torsdag den 30. juni 2016

En ny måde at kurerer højt blodtryk !

 Døjer du med for højt blodtryk? Så er det måske en god idé at flytte syd på. - Jo tættere på Ækvator, jo bedre. Udover sol og varme, har forskere nemlig fundet ud af, at jordens breddegrader kan være med til at påvirke dit blodtryk.

Dem der bor tættere på Ækvator, har altså et lavere blodtryk sammenlignet med dem, som bor længere væk, skriver livescience. com. I Chile har forskere fra University Hospitals Birmingham fundet ud af, at der er forskel på chileneres blodtryk, alt efter hvor de bor i landet. Faktisk kunne forskerne se, at hver en breddegrad talte. For hver breddegrad væk fra Ækvator, steg antallet af personer med forhøjet blodtryk med lidt under en procent.

»Studiet viste, at personernes blodtryk og hyppigheden af forhøjet blodtryk er højest i Sydchile, hvilket er længst væk fra Ækvator, sammenlignet med det nordlige Chile, som er tættere på Ævator,« siger ph.d. Charles Ferro, som er nyrespecialist på University Hospitals Birmingham og hovedforfatter på det nye studie, til livescience.com.

Det nye studie viser, at 37 procent af dem der bor længst fra Ækvator havde så højt blodtryk, at det kunne diagnosticeres med forhøjet blodtryk. Sammenlignet med dem der boede tættest på Ækvator i det nordlige Chile, var det her kun 29 procent, der havde for højt blodtryk. Ifølge forskerne, er Chile det ideelle land, når man skal kigge på, om jordens breddegrader spiller ind på menneskers helbred. Med sine 4.250 km er Chile nemlig verdens længste land, men alligevel minder befolkningen etnisk set om hinanden, hele vejen fra nord til syd.

Forskerne havde også kigget på andre faktorer, som kan påvirke blodtrykket, for at være sikker på, at det altså er breddegraderne, der er gør forskellen på syd- og nordfolket. I forbindelse med en landsdækkende sundhedsundersøgelse, målte de personernes køn, alder, rygevaner, saltindtag, vægt, alkoholindtag, mængden af fysisk aktivitet, tidligere hjertesygdomme og diabetes, og hvor meget frugt og grønt de spiser.

Men det var altså breddegraderne, som gjorde forskellen for de 4.600 personers blodtryk, som blev undersøgt. I den sydlige del af Chile var der over 8 procent flere mennesker, der havde højt blodtryk end i den nordlige del. »Hvorfor breddegrader påvirker blodtrykket, selv ved små ændringer, er endnu uklart,« siger Charles Ferro til livescience.com. Det nye studie er publiceret i tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

onsdag den 29. juni 2016

Sugerør !



 
Det kunne være et godt trick for at spare på SU’en. Men det kunne også være en mors bekymring for alkoholens svøbe.Videnskab.dk’s læser Emma Katrine Jeppesens mor er i hvert fald ude med noget  af en påstand: - »Tænkte på noget, min mor sagde i går - hun sagde: Man bliver mere fuld af at drikke med sugerør! Men gør man egentlig det? Og - hvorfor/hvorfor ikke?« spørger Emma Katrine Jeppesen.


Gode bud kunne være:
  1. »Der kommer mere luft med ind, når man drikker med sugerør, og så bliver man mere fuld«, siger en kollega.
  2. »Der er vist også noget med bobler; man bliver vistnok mere fuld af champagne,« lyder et andet bud.
  3. »Det er da ren kemi og handler vel alene om, hvor meget du drikker og ikke hvordan,« lyder det fra en kyniker.



LÆS OGSÅ: Ti myter om alkohol: Tømmermændene


Ingen videnskabelige undersøgelser af sugerørsdrikning
Selv om der hende bekendt ikke findes en skudsikker, videnskabelig test af spørgsmålet, så har hun alligevel et bud: -»Det er meget svært at forestille sig, at man skulle kunne blive mere fuld af at drikke med sugerør. Altså hvis man drikker hurtigere med sugerør, bliver man måske hurtigere fuld, men i sidste ende bliver man ikke mere fuld,« siger Janne Tolstrup. Men hvad nu hvis der slipper mere luft ind, når man drikker med sugerøret? - »Jamen, man får da ikke mere luft ind, når man drikker med sugerør. Og uanset hvad, så gør det heller ingen forskel,« fastslår Janne Tolstrup. Til gengæld kan der være en effekt i at drikke champagne eller anden kulsyreholdig, alkoholisk drik, fortæller professoren.
Champagne giver bobler i blodet
»Der er lavet en godt nok meget lille undersøgelse, der viser, at man bliver lidt mere fuld af væsker med brus. Det skyldes, at når man får kulsyren ned i maven, så bliver alkoholen hurtigere optaget, men det er altså en ganske, ganske lille effekt,« siger Janne Tolstrup. Hun er i øvrigt godt bekendt med alkoholmyter: - »Da jeg var ung, var der nogen der påstod, at kogt cola forstærkede effekten. Der er også nogle læger, der har undersøgt, om man kunne optage alkohol gennem fødderne og derfor tog fodbad i alkohol, men begge dele var uden virkning,« konstaterer Janne Tolstrup. Og slår så endelig fast: »Til syvende og sidst handler det om, hvilken mængde alkohol du drikker, og hvor hurtigt du drikker den.«

tirsdag den 28. juni 2016

Mens du holder ferie


1. Slap af Det er individuelt, hvordan den enkelte lader op. Men har du haft perioder i ferien, hvor du har taget dig selv i blot at sidde og kigge ud i luften, nyde stilheden, sove igennem, glemme både hvilken ugedag og klokkeslæt det er – eller simpelthen glemme dit password, så er det tegn på, at du er godt på vej til at lade op.

Husk, at det tager tid at komme dertil, og at du kan opleve at blive rastløs i starten. Se rastløsheden som et sundhedstegn og et udtryk for, at du er godt på vej i processen med at lade op og få ny energi.

2. Lad tankerne holde fri
Sæt minimum nogle dage af, hvor du er helt væk og holder fokus på din ferie, dig selv og din familie. Undgå at lade bekymringer om de bunker, som hober sig op på arbejdet, få plads. Lad tankerne holde fri – det dræner, når de er optaget af arbejde.

3. Find ro
Mange ledere har det svært med at lægge arbejdet bag sig i ferien, men for at du kan yde en klar og fokuseret indsats i hverdagen, er du nødt til at komme i pitstop mindst en gang om året. Hvis ikke du selv siger fra – siger kroppen fra. Det gælder om at give hjernen ro, så den får plads til at finde nye muligheder og nye kreative måder at gøre tingene på.

mandag den 27. juni 2016

Pap huset !


Et hus med køkken og badeværelse koster ca. 530.000 kroner.

Hovedingrediensen i et nyt slags hus er pap. 24 lag ganske almindeligt rillet bølgepap, der er limet sammen.   Det lyder måske ikke særlig holdbart eller solidt, men udenpå er pappet isoleret med et vandtæt lag og træpaneler, som beskytter mod vådt vejr.  Denne konstruktion gør Wikkelhouse – som huset hedder – til et utroligt miljøvenligt hus, som kan sættes op på en dag og holde i minimum 50 år.

some_text

Moduler sættes sammen som klodser

Pappet og overlagene bliver sat på et husformet rammemodul, som er 1,2 meter bredt og vejer 500 kg. Beboerens fantasi afgør, hvor mange elementer huset skal bestå af – og dermed hvor langt huset skal være.   Husene kan nemt blive store nok til både at indeholde køkken, bad, soveværelse og en stue med brændeovn.

Huset er 100% genbrugeligt

Folkene bag Wikkelhouse har brugt fire år til at bl.a. at lave en konstruktion, så pappet nemt kan vikles rundt om rammerne. Huset er 100% genbrugeligt, så det er – naturligvis – miljøvenlig lim, der bruges til at holde de 24 lag pap sammen.  De i alt 26 lag – inklusive det vandtætte lag og træet – er en utrolig robust sandwich, som også er imponerende isolerende for vind og vejr.   Modulerne kan let kobles af og på, hvis beboeren enten ønsker et større eller mindre hus. Og ud over at være 100% genbrugelig, så er Wikkelhouse også tre gange mere miljøvenligt end et almindeligt hus.

søndag den 26. juni 2016

Kærlighed til din hund !

Bambi-øjne og et slik i ansigtet er ikke nødvendigvis tegn på, at din hund elsker dig for dine kærlige krammeture.  Faktisk er det tegn på det stik modsatte, skriver professor og hunde-adfærdsekspert Stanley Coren fra University of British Columbia i Psychology Today.  Hans foreløbige undersøgelser viser, at 81,6% af hunde udviser tegn på ubehag, når de bliver krammet.


Hunde til ejere: Fri os fra knus!

Den canadiske hundeekspert indsamlede 250 tilfældige billeder af hunde, der får knus, fra Google og Flickr. Fotografierne blev undersøgt for ét eller flere tegn på hunde-ubehag:

Fotos: Flickr / Peter Kemmer / Humane Society of Greater Rochester

● 1: Sænkede ører.


● 2: Bambi-øjne eller “halvmåne-øjne”, hvor det hvide ses i øjenkrogen.


● 3: Bortvendt hovede, nogle gange med helt eller delvist lukkede øjne.


● 4: Snude-slikning og ansigts-slikning (på krammeren).

Undersøgelsen afventer endnu fagfællebedømmelse og skal derfor tages med et vist forbehold, men resultaterne er umiddelbart klare:    7,6% af hundene så afslappede og glade ud på billederne, 10,8% virkede ligeglade eller havde et tvetydigt udtryk, mens hele 81,6% udviste ovenstående tegn på stress, ængstelse og uro.


Knus får hunde til at føle sig fastlåste

Professor Coren mener, at krammeriet får hundene til at føle sig fastlåste og indesluttede, hvilket går imod deres natur og gør dem stressede.  - ”Hunde er oprindeligt sky og flygtige dyr, som er designede til at løbe hurtigt. Når de oplever stress og trusler er deres første forsvarsmekanisme ikke at bruge tænderne, men at flygte,” forklarer han.  Hundekesperten pointerer også, at det er en særligt dårlig ide for børn at kramme hunde, da børn ikke er i stand til at aflæse dyrs signaler.   - ”Hvis hunden bliver ængstelig og urolig nok, kan den finde på at bide,” siger Coren.

lørdag den 25. juni 2016

fredag den 24. juni 2016

Chips bliver vane !

 

Hvis belønningssystemet kommer ud af balance, risikerer vi at blive så glade for belønningen, at vi higer efter at opnå mere. Det kan føre til afhængighed af fx alkohol og tobak, men også af chips og chokolade.  Fedt og sukker er særligt effektive til at stimulere belønningscenteret, fordi de giver os masser af energi, som sikrede vores forfædres overlevelse.  Forsøg med rotter har vist, at de ligefrem foretrækker sukker frem for kokain.  Trangen til søde og fede sager er særligt stor, hvis man fx er ked af det eller stresset, da belønningen udløses i form af hormoner og signalstoffer i hjernen, der gør os rolige og afslappede.

Hjernen elsker chips og chokolade

Her kan du se, hvorfor hjernen elsker fedt og sukker:

• CHIPS OG FASTFOOD:
Salt var en mangelvare for vores forfædre, og når saltet kombineres med fedt, bliver chips, pomfritter og anden fastfood nærmest uimodståelige.
 
• CHOKOLADE:
Kombinationen af fedt og sukker giver fuldt udslag i belønningscenteret.
 
• PASTA OG HVIDT BRØD:
Kulhydraterne i mel omdannes til sukker og stimulerer belønningssystemet.
 

Afhængig af fedt, chips og sukker

Ikke bare fedtet i chips kan gøre os afhængige. Læs hvordan flere forskere ser sukker som mere vanedannende end kokain:

torsdag den 23. juni 2016

The largest blade in the world !


On June 21 at Global Offshore Wind in the UK, we announced the world’s longest blade – again – this time alongside our customer Adwen. This huge component of 88.4 meters has been specifically designed for Adwen’s AD 8-180 wind turbine model, with 8MW nominal capacity and a 180 meter rotor diameter.Development work has been ongoing with the customer for the past year and it has now culminated with the first two of these huge blades seeing the light of day at the Pilot Plant in Lunderskov, Denmark. One blade will be tested at our own facilities, the other will go to an external facility in Aalborg.

LM Wind Power has a history of breaking size records – with the LM 61.5 P as the world’s first blade exceeding 54 meters in 2004, followed by the record-breaking LM 73.5 P in 2011. The LM 88.4 P dwarves these blades by comparison – in fact, the LM 73.5 P could easily fit inside it.

Creating a blade on this scale presents a large step forward towards lowering the cost of energy from offshore wind, said Roel Schuring, VP Engineering. “With the current blade we have the most competitive offering in the offshore industry because we use the smartest combinations of materials,” he said.

Added Alexis Crama, VP Offshore, “This blade demonstrates our ability to bring innovation and this kind of product to the industry. But what is most important is not that we are the largest blade; the most important is that we make blades that are technology proven, produced every day with absolute reliability and quality focus.”

After months of dedicated work on this project, you are now welcome to share this great news with your friends, family and network. For the sharable version of this story and the official press release, visit our website. We have also devoted a full webpage to sharable content on the world’s longest blade – including photos, graphics and a new video. Watch and share this new video on YouTube, taking a look behind the scenes as we built the world's longest blade.On June 21 at Global Offshore Wind in the UK, we announced the world’s longest blade – again – this time alongside our customer Adwen. This huge component of 88.4 meters has been specifically designed for Adwen’s AD 8-180 wind turbine model, with 8MW nominal capacity and a 180 meter rotor diameter.

Development work has been ongoing with the customer for the past year and it has now culminated with the first two of these huge blades seeing the light of day at the Pilot Plant in Lunderskov, Denmark. One blade will be tested at our own facilities, the other will go to an external facility in Aalborg.

LM Wind Power has a history of breaking size records – with the LM 61.5 P as the world’s first blade exceeding 54 meters in 2004, followed by the record-breaking LM 73.5 P in 2011. The LM 88.4 P dwarves these blades by comparison – in fact, the LM 73.5 P could easily fit inside it.

Creating a blade on this scale presents a large step forward towards lowering the cost of energy from offshore wind, said Roel Schuring, VP Engineering. “With the current blade we have the most competitive offering in the offshore industry because we use the smartest combinations of materials,” he said.

Added Alexis Crama, VP Offshore, “This blade demonstrates our ability to bring innovation and this kind of product to the industry. But what is most important is not that we are the largest blade; the most important is that we make blades that are technology proven, produced every day with absolute reliability and quality focus.”





onsdag den 22. juni 2016

Tillid er bedre !

Der er en klar sammenhæng mellem trivsel på arbejdspladsen og effektiviteten, og det får nu en AAU-forsker til at opfordre chefer til at løsne grebet lidt og give mere medbestemmelse for medarbejdere. "Alt skal måles og vejes - Vi ved, at folk der arbejder i sundhedsvæsenet, er meget engageret i det, de laver. De går meget op i at udføre deres arbejde så godt som overhovedet muligt.
 
Derfor er det dybt frustrerende og stressende for den enkelte medarbejder, hvis ikke de har mulighed for at bruge deres sunde fornuft og selv vurdere, hvordan de skal agere i de konkrete situationer, der opstår i løbet af en travl arbejdsdag," siger Anders Drejer, professor i ledelse ved Aalborg Universitet. Han mener, at stress er resultatet af manglende indflydelse samt for mange arbejdsopgaver, der hober sig op.

 
Jeg ved godt at vi som mennesker har meget forskellige holdninger til, hvordan vi udfører vores arbejde. Men kontrol og rigtig mange tjek punkter er nok den største enkeltstående faktor, der dræber mest initiativ.
 
Jeg har selv, af flere omgang i mit arbejdsliv, haft ledere der med bestemthed og stor autoritet har bedt om at man udfyldte lange exel filer og projektplaner - Samt lavede del-tilbagemeldinger om dette og hint. Uden det på nogen måde tilførte værdi til verden.
 
Jo... En ting blev nemmere. At lederen sad på sit kontor og overvågede de mange og lange lister over sine ansatte - Uden at komme ud og mærke virkeligheden. Men derved mistede personen også muligheden for fleksibilitet og mulig begejstring mellem sine ansatte.
 
Tilbage til tillid og respert - Dette mantra burde være gældende overalt. Vi er jo alle ansat fordi virksomheden troede at vores uddannelse og viden kunne klare jobbet. Hvorfor så ikke følge linjen helt og lade folk gøre det de er ansat til.... I stedet for at kontrollere dem hele tiden.

tirsdag den 21. juni 2016

Billige løbesko !


Det kan være sjovt at gå i løbebutikker og få lavet en løbetest og se på de seneste nye modeller af løbesko. Men er du en almindelig motionist uden skader eller andre særlige behov, så er det både billigst og bedst i forhold til skadesrisikoen at købe nye løbesko af samme mærke og model, som du tidligere har haft. Hjemmesiden RunRepeat.com samler brugeranmeldelser af løbesko, og hjemmesiden har i dag udgivet en analyse af 183.911 priser på løbesko.
 
Konklusionen er, at man som forbruger i snit kan spare 38 procent ved at købe sine løbesko online, og yderligere 19 procent hvis man vælger sidste års model. Læs også: Seks gode råd, når du køber løbesko - Formålet med undersøgelsen er at oplyse løbere om de muligheder, der findes, når man skal handle løbesko. Jeg ønsker ikke, at alle køber løbesko online, men jeg ønsker, at løbere køber løbesko efter deres behov. Ikke alle har behov for specialvejledning i en løbebutik, siger Jens Jakob Andersen, der står bag RunRepeat.com.
 

Lave priser online i nabolande

Selv om han er dansker, så er analysen baseret på priser fra det amerikanske marked. Men konklusionerne er sammenlignelige med det danske og europæiske marked ifølge Jens Jakob Andersen. Læs også: Billige løbesko gør dig mere tilfreds end dyre - Set fra forbrugerens side er der en endnu større fordel ved at være dansk end amerikansk, da man med lethed kan handle i andre europæiske lande. Hyppigst anvendt af danskerne er England og Tyskland, hvor priserne på løbesko ofte findes til det halve af prisen i Danmark, siger han.
 

Undgå skader ved at købe samme model

Udover at spare penge kan der også være andre fordele ved ikke at købe den seneste nye model. Danske forskere har lavet samarbejdet Runsafe, hvor de undersøger, hvordan løbere undgår skader, og hvordan forskellige løbesko påvirker risikoen for skader. Ifølge forskerne er der intet belæg for, at det giver mindre risiko for skader for løbere uden skadesproblemer at købe specielle løbesko med særlig støtte. Til gengæld er der øget risiko for skader, hver gang man skifter mærke og model af løbesko. - Mit råd er, at du skal købe den sko, som passer, og som du kan lide at løbe i. Og går det fint uden skader, så køb samme model igen, siger overlæge Steen Rasmussen fra Aalborg Universitetshospital og Runsafe.

mandag den 20. juni 2016

Vægttab holder nemt i flere år !


Fakta: Kosttilskud købt på internettet, pulverkure, slankemedicin, omlægning af kostvaner, øget fysisk aktivitet, kognitiv terapi og fedmekirurgi. Der er masser af tilbud til den fede eller svært overvægtige, som ønsker at tabe sig.
 
»Alle metoder har deres fordele og ulemper,« fortæller Thomas M. Larsen. Han er leder af gruppen 'Prevention and Treatment of Obesity and Appetite and Energy Metabolism' på Institut for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.  - »Nogle kræver en stor egen-indsats, andre er dyre i brug, mens atter andre giver bivirkninger eller ikke kan gøres om igen. Jo større overvægt, jo højere 'pris eller indsats' må man normalt regne med at skulle investere,« siger Thomas M. Larsen.
 
I dag er fedmekirurgien den metode, som beviseligt giver de hurtigste og mest permanente resultater i form af vægttab på omkring 25 procent. Samtidig bliver en eventuel type 2 diabetes ofte kureret stort set straks, efter indgrebet er udført.

»Faktisk giver alle de andre metoder et ret begrænset vægttab. Og de fleste har svært ved at holde vægttabet over længere tid. Der findes dog trods alt eksempler på mennesker, som alene ved livsstilsændringer har tabt 30-40 kg og holdt tabet i årevis,« siger Thomas M. Larsen.
 
Han fortæller, at en gruppe forskere fra Colorado i USA over en årrække faktisk har opbygget registret 'National Weight Control Registry' med over 5000 personer, der alle har tabt mindst 15 kg og holdt vægttabet i over et år. Forskerne bruger blandt andet registret til at opklare, hvad deltagerne har gjort for at opnå de varige vægttab.
 
»De foreløbige resultater viser, at det hos langt de fleste har krævet, at de foretog gennemgribende ændringer af deres levevaner. Og kun de personer, som fastholdt en fedt- og kaloriefattig kost sammen med høj fysisk aktivitet, formår at fastholde deres vægttab over mange år,« siger Thomas M. Larsen.

søndag den 19. juni 2016

HIV er næsten bekæmpet !

Omkring 35 millioner mennesker lider verden over af HIV, men kun en meget lille af dem bor i Danmark. Når kun én ud af 1.000 mennesker smittes med HIV om året, er der ifølge WHO ikke længere tale om en epidemi. Og det tal er Danmark tæt på at have nået, viser et nyt studie fra Københavns Universitet og University of California, UCLA. Det skriver UCLA i en pressemeddelelse.


I 2013 var det nemlig kun 1,4 ud af 1.000 personer, der blev smittet med HIV i Danmark. Og det var endda hos den gruppe mennesker, som i Danmark har den største risiko for at blive smittet: Mænd der har sex med mænd. - »Danskerne har gjort det, som ingen andre i verden har været i stand til at gøre: De har næsten udryddet deres HIV-epidemi, og det har de opnået ved blot at give behandling,« fortæller Sally Blower, som er forskningsleder på det nye studie og chef for Center for Biomedical Modeling på UCLA, i pressemeddelelsen.
Tallene for HIV-smittede mænd er faldet siden 1996, hvor effektiv HIV-medicin kom på markedet. Niels Obel og Jan Gerstoft, som begge er kliniske professorer og overlæger ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, har siden 1995 observeret tallene for HIV-smittede, blandt mænd der har sex med mænd.

De har regnet ud, at der i 2013 kun var omkring 600 smittede, som endnu ikke var diagnosticeret. - »Nu er tallene for smittede så små, at man nemt ville kunne lave en kampagne, for at få mændene testet for HIV. Hvis de så accepterer behandlingen, kan det udrydde epidemien fuldstændigt,« fortæller Laurence Palk, som er medforfatter til studiet og postdoc ved UCLA, i pressemeddelelsen.


I Danmark har man nemlig benyttet behandling som forebyggelse af HIV. Det har man gjort siden 1996, ved at give de HIV-smittede medicin, som gør, at infektionen ikke kan smitte. - »Vores resultater viser, at behandling som forebyggelse virker langsomt, men sikkert, mod at ende HIV-epidemien i Danmark,« fortæller Laurence Palk i pressemeddelelsen. At HIV er tæt på at være udryddet i Danmark, skyldes også indsatsen fra de HIV-smittede og behandlingsprogrammet i Danmark.


»I Danmark tager 98 procent af de smittede deres HIV-medicin, hvilket er grunden til, at behandling som forebyggelse virker der. Behandlingen gør, at færre bliver smittet med infektionen,« fortæller Justin Okano, som er hovedforfatter bag studiet og statistiker, i pressemeddelelsen. Forskningslederen, Sally Blower, mener, at alle lande bør tage det danske behandlingsprogram til sig, hvis HIV-pandemien skal udryddes i hele verden.

lørdag den 18. juni 2016

fredag den 17. juni 2016

Back in US !

This time the trip goes to Little Rock, but to make the trip a little more funny, I have decided to land in Dallas and then use the weekend to drive all the way to Little Rock. I have one of my Polish colleguees with me, and don´t hope that we look too much as tourist.

torsdag den 16. juni 2016

Undskyld jeg kommer for sent !


Langt de fleste af os har brugt den sætning, men for nogle mennesker bliver brugen af den nærmest kronisk – til stor frustration for deres omgivelser. De, der kommer for sent, behøver dog ikke at være kede af det. At være kronisk forsinket er blot et tegn på, at din personlighed er skruet sammen på en måde, der giver dig en lang række fordele.

Forsinkede er optimister

Typisk er en kronisk forsinket person et B-menneske.   Undersøgelser har vist, at A- og B-mennesker har en forskellig opfattelse af tid.   A-mennesker føler, at et minut er 58 sekunder langt, mens B-mennesker opfatter minutter som 77 sekunder lange.  Altså er de forsinkede mere optimistiske og tror, de kan nå mere, end de kan. De tror, de har bedre tid, end de har.  Udover optimismen er de også bedre til at multitaske. Det viser en undersøgelse fra 2003.


Listen af fordele er lang


B-mennesker har også en række andre fordele:
  • De er bedre til at tilpasse sig til omgivelserne.
  • De er sundere.
  • De er gode til at nyde øjeblikket.
  • De er mere kreative.
  • De tænker mere langsigtet.
  • De nyder generelt livet mere, end A-mennesker gør.
Det afslappede forhold til tid kan dog også have en række ulemper – fx venner, som er trætte af at vente. Men der er håb forude.   Hvis du vil ændre på din kroniske forsinkelse, er der en række ting, du kan gøre. Først og fremmest kan du dele de opgaver, du skal løse, op i mindre dele. Det giver en mere realistisk tidsfornemmelse og får dig til at prioritere din tid bedre.

onsdag den 15. juni 2016

Insekter som middagsmad !


Det kræver en ordentlig klat ketchup og en hel del overvindelse første gang, men du kan lige så godt vænne dig til det. Sprødstegte græshopper og saftige melorme kommer til at fylde væsentligt mere i din daglige kost.  Insekter skal nemlig erstatte andre proteinkilder, som er dyre og forurenende at opdrætte, fx kvæg og svin. 

Det mener FN’s fødevareorganisation FAO og EU’s fødevareagentur EFSA i hvert fald, og derfor har de nu officielt vurderet insektdiætens ernæringsmæssige værdi og fødevaresikkerhed.   Rapportens konklusion er, at man sagtens kan sammensætte et sundt og nærende måltid via de over 1900 spiselige insekter, vi kender til i dag.

INSEKTPYRAMIDEN: En lille del af de spiselige kryb ordnet efter næringsværdi. Spis mest fra bunden og mindst fra toppen. Klik for zoom.

Millioner anvender insekter som mad

I det meste af verden har man længe kendt og værdsat insekters nytte som fødevarer. I mange lande i Asien, Afrika og Latinamerika spiser befolkningen insekter uden at blinke.   Sundhedsmæssigt indeholder de små kryb da også masser af proteiner og mineraler. Fx findes der en del kalk i mange insekters skal og skelet.   De har også den fordel ift. større dyr og fisk, at de lever i kort tid og dermed ikke kan nå at ophobe så meget forurening med kemi eller tungmetaller.


tirsdag den 14. juni 2016

Døde pindsvin !

Vi kender pindsvinet. Vi ved, at det er et lille dyr med pigge på ryggen, som ofte tøffer rundt ude i vores haver, og som desværre ofte ender deres dage som trafikofre på vejene. 

Men faktisk så ved vi ikke meget mere om de små, stikkende dyr – og det gør forskerne heller ikke. For eksempel ved man ikke, hvor mange pindsvin der findes i Danmark, eller hvor gamle de bliver. 

pindsvin
Derfor vil ph.d.-studerende Sophie Lund Rasmussen fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet nu undersøge, hvordan det egentlig står til med de danske pindsvin. Det skriver SDU i en pressemeddelelse.


Forskere vil kigge nærmere på danske pindsvin. (Foto: Shutterstock) - »Over de sidste 10 år er pindsvin gået 30 pct. tilbage i England, og det kan godt give anledning til bekymring i Danmark. Forholdene i England og Danmark er nemlig ikke så forskellige,« siger hun i pressemeddelelsen.

Og her kommer vi helt almindelige danskere ind i billedet. Sophie Lund Rasmussen beder nemlig alle danskere om hjælp til sit projekt. »Vi vil gerne bede danskerne om at aflevere trafikdræbte pindsvin til os. Det kan ske på en af tyve indsamlingsstationer over hele landet,« forklarer hun i pressemeddelelsen.

Sophie Lund Rasmussen vil tage prøver af pindsvinene og undersøge dyrenes tarme, alder, tænder og organer for blandt andet at se nærmere på deres helbredstilstand.  Du kan læse mere om projektet og de 20 indsamlingsstationer her: http://www.sdu.dk/pindsvin

mandag den 13. juni 2016

Før din ferie !

søndag den 12. juni 2016

Fedme er arveligt !

Fakta: »Man kan ikke arve fedme, men man kan arve en genetisk tilbøjelighed til at udvikle den. Selvom arven spiller en rolle er også miljøet - alt det andet end arven - også yderst vigtigt og ændringer i miljøet er baggrunden for fedmeepidemien. Der findes gener, som er involveret i overvægt, men det er ikke så simpelt, at man bare kan sige, at overvægt er arveligt,« siger Thorkild I. A. Sørensen.
 

Han er professor i klinisk epidemiologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og centerleder ved DanORC. »De almindelige former for overvægt og fedme skyldes mange gener med forskellige ofte hyppige variationer, og de påvirker tilbøjeligheden til at blive mere eller mindre fed,« forklarer han.
 
Ifølge Thorkild I. A. Sørensen viser familiestudier, at børn er federe, jo federe deres forældre er.  - »Det fælles familiemiljø er traditionelt blev tillagt en meget stor betydning i forståelsen af fedme og som grundlag for forebyggelse. Familiemiljøet forbindes med fælles spise- og motionsvaner, som børnene tager til sig og som ofte følger dem gennem livet. Men det har faktisk været forbløffende svært at bevise, at det er disse vaner, det drejer sig om, på måder, der lever op til almindelig videnskabelige standard,« fortæller han.
 
Selv om familiemiljøet spiller en rolle, er den er svagere end genernes påvirkning, fastslår forskerne. For undersøgelser viser, at virkningen af det oprindelige fælles miljø fortager sig, når børnene flytter hjemmefra, og så er det altså kun generne, der kan være ansvarlige for, at familiemedlemmerne ligner hinanden vægtmæssigt.
 
Dog kan man ikke konstatere, at fedme er arvelig. Det er tilbøjeligheden til at udvikle fedme, man får med sig fra far eller mor.  - »Der findes enkelte, sjældne former for meget svær fedme, som går i arv i familierne på samme måde som andre åbenlyst arvelige sygdomme. Det er en enkelt fejl i et enkelt gen, som står bag de arvelige fedmesygdomme, men for at blive ramt skal man have genet fra både sin far og mor, før det er aktivt. Og selv da, er det kun 25 % af børnene, som får genet og bliver syge,« forklarer Thorkild I. A. Sørensen.

lørdag den 11. juni 2016

fredag den 10. juni 2016

Hvalpefedt er rigtig skidt !

Fakta: Hvalpefedt er en ældre, let humoristisk måde at omtale overvægt og fedme blandt børn og unge på, forklarer Bjørn Richelsen, der er professor i Klinisk Ernæring ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.
 
»Begrebet indeholder forestillingen om, at det er et forholdsvis godartet fænomen, som de unge vokser fra, når de flytter væk fra 'mors kødgryder' og selv skal tjene deres egne penge, købe ind og lave mad. Og for adskillige årtier siden kunne der sagtens have været noget om snakken. Det er bare ikke længere tilfældet! Hvis overvægt og fedme udvikler sig i barndommen, så er den lige så svær at komme af med, som for folk i alle andre aldersgrupper,« understreger professoren.
 
Adskillige videnskabelige undersøgelser viser, at overvægt og fedme i 10-12-års alderen hænger sammen med en stor øget risiko for også at lide af overvægt og fedme i voksenalderen. På samme måde har forskerne vist en sammenhæng mellem overvægt i barnealderen helt ned til de alleryngste aldersgrupper og overvægt i voksenalderen. Hvalpefedt er derfor langt fra et godartet fænomen, fastslår Bjørn Richelsen.
 
»Vi kan i dag måle forstadierne til diabetes-2 og åreforkalkning allerede i barnealderen hos børn med hvalpefedt,« siger han. Tidligere blev type-2 diabetes kaldt 'gammelmandssukkersyge', men det er man i dag gået bort fra, blandt andet fordi sygdommen ses allerede hos svært overvægtige i teenageårene.

torsdag den 9. juni 2016

Klam - Klammest !


I filmens verden er der faste greb, som kan vække ubehag hos tilskueren. En gynge, der knirkende bevæger sig på en forladt og dunkel legeplads er bare et eksempel. Nu har en gruppe forskere fra Knox University i Illinois i USA set nærmere på, om der er universelle træk hos mennesker, som aflæses som klamme – eller creepy, som amerikanerne siger.

Den første undersøgelse om klamhed

Forskerne kalder selv undersøgelsen for den “første empiriske undersøgelse af klamme karaktertræk”, og den er netop udgivet i tidsskriftet New Ideas in Psychology. De har spurgt 1342 mennesker (1029 kvinder og 312 mænd) i alle aldre, hvad de finder klamt, når en ven beskriver et møde med et fremmed menneske. Forsøgsdeltagerne skulle vurdere forskellige karaktertræk på en skala fra 1 til 5 alt efter, hvor klamt de vurderede trækket.

Mænd er klammere end kvinder

Generelt kunne forskerne konkludere, at deltagerne vurderede mænd til at være mere klamme end kvinder, og at det er klamt at samle på noget som helst. Og at seksuelle og fysiske tilnærmelser er frastødende, når man oplever dem fra et fremmed menneske. Det kan blandt andet skyldes, at der var flere kvindelige deltagere i undersøgelsen. Og at kvinder i særdeleshed vurderer alle, der kan udgøre en seksuel trussel, som klamme.

Den klamme liste

Disse karaktertræk vurderer deltagerne i overvældende grad som klamme:
  • Du er en mand.
  • Du ser fremmede mennesker an, før du interagerer med dem.
  • Du rører meget ved folk, når du snakker med dem.
  • Du styrer ofte samtaler over mod sex.
  • Du spørger, om du må tage et billede af mennesker, du netop har mødt for første gang.
  • Du har meget lys hud.
  • Du er meget tynd.
  • Du slikker ofte på dine læber.
  • Du griner på utilregnelige tidspunkter.
  • Du har beskidt tøj på.
  • Du arbejder som klovn.
  • Dit hår er uredt.
  • Du samler på dukker.
  • Du samler på insekter.
  • Du samler på krybdyr.
  • Fugle-kigning er din hobby.
  • Du ejer en sexbutik.
  • Du har et mærkeligt smil.
  • Du står for tæt på andre mennesker.

onsdag den 8. juni 2016

Er det dyrere at leve sundt !

Fakta: »En kost, der både er sund og billig, stiller måske lidt større krav til kreativiteten, men det er ikke nødvendigvis dyrt at leve sundt,« siger seniorforsker ved Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet, Jørgen D. Jensen.

»En sund livsstil drejer sig både om, at energiindtaget svarer til kroppens energibehov, og at man får den rette sammensætning af makronæringsstoffer såsom protein, kulhydrat, fedt og mikronæringsstoffer såsom vitaminer og mineraler. Indtager du mere energi, end du har brug for såsom slik, snacks eller sodavand, vil du ved at skære ned dér naturligvis spare både kalorier og penge,« siger han.
 
Der er stor forskel på, hvad fødevarer koster pr. MJ (megajoule) - både når det gælder det sunde og det usunde. De billigste koster 30 øre pr. MJ, mens de dyreste koster 80 kr. Og blandt de dyreste fødevarer pr. MJ finder vi en del, som karakteriseres som sunde eksempelvis asparges, hindbær, peberfrugt, agurk og salat, mens en forholdsvis stor andel af de usunde fødevarer ligger i den lavere ende af skalaen, når man målt i kroner pr. energienhed.
 
»Mange af de sunde fødevarer (fx marinerede sild, kartofler, majs, løg, bananer og kål) ligger dog i et prisleje under gennemsnittet,« siger Jørgen D. Jensen. Han mener ikke, at det behøver at være dyrt at leve sundt, men det stiller måske lidt større krav til kreativiteten i køkkenet og udnyttelsen af prisernes variationer henover sæsonerne.
 
Fødevareinstituttet, Fødevareøkonomisk Institut og Via University College har i fællesskab gennemført et studie, der sammenlignede prisen på danskernes faktiske gennemsnitskost med en anbefalet ernæringsrigtig kost (en modifikation af den nuværende kost, så den lever op til de nordiske ernæringsanbefalinger).  Prissammenligningen viste, at den ernæringsrigtige kost ikke var væsentligt dyrere end den faktiske gennemsnitskost.

tirsdag den 7. juni 2016

Kopi køb i udlandet !

Rigtig mange danskere har prøvet det. At spankulere ned ad hovedgaden i en sydlandsk ferieby og lade sig friste af kopier af kendte mærkevarer til en meget lav pris. Erhvervs- og vækstministeriet og en række danske myndigheder retter i dag - op til sommerferien - fokus på salg og køb af kopivarer. Budskabet fra ministeriet er, at kopikøbene går ud over danske virksomheder og snyder statskassen for millioner af kroner.

Og der er en række forhold, du skal være opmærksom på, inden du hiver din valuta op af rejserygsækken og erhverver dig en kopitaske eller et par falske solbriller. Som dansker skal du altid overholde de regler, der er for køb af kopivarer, i det land du besøger. Og de er meget forskellige fra land til land. I Italien kan du for eksempel risikere bødestraf, hvis du køber kopivarer, men også hvis du medbringer kopivarer købt et andet sted. I Portugal og Frankrig er det også ulovligt at købe og bruge kopivarer.

Generelt kan man sige om rejser i EU, at det er lovligt at tage kopivarer med hjem til eget brug. Det kan du også fra rejser uden for EU, men der er flere restriktioner:
  • At værdien af varerne ikke overstiger 3.250 kroner
  • At varerne er pakket i din egen bagage
  • At varerne ikke er købt til videresalg – det vil sige, at der kun må være tale om varer købt til privat brug

I Danmark er det lovligt at købe og eje kopivarer, men det er ulovligt at sælge kopivarer. Og det firma, der har rettigheder til originalvaren, kan sagsøge dig, hvis det mistænker dig for at ville sælge kopivaren videre.

Du kan derudover risikere, at Skat tilbageholder og destruerer kopivarerne, uden at du har ret til erstatning. Skat har på hjemmesiden Stop Piratkopiering listet op, hvad myndigheden gør, hvis der er mistanke om indførsel af kopivarer. På Forbruger Europas hjemmeside er der en række råd til, hvordan du undgår at blive snydt til at købe en kopivare på rejsen. Blandt andet kan man være ret sikker på, at der er tale om en kopivare, hvis:
  • Prisen er væsentlig lavere end mærkevarens normalpris.
  • Kvaliteten af varen virker dårligere end forventet.
  • Varen bliver solgt fra et midlertidigt salgssted, for eksempel en gadesælger eller et marked.

mandag den 6. juni 2016

Type 2 diabetes kan ikke forebygges !

Fakta: En gruppe finske forskere undersøgte i 2001 522 overvægtige personer og opdagede, at de personer, som i løbet af et år tabte sig mere end 5 procent, halverede risikoen for udvikle type 2 diabetes.
 

Det samme fald i risiko så forskerne hos de mennesker, som motionerede mindst fire timer om ugen. Så jævnlig motion kan altså forebygge sukkersyge hos fede og overvægtige.  - »Overvægtige og fede mennesker har større risiko for at udvikle type 2 diabetes end slanke mennesker,« konstaterer lektor Bente Stallknecht ved Biomedicinsk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.
 
Men, understreger hun, arveanlæggene har også stor indflydelse på, om et menneske udvikler type 2 diabetes.  - »Hos type 2 diabetikere virker hormonet insulin dårligere end hos andre mennesker. Insulin fjerner blandt andet sukker fra blodet og opmagasinerer det i eksempelvis muskler og lever. Når insulinet ikke virker efter hensigten, ophobes sukkeret i blodet, hvis man ikke får øget produktionen af insulin.«
 
»Det er netop, hvad type 2 diabetikere ikke kan. Motion øger blandt andet virkningen af insulin, og derfor ser vi hos veltrænede mennesker, at de er bedre til at fjerne sukker fra blodet, og det er én af de mekanismer ved motion, som forebygger type 2 diabetes. Under motion arbejder musklerne og bruger derfor energi. Når muskler trækker sig sammen, transporterer blodet sukker ind i dem, og denne mekanisme kan derfor forebygge forhøjet blodsukker og dermed type 2 diabetes,« forklarer Bente Stallknecht.
 
I det finske studie var der ikke én eneste person, som udviklede type 2 diabetes, hvis de opnåede mindst 4 af studiets 5 succeskriterier; nemlig vægttab på mindst 5%, et fedtindtag under 30% af energiindtaget, mættet fedtindtag under 10% af energiindtaget, fiberindtag mindst 15 g. pr. 1000 kcal. og motion mindst 30 minutter om dagen.

søndag den 5. juni 2016

Back in Brazil again !


This time last visit before we come face to face with a new certification of the environment and the working environment at the factory. It has been a long pull, but also made good results for daily operations. Of course I have not done it all alone. I am deeply dependent on the local forces and here I am lucky to have some arrangageret colleagues who take pride in doing things right.
 

My fantastic team in Brazil
......And I look forward also to the morning run on the beach. There is no better way to prepare a working day than to be positive charged with sunrise - beach - waves and some regular morning people I greet each day.
 
.....And to finish the day with a cup of coffee while I sit and look at a very different star sky and listening to the sea. (Life has many great moments)

lørdag den 4. juni 2016

fredag den 3. juni 2016

Klap lige hesten !


Ifølge Jens Bjørn Andersen, administrerende direktør i DSV, som er verdens fjerdestørste speditionsvirksomhed, er frygten for at den midlertidige grænsekontrol ville skabe kilometerlange køer ved grænserne og ramme de danske virksomheder på pengepungen, ubegrundet. "Lige nu volder det ingen problemer. Det, der foregår på den dansk-tyske grænse, er noget stikprøvekontrol, men det skaber ikke nogen problemer overhovedet," siger Jens Bjørn Andersen.

Da den danske regering indførte grænsekontrol den 4. januar fik det flere erhvervsorganisationer og virksomheder til at hejse advarselsflaget, fordi de frygtede, at deres lastbiler ville komme til at holde i kø ved den dansk-tyske grænse, eller at det ville ramme de tusinde pendlere, der hver dag krydser grænserne for at arbejde i Danmark.

Det er efterhånden ved at være få velkendt med " Ulven kommer" og at det senere viser sig at der ikke engang kom et lam forbi, at man kan fristens til at påstå at nogle bruger "Ulven kommer" som en - SE MIG - JEG HAR EN MENING - JEG ER VIGTIG !

Hvor er lige det gamle danske sindelag - Hvor vi sagde " Klap lige hesten" og så tiden an. Hvor er lige "Spis brød til" som opfordre til at se tingene lidt i et perspektiv.

Jeg har selv holdt i køen ved den danske grænse et par gange - Og jo - Det tog da en 10 minutters tid, men når jeg så tænker på hvor meget det sparer på min skattebillet i forhold til den eksploderende flygtningestrøm, så sidder jeg faktisk og tjener en god timeløn til min samfundskonto.

torsdag den 2. juni 2016

Husk bedre !



Indkøbslister, datoen på din mormors fødselsdag eller de sidste to cifre i et telefonnummer. De fleste af os oplever fra tid til anden, at vores hukommelse svigter og erstattes af en sort klap. Men nu er der råd at hente for de glemsomme. Ifølge videnskaben er der nemlig flere ting, man selv kan gøre for at udvide hyldepladsen i hjernens pulterkammer.


1. Træn din hukommelse, før du sover

Det kan måske være en god idé at lade hovedet dumpe mod brystet under en forelæsning eller et møde og tage sig en morfar i ny og næ. I hvert fald viser et studie fra University of Notre Dame i USA, at det er lettere at huske ny viden, hvis man falder i søvn, kort tid efter den er tillært. Det skyldes blandt andet, at den nye viden ikke bliver forstyrret af andre indtryk.


2. Sig det højt, hjælp din hukommelse

Næste gang du lægger dine bilnøgler, kan det være en god idé at sige placeringen højt for dig selv. Eksperter udpeger sig-det-højt-teknikken, som en af de letteste måder at huske ny viden på.


3. Knyt din næve

Hvis du mangler papir og pen, når indkøbslisten skal skribles ned, er der råd at hente. Et amerikansk studie fra 2013 viser, at det har en positiv effekt på din hukommelse, hvis du knytter din højre hånd så hårdt som muligt omkring en gummibold, før du skal tillære dig en lang liste ord og tilsvarende knuger din venstre hånd, når ordene skal hives frem fra din hukommelse igen. Forskere mener, at bevægelsen aktiverer de regioner i hjernen, der knytter sig til hukommelse.

4. Dans salsa, og træn din hukommelse


Studier har vist, at hyppig dans kan medføre en lavere risiko for demens.
Efter sigende skulle musik med stærke rytmer og mønstre, som reggae og salsa, være bedst til at træne din hukommelse. Des mere kompleks, dansen er, des mere bliver hjernen udfordret.

5. Spis fisk, og få en bedre hukommelse

Hvis du vil blive bedre til at huske telefonnumre og vigtige datoer, er det en god idé at skrue op for mængden af grøntsager, nødder, kylling og fisk på tallerkenen og ned for mængden af rødt kød og mejeriprodukter. Et studie fra University of Alabama viser, at personer, der lever efter den såkaldte middelhavskost, med et højt indhold af blandt andet omega-3-fedtsyrer, har 19 procent mindre sandsynlighed for at få problemer med deres hukommelse.