lørdag den 29. oktober 2016

mandag den 24. oktober 2016

Polio !


Med lidt held kan 2016 blive det sidste år nogensinde, hvor en person bliver smittet med polio.

Sygdommen, der også er kendt som børnelammelse, har ifølge WHO indtil videre kun haft 10 nye ofre i år. I 2015 blev 74 personer smittet. For at komme det sidste stykke vej i mål, er en to-ugers indsats skudt i gang, hvor verdens polio-vaccine-beholdning skal opgraderes.

Polio-vaccine kan smitte

Den nuværende trivalente vaccine – en vaccine som beskytter mod alle tre typer polio-virus – skal byttes ud med en bivalent udgave. Det skyldes, at den ene af poliotyperne ikke har ramt mennesker siden 1999. Til gengæld er en bivirkning ved den trivalente vaccine, at den kan skabe nye smittede. Vaccinen består af svækket virus, og i visse tilfælde kan virussen overleve en tur gennem menneskekroppen og udskilles med afføringen. I egne med dårlig hygiejne kan den svækkede virus blive overført til en ny vært, som kan blive bærer af sygdommen.

Polio findes kun i to lande

Ofre for polio kan blive lamme i forskellige dele af kroppen. I visse tilfælde angriber virussen lungerne, og det kan føre til død. I starten af forrige århundrede var polio skyld i tusindvis af dødstilfælde, og det var først i 1980’erne vaccineindsatsen for alvor begyndte at få bugt med sygdommen. I dag er det kun i Afghanistan og Pakistan, der stadig er risiko for at blive smittet med polio. Hvis det lykkes at udrydde sygdommen, er det kun anden gang, det lykkes at gøre kål på en virus, der rammer mennesker. Det eneste andet tilfælde er kopper, som blev erklæret udryddet i 1980.

lørdag den 22. oktober 2016

lørdag den 15. oktober 2016

lørdag den 8. oktober 2016

lørdag den 1. oktober 2016