mandag den 29. februar 2016

Årets ekstra dag !

Det er i dag den 29. februar. Én dato, der kun forekommer hvert fjerde år (med få undtagelser) og på en eller anden måde er forbundet med en slags mystik. Men selvom de fleste mennesker mestendels forbinder skudåret og den 29. februar med eksempelvis sjove fødselsdatoer, én vinterdag mere end normalt og udbetaling af løn én dag senere end vanligt, så er det på ingen måde for sjov, at der hvert fjerde år er én dag mere i året.
 
Året er 365 dage - og lidt tilBaggrunden for indførelsen af én ekstra dag i skudår er, at det tager Jorden præcist 365 dage, 5 timer, 49 minutter og 12 sekunder at løbe én omgang rundt om vores nærmeste stjerne, Solen. De ekstra timer, minutter og sekunder lyder måske ikke af meget, men over en årrække bliver afvigelsen betydelig. Med seks timers længere omløbstid ville kalenderen i løbet af fire år gennemsnitligt være skredet én dag i forhold til årstiden. Det svarer til, at årstiderne i løbet af 731 år ville være blevet byttet rundt, således at det var vinter i juni, sommer i december og hvid jul ville være en absolut umulighed.
 
Indført af Julius Cæsar 46 f.Kr.Skudåret blev første gang indført af Julius Cæsar i 46 f.Kr således at februar hvert fjerde år havde 29 dage og året i alt 366 dage. Det svarede til en omløbstid for jorden på præcist 365 dage og 6 timer, men de få overskydende minutter havde alligevel ca. 1600 år senere betydet en betragtelig tidsforskydning. Derfor tog Pave Gregorius XIII i 1582 skridtet til at indføre nye regler, der skulle gøre overenstemmelsen mellem kalender og årstid endnu mere præcis.
Man besluttede, at hvert hele århundrede med undtagelse af århundreder, der kan deles med 400, ikke skulle være skudår. Således var år 2000 et skudår, men år 2100, 2200 og 2300 vil ikke være det, inden man i år 2400 igen har et år med 366 dage. Reglerne blev indført for at kompensere for de sidste minutter og sekunder, så godt som man nu kunne.
For at kompensere for tidsforskydningen, der opstod i løbet af de ca. 1600 år og så at sige 'starte på en frisk', tog paven ganske simpelt - ved hjælp af rå magt - ti dage ud af kalenderen. Således gik man i 1582 i seng den 4. oktober og stod op igen den 15. oktober - vel at mærke kun med én nats søvn.
I Danmark indførtes skudåret først i 1700, da vi overgik fra Juliansk til Gregoriansk tidsregning. Man måtte i Danmark på samme måde som i Rom 118 år forinden fjerne en række dage for igen at få kalenderen til at passe. Således gik danskerne i år 1700 i seng den 18. februar og stod op igen den 1. marts.
 
Flere regler gav større nøjagtighed
De af Pave Gregorius yderligere indførte regler skabte en større nøjagtighed i forhold til Cæsars metode. Det var den mest nøjagtige tilnærmelse man i den sene middelalder kunne komme på en præcis korrektion - vel at mærke i en tid, hvor man troede at Jorden var centrum i solsystemet og universet roterede omkring dén. Disse regler gør, at kalenderforskydningen i forhold til årstiderne kun bliver én dag i løbet af 3571 år.
Der findes 'skudårsregler', som kunne gøre korrektionen endnu mere nøjagtig, men disse er ikke indført internationalt - og man kan måske også med rette argumentere for, at man i 46 f.Kr. og siden i 1582 gjorde et ganske fortrinligt stykke arbejde.
 
Skuddag er den 24. februar
Selvom den 29. februar med rette kan opfattes som februars 'ekstra' dag i skudår, så er det den 24. februar, som kaldes for skuddagen. Skuddagen er et levn fra den romerske kalender, hvor februar kun havde 23 dage og man derfor ofte skød en 'skudmåned' af variabel længde ind. Derfor blev den 24. februar skuddagen og denne betegnelse er blevet bibeholdt op til i dag.
 
Stadig efterår uden skudårFaktum er - når alt kommer til alt - at skudåret er utrolig vigtigt for at opretholde en naturlig balance mellem kalenderen og årstiderne - og det vidste man allerede i oldtiden. Havde man ikke indført de endnu gældende regler for skudår i 46 f.Kr. og siden i år 1582, men blot tilpasset kalenderen til årstiderne, så ville vi i løbet af de seneste 2058 år have oplevet, at årstiderne havde været vendt på hovedet to gange og at vi var stærkt på vej mod omgang nummer tre.
Dagen i dag ville således årstidsmæssigt svare til den 3. oktober og vi ville være stærkt på vej mod vinteren. Noget de fleste danskere sikkert gerne er foruden. Som nævnt er den nuværende kalender endnu ikke helt præcis, og kalenderforskydningen i forhold til årstiderne vil være én dag efter 3571 år. Vi kan dog håbe på, at man inden år 5153 har fundet en løsning på det 'lille problem'.

søndag den 28. februar 2016

Refleks eller forståelse !

  Nu viser et nyt studie, at din hund rent faktisk forstår dine følelser. Forskere har testet 17 voksne hunde af forskellig race og fundet ud af, at de er i stand til at fortolke menneskers og andre hundes ansigtsudtryk og lyde.
 
Bag undersøgelsen er hovedforfatter Natalia Albuquerque og hendes kollegaer fra University of Lincoln og University of São Paulo. Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Biology Letters. Undersøgelsen foregik på den måde, at alle 17 hunde skulle igennem 10 prøver. Hundene  kiggede på en skærm med billeder af ukendte, glade mennesker og hunde. Bagefter skulle hundene kigge på de samme ansigter – bare med sure ansigtsudtryk.
 
På samme tid afspillede forskerne enten lyden af en gøende hund, lyden af et ukendt menneske, der talte et fremmed sprog, eller en neutral lyd. Hundene kiggede meget længere på både hundens og menneskets ansigt, hvis ansigtsudtrykket passede til lyden. Selvom hundene var gode til at matche menneskets ansigtsudtryk med menneskelyden, var de endnu bedre til at gøre det samme med deres hundevenner.
 
»Der er stor forskel på at kunne lære at respondere passende til en vred stemme, og så at kunne genkende en række forskellige lyde og udtryk, som sammen indikerer en høj grad af følelsesmæssig modtagelighed. Vores resultater er de første, der viser, at hunde virkelig kan genkende følelser i mennesker og i andre hunde,« siger Daniel Mills, en af forskerne bag studiet.
 
Det kræver et højt kognitivt talent at kunne fortolke andres lyde og ansigtsudtryk, fordi der er en kombination af to forskellige sanser involveret. Når dyr kan læse andre dyrs følelsesmæssige udtryk, bliver de i stand til at evaluere hinandens sociale intentioner og motiver. Dette sker ofte samme dyreart imellem, men det nye studie viser altså, at hunde også kan læse menneskers følelser.
 
Jeg ved ikke om vores hund kunne klare samme test lige så godt, men sikkert er det at den opfører sig meget på linje med den stemning der er i huset. Dog kan jeg godt mistænke den for at "indpasse sig" efter en stemning, som den har lært at kende gennem at have set situationen mange gange. Altså en helt almindelig hunde trænings metode.
 
Og så skal det siges at den også engang imellem falder helt udenfor en bestemt stemning. Især når man kommer hjem fra arbejde. Så er den fløjtende ligeglad med mit humør. Den udstråler nærmest ovenud lykke, som om vi har været væk fra hinanden i flere dage.

lørdag den 27. februar 2016

fredag den 26. februar 2016

Fra den lokale !


 
Måske ikke den bedste reklame... Men der er helt sikkert nogle af de unge mænd i byen der ser muligheder !

torsdag den 25. februar 2016

Alene hjemme eller ...... !


Måske tror du, at du er alene, når du går rundt i dit hjem. Måske tror du, at dine rengøringsmidler, dine vinduer og dine døre og vægge holder alverdens kryb og kravl ude. Du kan godt tro om igen.
 
Et amerikansk studie har set nærmere på, hvor mange smådyr såsom diverse insekter, edderkopper, mider og tusindben, der gemmer sig i almindelige boliger. Det skriver Livescience.com.
 
Nogle vil nok mene, at resultatet er en smule skræmmende. Forskerne fandt nemlig mere end 10.000 forskellige dyrearter i de 50 hjem, som blev undersøgt. Heriblandt var 579 arter, som forskerne ikke umiddelbart kunne identificere.
 
Studiet er publiceret i tidsskriftet PeerJ. - De hyppigst forekomne dyr var fluer, edderkopper, biller, myrer og boglus. Enkelte arter såsom netop boglusen har specialiseret sit i at leve side om side med mennesker, men forskerne fortæller, at de fleste af dyrene højst sandsynligt havde forvildet sig ind i husene og mest af alt gerne bare ville ud igen.

onsdag den 24. februar 2016

Look out for your safety culture !


You rely on your employer to keep you safe on the job, and they boast a top notch workplace with a strong commitment to safety. You generally follow the rules, wear the required PPE and take the necessary training. So why would an accident happen to you?
 
Consider this: maybe everyone in your workplace doesn’t share the same enthusiasm for safety that you have. Can you do anything about it? Can your employer? Employers bear a huge responsibility to protect their workers from injury. The regulations they must abide by are very demanding, to say the least. If you suspect a poor safety culture at your workplace may be developing, keep a keen eye out for these 7 behavioral warning signs.
 
These behaviors indicate warning signs that persons in your workplace may display when not taking responsibility for their own safety, and thus are the tell-tale signs of a deteriorating safety culture.
  • Being too tired for the job;
  • Consuming drugs or alcohol at work;
  • Ignoring written safety procedures;
  • Skipping safety meetings;
  • Refusing to wear PPE;
  • Operating equipment without training; or,
  • Working too quickly.


If you see one or more of these behaviors in your organization on a regular basis from one or more of your coworkers, say something to your supervisor or manager. There’s one thing your employer can’t do – control your actions and your attitude or the actions and attitudes of your coworkers. If you’re caught in a workplace with a deteriorating safety culture, as an employee, you must also take charge of your own safety. Remember, you have the most to gain… and the most to lose.

tirsdag den 23. februar 2016

Voksne skal sove 8 timer !

FAKTA: Der findes i rigtignok dem, der skal sove mindst otte timer hver nat for ikke at vågne op som en ondartet krydsning mellem Kaptajn Haddock og Mr. Hyde. Men der findes også dem, der kan nøjes med fire timer.
Søvnbehovet er helt og aldeles individuelt og afhænger af en række søvn-gener, der regulerer bl.a. søvnkvaliteten og evnen til at falde i søvn. En grundregel er, at så længe man ikke føler sig træt om dagen, så har man sovet nok.
Til gengæld er det så også vigtigt, at hver enkelt får sovet den rette mængde: Nye forsøg viser, at god og rigtig søvn både styrker din hukommelse og modvirker, at din hjerne skrumper.

mandag den 22. februar 2016

En mønt kan dræbe dig !


FAKTA: Nej – hvis du spankulerer på fortovet neden for Empire State Building, skal du ikke være bange for at få flækket kraniet af en dalende mønt.
Pga. møntens form opvejer luftmodstanden hurtigt tyngdekraften på vej ned, og allerede efter 15 m i frit fald vil mønten have nået sin topfart på et sted mellem 40 og 100 km/t. Hastigheden afhænger af vejrforholdene og møntens rotation i luften.
Uanset hvad vil mønten ikke mærkes som meget mere end et knips på øret, hvis den rammer dig.

søndag den 21. februar 2016

Fake profile on LinkedIn !

From my posts on LinkedIn.

No matter where you go, there are people who will cheat you. Also on LinkedIn. I have again and again received mail from several people who "had a good business proposals" to me. This time I answered back: I'm not so stupid - That I might put a warning out, with his name and profile - And that he should leave LinkedIn - as it was only for serious people.
 
I immediately got a very dirty answer - And now his profile shut down.         
 
(Name: Mr. Oliver HD - Branch Manager to the Central Bank of the UEA.)
 
If you get such mails:
1. Do not answer - just delete them.
2. If you answer - keep the conversation on LinkedIn mail (Never your own mail)
3. Check - Double check - Show it to a friend before continuing.
4. Sleep on the decision - before continuing
4. And never use more money than you are willing to lose.
 
It is only your own common sense that can judge whether the offer is real or fake. There is no rule of thumb that can detect cheaters. If you are cheated, or you suspect cheating, stop the conversation - and if necessary, send a warning to all of your connections. Only together can we stop this fraud.

lørdag den 20. februar 2016

fredag den 19. februar 2016

Arbejde er ikke altid skylden i dit dårlige helbred !


Over en million danskere over 16 år lider af en muskel- eller skeletsygdom, og over en halv million har diskusprolaps eller en anden rygsygdom. Det fremgår af en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

Men i modsætning til, hvad mange tror, så er det sjældent arbejdet, der giver os rygsmerter eller anden muskel- og skeletbesvær. Det skriver Dansk Arbejdsgiverforenings blad, Agenda, onsdag på baggrund af tal fra Arbejdsskadestyrelsen.

Fra 2008 til 2013 er antallet af anmeldelser af muskel- og skeletsygdomme til Arbejdsskadestyrelsen faldet med godt fire procent fra 8.160 til 7.802. De seneste år er under tusind tilfælde årligt blevet anerkendt som erhvervssygdom. "Meget afhænger af, hvordan man bruger sin krop, og hvad man bruger den til både på arbejdet og i fritiden. Men arbejdet kan have betydning for, hvordan smerter og symptomer opleves," siger seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Marie Birk Jørgensen



Jeg kan kun være enig. Motion er vejen frem. Man skal lave andre fysiske aktiviteter end det som arbejdet kræver af ens krop. Og ofte er det også nødvendig at røre sig ekstra, da arbejdet faktisk ikke udfordre vores krop nok. ( At kontorfolk kan få ondt i rykken og diskusprolaps er for mig uforståelig. Vi har alle muligheder for at røre os på arbejde -med hæve sænke borde og hvad ved jeg - Og vi burde have nok energi til at deltage i en eller anden fysisk udfoldelse i fritiden )

torsdag den 18. februar 2016

Sclerose kan ses i dit tis !

En simpel test hos din egen læge kan i fremtiden afsløre, om du lider af sclerose. Som de første har forskere på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet udviklet en metode, der kan konstatere sclerose gennem en urinprøve i stedet for den nuværende prøve af rygmarven.
 
Den nye metode er 90 procent sikker. Det samme er rygmarvsundersøgelsen, fortæller afdelingslæge Helle Hvilsted Nielsen. - Urintesten er lige så sensitiv som den nuværende metode. Vi har fundet ud af, at vi ved at se på nogle bestemte proteiner kan udskille sclerosepatienter fra raske patienter, siger hun.
 
Sygehusene har mange patienter med mistanke om sclerose, og hvis rygmarvsprøven kan undgås, vil flere kunne få stillet en diagnose hurtigere og nemmere. Hvis urinprøven afslører, at der kan være tale om sclerose, skal der yderligere undersøgelser til.
 
Urinprøven kan desuden også spore andre sygdomme:
 
- Urin er jo affald fra hele kroppen og i hjernen. Derfor kan urin vise flere spor efter sygdomsprocesser, fortæller Helle Hvilsted Nielsen. Den specifikke test kan gavne, fordi symptomer på sclerose ofte er lumske. Det kan være alt fra et ben, der sover, til et sløret syn eller koncentrationsbesvær.
 
Lægerne håber, at den nye test i fremtiden kan frikende mange for sygdommen på et langt tidligere tidspunkt. Metoden er stadig under test, men OUH vurderer, at urinprøven kan blive en realitet om 5-10 år. Resultaterne fra Odense har allerede vakt opsigt internationalt og skal i næste uge fremlægges i Los Angeles.

Af Anne-Kathrine Stengaard, Kirsten Nepper-Rasmussen og

onsdag den 17. februar 2016

Kys din hund - eller nej !

Det er som udgangspunkt ikke farligt at give sin partner et kys på munden. Anderledes er det med kæledyrene. Deres munde er nemlig fyldt med bakterier, som vi kan blive virkelig syge af, hvis vi er uheldige.
 
Vi kan blive smittet med alt fra salmonella, bændelorm, levercyster og lungebetændelse, hvis vi fristes til at give kæledyrene et ordentligt kys som tegn på vores kærlighed, eller hvis de får lov til at slikke os i ansigtet. Derfor råder Thomas Benfield, der er professor ved Infektionsmedicinske Afdeling på Hvidovre Hospital, til, at man nøjes med at kramme eller klappe de pelsede medlemmer af familien. - »Hunde spiser jo afføring og ådsler, det er deres natur. Derfor er det en rigtig dårlig ide at kysse dem. Der kan være rigtig mange bakterier i deres savl,« siger Thomas Benfield.
 
Men hvad nu hvis den lige har været i bad?
»Så skal du også vaske den i munden. Bakterierne, som vi bliver syge af findes i dens tarmsystem, og dem kan vi ikke vaske ud,« forklarer Thomas Benfield til Videnskab.dk. Hunde er som udgangspunkt de værste i forhold til at blive smittet, fordi de er meget udenfor og lever tæt sammen med deres ejere, fortæller Thomas Benfield. Men det er ikke kun hunde, der kan smitte os.
Fugle og katte er mere renlige - men ...
Folk, der ikke har hund, men i stedet har kat eller fugl, kan også blive smittet, hvis de kommer for tæt på deres dyr. - »Huskatte er generelt mere renlige og kommer mindre ud end hunde, men der er stadig risiko forbundet med kattene – især hvis de kradser eller bider, så kan man få Cat Scratch Disease, som giver feber og hævede lymfekirtler. Fuglene kan give papegøjesyge – både hvis man kysser den på næbbet, eller hvis man ikke får ryddet deres afføring af vejen, inden den tørrer ud og forstøver,« forklarer Thomas Benfield.
 
Hvis mennesker bliver smittet med papegøjesyge, kan det, ifølge Statens Serum Institut, vise sig som brystsmerter, tør hoste og i nogle tilfælde kan det udvikle sig til lungebetændelse. Og lægerne kan faktisk se, hvis lungebetændelsen er forårsaget af en fugl. - »Hvis vi har patienter med lungebetændelse, vil vi som regel finde ud af, hvad der er skyld i lungebetændelsen, og her kan det eksempelvis være, at bakterierne kommer fra en fugl. Det kan også være, at behandlingen ikke fungerer som den skal, og det kan skyldes, at bakterierne kommer fra dyr, som skal behandles anderledes,« siger Thomas Benfield til Videnskab.dk.
Vores kæledyr er mere end søde og nuttede
Thomas Benfield fortæller, at de ser patienter, som er blevet syge, fordi de eksempelvis er blevet kradset eller har fået spyt fra dyrene i munden. Men generelt er der ikke så meget viden om, hvad risikoen er for at blive smittet.
»Sagen er den, at vi jo bare regner med, at vores kæledyr er søde og nuttede og uskadelige, og det er de også, hvis man bare aer eller klapper dem, så bliver man ikke syg,« siger Thomas Benfield. 
 
Hvis du helt vildt godt kan lide at give din hund eller kanariefugl et kys i ny og næ, så skal du gøre det på panden, foreslår Thomas Benfield. Der er der nemlig færre bakterier, som kan gøre dig syg. Og så er der jo heldigvis en masse fordele ved at have kæledyr som hund, påpeger Thomas Benfield.
 
»Udover at de jo er søde, så lever folk med hund faktisk længere end folk uden hund. Det skyldes sandsynligvis flere ting. De har altid selskab, og så har folk med hund en bedre bakteriediversitet, fordi de kommer i kontakt med hundens bakterier – både de dårlige og de gode. Det gør dem mere resistente,« forklarer han

tirsdag den 16. februar 2016

I am full of awareness !

When you’re in the business of helping companies improve their safety, you notice things most people don’t. - “Safety people” see danger everywhere. Danger is everywhere—but most people aren’t aware of it like we are.
 
Most people aren't aware of the dangers present in the workplace and everyday life.Here’s an example: I used to go a restaurant where the same rug was curled-up by the entrance every time I visited. I always fixed it, but whenever I returned, it was curled up again, just waiting for someone to trip over it. That really bugged me!
 
That may sound obsessive to a person who’s not in the safety field. But just think what could happen if someone stumbled over that rug and fell the wrong way. They could get seriously hurt, particularly if they were elderly.
 
It only takes one accident to change people’s lives, and I’m painfully aware of that. That’s why I’m always noticing the puddle of water in the store, the construction hole with no barrier around it, the pickup with an improperly secured load, and so on and so on—everywhere I go.
 
To be frank, being so aware of safety hazards can take the fun out of things at times. Other safety professionals know what I’m talking about—focusing on workplace safety every day can change your entire life. I go on a ski trip, and while everyone else is carefree, I’m looking at the gondola and wondering how long since it’s been inspected. I take a cruise, and I’m worried about the fact that we’re not covered by any safety regulations out in international waters.
 
Forget about ever going on a ride at a carnival, much less Zip-lining in some foreign country! Anything mechanical is suspect. I won’t ride in old taxis, or fly on cheap airlines. I won’t follow behind trucks with loads on them, and I give a wide berth to any vehicle that appears to be in unsafe condition.
 
Am I being paranoid? I don’t think so. I know that things wear out, and I know that things aren’t always inspected as they should be. I know people don’t always act safely. The public just assumes everything’s okay. They go on a carnival ride and take it for granted that someone must have inspected it—that surely no business would sell tickets to an unsafe ride. What they don’t realize is that inspections often aren’t tightly regulated, and even if they are, they can easily be pencil-whipped. Or they can just be done poorly.
 
When I have a warning light come on in my car, I get it fixed right away, because I know it’s a signal of something that could put me (and others) in danger, not to mention damage my car. But I know many people who aren’t that way; they’ll ride around for months with a warning light on—hoping it’ll go away, I guess. Unfortunately, people just like that are working in restaurants, stores, amusement parks, ski slopes, you name it.
 
The goal of any company—whether they’re in a service industry or not—should be to get rid of people like that. I’m not talking about firing them; I mean they should be encouraged to begin thinking more like a safety pro.
 
That mindset can be fostered in several ways, including training, incentives, and the use of reinforcing tools such as The Checker inspection checklists. It’s an attitude that takes time to develop throughout an organization, but it can become a hallmark of any company.
 
Why would I wish the worries of a safety pro on other people? Because those worries aren’t unfounded—workplaces are full of hazards, some known and some unexpected. You want your personnel to be worrying about what could go wrong.
 
When it comes to safety—in the workplace or in private life—my thinking is that ignorance may be bliss, but it also might get you hurt. me safe, literally saving my life many times, both at work and in my personal time. It can keep workplaces safe, too.


I’m glad I’ve developed a high level of safety awareness. It keeps

mandag den 15. februar 2016

Træning hjælper på din hjerne !




Fysisk aktivitet i 20 minutter hver dag kan reducere problemer med hukommelsen. Det fremgår af en ny undersøgelse publiceret i 'Journal of the American Medical Association' (JAMA). Hvad vil der ellers ske med hjernesundheden, når gennemsnitsalderen til stadighed øges i verdens befolkning? Frem til 2050 antages det, at antallet af personer, som lever med Alzheimers sygdom, vil stige fra dagens 26,6 millioner til 106,2 millioner på verdensplan, ifølge baggrundsinformationen i undersøgelsen.

Forbedringer
Det nye stykke forskningsarbejde viser, at de deltagere (alle 50 år eller ældre) som gennemførte et 24-ugers hjemmebaseret aktivitetsprogram, havde moderate forbedringer i de kognitive funktioner sammenlignet med en kontrolgruppe.

Dette fremgår af en pressemeddelelse JAMA har udsendt. Kognitive funktioner handler blandt andet om evnen til at tænke, huske ting og løse opgaver. »Så vidt vi ved, er dette forsøg det første, som viser at fysisk aktivitet forbedrer den kognitive funktion, hos ældre mennesker med subjektive og objektive kognitive svækkelser,« skriver forskerne. De tilføjer, at udbyttet af aktiviteten var tydeligt efter seks måneder, og at det fortsatte mindst 12 måneder efter, at oplægget var afsluttet.

Hjernens tilstand
Medicinske fremskridt i det seneste århundrede har medført, at langt flere bliver rigtig gamle, og da øges risikoen for Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme betydeligt. Træning, og formentligt andre livsstils-faktorer, ser ud til at påvirke hjerte/karsygdoms-risikoen og hjernens tilstand sent i livet, kommenterer læge Eric B. Larson i en leder-artikel i samme nummer af JAMA. Larson er tilknyttet Group Health Center for Health Studies, Seattle, USA.

Selve undersøgelsen er udført af Nicola T. Lautenschlager og hendes kolleger fra University of Melbourne, Australia. De målte kognitiv funktion med måleværktøjet 'Alzheimer Disease Assessment Scale-Cognitive Subscale' (ADAS-Cog). En række kognitive tests blev foretaget over en tidsperiode på 18 måneder.
De 170 deltagere i undersøgelsen rapporterede selv, at de havde problemer med hukommelsen, og blev af forskerne beskrevet til at være i risikogruppen for demens. Men: ingen af dem havde nogen demens-diagnose ved undersøgelsens begyndelse.

Lille, men vigtig forbedring
138 personer gennemførte den halvandet år lange videnskabelige vurdering.

»Den gennemsnitlige forbedring på 0,69 point (ADAS-Cog) sammenlignet med kontrolgruppen, er lille - men den er potentielt vigtig, når man tager i betragtning de ganske beskedne mængder fysisk aktivitet, som deltagerne i undersøgelsen rent faktisk udførte,« skriver forskerne.
Deltagerne i aktivitetsgruppen blev opmuntret til at gennemføre mindst 150 minutters fysisk aktivitet med middel intensitet om ugen. De blev bedt om at opdele den totale træningsmængde i tre 50 minutter lange blokke. I praksis viste det sig, at det lykkedes dem at gennemføre i gennemsnit 142 minutter, hvad der altså svarer til cirka 20 minutter daglig.
Tidligere forskning har vist, at man ikke nødvendigvis behøver at løbe mange kilometer hver dag, for at opnå en helbredsmæssig effekt af træningen. Eksperter har alligevel været uenige om, hvor meget der skal til, og denne diskussion er næppe ovre. For personer over 50 mener forskerteamet fra universitetet i Melbourne i hvert fald, at 20 minutter daglig har en positiv effekt.

Huske navne og fødselsdage?
»Vort forsøg fortæller os, at ældre mennesker som går i gang med en eller anden form for moderat intens (aerob) konditionstræning blot 20 minutter per dag, vil øge sandsynligheden for at de kan huske navne, fødselsdage og indkøbslister.«

Det siger professor Leon Flicker fra universitetets Centre for Health and Ageing i en pressemeddelelse fra University of Melbourne.
»Resultaterne er et vigtigt skridt fremad, i det at hjælpe ældre mennesker med at forbedre hukommelsen - og potentielt forsinke udvikling af demens, som igen kan lede til Alzheimer,« tilføjer Flicker.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

søndag den 14. februar 2016

Kill a worker every day !

From my posts on LinkedIn.

When the World Cup in Qatar starts in 2022, the world will probably completely forget the many lives it has cost to build this gigantic show. At the moment it is estimated that 1,200 immigrants have died - And Trade Union Confederation predicted figure of up to 4000.
 
How can an entertainment event justified occupational accidents and poor hygienic conditions, which every day kills a worker.It's so far away from my understanding of human nature and get my HSE heart to bleed.
 
I know that it is naive to compare Scandinavian safety standards with what is going on in developing countries. But here we are talking about a country where money has no limitation - Where pride has no limit - And where lives - When it comes to immigrants, also has no limit.
 
The world community should be ashamed to participate in such an event. The global HSE society ought to talk much more about this disgrace. No matter how we look at it the case - Then we let people die for others to be entertained.
 
I hope that when the last roar of the crowd has died - And the last football player has left the lawn - When you hear the echo of the many dead immigrants and their families cries of pain.

lørdag den 13. februar 2016

fredag den 12. februar 2016

Skyld dig langsomt !

En svensk virksomhed har indført langsommelighed som en dyd. Undersøgelser viser, at to ud af tre medarbejdere i dag føler sig overvældet. Trine Grönlund, indehaver og chef hos Go Slow, der står bag projektet i Helsingborg, forklarer, at det øgede pres betyder øget stress og dermed øgede omkostninger. Ikke bare for virksomhederne, som skal betale for sygedage, fejltagelser og mindre produktivitet, men også for det enkelte menneske.
 
"Der er forskellige faser af stress, og vi kan se, at når vi går ind i den fase, hvor organerne begynder at sætte ud, så koster det virksomheden i måneder, hvis ikke år, at rehabilitere den enkelte medarbejder. Og rigtig mange mennesker ligger på grænsen til denne fase," siger hun. Hun mener, at vi bliver nødt til at bruge den tid, der skal til, og ikke løbe forvildede rundt.
 
Måske var der noget her vi skulle tage fat i. Noget vi kunne bruge i hverdagen. Måske ikke hele tiden, men have det som en ide at arbejde hen imod.  Jeg tror desværre også at nogen kunne blive stresset af at tingene skal "Go Slow" - Mig selv indbefattet.

torsdag den 11. februar 2016

Whispering Palms - Indien !

Så skal vi have vasket vinter depressionen af huden og får lidt farve, sammen med god mad og afslapning. Stedet hedder Whispering Palms ( Se HER ) og ligger i Goa Indien.

Stedet skulle ose af østerlandsk forkælelse og have lige det der skal til for at få "fred i sjælen".

Jeg har selvfølgelig mit løbetøj med - Skulle nødig ende med at ferien blev en +5 kg ferie. Men jeg glæder mig også til at møde andre og anderledes mennesker - At se deres liv og hverdag og ikke mindst få nogle input til min forståelse af verden.

Overspringshandlinger !

 



Oplever du engang i mellem, at du har en vigtig opgave, som du beslutter dig for at løse, men at du afbryder dig selv på alle mulige tænkelige måder? Du skal lige tjekke dine e-mails, hente en kop kaffe, følge op på en aftale … og pludselig er tiden gået uden, at du har fået taget hul på opgaven. Måske får du dårlig samvittighed, bliver irriteret på dig selv eller og føler dig endnu mere presset. Det kan i sidste ende slå skår i din trivsel og være en kilde til stress.

Her er seks gode råd til at undgå overspringshandlinger og få tingene gjort.

Find din motivation og drop den dårlige samvittighed
Det første skridt er at lægge den dårlige samvittighed væk og se uvanen i øjnene. Vær nysgerrig og se fordomsfrit på dig selv. Overvej: Hvad vil det give dig, at ændre din uvane? Lav en liste over alle de gode ting, som det vil medføre at ændre din dårlige vane.

Lær din vane at kende
Hvor springer du over? Er der særlige situationer eller opgaver, hvor du tyer til overspringshandlinger? Find ud af, hvilke opgaver, der dræner dig for energi. Er det for eksempel, når opgaven føles vanskelig eller uoverskuelig? Er det en svær samtale? Er det, når opgaven lugter lidt af rutine? Eller er det måske, hvis opgaven har en meget lang deadline?

Undgå distraktioner
 
Placer dig fysisk et sted, hvor du ikke bliver forstyrret og har minimal mulighed for at lave overspringshandlinger. Prøv at sætte uret til en time, hvor du lover dig selv at holde fokus. Sæt telefonen på lydløs og slå mailprogrammet fra. Lav en aftale med dig selv: Enten arbejder du på opgaven eller også laver du absolut ingenting. At lave ingenting er så kedeligt, at det næsten helt sikkert vil få opgaven til at være langt mere appellerende.

”Spis elefanten - én bid af gangen”
Har du en opgave, som du kan mærke, at du er i gang med at forhale og vige udenom, så sæt et mål, som du er motiveret for at opfylde. Bryd det ned til delmål og helt ned på små enkle opgaver, som du kan løse på daglig basis, så du får en konkret plan at følge. ”Spis elefanten - én bid af gangen” - det hjælper med at komme i gang. Så snart du finder den første trædesten og får taget hul på opgaven, er den afmystificeret og virker knap så skræmmende. Og ofte tager opgaven kortere tid end du forventede.

Beløn dig selv, når arbejdet skrider frem
For mange er det befriende at komme i gang med opgaven og motiverende at sætte hakker på en to-do liste, ved de ting du har nået. For at holde motivationen kan du belønne dig selv, når arbejdet skrider frem, f.eks. med en overspringshandling. Giv dig selv tid og lov til at nyde den gode fornemmelse, når du opnår dine delmål og kommer godt i mål med opgaven.

Få støtte undervejs og hold motivationen
Alliér dig med hjælpere, som kan støtte dig undervejs. Overvej, hvem der er en god hjælper for dig og hvilken hjælp, du gerne vil have fra den enkelte. Måske har du en god kollega, som kan hjælpe med at bryde din uvane, give støtte og motivere undervejs. Det kan også være en god idé at fortælle de mennesker, der er tæt omkring dig, at du er i gang med processen og hvad det har betydet – det kan hjælpe dig og inspirere andre.

onsdag den 10. februar 2016

Leopard på afveje !

En leopard nåede at såre seks mennesker på en skole i Bangalore i Indien, før den blev fanget. Det skriver BBC. Leoparden trængte ind på Vibgyor International School. Her angreb den blandt andet en forsker og en skovmedarbejder, da de søndag prøvede at fange leoparden.
 
I alt tog jagten på den store kat næsten ti timer, før den blev bedøvet og senere sat fri i en nationalpark. De seks sårede mennesker er siden angrebet blevet behandlet for mindre skader. Blandt de sårede var også en kameramand fra en tv-station.
 
- Det var en lang kamp at fange leoparden. Selv om den fik beroligende medicin, kunne den først fanges omkring klokken 20.15 lokal tid, hvor medicinen virkede med fuld effekt, siger politimanden S. Boralingaiah til reportere.
Ekspert i vilde dyr Ravi Ralph fortæller til BBC Hindi, at leoparden muligvis har forvildet sig ind på skolen fra en skov ikke langt fra skolen. Ifølge en ny optælling er der mellem 12.000 og 14.000 leoparder i Indien. Det er velkendt, at leoparder og andre store kattedyr strejfer om i befolkede områder. Miljøforkæmpere har advaret om, at sådanne konfrontationer kan stige i takt med, at mennesker ændrer på dyrs levesteder. Sidste år kom en leopard også lidt for tæt på befolkningen, da den sad fast med sit hoved i en metalgryde i en landsby i den nordlige stat Rajasthan.
 
Det er lidt uhyggeligt at tænke på, at jeg faktisk har været i Bangalore flere gange. Og at mit foretrukkende hotel " Golden Palm" ligger i udkanten af byen - direkte op af et større skovareal. Jeg har ofte siddet om aftenen på teressen og lyttet til natten. Tænk hvis der lige kom luskende en leopard forbi......... Jeg ville nok ikke være den store helt, men på et split sekund være inde i værelset og lukke døren

tirsdag den 9. februar 2016

Pandekage - Smovse dag !

Tirsdag efter fastelavn er i mange lande kendt som ”Pandekagedagen”. Her samles store og små om at spise pandekager. Oprindeligt er det en kristen tradition knyttet til fasten op påsken.
 
Dagen inden fastetiden blev spisekammeret tømt for alle madvarer, som ikke måtte spises under fasten og som ikke kunne holde sig. Det var bl.a. hvidt mel, æg, mælk og smør. Ingredienserne blev brugt til at lave pandekager af, og derfor kom dagen til at hedde Pandekagedagen.
 
Så er det bare med at komme igang - Frem med pandekage panden - syltetøjet og hvad der ellers hører til. Det er i dag tilladt at smovse helt igennem.

mandag den 8. februar 2016

Videnskablig tøndeslagning !

Hvis du gerne vil sikre dig titlen som kattekonge til fastelavn på søndag, er der nu hjælp at hente. Et hold ingeniører fra DTU har nemlig analyseret sig frem til fastelavnstøndens svageste punkt. Det skriver Politiken.
 
Ifølge ingeniørgruppen, som består af eksperter i bærende konstruktioner, skal håbefulde tøndeslagere sigte efter fastelavntøndens nederste del og cirka en femtedel oppe fra bunden. Det skyldes, at tønden - på grund af fastelavnsfyldet - vejer mest i den nederste del.   - »Den ekstra vægt vil gøre, at tønden vil have større ’inerti’ i bunden,« forklarer sektionsleder fra DTU Holger Koss til Politiken.
 
»Man kunne godt tro, at det ville være den bedste idé at ramme tønden midt på, men her er vores bud, at tønden hurtigt vil svinge væk fra slaget, og den dermed vil mindske risikoen for at briste,« fortsætter han.    Ingeniørerne har taget udgangspunkt i en almindelig fastelavnstønde af træ, som er holdt sammen af metalringe, og som selvfølgelig er fyldt med en god blanding slik og appelsiner. 
 
Det afgørende er at få slået hul på ét bræt, fortæller ingeniørerne fra DTU. Det skyldes fastelavnstøndens konstruktion, hvor metalringene presser de enkelte brædder helt tæt sammen. Hvis et tøndeslag smadrer bare ét bræt, ødelægges den bærende konstruktion, og så vil næste slag med stor sandsynlighed slå bunden ud og dermed kåre en kattekonge. 
 
»Man kan sammenligne fastelavnstøndens konstruktion med en romersk buebro eller kuplen på en stor katedral. Her ligger stenene helt tæt sammen og hviler på hinanden – ligesom brædderne i en fastelavnstønde. Hvis man fjerner nogle få sten fra konstruktionen, vil enten buebroen eller kuplen falde sammen. Forskellen her er blot, at der hverken vil blive udråbt en kattedronning eller kattekonge,« siger Holger Koss ifølge Politiken

søndag den 7. februar 2016

Øl er på vej ud !


Drinks og cocktails bliver vores nye favoritter, når der skal alkohol på bordet, spår en trendforsker. Det kan ramme de mange nye og gamle bryggerier, som siden finanskrisen har flerdoblet salget af specialøl til os forbrugere.
 
Specialøllen hører til finanskrise-tiden, hvor vi søgte noget jordnært, forklarer trendforsker Louise Byg Kongsholm fra PEJ-gruppen i Herning. - Nu begynder økonomien at vende igen, og så er der behov for at sadle om til noget, der igen dufter en lille smule mere af luksus er lidt dyrere. Det er whisky, gin og vodka - gerne som cocktails, siger hun.
 

Der vil fortsat være et marked for øl

Specialøl udgør 15 procent af salget på det danske ølmarked. Thisted Bryghus står for én af de 15 procent. Her er man opmærksom på udviklingen, fortæller administrerende direktør Aage Svenningensen.
 
- Men som det er lige p.t, så er det øl, der er vores hovedproduktområde, og det vil det også være i fremtiden, siger han. Der vil da også altid være et marked for øl, siger trendforsker Louise Byg Kongsholm.
 
Danskernes øl-forbrug generelt er faldet med mere end en femtedel siden 2003. Til gengæld er salget af specialøl flerdoblet. 2015 blev rekordår for antallet af nye specialøl. I alt 1298 nye øl kom på markedet. Det er omtrent det dobbelte af, hvad der kom på markedet efter finanskrisen.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Jeg må indrømme at jeg aldrig fik gang i at drikke alle de mange special øl. Jeg er nok også lidt gammeldags og syntes at når man begynder at blande jordbær - Lakrids eller Chilli i øl, så er man alt for langt væk fra ideen om øl.
 
Faktisk er jeg mest til en helt almindelig Tuborg eller Carlsberg ( Kedelig - såmænd ) Men at trenden vender, kunne man jo nok sige sig selv. Alt dette special bryggen øl, hvor det nærmest var kult at drikke lokalt med en historie, ikke kunne fortsætte - Og da slet ikke kunne holde en rimelig økonomi.
 
Rationalitet og fornuftig business er da også trådt ind på lokal øl marked. Nogle af de bedste lokale øl kan nu fåes i hele landets supermarkeder ( Hvilket af natur burde være noget imod lokal trenden ) Og resten af de lokale bryggerier er på vej over i en forenings økonomi, hvor lokale aktier og en binding til det lokale erhvervsliv er en betingelse for overhovedet at overleve. De får et skær af Egnsstøtte projekter.
 
Well - Fremtien !! Jeg er overhovedet ikke "drinks-fan" - Så den trend bliver nok heller ikke min bølge. Her er jeg også så kedelig, at den med 100 % sikkerhed altid vil være Gin og Tonic.

lørdag den 6. februar 2016

fredag den 5. februar 2016

Tal bare engelsk !

Debat: Camilla Treschow Schrøder, headhunter, cand. merc, skriver: "Vi søger gladeligt på nettet og skriver mails på engelsk. Vi holder jævnligt møder samt telefon- og videokonferencer på engelsk. Vores udtale eller grammatikken er ikke nødvendigvis perfekt, men vi kører på og klarer os. '
 
Men når det gælder om at ansætte nye kolleger, som ikke taler dansk, står mange virksomheder af. Også selv om vedkommende taler perfekt engelsk. Arbejdsgiverne vægrer sig simpelthen ved at hyre udlændinge, som ikke magter et så flydende dansk, at snakken hen over skrivebordet eller frokostsandwichen glider ubesværet. Virksomhederne går glip af kvalificeret arbejdskraft. Det er skidt i en tid, hvor der er global kamp om de bedste hoveder.
 
Jeg er på en dansk arbejdsplads, hvor der bliver talt mere engelsk end dansk. Det er sjældent at jeg kan spise frokost eller kan stå ved kaffemanskinen og tale dansk uden at udelukke nogen fra samtalen. Men jeg syntes overhovedet ikke det er et problem.
 
Det kan selvfølgelig godt virke lidt mærkeligt at tale til en anden dansker på engelsk, når man står og taler i en gruppe af af mennesker fra forskellige steder i verden, men den rigdm det giver i form af kultur forskelle - menings forskelle - Ide opbygning og især et nyt og inspirerende fællesskab, giver langt mere end at holde på det danske sprog i virksomheden.
 
Og så kan jeg jo tale dansk alt det jeg vil udenfor virksomheden. Så det er bestemt ikke fordi det danske sprog går i glemmebogen.

torsdag den 4. februar 2016

Vandpibe er noget skidt !

En enkelt omgang vandpiberygning får dig til at indtage i gennemsnit 125 gange mere røg og 25 gange mere tjære end en enkelt cigaret. Derudover vil du indtage 2,5 gange mere nikotin og 10 gange mere kulilte, hvis du skifter cigaretten ud med vandpiben. Det skriver Mensfitness.com.
 
Undersøgelsen er lavet af forskere fra University of Pittsburgh School of Medicine, og resultaterne er accepteret til udgivelse i tidsskriftet Public Health Reports. Forskerne ville klarlægge, hvor farlig vandpiberygning egentlig var, efter det kom frem, at omkring en tredjedel af alle amerikanske college-elever har røget vandpibe uden nogensinde at have røget andet tobak. Og vandpiben viser sig altså ifølge forskerne at være farligere, end mange måske har troet.
 
Forskerne slår dog fast, at det er svært at sammenligne en vandpibe-session med at ryge en enkelt cigaret. Folk, der ryger cigaretter dagligt, ryger måske 20 stykker om dagen, hvor en vandpiberyger kun ryger vandpibe et par gange om ugen.
 
»Det er ikke en perfekt sammenligning, da folk ryger cigaretter og vandpibe på meget forskellige måder. Vi kan ikke helt konkludere, hvad der er værst. Men vi kan konkludere, at vandpiberygere er udsat for langt flere giftstoffer end de sandsynligvis tror,« siger hovedforfatteren bag studiet Brian A. Primack til Mensfitness.com
 
Han tilføjer, at når han og hans kollegaer får mere detaljeret data omkring folks rygningsmønstre- og hyppighed, vil de kunne kombinere de data med det nye studie af giftstofmængden. Det vil kunne give et bedre overblik over den samlede mængde af giftstof ved vandpiberygning sammenlignet med cigaretrygning.