mandag den 30. september 2013

Måske et spørgsmål om "selv-salg" !

En ny SFI-rapport viser, at det betaler at uddanne sig, men at det betaler sig bedre for mænd end for kvinder.Det skriver forskningsinstitutionen i en pressemeddelelse.
Forskernes tal viser, at kvinder samlet set får et mindre afkast af den investering, de har foretaget i deres uddannelse, end mænd gør. Det skyldes bl.a., at der er en overvægt af kvinder i det offentlige, mens mænd oftere søger mod det private erhvervsliv. Og et job her giver typisk et bedre afkast på uddannelsen end et job i det offentlige, særligt for ansatte med en mellemlang videregående uddannelse. Ser man udelukkende på den offentlige sektor, er lønafkastet lidt større for kvinder end for mænd. Offentligt ansatte kvinder får altså relativt mere ud af at uddanne sig end offentligt ansatte mænd. Men da de starter fra et lavere udgangspunkt – fordi uuddannede kvinders løn er lavere end uuddannede mænds – så ligger kvindernes faktiske timeløn stadig under mændenes, uanset uddannelsen. ( Jeg tror ikke alene at det er uddannelse. Det er også noget med forhandlinger om løn - Forventninger til det man vil have for ens arbejde og så er kvinder nok også mere beskedne i deres krav. Netop det at kvinder score mere i det offentlige kunne tyde på denne beskedenhed. For i det offentlige er lønrammer og faste tabeller styrende for løn - Ikke individuel salg af sin egen person.)

søndag den 29. september 2013

Bibelhistorier af Sigurd

Fredag aften var jeg inviteret til Sigurd Barrett koncert i Genner. Barnebarnet skulle synge kor til en helt ny forestilling, hvor Sigurd synger og fortæller fra biblen. - Ellers noget af en opgave - At bruge biblen som udgangspunkt. Sådanne tiltag kan sagten give bagslag i de forskellige kristelige retninger som findes i Danmark. - Nu var det den lokale kirke i Genner og Løjt der havde arrangeret Sigurd, så det var nok ikke et helt skævt arrangement. Og jeg må sige.... Han overraskede positivt. Også selv om barren er sat højt efter det han har præsteret på den danske børneunderholdnings scene til dato. Hans ping-pong mellem musik - historie og børnene som sad på første række virkede fint. Og især en sang var virkelig ramt flot (Vi skal ses igen). - Sigurd er på turne de næste par måneder, så du har også en chance for at nå en forestilling. Og så skal en del af succesen nok også tilskrives mit barnebarn. Uden ham var koret ikke så speciel.

lørdag den 28. september 2013

Brug trappen !

Hvis din ledelse ellers vil gå med til, at du hver dag forlader kontorstolen i 10 minutter for i stedet at gå op og ned ad arbejdspladsens trapper, så vil du kunne mærke et resultat efter 10 uger. Sådan lyder konklusionen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der har undersøgt i alt 160 kontormedarbejdere.
Undersøgelsen viser, at konditionen blandt de trappeglade, men ellers stillesiddende medarbejdere blev øget med 6 procent efter 10 uger. Medarbejderne med dårligst kondition oplevede en forbedring i konditionen på 10 procent. Et centralt element i undersøgelsen var en ugentlig mail, som med ledelses opbakning blev udsendt til medarbejderne for at minde dem om at tage kollegerne under armen og komme væk fra skrivebordet. Studiet viser, at folk der modtog e-mailen med opfordringen til at komme op og strække stængerne forbedrede både kondition, hjerterytme og blodtryk. - »Metoden er enkel og billig, og resultaterne tyder på, at der er et potentiale for at forebygge skadelige helbredseffekter af en stillesiddende livsstil gennem brug af mails med opfordring til kortvarig fysisk aktivitet på arbejdspladsen,« skriver forskningscentret. ( Jeg er overbevist om at hvis kontorfolk begyndte at bruge de dyrt indkøbte hæve /sænke borde, som alle danske kontorer er fyldt med, så ville man se en lignende effekt på konditallet. Desværre er det de færreste der bruger dem - Ja, nogle borde er ikke engang tilsluttet den strøm, som skal få dem til at gå op og ned. Virkelig skuffende for en arbejdmiljnørd )

fredag den 27. september 2013

Søstersolidaritet er ikke styrende !

Der er ikke meget søstersolidaritet i danske virksomheder. Forskning fra Aarhus universitet viser, at selv om kvinder indtager de vigtigste poster i en virksomhed, øger det ikke sandsynligheden for, at der kommer kvinder i andre betydningsfulde poster i det samme firma. - "Man skulle tro, at vi i Danmark bare har en masse diskriminerende mænd. Men sandheden er, at mænd og kvinder svarer ens. Kvinder tror ikke på at andre kvinder vil ofre, det der skal til. I Danmark er vi kønssteoreotype og har strengt taget et gammeldags syn på kvinder, når det  gælder ledelse" - Siger økonomiprofessor Nina Smith fra AAU, der står bag undersøgelsen. ( Nu kan man så reflekterer over om de kvinder, der fravælger andre kvinder er påvirket af mænds holdninger. Eller om de bare ikke kan lide andre kvinder som konkurrenter i organisationen. Jeg syntes ofte at jeg ser gnidninger mellem kvinder i mit arbejdsliv)

torsdag den 26. september 2013

Kommunikation er ikke så svært endda !

Det er helt fantastisk at træne mennesker som har et andet sprog end dansk eller engelsk som modersmål. Vi er begge på "Udebane" hvad angår sproget. Og derved er der væsentlig større tolerance i forhold til udtale og grammatisk korrekthed. Hvis kommunikationen ikke går ordentlig igennem er man ikke tilbageholdende med at spørge igen - Indtil forståelsen er på plads. Der er selvfølgelig også minusser. Jeg får ikke "Snik-snakken" med, hvis de begynder at tale sammen på det lokale sprog. Og jeg bliver engang imellem nød til at gentage ting flere gange for at sikre at budskabet er forstået. Det lokale sprog er dog aldrig helt uforståelig. Lytter jeg grundig nok og ser jeg på folks kropsprog, samt kender til emnet de taler om, så kan jeg fange ret meget af deres snak. Om det er spansk - kinesisk eller hollandsk.

onsdag den 25. september 2013

Meget synlig advarsel !

Jeg fik tilsendt et billede fra en kollega, som var kommet forbi et skilt i Indien. Vi har tit ping-ponget omkring síkkerhed og kommunikation, og her havde han fundet den "næste" ultimative sikkerhedsskiltning. Ikke nok med at de - på en meget tydelig måde fortæller at løverne er farlige. Man bliver også straffet ved overtrædelse af reglerne - Endda selv om ens arm er bidt af !!!!!
 
 
Og så er de endda så omsorgsfulde, at de er bekymret for at løverne bliver syge af menneskekød.

tirsdag den 24. september 2013

En ide til hele verden !

En 19-årig mand fra Holland mener, at han kan rense verdenshavene for skidt i løbet af bare fem år. Boyan Slat er en ung mand med ambitioner. Han mener, at han på blot fem år kan fjerne 20 milliarder ton affald fra verdenshavene med sin nye opfindelse. Og gennem genbrug mener han endda at kunne tjene op mod 2,8 millarder kroner årligt. Den ingeniørstuderende har opfundet en båd med lange vinger, der skal skrabe flydende affald, især plastik, sammen. Lige nu flyder flere millioner ton plastik rundt på verdenshavene . Noget af det slår havdyrene ihjel, mens andet spreder farlige alger, invasive arter og forurening. ( Helt fantastisk ide - Og helt fantastisk drivkrat i denne unge fyr. Her er virkelig et projekt som FN bude støtte - Og som kunne gaven alle. Skulle de ikke være interesseret, så ville en gang crowdfunding helt sikker skaffe pengene)

mandag den 23. september 2013

På skolebænken igen !

I dag skal jeg på AMU kursus. ( 2 dage ) - Faktisk er det selvvalgt uddannelse. Baggrunden er at jeg som sikkerhedschef ofte har med kemikalier at gøre. Især omkring polyester og resin støbning. Jeg har læst rigtig meget om emnet og har brugt rigtig meget tid i vores produktion. Men jeg har aldrig taget det lovpligtige 2 dages polyesterkursus, som alle danske medarbejdere skal have i Danmark. - Det ikke fordi jeg skal til at arbejde i produktionen, men nu får jeg i det mindste papirer på at jeg både har uddannelsen og at jeg overholder loven, hvis jeg begynder at rode med kemien. (For en ordens skyld har jeg aldrig rørt ved kemien før)

søndag den 22. september 2013

Ikke helt almindelig skilt !


Faldt lige over dette billede, som jeg tog på en af vore amerikanske fabrikker. Normalt er skiltningen meget ens på de forskellige fabrikker da vi jo laver det samme alle steder. Skilte som Kemirum - ventilationsudstyr - Vacuummaskine eller kontorlokaler er helt normale og kan endda nemt genkendes, selv om det er på lokalsprog. Men et TORNADO SHELTER er ikke noget jeg har stødet på før. Og bare skiltet kan godt få ens tanker hen på noget katastrofalt. - Håber ikke jeg nogensinde får brug for dette rum. 

lørdag den 21. september 2013

Huskekage !

I dag er det international Alzheimerdag ( Nu kunne man godt blive sjov og sige: Jeg kan ikke huske hvorfor ! ) - Men det er nok fort seriøs et emne til at pjatte med. Man kan endda sige at det er så alvorligt at jeg selv kan frygte at blive ramt af sygdommen. Men trods det alvorlige i sagen, så tager Alzheimer Foreningen alligevel den humoristiske vinkel på dagen og opfordrer os alle til at lave huskekager. - Hermed er ideen givet videre. Om ikke andet, så er der en smagsoplevelse i vente. God fornøjelse.


fredag den 20. september 2013

Amazing pictures !

Nature takes everything back.    -   From Ashes you came - to dust you shall return !
Kolmanskop, Namib Desert

torsdag den 19. september 2013

Lille ting - stor glæde !

Nogle gange er det de små ting der glæder mest. - Gode restauranter - Flotte hoteller og fine oplevelser er selvfølgelig dejlige, og man skulle være et skarn, hvis man ikke ned det. Især når rejsedagene byder på 10 - 12 timers arbejde. Der er dog en lille ting der skaber ekstra stor glæde. At jeg om morgenen kan lægge mit vasketøj i en poser og det dukker op igen om aftenen - vasket - strøget og lagt pænt sammen. Det er da luksus ! Og noget jeg rigtig påskønner. Måske mest fordi jeg kan relaterer det til noget jeg plejer at gøre der hjemme og som jeg ikke ligefrem er fan af at lave.


onsdag den 18. september 2013

Historiefortælling når det er bedst !

Var i går ude at spise på en lille polsk restaurant kaldet "Restauracja OPERA" - steder var et hjørne af en gammel borg. Lige midt Stettin. Klods op af floden. Ved første øjekast en lidt rodet butik, men når man ser efter, så har de mange vægmalerier og de mange små genstande som står rundt omkring, en forbindelse til hinanden. Det gav en helt bestemt fornemmelse. At jeg så samtidig fik en historisk fortælling og det meget omtumlet liv som byen Stettin har gennemlevet de sidste 200 år gjorde oplevelsen endnu mere spændende. ( Jeg opdagede virkelig hvor lidt jeg vidste om Polen og historien )  

tirsdag den 17. september 2013

Offer for en lommetyv !

Så blev jeg offer for en lommetyv. Noget jeg aldrig havde troet skulle overgå mig. På vej hjem fra en middag i byen passerede jeg en ung mand på en trappe. Han stødte ind i min skulder - men vente sig straks om og sagde "Sorry" - Mens han smilede lidt forlegen. - Og 10 minutter efter, da jeg kom ind på hotellet, opdagede jeg at telefonen var væk. Han var godt nok dygtig - Og jeg var for uforsigtig. Så nu må jeg leve uden telefon indtil jeg kommer forbi vores IT afdeling, så både var forstående over for røveriet og at jeg skulle have en ny. - For eftertiden skal jeg nok passe bedre på.


mandag den 16. september 2013

Sidste dag i Spanien !


Man kan blive helt sentimintal, når man kommer fordi sådan et skilt i Spanien. Efter en lang arbejdsdag besluttede jeg at gå fra fabrikken til hotellet (40 Min. gang) - Og på min jeg kom jeg forbi dette skilt - De skabte lidt hjemveg, men jeg kom dog over det igen

søndag den 15. september 2013

Bare på med uddannelseshatten !

Jeg er i Spanien for at træne Management grupper i sikkerhed - Adfærd og måder hvorpå vi kan gå fra at være reaktive til proaktive. Et stadie som alle virksomheder kommer til, når de har arbejdet med sikkerhed i en længere tid. Jeg har været i Kina - USA og Indien med dette "Road show"  Og mangler kun Polen og Danmark for at have været hele vejen rundt i firmaet. Selve træningen er hvad den er, men at uddanne folk har ligesom fået en lidt ny vinkel efter at jeg har mødet de forskellige kulturer. Som billedet viser, så er der folk der er bange for at uddanne andre. For så kan de blive så dygtige at de søger andet job. Jeg hører helt sikkert til dem der gerne vil uddanne, så vi kan få dygtige medarbejdere. Måske forlader de os - Men så får vi nogle fra andre firmaer - Sådan er livet. Og måske havde de forladt os under alle omstændigheder. Og netop det at folk flytter rundt tror jeg skaber en fantastisk dynamik. (Og vi danskere er dygtig til at flytte rundt på grund af den danske model på arbejdsmarked ) - Jeg ser bestemt ingen værdi i at være i samme firma både 30 og 40 år. Man er jo nærmest groet fast og blevet en del af tapetet. (Med mindre man har skiftet position og efteruddannet sig over alle årene) - Netop det at man kommer til et nyt firma gør at ens erfaring pludselig kommer i spil igen - Og at man, ved at kombinerer det med den nye arbejdsplads, kan få 2 + 2 til at give 5. - Til gavn både for virksomheden og personen selv. Så at man engang imellem uddanner folk ud af firmaet skal måske ses som et positiv bidrag til den viden man får ind fra den nye medarbejder.   

lørdag den 14. september 2013

Amazing pictures !

Nature takes everything back.    -   From Ashes you came - to dust you shall return !
SS Ayrfield, Homebush Bay, Australia

fredag den 13. september 2013

Fantastisk frisk kvalitet !

Ikke langt fra hotellet ligger et lille marked. Det ser ud til at have åben hver dag. Fra omkring 16.00 til 21.00. Det er mest grønsager og andre dagligdags ting, som man skal bruge til den daglige madlavning. Og det ser ud til at rigtig mange går ned og køber friske råvarer direkte til deres aftensmad. De køber ikke ret store portioner og de nærmest smager / lugter / føler på alle varene inden de køber.  Tænk hvis vi andre tænkte så meget på detaljen - Men nej.... Vi køber gerne grønsager i plastikposer - Gerne de billigste og gerne i store mængder (Selv om de ikke holders sig så godt, at vi ofte smider noget ud.... Eller værre - Spiser noget der er under niveau for ordentlig mad.) Jeg ved godt at det tager tid og at spaniolerne spiser så sent at de har den danske "ulvetime" til at købe ind i. - Jeg vil bestemt ikke bytte mine spisetids vaner med spaniolerne. Men jeg ville gerne have mere tid til at kæle for min mad.  


torsdag den 12. september 2013

Råd op - vær sikker og tjen penge !


Der har været stor effekt på antallet af arbejdsulykker efter at de ansatte i Johnson Controls får bonusser, hvis de kan forhindre ulykker. 1.006 dage er der gået siden at der sidste var en arbejdsulykke hos virksomheden. Kampen mod arbejdsuklykkerne blev taget op for tre år siden af produktionschef, Bjarne Leth. "Vi har ændret vores opfattelse af, hvordan man arbejder med sikkerhed. Vi er ikke længere reaktive, men proaktive, og det har virkelig givet pote." ( Det har altid været god økonomi at have en sikker arbejdsplads. Nu er det også begyndt at være en god forretning for medarbejderne - Fint gået Johnson Controls )

onsdag den 11. september 2013

Kinesisk kommer snigende !

Når topcheferne skal pege på, hvad der er vigtige egenskaber hos fremtidens medarbejder, er international erfaring og kinesiske sprogkundskaber meget attraktivt. Allerede nu kan man se den udvikling hos nogle af landets største selskaber, som Carlsberg og Coloplast. "Vi ser mere og mere på sproglige egenskaber, inklusive kinesisk," lyder det fra Carlsberg Danmarks HR-direktør, Thomas Kolber. Det er især i Asien og Sydamerika, at børsnoterede selskaber vokser, ifølge Dorthe Rønnau, som er HR-direktør i mediko-giganten Coloplast. "Når jeg spørger mine topchefer og landechefer, hvad de lægger vægt på, så er tredjesproget det første, de siger. De vil vide, hvilket tredjesprog kandidaten taler. Det er især kinesisk og spansk, der er vigtigt for os," fortæller Dorthe Rønnau, der kalder det tredje sprog for en af de "nye vigtige byggeklodser" i vurderingen af nye medarbejdere. ( Som det er nu, er der en masse vesterlændinge der rejser til kina - Men jeg tror bestemt at der er en masse kinesere der rejser til vesten om 10 - 20 år. Så at kunne forstå kinesisk bliver en fordel )

tirsdag den 10. september 2013

Lille og smart - Dog for lille til motorvej !


Da jeg kun skulle være mig selv ville jeg ikke leje en stor dieselsluger. Så jeg valgte en Fiat 500. Desværre var der ikke flere tilbage da jeg stod ved AVIS butikken i Madrid. (Som sædvanlig prøvede de at prakke mig en værentlig større bil på ærmet) - Men jeg gik en tur på deres P-Plads og fandt en lille Seat Mii. En tro kopi af en VW UUP eller Skoda´s visa-visa. En lille sjov bybil, som kommer hurtig rundt om hjørner og er nem at parkerer. Pladsen indeni er også fin. Men der er sparet meget på det indvendige. Og da jeg pressede den op på 130 km på motorvejen var der ikke meget tilbage i den lille 1.0 motor. Men ok - Den er billig. Over 30 Euro billigere pr dag end en BMW.

Falkoner !



Tilføj billedtekst
 
Ikke langt fra hotellet ligger byens middelalderborg. Her er der iøjeblikket et middelalder marked i gang. Jeg gik gennem markedet og fandt en falkoner som optrådte med sine fugle. Han havde både en skade - en ravn - en stor hornugle (billedet) og flere falke. Ja, og så havde han også et par store boaslanger i en kurv. Men de var ikke så scenevante som fuglene.  Jeg så dem dog ikke flyve rundt.

mandag den 9. september 2013

Ponferrada i en uge !

Denne uge arbejder jeg i Ponferrada / Spanien. En by som ligger ca. 400 km nord vest for Madrid. Bjergrigt og et landbrug som ligner meget Danmark. Der er ikke så mange turister (Faktisk ingen) - Og alt er meget spansk.  Byen er bygget op omkring en borg og en flod. De har dog haft besøg af Spanien Rundt (Vueltaén) - I deres rundkørsel står en meget moderne skulptur, der forestiller en flok ryttere med fuld fart på.

søndag den 8. september 2013

Bytte bytte købmand !

Der er frynser ned ad cowboyjakkens ærmer. Små frynser, der sidder tæt side om side hele vejen rundt i syningen. Man kan se, at jakken en gang har haft en mørkere blå farve, men at den nu efter lang tids brug er falmet til den farve, som nye designere ofte prøver at ramme, når helt nye jeans bliver kreeret. Men cowboyjakken er autentisk slidt. Jakken bliver holdt frem i lyset af en ældre dame med store runde solbriller.  - ”Jeg er kommet med tre kilo tøj”, fortæller Inge Westermann, der er meget begejstret for ideen om et tøjbyttemarked.  - ”Det er godt, for man har jo så meget. Men jeg skal ikke have det store med hjem, for så får jeg jo ligeså meget med, som jeg kom med. Men jeg vil prøve at kigge lidt nærmere på den her”, siger hun og tager cowboyjakken tættere op til øjnene.

Miljøet og modenI
I anledning af Copenhagen Fashion Week i starten af august arrangerede Danish Fashion Institue med støtte fra ”Puljen til Grønne Ildsjæle” et tøjbyttemarked i miljøet og nytænkningens tegn. Det er derfor Inge Westermann og mange andre står under et hav af hvide pavilloner på Rådhuspladsen i København. Under dem alle ligger brugt tøj i bunkevis. Brugt tøj som deres forhenværende ejere ikke vil gå i længere, og som derfor ligger og venter på nye ejermænd og kvinder.

Globalt set er modebranchen en af de mest forurenende industrier i verden.
1 kilo kemikalier er det, der bliver brugt til at lave én bomulds T-shirt. Sæt fire nuller bag ved det, og du har tallet på, hvor mange liter vand, der bliver brugt i produktionen af et par jeans. Vand der i virkeligheden er brug for til drikkevand i de områder, hvor tøjet bliver produceret. Derudover udpiner bomuldsproduktionen jorden, den vokser i, og gør den før eller siden til gold ørken. Men i Danmark og mange andre vestlige lande, ser vi ikke på bomuld og de andre materialer brugt til tøjproduktion, som det luksus produkt de i virkeligheden er. En tredjedel af det tøj vi har i garderoben bruger vi nemlig ikke, og når vi smider det ud, har det stadig op til 75 % levetid tilbage. Alt sammen grund til at bruge vores tøj i længere tid, og ikke smide så meget ud.

”Vi skal sikre ressourcerne”
Et zebrastribet indkøbsnet hænger om håndleddet på miljøminister Ida Auken. Hun har taget tøj med, som hun har fundet i bunden af skabet, fortæller hun. Alle deltagere i tøjbyttemarkedet skal medbringe aflagt tøj for at få lov til at komme ind i havet af brugt tøj. Også selvom man er minister.
Ida Auken er officielt kommet for at åbne tøjbyttemarkedet med en tale, men spotter ved sin ankomst et stativ fyldt med blå herreskjorter. Ved hjælp af en hjælpsom fotografs vilje til at lege mannequin bliver de næste fem minutter brugt på nøje at udvælge den pæneste skjorte til sin mand.

”Når Miljøministeriet støtter sådan noget som det her, så er det fordi vi ikke bare har en økonomisk krise, hvor vi har svært ved at skaffe nye arbejdspladser nok og skaffe vækst nok rundt omkring i verden, men også fordi vi har en klima og resursekrise, hvor vi sådan set har svært ved at skaffe råvarer til alt det vi gerne vil lave. Og derfor giver det jo meget god mening at lade være med hele tiden at producere nyt tøj, men i stedet forsøge at bruge det vi allerede har på nye måder”, siger Ida Auken, da hun efter skjorteprøvningen kommer op på podiet for at holde sin åbningstale.

”I stedet for at smide alting ud, så skal vi have de gode ting ud af materialerne og sørge for, at det ikke bliver til affald.  Og det er det, vi alle sammen er en del af i dag, det handler ikke kun om at få nyt tøj med hjem, men også at sikre at vi passer rigtig godt på de resurser, som vi alle skal leve i fremtiden”, siger miljøministeren og stiger i sin høje stilletter forsigtigt ned ad podiet.
 

lørdag den 7. september 2013

Amazing pictures !

Nature takes everything back.    -   From Ashes you came - to dust you shall return !
Holland Island, Chesapeake Bay

fredag den 6. september 2013

Internet kludder fra Telenor !

Jeg ved ikke lige hvad jeg skal sige..... 
Ud over AAAAAAHHHHGGGGG ! 
Hver gang man skifter job - Og ens hjemme opkobling til internettet skal skifte til en anden betaler, går det galt. Jeg har ikke én eneste gang prøvet at det gik uden gnidninger.
Og denne gang er det da helt forfærdelig. - Betalingen skulle gå fra min tidligere arbejdsgiver til min nuværende arbejdsgiver. Og denne gang var jeg så heldig at internetudbyderen var en og samme firma. Så jeg var overbevist om at det bare var at dreje på en knap eller trykke på en tast, så var skiftet sket. - Jeg var virkelig overbevist om at jeg ikke kom til at mærke noget som helst.
MEN.......... Sådan er verden bare ikke skruet sammen. Det skal åbenbart være bøvlet og træls. Min forbindelse blev lukket ned den 30. august. - Jeg ringede straks ind til Telenor. Som først nu gik igang med at oprette min nye konto. (Det tager så 3 - 4 dage at oprette en konto) - Fuldstændig uforståelig. De skal jo bare trykke på en knap, så er der hul igennem til mit internet stik. Jeg forstår slet ikke hvordan man kan drive forretning på den måde. 

torsdag den 5. september 2013

Styrk samarbejdet !


Skulle du have lyst til at kombinerer et spil med en udfordring til at forbedre arbejdsmiljøet på din arbejdsplads, så er her en glimrende ide. Styrkespille, som er udviklet til lige netop dette. Download det gratis på dette link: 
http://www.arbejdsmiljoweb.dk/trivsel/mobning/materiale_mobning/styrkespillet/  - Hvem ved, måske kunne det gavne og give endnu mere arbejdsglæde på din arbejdsplads.

onsdag den 4. september 2013

Facebook og nedtur !

Man behøver sjældent at være i tvivl om, at ens venner er evigt forelskede, har verdens bedste børn, vader fra succes til succes, fra fest til fest og fra den ene indholdsrige facebookopdatering til den næste. Hvis der endelig er noget galt i deres tilværelse, så er det altid med Østerbro-overskudsagtig lettere ironisk distance til egne svagheder, der afføder et væld af ”likes” og en syndflod af kommentarer, der blot endnu engang bekræfter deres helt fantastiske sociale liv. Kort sagt er facebookvenners statusopdateringer med til at sætte ens egen dræbende kedelige tv-baserede regnvejrstilværelse i et vældigt væmmeligt perspektiv.

Venners succes får en selv til at føle sig som taber med både stort T og taber på. Men i realiteten er virkeligheden en anden. For vi undervurderer i den grad, hvor slemt andre mennesker har det, især fordi de fleste af os hellere taler om alle de gode ting end det, som er knap så fedt. Det har forskere fra estimerede Stanford University nu dokumenteret. I gennem flere forsøg viser forskerne, at vores mindreværd af at gå på blandt andet Facebook er helt unødvendig.

500 jublende triste venner

Ekstern lektor i psykologi på Københavns Universitet Lars Lundmann Jensen har skrevet bogen Hvem er jeg? Narcissisme og personlighed i det senmoderne samfund. Han mener, at de evigt positive opdateringer er en del af vores identitetsskabende projekt.
Identiteten er ikke længere medfødt, men noget vi selv definerer, og det gør vi i høj grad også på Facebook.

»Vores statusopdateringer på Facebook handler i høj grad om at skabe en identitet og få anerkendelse for den, vi er. Vi vil i højere grad anderkendes for det positive end det negative. Det betyder til gengæld, at folk med lavt selvværd kommer til at føle, at alle andre har det federe end dem selv,« siger Lars Lundmann Jensen. Reaktionen på de overvældende mange succesopdateringer vil ofte være, at vi selv skriver om, hvor fedt vores liv er med det resultat, at der opstår et våbenkapløb om at fortælle omverdenen, hvor cool vi er med en eller anden variant af en overskudsopdatering.

»Derfor kan man hurtigt komme i en situation, hvor 500 venner, der alle har det dårligt, fortæller hinanden, hvor fantastisk de har det,« Lars Lundmann Jensen. Det betyder ikke nødvendigvis, at overskudsopdateringerne er løgn. De er blot et meget snævert indblik i virkeligheden.

Alle andre har det godt

Forskerne bad 63 studerende om at fortælle, hvor ofte de havde haft positive og negative følelser i de seneste to uger, om de havde været sammen med andre eller alene, da følelserne kom, og om de havde skjult de negative følelser for andre. 29 procent af de negative følelser opstod alene, mens kun 15 procent af de positive følelser opstod alene. I 40 procent af tilfældene forsøgte de bevidst at skjule de negative følelser for andre. Det viser, at andre mennesker fremstår glade, fordi de ganske enkelt ofte er gladere, når vi er sammen med dem, og ikke fortæller vidt og bredt om deres nedture.

Herefter blev 80 studerende bedt om at oplyse, hvor ofte de vurderede, at deres medstuderende havde konkrete op- eller nedture som at være til en god fest eller have hjemve. De vurderede, at 54 procent af klassekammeraterne havde haft nedture i perioden. I realiteten havde 83 procent været ærgerlige i perioden. De vurderede også, at 63 procent havde været til en fed fest, men det havde kun 41 procent. Generelt undervurderede de deres kammeraters negative følelser med 17 procent og overvurderede deres opture med 6 procent. Samlet set mener forskerne, at folk føler sig mere ene og isolerede end de egentlig er.

tirsdag den 3. september 2013

Karakter devaluering !

Peter Allerup, professor i uddannelsesstatistik på Aarhus Universitet, skriver: "Fra og med skoleåret 2006-2007 blev den såkaldte 7-trins-skala indført som erstatning for den gamle 13-skala. Udskiftningen skete, fordi der var gået inflation i 13-skalaen – der var for mange 13-taller. [...] Det siger sig selv, at dette system umuliggør enhver sammenligning fra år til år, og avisers jubel eller græmmelse over op- eller nedgange i gennemsnitskarakterer var derfor ren spøg og skæmt op til mediernes agurketid i juni og juli. [...] Karakterræs på 7-trinskalaen kommer dermed til at virke lige som burnout af bildæk, der kommer en masse røg, slidbanen brændes væk, og vi kommer hurtigt i samme situation med 7-trin skalaen som med slidbanerne – vi tvinges til at anskaffe os en ny." ( Nu må det være på tide at vi får en international anderkendt karakterskala. Som ikke er påvirket af mærkelige danske særsynspunkter. Men som gør at vi bedre kan sammeligne os med de virkelige konkurrenter på arbejdsmarked. Nemlig til internationale arbejdsmarked.)

mandag den 2. september 2013

Brug Facebook og bliv dårlig !



Selvom Facebook hjælper folk med at holde forbindelsen, så gør det dem ikke nødvendigvis gladere viser et nyt studie. Facebookforbruget kan rent faktisk forudsige, hvor dårligt en person har det, skriver ScienceDaily. I et studie, der netop er udgivet i PLOS One, har psykologer og neurologer fra University of Michigan i USA brugt Facebook til at forudsige en persons velbefindende.

82 unge mennesker deltog i studiet, hvor de modtog sms-beskeder fem gange om dagen i to uger. Spørgsmålene lød på:
Hvordan har du det lige nu?
Hvor bekymret er du lige nu?
Hvor ensom er du lige nu?
Hvor meget har du været på Facebook siden sidste gang, vi spurgte?
Hvor meget har du interageret direkte med andre mennesker, siden sidste gang vi spurgte?

Her viste det sig, at jo mere personerne brugte Facebook i en given periode, jo dårligere havde det de bagefter. Deltagere blev også spurgt til, hvor tilfredse de følte sig i starten af studiet, og hvor tilfredse de følte sig efter studiet. Her viste det sig, at jo mere personerne havde brugt Facebook, jo mere faldt deres tilfredshedsniveau. ( Nu er det jo ikke sådan at alle bliver utilfredse med Facebook - Men måske skulle man tænke lidt over undersøgelsen )

søndag den 1. september 2013

Den danske ulv har sin egen stemme !

Ligesom mennesker har hver sin stemme, så har ulven hvert sit hyl. Ved at analysere optagelser af ulvehyl kan forskere nu identificere ulvene. Det skriver The Conversation.com. Forskere fra Nottingham Trent University i England, har udviklet en kode, der kan afsløre, hvilken ulv der hyler, med en 100 procent succesrate. Før brugte man ’pitchen’ i ulvens hyl til at genkende individdet, men her gættede forskerne kun rigtigt i 76 procent af forsøgene. Den nye model tager også volumen og amplituden, altså svingningerne i lydbølgerne, med i sin vurdering.  -  »Hos mennesker kan man ved at analysere pitchen kende forskel på hankøn og hunkøn, men hvis man tager mere information med i analysen, så kan man begynde at skelne mellem individer,« siger Holly Root-Gutteridge, der har stået bag udviklingen af metoden, til TheConversation.com. Metoden er et godt værktøj, når forskerne skal følge ulve, der lever i den vilde natur. Her kan man også benytte sig af GPS-udstyr, der holder styr på, hvor ulvene befinder sig henne. Men det er en meget dyr metode.  -  »GPS-halsbånd koster 2000 pund stykket, og her er man nødt til at fange hvert eneste individ, mærke den, og så slippe den løs igen, før man kan begynde at indhente data,« siger Holly Root-Gutteridge. ( Nu aner jeg ikke om ulvene i Danmark hyler, men her var da ellers en metode der kunne fastslå hvor mange ulve vi har i Danmark. Nemt og billigt - Og det kunne ende snakken om hel ulveflokke kontra en enlig ulv. )