Afluring af koder
Et andet yndet trick blandt svindlerne er at aflure pinkoden til dit dankort, mens du er optaget af at betale, eksempelvis i supermarkedet. Så sent som som fra i går har Nordsjællands Politi en anmeldelse på netop det: - I går prikkede en tricktyv en 70-årig kvinde på ryggen, mens hun var i gang med at taste sin pinkode ved kassen. Svindleren pegede på en 50'er på gulvet og henviste til, at det var damens. Mens hun var afledt, forbyttede en anden tyv hendes dankort med en falsk, stjålet kort. Det fortæller pressekoordinator, Henrik Suhr. Efterfølgende passede en af tyvene damen op på parkeringspladsen foran supermarkedet og spurgte om vej til hospitalet, og i mens stjal den anden hendes taske fra bagsædet. De havde forinden afluret hendes pinkode ved kassen, og kunne dermed hæve et større beløb på hendes dankort. Lignende situationer udspiller sig ofte ved hæveautomater.
- Hvordan undgår jeg at blive beluret?
Afskærm altid tastaturet, når du indtaster din pinkode. Og ser du noget mistænksomt, så meld det med det samme til politiet. Politikommissær hos Fyns Politi, Carsten Arentoft, forklarer, at tyverierne ofte kommer i bølger. Derfor er det meget sandsynligt, at de mistænkelige typer, du melder til politiet, også er blevet meldt af andre - De udvælger for eksempel Fyn og kører rundt og laver deres numre her, siger han. Ofte har politiet held til at fange gerningsmændene ved at gennemse overvågningsvideoerne fra supermarkeder og hæveautomater, så de kan pågribe gerningsmændene, inden de forsvinder fra området igen.
Læs også: Gerda Hansen blev narret af tricktyve
Guldsælgerne ved motorvejen
Svindlerne holder ved en motorvejsafkørsel eller en rasteplads og foregiver, at de er løbet tør for benzin. Der er oftest mere end én.Svinger en godtroende bilist af motorvejen for at hjælpe, vil tyvene som regel bede om penge og give smykker i bytte eller pant. Smykkerne ligner typisk glitrende guld, men er i virkeligheden bare gult metal, som ingen værdi har - "blingeling lige til lossepladsen", som politiet siger. De omtaler dem som 'guldsælgerne ved motorvejen'.
Hvad skal jeg gøre?
Politiet i de forskellige kredse siger: Ignorer dem! Hold ikke engang ind og undersøg sagen nærmere. Noter i stedet nummerplade, bilmærke og farve og ring straks til politiet. De er svære at få ram på, for de skifter ofte placering, fordi de ved de er jaget af politiet.
Heldigvis er det de færreste danskere, der hopper på svindlen - langt de fleste henvendelser om tricktyve ved motorveje er folk, der mener, de har set noget mistænkeligt
- Hej, det er hjemmehjælperen
De mest dristige og beregnende tricktyve dukker op hjemme på din adresse. De kan udgive sig for at være hvad som helst - hvis det er hos en ældre person, vil de typisk foregive være læge eller hjemmehjælper. Sådan et trick fik Sydsjælland og Lolland Falster en anmeldelse om i går eftermiddags. En tricktyv forsøgte at overbevise en 63-årig mand om, at han var læge ved at fremvise et skilt med skriften 'læge'. Tyven bad om tilladelse til at komme ind i hans bolig og tilse mandens ben. - Han når lige inden for døren hos anmelderen, men han får på en eller anden måde ikke stjålet noget, siger vagtchef Jens Frederiksen. Inden for den kategori af tricks findes også svindlere, der vil låne wc'et, have et glas vand eller bringe mad ud.
Hvordan undgår jeg at blive berøvet af falske pizzabude?
Politiets overordnede regel for alle tricktyverier er: Brug din sunde fornuft, og vær kritisk. Har du ikke bestilt en pizza, så lad vær at åbne for 'pizzabudet'.Fra 2007 til 2015 faldt antallet af anmeldelser af tricktyverier på hjemmeadresser fra 1035 til 911.Alle politikredse sørger for at advare om i hvilke områder, der er observeret tricktyve. Det sker på Twitter og på deres hjemmesider.Nordsjælland Politis har oplistet en række eksempler på, hvordan tricktyvene opererer. Dem kan du se her. Det Kriminal Præventive Råd har også en række råd til, hvordan du kan beskytte dig mod tricktyve. Dem kan du læse her.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar