen var kortere, end personerne i dårlig form. »Vores kroppe påvirker altså, hvordan vi ser verden. Men det samme gør vores sind. Og derfor kan vi faktisk selv ændre på det, vi ser,« fortæller Emily Balcetis.

Motivation betyder mere end fysisk form
Forskerne tænkte videre på deres resultater fra første forsøg. For hvis personer i god form ser en løbedistance som kortere end personer i dårlig form, hvad så med motivationen - betyder den ikke noget? Derfor opstillede de et nyt forsøg, hvor de både testede forsøgspersonernes fysiske form, samtidig med at de skulle svare på spørgsmål om, hvorvidt de var motiverede til at dyrke motion.

Derefter blev de stillet over for samme forsøg som tidligere. Ligesom før viste det sig, at gruppen i god form gættede på, at målstregen var tættere på end gruppen i dårlig form. Der var dog en meget væsentlig forskel. Den regel gjaldt nemlig kun for de personer, der ikke var motiverede. - »Faktisk så de motiverede personer målstregen som endnu tættere på, end dem i god form - og selv den person, der var i allerdårligst fysisk form, så målstregen som værende lige så tæt på, hvis ikke endda en lille smule tættere, som de sundeste personer,« siger Emily Balcetis.
Vi kan motivere os selv til at blive bedre motionister
Nu var det store spørgsmål bare, om det, at afstanden blev bedømt som kortere, rent faktisk gjorde det nemmere at dyrke motion i praksis. Derfor lavede forskerne endnu et forsøg med to forskellige grupper. Den ene gruppe fik at vide, at de skulle forsøge at lukke alt andet ude og lade som om, målstregen var badet i et spotlys, mens den anden gruppe blot skulle kigge sig omkring, som de normalt ville gøre. Den første gruppe bedømte afstanden som værende 30 procent kortere end kontrolgruppen.

Begge grupper skulle nu også gå distancen mod målstregen, mens de havde vægte, der svarede til 15 procent af deres kropsvægt, bundet om anklerne. Her var det tydeligt, at forsøgspersonernes indstilling havde en effekt - ikke bare på deres oplevelse af anstrengelserne, men rent faktisk også på indsatsen. Den gruppe, der var blevet instrueret i at fokusere på målstregen og lukke alt andet ude, fandt nemlig øvelsen 17 procent nemmere end kontrolgruppen. Men ikke bare det. De gik også i gennemsnit 23 procent hurtigere.

Ingen kommentarer: