Så er weekenden her endelig, og man kan få indhentet den forsømte søvn, som man har bygget op over en uge med lange arbejdsdage. Men hvad sker der egentlig, når vi er i søvnmangel, og kan en weekend rette op på det? En ny undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism viser, at hvis man kun sover seks timer 5 dage i træk, så er 10 timers søvn i weekenddagene ikke nok til at godtgøre for manglen. Resultaterne viste dog retfærdigvis også, at søvnen i weekenden faktisk rettede op på det dårligere immunforsvar, nedsat insulinrespons og øget inflammation forårsaget af søvnmangel. Men koncentrationsevnen nåede ikke tilbage til sit fulde niveau. - »Det er især i trafikken, eller for eksempel når læger skal operere, at dette bliver decideret farligt,« siger Birgitte Kornum, seniorforsker og ph.d. fra Glostrup Hospitals Molekylærbiologiske Søvnforskningsenhed.
Koncentrationsevnen fejler
Forskergruppen ledet af Alexandros Vgontzas fra Penn State University College of Medicine placerede 30 forsøgsdeltagere i et 13 dages kontrolleret søvnskema.
- I de første 4 dage fik deltagerne 8 timers søvn per nat, som var nok til at forsikre forskerne om, at deltagerne var godt udhvilede som udgangspunkt.
- De næste 6 nætter vækkede forskerne så forsøgsdeltagerne efter 6 timers søvn.
- Derefter fik deltagerne lov til at sove 10 timer per nat tre nætter i træk.
- Undervejs tog forskerne blodprøver og testede deltagernes evne til at fastholde opmærksomhed for at se, hvordan deres præstationer ændrede sig.
Resultatet viste, at efter 5 dage med kun 6 timers søvn per nat, så var deltagernes evne til at holde opmærksomhed forringet betydeligt og en markør for inflammation i kroppen, interleukin-6, var forhøjet. Et højt inflammationsniveau er forbundet med dårligere immunforsvar og øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Dog normaliserede inflammationen sig igen efter 2 dage med 10 timers søvn. Men det gjorde evnen til at fastholde opmærksomhed ikke. - »Den store konklusion her er, at længere tids søvn i weekenden kan hjælpe, men kun på nogle områder. En gentagende cyklus af søvnmangel og restitution kan muligvis være skadelig på sigt,« siger den ledende forsker bag undersøgelsen, Alexandros Vgontzas, til Huffington Post.
Der skal flere timer til
Når man er vågen, sker der en gradvis forringelse af hjernens funktioner, og den bliver først genoprettet, når man sover. Men det er kun, hvis man sover tilstrækkeligt, mener Birgitte Kornum.
»Deltagerne mangler måske 10 timer samlet på de 5 dage. De når simpelthen ikke at indhente de forsømte timer,« siger Birgitte Kornum. Nogle kan nøjes med 6 timer, men de fleste har brug for omkring 8 timer. Nogle kan knap nøjes med 8 timer. Men det, der tæller, er det samlede antal timer, man sover på et døgn.
Folk har individuelle søvnbehov
Det varierer fra person til person, hvilket behov for søvn man har, men gennemsnitligt ligger det naturlige behov på 7,5 timer per døgn. Vi har spurgt Birgitte Kornum, hvordan man så finder frem til sit ideelle søvnniveau. - »Man kan prøve sig lidt frem og tænke over, hvornår man føler sig frisk. Man skal gøre to ting: Man skal være meget opmærksom selv, og så skal man have en til at holde øje med, hvordan det går dagligt,« siger Birgitte Kornum. Undersøgelser viser, at man ikke altid selv er helt klar over de ændringer, som søvnmangel forårsager. Derfor - »Hvis folk kun sover 4 timer per nat over 14 dage, så kan de i starten godt mærke, at det går dårligt. Men efter noget tid, så mister de evnen til at mærke det selv. Og hvis man måler på det, så præsterer folk rent faktisk dårligere og dårligere,« siger Birgitte Kornum. Birgitte Kornum pointerer samtidig, at man godt kan vende kroppen til at sove lidt mindre, uden at det er skadeligt. - »Hvis man er vant til at sove 8 timer, så kan man måske trappe ned til omkring 7 timer,« siger Birgitte Kornum.
Søvnmangel truer i trafikken
Man skal dog passe på med at eksperimentere med at trappe ned på søvnen, hvis man besidder et job, hvor opmærksomhed og reaktionsevne er vigtig. - »Søvnmangel rammer først og fremmest opmærksomheden, og det er også det, undersøgelsen her viser. Og hvis man så samtidig ikke kan vurdere, hvor træt man er, så er det jo et problem,« siger Birgitte Kornum. Derfor har forskere blandt andet udviklet et stykke software og et lille kamera, der holder øje med, hvor hurtigt man blinker. Hvis man så begynder at blinke langsomt, så får man en lille advarsel, så man kan blive opmærksom på sin træthed. - »Det, man især har fokuseret på, er fly- og trafiksikkerhed, og læger der opererer. Nu kan et kamera og et stykke software altså afsløre, hvor vågne disse folk egentlig er,« siger Birgitte Kornum.er det en god idé at have en til at holde øje med eventuelle ændringer.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar