søndag den 31. juli 2016

Sund - Sundere - Orange !

Du vidste nok godt, at gulerødder er rimelig sunde, men vidste du, at de sundeste er dem, der er mest orange? - Forskere har i et nyt studie afsløret det gen i gulerødder, der producerer betacaroten, som kroppen kan lave om til A-vitamin. Jo mere betacaroten, der er i guleroden, jo stærkere en orange farve har den. Det skriver phys.org.

Studiet, der har afsløret genet med navnet DCAR_032551, er publiceret i tidsskriftet Nature Genetics.
Der er god grund til at vælge de mest orange gulerødder, for A-vitamin er en vigtig kilde til at styrke vores immunsystem, vækst og syn. Carotener er desuden antioxidanter, som beskytter mod hjerte-kar-sygdomme og nogle former for kræft.

Carotener blev først opdaget i gulerødder, men hvilket af de 32.115 gener i guleroden, der er mest ansvarligt for at producere betacaroten, har indtil nu været et mysterium. Man har nu kortlagt den komplette liste af gener i guleroden, ligesom man allerede har gjort med blandt andet kartoffel, agurk, tomat og peberfrugt.

»Vores resultater vil facilitere biologiske opdagelser og bidrage med forbedring i gulerødder og andre afgrøder,« siger Philipp Simon, hovedforfatter af studiet og professor ved University of Wisconsin-Madison, til psys.org. Forskerne mener nemlig, at nu de har identificeret det gen, der producerer betacaroten, er det muligt gennem genteknologi at importere dette gen i andre rodfrugter, såsom cassava, der vokser i Sydamerika og Afrika.

lørdag den 30. juli 2016

Spis ikke efter kl. 18 !

Fakta: »Hos en almindelig normalvægtig person i energibalance, vil energien i aftensmåltidet eller det, man i øvrigt spiser om aftenen, ikke løbe lige i fedtvævet,« siger Bjørn Richelsen, professor i Klinisk Ernæring ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

»Når du er i energibalance, er din vægt stabil, og fedtmængden på din krop ændrer sig ikke. Langt de fleste af os er ikke i energibalance hver eneste dag: Nogle dage spiser vi mere eksempelvis i weekenden, andre dage mindre. Nogle dage er vi meget fysisk aktive, andre dage mindre. Resultatet er, at de fleste mennesker vejer det samme i slutningen af ugen, som da den begyndte, selvom de ikke har været i energibalance dagligt,« siger han.

Hvorvidt du er i positiv eller negativ energibalance, kan ses på vægten, og forskerne taler om, at en given person er i energibalance set over dage, uger eller længere tid. Indtager du over længere tid mere energi, end du bruger, er du i positiv energibalance og tager på. Omvendt betyder en negativ energibalance over længere tid, at du taber dig.

»Der er kun noget om myten, hvis vi mod sædvane kun ser på en enkelt dags energibalance i forhold til de tre hovedmåltider,« siger Bjørn Richelsen og uddyber:  »Aftenmåltidet er ofte det største, og vi rører os ikke så meget, efter vi har spist. Det gør vi både efter morgenmaden og frokosten, så den energi, vi indtager om morgenen og ved frokostbordet, bliver forbrændt i løbet af dagen ved de aktiviteter, vi udfører.«



»Så hopper du ind på sofaen foran tv'et efter aftensmaden, ja, så er der en god mulighed for, at en del af energien fra måltidet bliver lagret i kroppen, da den ikke umiddelbart bliver brugt til noget. Bemærk dog, at noget af den opmagasinerede energi bliver brugt i løbet af natten, hvor vi jo ikke spiser, men 'lever' af det glukose og de fedtstoffer, som leveren og fedtvævet frigiver.« Bjørn Richelsen peger samtidig på en interessant observation:


»Svært overvægtige mennesker har det til fælles, at de ofte kun spiser ét, stort, endda meget stort måltid om dagen - og det er næsten altid aftensmaden. Så hvis du ønsker at tabe dig, så kan du med fordel undgå, at aftensmåltidet bliver for stort. Så supplér med salater, tag kun én portion og vær aktiv efter måltidet. Antallet af timer foran fjernsynet er også en god prædiktor for vægtstigning, så vær en selektiv fjernsynskigger,« lyder rådene.

fredag den 29. juli 2016

Giftslangernes paradis !


Hvor: Ilha de Quimada, Brasilien

Derfor skal du holde dig væk:
Er du bange for slanger, skal du gå en stor bue uden om den 16 hektar store brasilianske ø Ilha de Queimada Grande syd for São Paulo. På øen lever der ifølge forskere nemlig mellem en og fem slanger – per kvadratmeter. Den giftige art hedder Golden Lancehead og er en del af den såkaldte pit viper familie, som er ansvarlig for 90 procent de dødsfald i Brasilien, som skyldes slangebid.
Ilha de Queimada, der ikke overraskende har fået øgenavnet Snake Island, er det eneste sted, hvor den dødelige Golden Lancehead-slange holder til. Og det skal vi være lykkelige for. Dens gift hører nemlig til verdens mest potente, og et enkelt bid får huden til at smelte af det uheldige offer. Ikke overraskende har den brasilienske regering forbudt alle besøg til den uhyggelige slangeø.

torsdag den 28. juli 2016

Dolken fra det ydre rum !

Forskere har analyseret den egyptiske konges våben, som med al sandsynlighed er lavet af meteorit. En ny undersøgelse af Tutankhamons dolk har vist, at bladet er fremstillet af jern fra en meteorit.
Dolken blev fundet i Tutankhamons sarkofag, da en britiske arkæolog fandt den unge konges gravkammer i 1923.  Nu har italienske og egyptiske forskere foretaget en røntgen-analyse af bladet og sammenlignet resultatet med meteoritter fundet i Egypten.  Ud fra skanningen kunne forskerne finde frem til jernets nøjagtige indhold, som bl.a. bestod af hele 10% nikkel og 0,6% kobolt.

Højt nikkelindhold blev afgørende

Den store procentdel fik forskerne på sporet af materialets afstamning, fordi "meteorittens tydelige kendetegn netop er dets høje indhold af nikkel", fortæller rapportens hovedforfatter, Daniela Comelli, til Discovery News. Med startpunkt i Det Røde Hav begyndte forskergruppen en omfattende undersøgelse af de meteoritter, som er fundet i en radius på 2.000 km. Den undersøgelse var besværet værd: - "Kun én meteorit ved navn Kharga viste sig at indeholde nikkel og kobolt, som stemmer overens med sammensætning af indhold i sværdet", fortæller en begejstret Comelli.

Egypterne satte pris på meteorit

Meteoritten Kharga blev fundet på en kalkstenflade i byen Mersa Matruh i år 2000. Ifølge forskergruppens rapport har egypterne værdsat det fornemme materiale højt, og de har måske endda opfattet stenen som en besked fra oven. Forskerholdet ønsker nu at undersøge flere genstande fra Tutankhamons grav for at blive klogere på, hvordan egypterne fremstillede de fornemme ejendele af meteroit.

onsdag den 27. juli 2016

Lommetyve !

Afluring af koder


Et andet yndet trick blandt svindlerne er at aflure pinkoden til dit dankort, mens du er optaget af at betale, eksempelvis i supermarkedet. Så sent som som fra i går har Nordsjællands Politi en anmeldelse på netop det: - I går prikkede en tricktyv en 70-årig kvinde på ryggen, mens hun var i gang med at taste sin pinkode ved kassen. Svindleren pegede på en 50'er på gulvet og henviste til, at det var damens. Mens hun var afledt, forbyttede en anden tyv hendes dankort med en falsk, stjålet kort. Det fortæller pressekoordinator, Henrik Suhr. Efterfølgende passede en af tyvene damen op på parkeringspladsen foran supermarkedet og spurgte om vej til hospitalet, og i mens stjal den anden hendes taske fra bagsædet. De havde forinden afluret hendes pinkode ved kassen, og kunne dermed hæve et større beløb på hendes dankort. Lignende situationer udspiller sig ofte ved hæveautomater.

- Hvordan undgår jeg at blive beluret?

Afskærm altid tastaturet, når du indtaster din pinkode. Og ser du noget mistænksomt, så meld det med det samme til politiet. Politikommissær hos Fyns Politi, Carsten Arentoft, forklarer, at tyverierne ofte kommer i bølger. Derfor er det meget sandsynligt, at de mistænkelige typer, du melder til politiet, også er blevet meldt af andre - De udvælger for eksempel Fyn og kører rundt og laver deres numre her, siger han. Ofte har politiet held til at fange gerningsmændene ved at gennemse overvågningsvideoerne fra supermarkeder og hæveautomater, så de kan pågribe gerningsmændene, inden de forsvinder fra området igen.

Guldsælgerne ved motorvejen

Svindlerne holder ved en motorvejsafkørsel eller en rasteplads og foregiver, at de er løbet tør for benzin. Der er oftest mere end én.Svinger en godtroende bilist af motorvejen for at hjælpe, vil tyvene som regel bede om penge og give smykker i bytte eller pant. Smykkerne ligner typisk glitrende guld, men er i virkeligheden bare gult metal, som ingen værdi har - "blingeling lige til lossepladsen", som politiet siger. De omtaler dem som 'guldsælgerne ved motorvejen'.

Hvad skal jeg gøre?

Politiet i de forskellige kredse siger: Ignorer dem! Hold ikke engang ind og undersøg sagen nærmere. Noter i stedet nummerplade, bilmærke og farve og ring straks til politiet. De er svære at få ram på, for de skifter ofte placering, fordi de ved de er jaget af politiet.

Heldigvis er det de færreste danskere, der hopper på svindlen - langt de fleste henvendelser om tricktyve ved motorveje er folk, der mener, de har set noget mistænkeligt

- Hej, det er hjemmehjælperen

De mest dristige og beregnende tricktyve dukker op hjemme på din adresse. De kan udgive sig for at være hvad som helst - hvis det er hos en ældre person, vil de typisk foregive være læge eller hjemmehjælper. Sådan et trick fik Sydsjælland og Lolland Falster en anmeldelse om i går eftermiddags. En tricktyv forsøgte at overbevise en 63-årig mand om, at han var læge ved at fremvise et skilt med skriften 'læge'. Tyven bad om tilladelse til at komme ind i hans bolig og tilse mandens ben. -  Han når lige inden for døren hos anmelderen, men han får på en eller anden måde ikke stjålet noget, siger vagtchef Jens Frederiksen. Inden for den kategori af tricks findes også svindlere, der vil låne wc'et, have et glas vand eller bringe mad ud.

Hvordan undgår jeg at blive berøvet af falske pizzabude?

Politiets overordnede regel for alle tricktyverier er: Brug din sunde fornuft, og vær kritisk. Har du ikke bestilt en pizza, så lad vær at åbne for 'pizzabudet'.Fra 2007 til 2015 faldt antallet af anmeldelser af tricktyverier på hjemmeadresser fra 1035 til 911.Alle politikredse sørger for at advare om i hvilke områder, der er observeret tricktyve. Det sker på Twitter og på deres hjemmesider.Nordsjælland Politis har oplistet en række eksempler på, hvordan tricktyvene opererer. Dem kan du se her. Det Kriminal Præventive Råd har også en række råd til, hvordan du kan beskytte dig mod tricktyve. Dem kan du læse her.

tirsdag den 26. juli 2016

Den Kinesiske mur forsvinder !

Næsten en tredjedel er allerede væk

Du skal måske til at skynde dig, hvis du vil se Den Kinesiske Mur. Næsten en tredjedel af Kinas nationalsymbol er nemlig mere eller mindre forsvundet.   Ifølge avisen Beijing Times er 1961 km af muren enten faldet helt sammen eller i elendig forfatning. Det svarer til ca. 30 pct. af den i alt 6350 km lange forsvarsmur i det nordlige Kina.

Naturfænomener nedbryder muren

Nedbrydningen skyldes blandt andet naturfænomener som lynnedslag, jordskælv og oversvømmelse, og eksperter opfordrer de kinesiske myndigheder til at klimasikre udsatte strækninger af muren.  Tyveri er en anden trussel mod det berømte bygningsværk, som står på UNESCO's liste over verdens kultur- og naturarv.   Nogle steder stjæler den fattige lokalbefolkning af stenene og bruger dem til at bygge deres egne huse eller sælge dem til turister.
 

Turisternes fødder slider på stenene

De mange besøgende slider også i sig selv på den gamle mur, og problemet forværres af, at turister er begyndt at opsøge dele af muren, der ikke er åben for offentligheden.  Det gamle bygningsværk har ellers overlevet århundreders krige og naturkatastrofer. Muren blev opført som forsvar mod nordlige rytterfolk under det sene Ming-dynasti, der regerede Kina fra 1368 til 1644. Oprindeligt bestod muren af adskilte sektioner, men de blev senere forbundet til en sammenhængende forsvarsmur.

mandag den 25. juli 2016

Får vi ny istid i Danmark (IF)

     
Vi luner os normalt ved den stærke Golfstrøm, som fører varmt vand fra Den Mexicanske Golf til Nordeuropa. Fordampning af det varme vand sørger for, at vi har milde vintre, i forhold til hvor langt nordpå vi befinder os. Men det kan store mængder smeltevand fra isen på Grønland sætte en stopper for. Dermed kan den globale opvarmning reelt komme til at betyde nedkøling af Nordeuropa.



Temperaturen kan falde med 12 grader

Skulle Golfstrømmen kollapse totalt, vil temperaturerne i det nordligste Norge og Sverige samt på Island falde med op til 12 grader, ifølge beregninger udført af klimaforskere fra Met Office Hadley Center. I det sydlige Skandinavien samt i Irland og Skotland kan temperaturen falde med mellem fem og ti grader om vinteren. Samtidig vil sommermånederne ifølge modellerne blive tørrere med væsentligt mindre regn.



Frygt: Ferskvand svækker Golfstrømmen

Flere klimaforskere frygter en svækket Golfstrøm, fordi der for tiden strømmer smeltevand fra Grønland ud i Nordatlanten. Normalt vil Golfstrømmens vand synke til bunds omkring Grønlands sydspids. Det sker, fordi strømmen er blevet meget salt og tung efter fordampningen af det varme vand. Efter nedsynkningen flyder strømmen sydpå som en bundstrøm. Men når det ferske vand fra Indlandsisen fortynder Golfstrømmens saltvand, bliver vandet lettere. Det betyder, at vandet kan blive liggende i overfladen. Nedsynkningen af det salte vand fungerer normalt som en pumpe, der trækker i hele Golfstrømmen. Forskere frygter derfor, at hvis pumpen går i stå, går hele systemet i stå. Et forskerhold fra Potsdam Institute for Climate Impact Research vurderer, at Golfstrømmen er svagere end nogensinde gennem de sidste tusind år


Af Rolf Haugaard Nielsen og Signe Sørensen   

søndag den 24. juli 2016

Sov godt - øvelser !


Søvnløshed er skadeligt for vores helbred, men mange lider desværre af tilbagevendende lange vågne nætter.

Der kan være mange grunde til, at du har svært ved at falde i søvn; forkerte madvaner inden sengetid, for stort forbrug af lysende mobiltelefoner inden sengetid eller stress.  Uanset grunden kan du heldigvis slippe af med søvnløsheden ved at bruge "4,7,8-metoden" - en vejrtrækningsøvelse, som forbereder krop og hjerne på, at det nu er sovetid.

4, 7, 8-metoden

Inden du starter øvelsen, placerer du din tungespids lige der, hvor tandkødet møder dine fortænder. Her skal tungen være placeret gennem hele øvelsen. Metoden går ud på, at du trækker vejret ind gennem næsen i 4 sekunder. Derefter holder du vejret i 7 sekunder, og til sidst puster du ud gennem munden i 8 sekunder. Denne proces gentages fire gange.

Derfor virker det

4, 7, 8-metoden, der er udviklet af Harvard-lægen, dr. Andrew Weil, fungerer, fordi det specielle vejrtrækningsmønster flytter fokus til dit åndedræt og sender en tilpas mængde ilt til hjernen samt sænker din puls.  De 7 sekunder, hvor du holder vejret, tillader du dine lunger at fyldes med ilt og lade denne ilt sprede sig til resten af kroppen.  De 8 sekunder, som du bruger på at puste ud, er den vigtigste del af teknikken, og du bør tælle præcist, ind til du mestrer kunsten. Ved at gentage øvelsen hver aften træner du stille og roligt dig selv til at falde i søvn på kommando, og jo længere du har øvet dig på teknikken, des hurtigere vil det gå for dig at falde i søvn. 

Godnat ...

lørdag den 23. juli 2016

fredag den 22. juli 2016

Din næse husker !


Du mærker lugten af cigar og er på et split­sekund tilbage i dine bedsteforældres dagligstue, hvor farfars cigar sendte røgtåger gennem stuerne. Lugte giver os nemlig følelsen af at være til stede midt i situationen, så vi ikke bare tænker på vores minder, men reelt genoplever dem.  Her er en række eksempler på stoffer, som lugtesansen og hjernen ofte genkalder minder ud fra:

● Penge trigger lugtesansen

“Penge lugter ikke,” siges det. Men mønter har en helt speciel metallisk lugt. Det skyldes stoffet 1-okten-3-on, som egentlig er en kropslugt, der har reageret med mønternes metal.
 

● Gamle bøger hørmer af nedbrudt papir

Den særlige luft i et antikvariat med brugte bøger opstår, når papirets cellulose og lignin med tiden nedbrydes til sødlige duftmolekyler som vanillin, toluen og benzaldehyd.

● Lugtesansen husker fjernsynet

Fladskærmens forgænger, fjernsynet, havde et billedrør, der brugte højspænding og fik luftens ilt til at danne skarpt lugtende ozon.

● Skocreme er tilsat stank-overdøver

Skocreme består af skrappe kemikalier med en ubehagelig lugt, der ikke kan sløres af velduftende parfumer. I stedet tilsættes nitrobenzen, der ikke selv lugter særlig godt, men trods alt overdøver stanken.

Lugtesansen beskytter også mod indavl

Du kan ikke bare takke lugtesansen for, at den bringer dine gamle minder til live - den gør det også muligt at udvælge partnere, der er fornuftige at få børn med.

torsdag den 21. juli 2016

Snyd tyven !

Det er ingen hemmelighed, at jo mere risikabelt eller besværligt du gør det for tyven at bryde ind, desto større er chancen også for, at han lader netop dit hus være i fred. Boligejere bliver også bedre og bedre til at gøre tilværelsen sur for eventuelle indbrudstyve, og der findes mange gode redskaber til formålet. Blandt andet alarmer, ekstra sikrede døre og vinduer samt lys som tænder ved hjælp af sensorer eller timere.

Tænd og sluk, når du vil

Med Gør Det Selv kan du nu få en intelligent stikdåse, så du selv kan styre, hvornår du vil tænde lyset, uanset om du er hjemme eller ude. Stikdåsen virker sammen med en app til din telefon, som du kan bruge til at styre, hvornår du vil tænde og slukke for det apparat, du har sluttet til kontakten. Hvis du er på ferie eller i sommerhus, kan du tænde og slukke lyset hjemme i din bolig fra din telefon, når du vil og forvirre eventuelle tyveknægte, som måtte luske rundt i nabolaget.

Også til de magelige

Hvis du er en af dem, der allerede har helt styr på tyverisikringen af din bolig, kan du bruge den digitale stikdåse til andre mere magelige formål. Du kan for eksempel sætte den til kaffemaskinen, så du kan tænde den som det første, inden du overhovedet er stået ud af sengen. Alternativt kan du slutte fjernsyn eller andre elektroniske apparater til stikdåsen, så de ikke altid står og bruger standby-strøm, men kun tændes, når du synes, de skal.

onsdag den 20. juli 2016

Nationalparken fra helvede !


Hvor: Madidi Nationalpark, Bolivia

Derfor skal du holde dig væk:
Vores helt egen fotograf Joel Sartore fik en af sine store drømme opfyldt, da han i 2000 begav sig til Bolivia for at udforske dyrelivet i Madidis nationalparks tropiske regnskov. Hans drøm udviklede sig dog hurtigt til et hårrejsende mareridt.
Når han ikke blev jagtet af horder af vrede vildsvin eller gravede kødædende maddiker ud af huden, blev han bidt til blods af kæmpemyrer og angrebet af parasitorme - når han da ikke lige brugte tiden på at undgå parkens giftige pigrokker.
 
Selv svampene og planterne er så giftige i nationalparken, at en enkelt berøring kan forårsage umenneskelig smerte i flere timer. I Madidi nationalpark befinder mennesket sig ikke i toppen af fødekæden, men som hovedret på menuen for regnskovens glubske beboere.

tirsdag den 19. juli 2016

Bøvse luft !

En bøvs er populært sagt bare en prut, der kommer ud den anden vej.
 
Men hvor en prut især skyldes tarmbakteriel aktivitet, skyldes bøvser luft, som ryger med ned i maven sammen med mad og drikke, fx når man drikker sodavand. Derfor lugter en bøvs også markant anderledes end en prut.
 
Det har desuden vist sig, at 20 procent af dem, der bøvser ud over det normale, har problemer med forstoppelse, som gør, at mavesækkens indhold sendes langsommere videre til tarmen.

mandag den 18. juli 2016

Sure tæer !

Sure tæer lugter ilde, og den osteagtige lugt opstår, når varme, svedige tæer slippes ud af skoene.
 
Lugten skyldes en uheldig kombination af sved og bakterier. Sveden i sig selv lugter ikke, men på fødderne lever bakterier, der nedbryder fodsveden, og i den proces udskilles smørsyre, som giver den karakteristiske lugt, der minder om gammel ost.  
 
Og processen fremmes, hvis der samtidig er fodsvamp mellem tæerne.

søndag den 17. juli 2016

Sports sved !

Sved er i sig selv en vigtig funktion for kroppen, for den medvirker til at regulere temperaturen og udskille affaldsstoffer, og faktisk er det ikke sveden i sig selv, der lugter.
 
Lugten opstår, fordi vi har bakterier, der sidder omkring svedkirtlerne. Bakterierne nedbryder sveden, og det er restprodukterne i den proces, der lugter.
 
Det er samtidig forklaringen på, at sved, der fremkommer ved sport ikke lugter så slemt, som den sved, der skyldes dårlig krops-hygiejne.

lørdag den 16. juli 2016

fredag den 15. juli 2016

Friture parfume !

Enhver der har taget en løbetur dagen efter at have indtaget en middag med hvidløg eller karry ved, at de aromatiske stoffer sætter sig spor i ens kropslugt.
 
Hvis du synes, at lugten er særlig harsk, kan det være fordi, du har spist pommes frites. Olien i friterede og bagte fødevarer svækker fordøjelsen og det smitter af på kropslugten, som kan virke harsk.

torsdag den 14. juli 2016

Multipel Sklerose !

 Årsagen til multipel sklerose kendes ikke. Derfor risikerer patienter at modtage virkningsløs behandling, som kan have grumme bivirkninger. Et nyt dansk projekt vil forsøge at give mere viden om sygdommen, der menes at hænge sammen med defekter i blod-hjerne-barrieren.

De seneste fire år har jeg i forbindelse med min ph.d. haft muligheden for at forske i sygdommen multipel sklerose.
Sygdommen er den hyppigste årsag til uhelbredelig lammelse hos unge voksne i den vestlige verden med 400.000 tilfælde i Europa alene og en stigende forekomst især blandt kvinder.
Det, der oprindeligt fik mig til at interessere mig for forskning i netop denne sygdom, var det uløste mysterium om sygdommens årsag, der til trods for mere en 170 års forskning vedbliver at være »en gåde, pakket ind i et mysterium, inde i et enigma,« som Winston Churchill sagde det om Rusland i 1939. 

D-vitaminmangel og immunsystemet spiller en rolle
Der opnås dog hele tiden nye ledetråde, der fremmer vores forståelse af sygdommen.
For eksempel kan man se, at vi, der lever på de nordligere breddegrader, har højere forekomst af sygdommen, hvilket med stor sandsynlighed hænger sammen med, at vi en stor del af året går rundt med effektiv D-vitaminmangel på grund af nedsat eksponering for sollys og/eller manglende indtag af D-vitaminholdige fødevarer, for eksempel fisk.
Derudover spiller immunsystemet og især immuncellernes evne til at krydse over den såkaldte blod-hjerne-barriere en helt central rolle for sygdommens udvikling.
I min ph.d.-afhandling har jeg arbejdet med en ny metode, der kan måle tætheden af blod-hjerne-barrieren ved hjælp af en ganske almindelig MR-skanning med kontraststof. Dette er først blevet muligt for nylig på grund af MR-skannernes stigende feltstyrke. Vi anvender 3 Tesla, 60.000 gange kraftigere end jordens magnetfelt, hvilket giver bedre signal samt bedre mulighed for at opnå et stabilt signal over tid.

Hvad er blod-hjerne-barrieren, og hvorfor er den interessant?
Blod-hjerne-barrieren er en kompleks struktur bestående af højt specialiserede celler, som hos raske personer udgør en stort set uigennemtrængelig barriere mellem blodet og hjernevævet.
Under normale omstændigheder udfører barrieren en vigtig funktion, idet den forhindrer skadelige substanser i blodet i at trænge ind i hjernevævet, samtidig med at den begrænser adgangen til hjernevævet for kroppens egne immunceller.
For at vurdere tætheden af blod-hjerne-barrieren har man indtil nu været nødt til at bruge invasive laboratorieteknikker, hvor man i sagens natur kun kan anvende forsøgsdyr eller udtage en hjerne fra en afdød person til undersøgelse.
Det nye består således i, at vi kan måle forandringer i blod-hjerne-barrierens tæthed uden væsentlige bivirkninger, og selvsagt imens individet, der undersøges, stadig er i live.

Multipel sklerose hænger sammen med defekter i blod-hjerne-barrieren
Multipel sklerose er en såkaldt autoimmun kronisk sygdom i centralnervesystemet, der rammer fortrinsvist yngre mennesker med en stigende forekomst på de nordlige breddegrader. 
Årsagen til sygdommen er ukendt, men en vigtig opdagelse var, da man ved hjælp af hjerneskanninger i 1980’erne opdagede, at der i den akutte fase af sygdommen dannes hjernelæsioner, som altid forudgås af ​​en massiv nedbrydning af blod-hjerne-barrieren.
Kroppens immunceller bliver altså af ukendte årsager pludselig i stand til at krydse blod-hjerne-barrieren og forvolde skade på individets eget centralnervesystem.
På trods af intensiv forskning inden for området er årsagen til multipel sklerose stort set ukendt, men nyere fremskridt inden for medicinsk behandling har vist, at bremser man immuncellernes evne til krydse blod-hjerne-barrieren, kan man også forhindre sygdomsaktivitet meget effektivt.
Ældre studier, udført på afdøde individer med multipel sklerose, har også vist, at defekter i blod-hjerne-barrieren er til stede i både gamle, ikke længere aktive hjernelæsioner samt i den del af hjernen, der tilsyneladende endnu er helt rask.
Meget tyder altså på, at studier af blod-hjerne-barrieren er helt centrale for at forstå, behandle og ikke mindst løse gåden om, hvorfor et stigende antal mennesker på de nordlige breddegarder bliver ramt af denne alvorlige sydom.

Ny MR-metode kan kvantificere tætheden af blod-hjerne-barrieren
På Rigshospitalet, Glostrup har vi udviklet en ny MR-metode kaldet Dynamisk Kontrast Forstærket Perfusion (DCE perfusion på engelsk), der gør os i stand til mere præcist end tidligere at kvantificere tætheden af blod-hjerne-barrieren i forskellige vævstyper i hjernen.
Denne metode baserer sig kort sagt på at optage en tidsserie af MR-billeder efter indgift af et konventionelt magnetisk kontraststof (gadolinium), der hos raske individer ikke er i stand til at passere blod-hjerne-barrieren.
Hos individer med diskret brud på blod-hjerne-barrieren er vi således i stand til at spore kontraststoffet og meget præcist bestemme, hvor meget der passerer.

Metoden valideres af tæt sammenhæng mellem flere markører
Vi har tidligere offentliggjort resultater, der viser at, at forandringer i blod-hjerne-barrieren er til stede, allerede før et individ bliver diagnosticeret med multipel sklerose, samt at målingen væsentligt forbedrer forudsigelsen af, hvem der senere udvikler sygdommen.
En sådan forudsigelse har afgørende betydning, idet det er muligt at tilbyde forebyggende behandling, der udskyder sygdomsdebut hos patienter med en høj risiko.

Derudover så vi en tæt sammenhæng med flere markører for immuncellernes passage af blod-hjerne-barrieren målt i rygmarvsvæsken, hvilket validerer vores metode.
Rygmarvsvæsken er den væske, der omslutter hjernen og rygmarven, og heri afspejles således, hvad der foregår på hjernesiden af blod-hjerne-barrieren.

Mange lovende anvendelsesmuligheder
Vi undersøgte også en gruppe af mere alvorligt ramte sklerosepatienter, og her fandt vi, at sklerosepatienterne havde en betydelig mere utæt blod-hjerne-barriere i det tilsyneladende raske hjernevæv.
Dette bekræfter mistanken om, at blod-hjerne-barrieren er påvirket i hele hjernen og ikke kun der, hvor man med det blotte øje kan se læsioner.
Vi fandt også, at barrieren var endnu mere utæt, når patienterne inden for de seneste tre måneder havde oplevet et akut angreb af sklerose (attak), og at patienter, der fik forebyggende immundæmpende behandling, havde en tættere barriere.
For at undersøge udviklingen af barrierens tæthed efter en akut sygdomsangreb opgjorde vi antallet af dage siden seneste akutte angreb. Her fandt vi, at barrieren blev gradvist mere tæt over tre-fire måneder i gruppen, der modtog forebyggende behandling.
Det ser altså ud til, at vi er i stand til at måle effekten af den forebyggende behandling, der gradvist bringer tætheden af barrieren tilbage til et niveau, der er sammenligneligt med raske kontrolpersoner.
Ovenstående fund er interessante, for det første fordi den øgede permeabilitet kan tænkes at afspejle en tilgrundliggende defekt i blod-hjerne-barrieren, der kan være en medvirkende årsag til, at man udvikler multipel sklerose.
Desuden ser metoden ud til at afspejle graden af aktuel sygdomsaktivitet hos den enkelte patient, hvilket gør, at metoden har en række lovende anvendelsesmuligheder.


Behandlingsmuligheder er dyre og har bivirkninger
De senere år er der lykkeligvis fremkommet et stort antal effektive behandlingsmuligheder for multipel sklerose-patienter, der har haft stor succes med at reducere antallet af nye attakker og nye hjernelæsioner på MR.
Disse behandlinger er dog meget dyre og kan som al anden immundæmpende medicin potentielt have meget alvorlige bivirkninger. Dette ofte i form af øget forekomst af almindelige infektioner, men også i nogle tilfælde infektioner med mikroorganismer der normalt ikke er skadelige for vores organisme.

Af alvorlige, men sjældne, bivirkninger bør især hjerneinfektion med den normalt godartede JC-virus nævnes. I andre tilfælde kan man udvikle en over- eller underaktiv skjoldbruskkirtel, hvilket kræver livslang hormonbehandling.
På grund af disse potentielt meget alvorlige bivirkninger er disse mest effektive behandlinger reserveret til individer med en særlig aktiv multipel sklerose-sygdom, hvor det vurderes, at risikoen for bivirkninger vejes op mod den øgede effektivitet.

De nuværende metoder indeholder et dilemma
Det er dog meget individuelt, hvem der har gavn af hvilken type medicin, og det ses af og til, at selvom patienten modtager den på papiret mest effektive behandling, oplever vedkommende alligevel betydelig sygdomsaktivitet og/eller nye læsioner set på en hjerneskanning.
I sådanne tilfælde kan der argumenteres for, at patienten ikke har tilstrækkelig effekt af behandlingen, og man derfor bør overveje et behandlingsskift.
Men her må man holde sig for øje, at der også er en reel mulighed for, at samme patient ville have haft et mindre gunstigt forløb uden behandlingen, og en ændring derfor ikke nødvendigvis vil resultere i nogen forbedring.
Dette dilemma illustrerer, at de metoder, der i øjeblikket anvendes til at overvåge sygdomsaktivitet ved multipel sklerose, ikke er perfekt egnede til opgaven.
Dette skyldes formentlig, at de kun er i stand til at fange sygdomsaktivitet over en vis tærskelværdi, hvor der har været udbredt skade på centralnervesystemet, samt det faktum at man ofte ser, at nye hjernelæsioner opstår, uden at patienten oplever nogen form for klinisk sygdomsaktivitet.
Desuden ses det ofte, at når nye medicinske behandlinger testes i store kliniske forsøg, klarer medicinen fint at reducere antallet af attakker, men når langtidsresultaterne gøres op, ses ikke den forventede reduktion i udvikling af handicap over tid.
Endelig har patienter med såkaldt godartet multipel sklerose, som er defineret ved lav forekomst af attakker og hjernelæsioner, stadig betydelig skrumpning af hjernen over tid sammenlignet med raske kontroller.

Nyt projekt kan gavne patienter og samfundet
Det tyder altså på, at vores nuværende metoder simpelthen ikke evner at beskrive hele historien bag sygdommen multipel sklerose.
Bevillingen fra Det Frie Forskningsråd gør det muligt for os at følge en større gruppe multipel sklerose-patienter i to år for at afgøre, om vores nye metode er i stand til at identificere individer, hvor den forebyggende behandling ikke har tilstrækkelig effekt, før dette udtrykker sig i decideret behandlingssvigt med ny invaliderende sygdomsaktivitet.
Hvis dette er muligt, vil det spare mange patienter for unødige bivirkninger af en behandling, som alligevel ikke virker, og ikke mindst spare samfundet store summer, idet nye og dyre behandlinger bedre kan skræddersys til det enkelte individ

onsdag den 13. juli 2016

Highway to hell !



Hvor: Yungasvejen, Bolivia

Derfor skal du holde dig væk:
Selv den mest erfarne mountainbike-kører vil nok betænke sig en ekstra gang, inden han begiver sig ud på ‘Death Road’ i Bolivia. Den smalle vej snor sig nemlig langs en skrænt med et fald på op til 600 meter, der vil give selv de mest adrenalinhungrende eventyrer koldsved.
 
Yungas Road er 69 farlige kilometer fra Bolivias hovedstad La Paz til byen Coroico, og en af de få veje, der forbinder Amazonas regnskoven regionen i det nordlige Bolivia med landets hovedstad.
 
Hvert år dør mellem 200 og 300 mennesker i ulykker på Death Road, de fleste fordi vejen ikke er forsynet med autoværn, kun er tre meter bred, og har et underlag, der i dårligt vejr bliver ekstremt mudret. Vejen indeholder kors, der markerer mange af de steder, hvor køretøjerne er faldet og folk blev dræbt.
 

tirsdag den 12. juli 2016

Dårlig ånde med ost !

Dårlig ånde skyldes oftest dårlig mundhygiejne. Hvis mundhulen er dårlig holdt, ophobes forrådnelsesbakterier langs tandkødet, nede i tandkødslommerne og i dybe huller i tænderne. Bakterierne kan nedbryde de organiske bestanddele i mad, og i den proces dannes ildelugtende svovlbrinteforbindelser.

Listen over fødevarer, der giver den værste ånde toppes - ikke overraskende - af hvidløg. Hvidløg afsætter store mængder svovl på tungen - og i øvrigt i resten af kroppen, så den fæle lugt også trænger ud af kroppens porrer.

Mejeriprodukter er en anden kilde til dårlig ånde. Naturligt forekommende bakterier i mundhulen nedbryder aminosyrerne i mælk og ost og efterlader stoffer, der giver en ubehagelig lugt.

mandag den 11. juli 2016

Vingummi prutter !

Nogle prutter lugter mere end andre, og lugten af din prut afhænger af, hvad du spiser. De fleste prutter opstår nemlig som biprodukt under fordøjelsen i tarmen, når maden nedbrydes af gærceller og bakterier.
 
Spiser du for mange søde sager, fx vingummi, får du en overproduktion af gær i tarmen, og det giver flere gasser.

søndag den 10. juli 2016

Mørk chokolade er måske løsningen !

Mineralmangel kan give dårlig kropslugt, og en løsning kan være tilskud i form af fx zink og magnesium.  Lider man af det, kan det derfor været en god ide at spise mørk chokolade, som indeholder store mængder magnesium - ligesom klid, mandler, cashewnødder og sesamkerner.

lørdag den 9. juli 2016

fredag den 8. juli 2016

Arbejde gør dig sund !

Fortsætter man med at arbejde, efter man har rundet 65 år, er der gode chancer for, at man lever længere, end hvis man går tidligt på pension. Sådan konkluderer et nyt studie. Det skriver ScienceDaily.com.

Det er forskere fra Oregon State University, USA, som har foretaget studiet. Deres undersøgelser viser, at arbejder man bare ét år mere end til ens 65-års fødselsdag, så har man 11 procent mindre risiko for at dø – og det af samtlige dødsårsager. Selv de forsøgspersoner, som ikke beskrev sig selv som helt sunde og raske, levede længere, hvis de fortsatte med at arbejde.

»Det er ikke sikkert, at resultaterne vil gælde for alle, men vi mener, at det at arbejde giver folk en masse økonomiske og sociale fordele, som kan have stor indvirkning på deres liv,« siger professor Chenkai Wu, som er hovedforfatter på studiet, ifølge ScienceDaily.com.

Chenkai Wu og hans kollegaer analyserede levetiden for 2.956 personer, som gik på pension mellem 1992 og 2010. Her så man på, hvilken sundhedstilstand forsøgspersonerne havde til at starte med, og man delte derpå forsøgspersonerne op i to grupper: en sund og en usund.Det gjorde forskerne for at undgå at drage konklusioner om forsøgspersonernes levetid på baggrund af deres sundhed, men udelukkende deres tid på arbejdsmarkedet.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Epidemiology and Community Health.

torsdag den 7. juli 2016

Spiritus feder ikke !

Fakta: Alkoholiske drikkevarer indeholder meget energi, fastslår ph.d. Janne S. Tolstrup fra Institut for Folkesundhed, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

»For det første har selve alkoholen pr. gram flere kalorier end kulhydrat og protein, og for det andet er der meget sukker i eksempelvis øl og drinks. Samtidig får vi ikke stillet appetitten gennem den energi, der er i alkohol. Så hvis man drikker, kan man altså nemt komme til at indtage flere kalorier, end man har brug for,« siger hun.

Drikker du til gengæld med måde, så viser studier ikke en sammenhæng mellem alkohol og udvikling af fedme. Den nyeste forskning på området fremhæver, at drikkevaner har mindst lige så stor en effekt som mængden af alkohol. Det vil sige, at folk, der drikker en given mængde alkohol over flere af ugens dage, er slankere end personer, som drikker den samme mængde på færre dage.

onsdag den 6. juli 2016

Prostata - Gode nyheder !

Det bedste ved den nye behandling er ifølge lægerne de markant færre hospitalsbesøg.  Og det er ikke en gang det eneste positive resultat ved behandlingen, som går under navnet Stereotactic Body Radiation Therapy (SBRT). For behandlingen har en helbredelsesrate på 98,6%.


Tæppebomber prostatakræft

Den nye behandling virker ved, at flere stråler på samme tid beskyder tumoren i prostata fra forskellige vinkler. Strålerne, som ofte er kraftige røntgenstråler, afgiver en høj stråledosis til tumoren, mens det omkringliggende væv bliver skånet.  Det kan skære hospitalsbesøgene for en patient ned fra 44 behandlinger til bare 5 behandlinger.

Prostatakræft helbredes ofte

Allerede i dag er helbredelsesraten på tidlige stadier af prostatakræft høj og ligger mellem 80 og 90%. Og afhængigt af tumorens udviklingsstadier bliver prostatakræft behandlet på tre måder:
  • Læger fjerner prostata – også kaldet blærehalskirtel – kirurgisk.
  • Læger implanterer en form for radioaktive frø i prostata vha. nåle.
  • Stråling, som kræver mellem 42 og 45 behandlinger.
Den nye SBRT-behandling er altså langt mindre invasiv og tidskrævende end de nuværende behandlinger.

Ligeså få bivirkninger

Behandlingen er testet igennem fem år på University of Texas Southwestern, hvor 91 patienter med prostatakræft på stadie 1 og 2, som er de mindst udbredte stadier. Kun 1 patient fik et tilbagefald af kræft i løbet af fem år. Og bivirkningerne er de samme som ved de andre behandlinger: urinvejsproblemer, irritation ved endetarmen og impotens.  Resultaterne er netop udgivet i European Journal of Cancer.

Af Karine Kirkebæk 

tirsdag den 5. juli 2016

Vand - Vanvittig !

1. Et foster er 95% vand
 

 Mængden af vand i din krop svinder ind med alderen. Mens et foster i de første måneder består af 95% vand, er tallet for en nyfødt nede på 77%t og et voksent menneske indeholder kun 60-70% vand. To tredjedele af vandet findes i dine celler.
 

2. Jorden rummer 800 billioner olympiske svømmepøle vand


 1,5 milliarder kubikkilometer vand flyder på Jorden. Det svarer til vandet i 800 billioner olympiske svømmebassiner. Hvis al vandet blev fordelt ligeligt ud over hele Jorden, ville dybden være 3,7 kilometer.
 

3. Stjerne skyder vand ud i rummet


 En ung, sollignende stjerne – beliggende 750 millioner lysår fra Jorden – sender to gigantiske jets af vand ud i rummet. Med en hastighed på 200.000 km/t skiller stjernen sig hvert sekund af med en mængde vand, som svarer til 100 millioner gange al vandet i Amazonas-floden. Astronomerne mener, at vandpjaskeriet kan være en fast del af sollignende stjerners udvikling.
 

4. Elefanter kan lugte vand


 Elefanter kan lugte vand på flere kilometers afstand. Og det med god grund. Forskere har kortlagt de gener, som er knyttet til lugtesansen, hos 13 pattedyr. Undersøgelsen viser, at elefanter har 2000 gener knyttet til lugtesansen. Det er næsten fem gange så mange som mennesket, der kun har 396.
 

5. Et kg oksekød koster 15.500 liter vand


 Produktionen af fødevarer er en af verdens største vandslugere. Et kilo chokolade koster 24.000 liter vand at fremstille, mens et kilo oksekød koster 15.500 liter. Et menneske drikker til sammenligning cirka 1000 liter vand om året. Omkring 70% af verdens vandforbrug går da også til husdyr og afgrøder, mens kun 22% går til industrien og otte procent bruges i hjemmene.
 

6. Enorm sky af vand omringer sort hul


 Universets største sky af vanddamp indeholder 140 billioner gange vandet i Jordens have og oceaner. Den enorme sky ligger omkring et sort hul omkring 12 milliarder lysår fra Jorden.
 

7. Kun én promille vand kan drikkes


 Kun tre procent af vandet på Jorden er ferskvand, mens 97% er salt. Af ferskvandet er 70% låst i iskapperne, 29% i underjordiske reservoirer og kun én procent er drikkeklar.

mandag den 4. juli 2016

Koffein øger forbrændingen !

Fakta: »Kaffe eller rettere sagt koffeinen i kaffen kan påvirke forbrændingen - om end ikke i det lange løb,« fortæller ph.d.-studerende Nathalie Bendsen fra Institut for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Så man skal ikke regne med, at en god kop mokka neutralisere 'skadevirkninger' fra den basse, der følger med kaffen.  »En kop stærk kaffe indeholder 100-200 mg koffein, der virker opkvikkende og stimulerer kredsløbet, så puls og blodtryk stiger. I tilgift øges forbrændingen og især fedtforbrændingen, men kun hos personer, der sjældent drikker kaffe. Den opkvikkende virkning kan bevares ved daglig kaffedrikning, hvorimod kredsløbs- og stofskiftevirkningerne aftager og forsvinder. Derfor kan kaffe og koffein ikke bruges som slankemiddel,« fastslår hun.

søndag den 3. juli 2016

Kål prutter !

Den fæle lugt fra prutter skyldes fede syrer og svovlholdige molekyler, der opstår under nedbrydningen af proteiner. Hver dag passerer 7-10 liter gas gennem tarmen, men kun en halv liter slipper ud som prutter.
 
Mængden af prutter og karakteren af lugten afhænger af, hvad man spiser.  For eksempel prutter vegetarer mere og mere ildelugtende end andre, fordi de typisk spiser meget kål og lignende grøntsager, der danner det ildelugtende stof svovlbrinte, når de nedbrydes. Når svovlbrinte slipper ud med en prut, lugter det som rådne æg.

lørdag den 2. juli 2016

fredag den 1. juli 2016

Av for en mand !

Kvinder må udholde smerten ved at føde og har derfor fået ry for at have højere smertetærskel end mænd. Myten har dog ikke hold i virkeligheden, viser videnskabelige forsøg.

 
 
Man siger ofte, at hvis mænd skulle føde, ville de slet ikke få nogen børn, fordi fødslen er alt for smertefuld for de pylrede mænd. Men myten holder ikke vand, når den bliver efterprøvet af videnskaben. Talrige forsøg har vist, at mænd har en markant højere smerte­tærskel end kvinder.
 

Mænd tåler mere smerte

I en undersøgelse fra 2013 udsatte Oras Alabas fra Leeds Metropolitan University i England 124 forsøgspersoner af begge køn for smerte ved at trykke dem med et stumpt instrument på kødet mellem tommel- og pegefingeren. Forsøget viste, at der kun skulle et relativt lille tryk til, før kvinderne opfattede det som smertefuldt. Mændene i forsøget var mere hårdføre og klagede ikke over smerter, før trykket blev væsentligt større.
Tilsvarende undersøgelser er blevet lavet med smerte påført ved bl.a. kulde, varme og elektrisk stød. I langt de ­fleste forsøg har mænd en markant højere smertetærskel end kvinder. Undersøgelserne slår desuden fast, at selv når mænd begynder at føle smerte, er de væsentligt bedre til at udholde den, end kvinder er.