tirsdag den 30. april 2013

Phthalat forbud uden omtanke !

Ingen af de store it-producenter kan leve op til et dansk forbud mod fire plastblødgørere. Derfor kan det ende med, at danskerne må købe computere i grænsehandel, advarer bl.a. Coop. En ny bekendtgørelse forbyder salg af varer med fire forskellige plastblødgørere, også kaldet phthalater, fordi de mistænkes for at være hormonforstyrrende. Forbuddet gør, at danskerne fremover må kigge mod udlandet, når de vil købe computere og andet elektronik, lyder det nu fra Dansk Erhverv, Coop og it-branchen. Phthalaterne blødgør nemlig også plasten inde i hardwaren, og forbuddet er ikke begrænset til produkter, der er i direkte kontakt med huden. Branchen erkender, at den ikke råbte op i tide, fordi konsekvenserne af forbuddet først sent er gået op for alle. ( Her er igen et eksempel på at Danmark lige skal lægge lidt mere ovenpå internationale retningslinjer. Hvilket desværre næsten altid betyder at vi samtidig skyder os selv i foden )

Et nyt forbud mod fire hormonforstyrrende ftalater kan betyde et forbud mod visse computere, mobiltelefoner , fjernsyn, køleskabe og andre elektroniske produkter. Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Zeuthen, mener, at det er helt hen i vejret, og han udtaler, at der stort set ikke findes produkter uden de fire stoffer. Han forklarer, at det er svært for et lille land, som Danmark med fem mio. indbyggere, at lægge pres på producenter til at droppe de fire ftalater i deres produkter.

 

mandag den 29. april 2013

God blanding af alkohol og biler !

Min moral siger mig, at alkohol og biler er en voldsom dårlig kombination. Og jeg kan, uden at blike, siger at jeg ikke har blandet disse to emner de sidste 30 år. MEN i går kom knægten og jeg alligevel forbi en blanding som vi ikke kunne stå for. ( Billedet ) - En Morris 1000 - Rigtig gammel model. Bygget om som en lille tankvogns lastbil. Og tanken var bygget som et kæmpe stor fadølsanlæg. Bilen var selvfølgelig tænkt som reklame, men var fuld funktionsdygtig. Og kunne, når tanken ellers var fuld, levere en kold fadbamse fra hanen. ( Hanen var monteret på modsatte side af bilen )

søndag den 28. april 2013

Slip dem bare fri !

Et nyt fransk studie forslår, at kvinder burde smide deres bh ud med skraldet, skriver CBS News. Professor Jean-Denis Rouillon, specialist i sportsmedicin fra Centre Hospitalier Universitaire de Besancon i Besancon, Frankrig, har netop publiceret et studie, der viser, at bh'er ikke nødvendigvis forhindrer kvinders bryster i at hænge med tiden. Faktisk kan bh'en øge risikoen for et hængeparti fortil, siger den franske forsker. - »Vores første resultater bekræfter vores hypotese om, at bh'er er et falsk behov,« siger Jean-Denis Rouillon til mediet France Info. Selve studiet har taget 15 år og involverede 330 frivillige i alderen 18-35 år. Forskerne målte kvindernes bryster med en skydelære regelmæssigt under hele perioden. Kvinder som ikke gik med bh havde et løft på 7 mm målt fra brystvorten hvert år. Desuden var deres bryster mere faste, og deres strækmærker forsvandt. Studiet fandt ingen sammenhæng mellem bh'ers lindring af rygsmerter. Forskerne tror, at bh'en forringer de muskler, der støtter brysterne. Hvis du ikke går med bh, så bliver musklerne mere trænede, antyder det franske studie. Alligevel er de franske forskere varsomme med at opfordre alle til at sætte brysterne fri. I studiet indgik kun kvinder op til en alder af 35 år, og derfor er deres resultater ikke repræsenterbare for en bred befolkning, siger Jean-Denis Rouillon og tilføjer, at en bh muligvis kan være nyttig for ældre kvinder. I Frankrig er resultaterne blevet mødt med jokes og vittigheder fra mediernes side, hvor særligt den lange undersøgelsesperiode har vakt forundring, siden forskerne selv kun betegner deres resultater som foreløbige. Flere bryststudier må altså være i vente. ( Nu kan jeg godt blive lidt selektiv - Og sige at bare dem under 35 følger rådet, så er det iorden. - Men jeg kom til at tænke på den enorme kvinde frigørelse i 60´erne. Dengang var der mange der brændte deres BH. Kunne det ikke være en gruppe at måle på. De er jo trods alt omkring 60 - 65 år i dag )

lørdag den 27. april 2013

Kørselsvaner !

Selv professionelle chauffører i taxaer og sygetransporter ofte vælger uhensigtsmæssige ruter. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet og FlexDanmark. Resultaterne har været en øjenåbner for trafikplanlæggere, og nu kan privatbilister også gå på nettet og tjekke, om de bør ændre deres vaner.
Oplysningerne findes i en udbygget version af en populær gratis online-løsning med oplysninger om døgnets trafikbelastning på det danske vejnet, som forskere fra Aalborg Universitet har været med til at gøre tilgængelig som led i det EU-støttede forskningsprojekt Reduction. Projektets mål er at reducere miljøpåvirkningen fra transport. I den danske del af projektet samarbejder dataloger fra Aalborg Universitet blandt andet med driftsselskabet FlexDanmark, som tilrettelægger sygetransporter, skolekørsel og anden flextrafik for flere regionale trafikselskaber, samt med teknologivirksomheden ProTracking i Viborg, som udvikler GPS-udstyr til transportbranchen.
Projektet har tidligere under stor bevågenhed lanceret et online-trængselskort, som viser kødannelser rundt om i Danmark. Det er nu udbygget med et hastighedskort på baggrund af overvågningsdata fra de biler, som kører for FlexDanmark. Kortet giver derfor et meget præcist og ofte overraskende billede af det faktiske tids- og brændstofforbrug på de kørte strækninger. Det kan fremover hjælpe med at vælge den bedste rute i og uden for myldretiden.
»I nogle tilfælde har det vist sig, at den nærmeste omvej er den hurtigste. Det vil sige, at det ofte er bedre at benytte de store trafikstrømme end den korteste vej. Det gælder eksempelvis for den interne transport mellem sygehuse i København, konstaterer udviklingschef Niels Tvilling Larsen fra FlexDanmark.
FlexDanmarks mål med projektet er mere præcis planlægning og mere rettidig service også i myldretiden. Desuden vil selskabet gerne kunne vurdere den enkelte vogns brændstofforbrug, så det bliver muligt at belønne dem, der kører miljømæssigt korrekt. Foreløbig matcher resultaterne målsætningerne:
»Vi har fået mere rettidighed og mere korrekt afregning af kørslen, og det har også startet en debat om, hvordan man belønner miljøbevidst kørsel. Derfor tror vi på, at den her anvendelse af mere præcise data vil sprede sig til den øvrige planlægning af persontransport, og at vi måske ad den vej kan skubbe nogle transporter væk fra myldretiden,« siger Niels Tvilling Larsen.

fredag den 26. april 2013

Bliver det nu også varmere !

Somrene på den nordlige halvkugle er de varmeste i 600 år. Det dokumenterer en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature ifølge ritzau, skriver jp.dk. Forskerne fra Harvard University er kommet frem til resultatet ved at undersøge årringe i træer, aflejringer på søbund, iskerneboringer og på almindelige temperaturmålinger tilbage i tiden. Optegnelserne viser, at de ekstreme målinger "er uden fortilfælde i de seneste 600 år". - Sommertemperaturen i 2005, 2007, 2010 og 2011 var højere end alle tidligere somre helt tilbage til 1400, står der i rapporten. Sommeren i 2010 var den varmeste i 600 år i det vestlige Rusland og sandsynligvis også i det vestlige Grønland og den canadiske del af Arktis. De senere år er temperaturen på global plan steget for hvert år. Således kunne den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, tilbage i januar i år påvise, at 2012 var det varmeste år nogensinde i USA. Det Europæiske Miljøagentur (EEA) har tidligere advarer om, at de omfattende klimaforandringer vil få den gennemsnitlige temperatur i Europa til at stige med op til fire grader over de kommende år.  ( Jeg tror selvfølgelig på forskerne, men jeg syntes dog ikke at jeg kan fornemme de varmere somre. Tværtimod syntes jeg at huske dem som koldere og vådere end de plejer. )

torsdag den 25. april 2013

Årets første måneformørkelse !

Første måneformørkelse i 2013 finder sted i aften. Det er en partiel måneformørkelse, hvor en del af fuldmånen kommer ind i Jordens kerneskygge. Den delvise (partielle) del af formørkelsen starter kl. 21:52 dansk sommertid og formørkelsen topper kl. 22:07. På det tidspunkt vil Månen stå lavt over horisonten i sydøstlig retning. Den partielle del af formørkelsen slutter kl. 22:22, men først d. 26. april kl. 00:13 dansk sommertid vil Månen være gledet helt ud af Jordens halvskygge.
 
Skulle du have mulighed for at besøge Tycho Brahe Planetarium, så afholder de et offentligt arrangement med mulighed for at se formørkelsen gennem stjernekikkerter. De vil desuden benytte lejligheden til at se på planeten Saturn, der vil stå knapt fem grader nordøst for den formørkede Måne.

onsdag den 24. april 2013

En lille tår smager af mere !

Alene smagen af øl er nok til at sætte gang i hjernens udskillelse af belønningstoffet dopamin, skriver LiveScience. For at undersøge, hvordan smagen af øl påvirker hjernen, gav forskere fra Indiana University School of Medicine en gruppe mænd små ølsmagsprøver, og mens mændende sippede øllen, blev deres hjerne scannet af forskerne. Efter en mundfuld øl viste mændendes hjerner en højnet udskillelse af dopamin - et hjernekemikalie der blandt andet er forbundet med nydelsen af alkohol og andre stoffer. Scanningerne viste også, at dopaminudskillelsen var højere, når mændene havde frukket øl frem for vand eller en sportsdrik. Desuden rapporterede mændene at de fik en større lyst til øl umiddelbart efter, at de havde indtaget den lille ølsmagsprøve i forsøget, mens lysten var mindre, når de drak vand eller en sportsdrik. I forsøget var effekten større hos mænd, hvor alkoholisme lå til familien. Forskerne siger, at resultaterne er i overensstemmelse med det forventede, men at det kan være nyttigt med en nem måde til at måle tilbøjeligheden til alkoholmisbrug. ( At en lille mundsmag af en øl gør, at man får lyst til mere behøver man nok ikke en større undersøgelse for at fastslå. Men at forsøget viste at alkohol afhængighed kan linkes op til noget arbvelig, er bestemt nyt )

tirsdag den 23. april 2013

En kop kaffe og et smil !

Kaffe er sundt, og drikker du 3-6 kopper om dagen, kan du sænke din risiko for at få en blodprop med op mod 30 procent. Hvis du samtidig indtager den med et smil, sænkes risikoen med 40 procent. Det skriver forskning.no. Et nyt norsk studie, der over ti år har undersøgt og fulgt 27.000 personer i alderen 25-97 år, konkluderer, at et højt dagligt indtag af kaffe, kan have flere sundhedsmæssige fordele end hidtil antaget. Resultaterne viser blandt andet, at personer, der drikker flere kopper om dagen har en lavere risiko for en særlig type blodprop sammenlignet med dem, som ikke drikker kaffe. Den særlige type blodprop kaldes venøs blodprop og opstår typisk i blodårerne i ben eller lunger. Når det galdt depression og nedstemthed, opdagede forskerne, at et godt humør kan reducere risikoen med hele 40 procent, mens personer, der føler sig nedtrykte, har op mod 60 procent større risiko for en blodprop. De norske forskere antager, at det er antioxidanterne i kaffen som bidrager til at reducere risikoen for denne type blodprop. - »Antioxidanter kan have en positiv virkning på blodplader, karvægge og blodets evne til at koagulere,« siger forskningslederen bag studiet. Tidligere har studier vist, at kaffe kan have en beskyttende effekt mod diabetes, kræft, Alzheimers og Parkinsons. Forskerne siger, at der ikke er forskel effekten af henholdsvis kogekaffe og filterkaffe, men de anbefaler filterkaffen, da kogekaffen kan påvirke kolesteroltallet. ( Nu indtager jeg min kaffe med et endnu større smil. At vide at en noget slidt vane nu er blevet en helbredende vane er helt ok )

mandag den 22. april 2013

huller i luften !

Spænd sikkerhedsbæltet ekstra stramt, når du sætter dig tilbage i flysædet på din rejse. Klimaforskere advarer nemlig nu om, at flyveture vil blive mere bumpende i takt med, at den globale opvarmning tager til. Det skriver Ritzau ifølge dr.dk. Årsagen er, at den globale opvarmning destabiliserer luftstrømmene i de højder, som almindelige rutefly flyver i, forklarer forskerne ifølge det australske nyhedsmedie World News Australia. Allerede nu forårsager stigende turbulens skader hos hundredvis af flypassagerer hvert år og skader på flyene koster industrien ca. 150 millioner dollar årligt. - »Klimaforandringer varmer ikke kun jordens overflade op. Den ændrer også den atmosfæriske vind i 10 kilometers højde, hvor fly flyver,« siger en af forskerne bag undersøgelsen Paul Williams fra University of Readings National Centre for Atmospheric Science i det sydøstlige England. Ifølge forskernes undersøgelse, bliver der tale om en stor stigning i turbulens, der vil gøre det vanskeligt at rejse sig og strække benene på en lille gåtur under flyveturen. Hyppigheden af turbulensen vil formentlig være fordoblet, når vi når 2050. ( Ja, så må jeg nok tl at sidde stille på flyveturen - Og i stedet for drømme at det er en rutschebane jeg sidder i )

søndag den 21. april 2013

Bedst arbejdsmiljø for mine kollegaer !

LM Wind Power har udviklet en ny type vingemaling, der indeholder markant mindre styren end lignende produkter på markedet. Den nye vingemaling har halveret styrenudledningen i LM Wind Powers produktion og reduceret lugtgenerne væsentligt. I over to år har LM Wind Power arbejdet på at udvikle en ny type vingemaling med lavt styrenindhold. Udviklingen er sket i et tæt samarbejde med den globale kemivirksomhed Scott Bader.
Den nye type vingemaling er dyrere at anvende i produktionen, men ekstraomkostningen er dog givet godt ud ifølge Richard Bevan, der er VP Global Manufacturing hos LM Wind Power. Virksomheden går nemlig ikke på kompromis, når det handler om at sikre medarbejderne det bedst mulige arbejdsmiljø: - Vi arbejder hele tiden på at forbedre vores arbejdsmiljø og samtidig uddanne medarbejderne til at tage de rette forholdsregler. Styren anvendes i mange industrier og har tidligere været i søgelyset for at være sundhedsskadeligt, men med omfattende ventilation, og klare regler for håndteringener der ingen sundhedsrisiko ved at arbejde med styren. Vi søger dog hele tiden efter nye måder at mindske mængden af kemikalier i vores produktion yderligere, og den nye lav-styren maling har medført en betragtelig reduktion, fortæller Richard Bevan, VP Global Manufacturing hos LM Wind Power.
 
Kompleks produktudvikling
Det har været en tidskrævende og kompleks proces for LM Wind Power at udvikle den nye vingemaling, der er et centralt element i produktionen af en vindmøllevinge. Derfor var det nødvendigt med mange tests i både laboratoriet og i produktionen før, at den nye vingemaling nye maling var klar til brug på virksomhedens 12 fabrikker verden over. Dan Lindvang, der er ansvarlig for implementering af vingemalingen i LM Wind Powers produktion fortæller, at virksomheden helst brugte vingemaling helt uden styrenindhold. Det er imidlertid ikke en forsvarlig løsning på nuværende tidspunkt: - Ideelt set udviklede vi en vingemaling helt uden styren, men det ville på nuværende tidspunkt betyde, at vi skulle bruge en række andre kemikalier, som vi slet ikke ved nok om, hvilket derfor ville medføre helt andre problemer. Vi har i stedet valgt at forbedre vores arbejdsprocesser og materialer yderligere og dermed sikre et endnu bedre arbejdsmiljø for de ansatte her og nu, udtaler Dan Lindvang, Senior Manager for Global Equipment Engineering hos LM Wind Power. Den nye vingemaling kræver ikke ændringer i LM Wind Powers produktionsprocesser, da malingen har de samme egenskaber og hærdningstid som andre vingemalinger. 
 

Who to be happy at work !



 
 
Your happiness at work (as in life) is largely dependent upon how well you manage your own emotions and the emotions of those around you. To achieve this, you must cultivate your "street smarts," or "emotional intelligence," advises Rob Scher, president of the performance consulting firm, the Scher Group. Here's how:
 
1. Be Assertive
Express your feelings and thoughts with confidence but without needing to "win" the discussion.
 
2. Be Self-aware
Recognize and understand what you are feeling in any given situation and why you feel that way.
 
3. Be Empathic
Understand and appreciate the feelings of others, even when you feel quite differently.
 
4. Be Solution-focused
Rather than complain about problems, isolate them and generate an effective solution.
 
5. Be Appreciative
Allow yourself to enjoy your work, the presence of your colleagues and your job's ongoing challenges.
 
6. Be Both Proud and Humble
Realistically appreciate your strengths while accepting your inevitable limitations.
 
7. Be Growth-minded
Follow pursuits that lead to the development of your abilities and talents.
 
8. Be Independent
Let yourself be self-directed and self-controlled in your thinking and actions.
 
9. Be Kind
Nobody is truly happy if they're being mean to those around them.
 
10. Be Communicative
Foster and maintain emotional closeness through meaningful conversations.
 
11. Be Realistic
Differentiate between your emotional experience of reality and objective reality itself.
 
12. Be Flexible
Adjust your emotions and behavior to changing situations and conditions.
 
13. Be Optimistic
Maintain a positive attitude even when things don't go as you'd planned or hoped.
 
14. Be Resilient
Learn to withstand adverse events, stressful situations, and strong emotions.
 
15. Be Prudent
Regulate your emotions and resist the temptation to act in haste.


lørdag den 20. april 2013

Min mave snakker !

Maven er som et orgel

Jüri Johannes Rumessen er overlæge ved Gentofte Hospital og forsker i sammentrækninger og cellebiologi i tarmkanalen. Han fortæller, at lydene kommer fra luft i maven. - »Vi har hele tiden omkring 200 milliliter luft i maven. Noget af det kommer, fordi vi synker det. Andet kommer fra blodet. Og atter noget bliver dannet af bakterier – det er den luft, der lugter.«  -  »Luften har hele tiden et flow igennem tarmen. Og da tarmen bøjer af mange steder, bliver luften presset omkring en masse hjørner.«  -  »En meget smuk sammenligning er at kalde maven for en fløjte. Eller hvis det skal være rigtig højtideligt, et orgel. Princippet er det samme: Noget luft presses igennem et smalt sted, så det skaber en lyd,« siger Jüri Johannes Rumessen.
Sult presser luft igennem tarmen
Vi forbinder som regel en rumlende mave med sult. Og det er da også ganske rigtigt, at knurren kan være et lydligt bevis på, at vi mangler noget i maven. - »Når vi mangler mad i maven, opstår der en meget langvarig sammentrækning af tyndtarmen. Sammentrækningen betyder, at tarmen skubber maveluft foran sig, og det kan larme,« fortæller Jüri Johannes Rumessen. Larm fra maven er altså helt almindeligt. Men for nogle mennesker – der måske ligefrem bliver vækket af rumlen om natten – kan der være noget større på færde. - »Ændringer i mavens bevægemønster er såre almindelige, og man skal som udgangspunkt ikke blive bange for larm fra maven.«  -  »Men for nogle procent af befolkningen kan tarmlyde være så generende, at de vælger at gå til lægen med det. Hvis rumlen er kombineret med smerter, vægttab, blod i afføringen eller ændringer i afføringsmønsteret bør det undersøges nærmere,« siger Jüri Johannes Rumessen.
Kan din mave tåle maden?
Typisk hænger meget luft i maven sammen med, hvad du spiser. - »Luften opstår typisk, når man spiser fødevarer, der indeholder kulhydrater, der giver anledning til luftdannelse.«  -  »Nogle mennesker bliver særligt oppustede, hvis de ikke kan tåle mælkesukker. Andre, hvis de spiser fødemidler med naturlige sukkerater, der er svære at optage – for eksempel bønner, løg og selleri,« siger Jüri Johannes Rumessen. Han fortæller, at man generelt skal være opmærksom på frugtsukker, tyggegummi med sorbitol og tilsætningssukkeret i diabeteschokolade.
Godt råd: Dyrk sport!
Er maven irriterende rumlende, kommer du lettest af med luften, hvis du står op eller dyrker sport. Det skaber de bedste muligheder for, at luften kan komme ud af tarmen. - »En del af luften bliver optaget af tarmen og optages i blodet, hvorefter det udvaskes i lungerne. Noget bøvser vi ud, og noget tarmluft lader vi gå ad den anden vej – som en flatus (prut, red.),« siger Jüri Johannes Rumessen.

fredag den 19. april 2013

I and U !

 
Sometime a small text says everythink !

torsdag den 18. april 2013

Natte kvækkeri !

Første nat med mere en 10 grader. - Hvilket betød at frøerne i mit bassin kom frem i måneskinnet og begyndte at kvække. Der stod på det meste af natten. Det kan selvfølgelig godt være irriterende i det lange løb. Men den første nat, hvor de kvækker er ligesom en varsel om den sommer, der står for døren. Så indtil videre er jeg bare glad for natte larmen. - Desværre får vi ikke nogle frøæg i bassinet. ( Eller jo - Det gør vi nok ) - Men da bassinet er fyldt med over 50 guldfisk, og deres appetit på frøæg er stor. Så bliver æggene ikke ret gamle inden de er spist.

Harlekin mariehønen !

En eksotisk harlekinmariehøne, som for første gang dukkede op i Danmark for seks år siden, gør nu for alvor sit indtog i danske hjem. I år er mariehønen flyttet ind i vores huse i meget større omfang, end den plejer, og den er ikke en behagelig gæst at få på besøg, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. Harlekinmariehønen er en invasiv art i Danmark, som gerne overvintrer indendørs. Det begyndte i 2006, hvor man fandt enkelte eksemplarer af harlekinmariehønen, som stammer fra Asien. Nu er den massivt udbredt i København og omegn og er også set i andre dele af landet. I år ser den ud til at have ændret sin adfærd i forbindelse med sin søgen efter egnede vinterkvarterer.
»Harlekinmariehønsene tager på vingerne, når temperaturen sniger sig over 16° C, mens de kan kravle fra sted til sted ved temperaturer over 12° C. På denne årstid opholder de sig normalt i trækroner af blandt andet ahorn, hvor de fylder deres energidepoter op ved at æde sæsonens sidste bladlus. I dette efterår er der imidlertid meget få bladlus på træer og buske,« siger seniorforsker Tove Steenberg fra Aarhus Universitet.  -  »Samtidig havde vi flere nætter med temperaturer omkring frysepunktet efterfulgt af solrige dage med let vind og meget høje temperaturer. Fra udlandet vides, at sådanne vejrforhold stimulerer mariehønsene til at gå på vingerne og danne sværme, der opsøger egnede vinterkvarterer,« fortsætter hun i universitetets pressemeddelese. 

Tove Steenberg har fulgt mariehønens udbredelse, siden den indvandrede til Danmark i 2006. I USA har harlekinmariehønen tilnavnet Halloween ladybird, da den søger ind i folks hjem i tusindtal lige omkring Halloween. - »Det er min vurdering, at der ikke er flere harlekinmariehøns, end der plejer at være på denne årstid. Men på grund af de særlige forhold i år med mangel på føde i trækronerne kombineret med velegnet ”sværmevejr,” har mariehønsene kunnet opsøge vinterkvarterer i bygninger i meget større omfang end tidligere,« siger Tove Steenberg. Den 18.-22. oktober fik hun utallige henvendelser om masseforekomst af mariehøns både på facader af bygninger og indendørs i hovedstadsområdet. Her er det eksotiske lille insekt ikke særlig velkommen, for mariehønsene kan give problemer med lugtgener, tilsmudsning af inventar og allergiske reaktioner, når der er tale om store mængder dyr. Haveejere og landmænd har ellers været glade for harlekinmariehønen, fordi det eksotiske insekt er vild med at spise bladlus. Desværre har det vist sig, at den kan udkonkurrere andre insektarter, herunder danske mariehøns-arter. Det er ikke kun i København, at mariehønsene har slået sig ned.  -  »Jeg har ikke tidligere observeret mariehøns i større antal i Aarhus, men jeg så de første larver og pupper for seks uger siden, siger Tove Steenberg. Når hun er i Aarhus, har hun for vane at vandre hen til Rådhusparken for at søge efter mariehøns. Her er der linde- og ahorntræer, hvilke er nogle af mariehønsenes foretrukne spisesteder, da de normalt rummer store mængder bladlus i det meste af vækstsæsonen,« siger Tove Steenberg.

onsdag den 17. april 2013

Farvel tilbudsavis !

Danskere fortsætter med at vælge husstandsomdelte tilbudsaviser fra og bruger internettet eller mobiltelefon, når det billigste pund hakket oksekød skal findes. På landsplan er antallet af nej-tak-til-reklamer steget fra 13 procent i 2005 til 28 procent i 2012 og det er ifølge forskerne lektor Mogens Bjerre og ekstern lektor Per Østergaard Jacobsen fra CBS, som står bag undersøgelsen ”Har tilbudsaviserne en fremtid?” kun et spørgsmål om få år, før trykte tilbudsaviser har et ben i graven. - »Det er svært at forestille sig, det kan betale sig at trykke tilbudsaviser, når 40 procent af husstandene på landsplan siger nej tak - og det sker ifølge vores analyse i 2015,« siger ekstern lektor og videnskablig medarbejder Per Østergaard Jacobsen fra Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi. Allerede i dag siger fire ud ti husstande nej tak til reklamer i hovedstadsområdet og den andel er i 2015 vokset til 60 procent. Tilbudsaviserne får dermed færre og færre kunder ned i butikkerne, og det betaler sig i mindre grad for supermarkederne at trykke og omdele aviserne, siger forskerne bag undersøgelsen og udpeger nogle tendenser, der forstærker udviklingen. Supermarkederne konverterer til discountbutikker, der gør, at antallet af slagtilbud og mærkevarer falder, så prisen er konstant lavest mulig. Kunderne tænker mere på miljøet og store aktører vender sig mod tilbudsaviserne, for eksempel anbefalede Vestforbrændingen fornylig borgerne at sige nej tak til reklamer af hensyn til miljøet. Nye lovkrav kan gøre livet surt for tilbudsaviserne. Der er vedtaget en afgift på tilbudsaviser, som endnu ikke er implementeret, ligesom en ændring af den nuværende ordning til en ja tak-ordning vil kunne ændre antallet af modtagere. Digitale tilbudsaviser på smartphones, internet og tablets vinder frem sammen med væksten i e-handel og reducerer behovet for tryksager.

tirsdag den 16. april 2013

Ud over kanten i Billund !

Som professionel arbejdsmiljø-nørd er det nok svært ikke at have et vågen øje med de forskellige fare som er omkring éen - Ikke at det forfølger mig som en tvangstanke, men jeg kan ikke lade være med at tænke "fare" når jeg ser noget der kunne gå galt.
Indenfor arbejdsmiljøloven er der mange regler og forordninger, som gør at næsten alle tænkelige opsætninger af en arbejdsplads kan læne sig op af reglerne og derved blive sikker. - En af de meget brugte regler ( Og med rette, da der er rigtig mange fald fra et niveau til et andet ) er reglerne om rækværk / gelænder på gangbroer og stilladser. - Populært siger man, at der skal være en faldbeskyttelse for hånd og knæ. - Den regel har nok beskytte og reddet rigtig mange for at få alvorlige arbejdsskader i Danmark.
Derfor var det også lidt af en øjnåbner at komme forbi en bro ( Se billedet ) som ikke havde et gelænder i den ene side. Broen findes i Skulpturparken i Billund. Den er selvfølgelig kunstrisk flot og der er nok også tænkt kreative tanker omkring udformningen. Men sikkerhed har ikke været med i tankerne. Var man uheldig at komme for tæt på kanten, ville man falde 1 meter - ned i en lille å. Jeg så helt aktuel en cyklist, som var under 5 centimeter fra kanten. Og blikket i kvindens øjen var tydeligt et signal om at hun ikke havde set faren før hun nærmest kørte på kanten af broen.

mandag den 15. april 2013

Kom nu igang med at genbruge !

Direktør René Borggaard producerer stole, vejkantpæle, busser og biler til børn og andre plastikgenstande på sin fabrik, Gravenhorst Plast A/S i Glumsø. Oftest laver han det af jomfruelig plastik, altså helt ny plast, selv om han gerne vil bruge genbrugsplast. Men det er ikke så ligetil. »Der er en lang række lovgivningsproblemer, man løber ind i. Vi prøvede engang at lave vejkantpæle af brugte pilleglas, men dem ville Vejdirektoratet ikke acceptere, fordi der var små prikker i«, siger René Borggaard, som også har forsøgt sig med en arkitekttegnet stol til skolebørn i genbrugsplast. Den blev ikke godkendt, fordi man ikke kunne spore, hvor plasten kom fra. »Så det er altså op ad bakke«, siger René Borggaard, som nu producerer stolene i ny plast. I Danmark er vi gode til at komme af med vores plastikaffald. Vi brænder det og bruger energien til fjernvarme. Vi forbruger plast til en tredjeplads blandt de europæiske lande, men vi deponerer intet, hvilket en del andre lande gør. Når det gælder genbrugsplast, halter vi til gengæld efter de andre EU-lande. Faktisk ligger Danmark på en sidsteplads ud af 29 europæiske lande, når det gælder om at genanvende plast fra husholdningsaffaldet. Kilde: Politiken ( Her bør vi virkelig sætte ind - Om vejpælene har et par sorte pletter - Eller at materialerne er en smule usporbare burde ikke stoppe os. Det burde bare være en udfordring i en produktion som kørte på fuld skrue - Og som nogle prøvede at forbedre undervejs )  

søndag den 14. april 2013

Vi slår dem på deres egen bane !

Nyheden om, at Lego har besluttet at bygge fabrik i Kina, har trukket flere store overskrifter i kinesiske medier – bl.a. i China Daily, hvor kinesiske producenter klager over den øgede konkurrence, en stor dansk produktion i Kina vil føre med sig. "Vi har hidtil hentet vores primære indtjening på eksportmarkeder som USA og Europa, men i de sidste par år har vi oplevet et markant fald i ordrer. Sidste år faldt vores indtjening med hele 20 pct., så derfor bliver vi nødt til at satse mere på det kinesiske marked," siger Ye Shuhui, chef for Ningbo Jinfan Toy Co. Også andre kinesiske legetøjsproducenter, der har levet højt på eksport af billigt legetøj, klager deres nød. For det kan blive svært for dem at vinde fodfæste på et hjemmemarked stadig mere domineret af udenlandske kvalitetsmærker. Kilde: Børsen ( For engang skyld har vi rykket konkurrencen ind på den kinesiske bane. Ikke at jeg mener at vi skal tryne nogen - Men at vi har et design - En produktionsform og en styring af markedet der er så godt at vi kan gøre os intern på det kinesiske marked. Det er da en fjer i hatten )

lørdag den 13. april 2013

Overbefolkning af jorden er aflyst !

Befolkningstallet vokser og vokser, men ifølge en matematisk model udviklet på Autonomous University i Madrid, så vil befolkningstallet stabilisere sig omkring år 2050. Det skriver ScienceDaily. I modellen er der brugt data over det globale befolkningstal fra år 1900 til 2010, og studiet er netop blevet udgivet i tidsskriftet Simulation. »Det der overvejende bestemmer det maksimale og det laveste befolkningstal er henholdsvis fødselsrater og dødsrater,« siger Felix F. Muñoz til ScienceDaily. - »I den anden halvdel af det 20. århundrede skete der store fremskridt i den medicinske verden, og derfor regnede man med, at befolkningstallet ville vokse kraftigt. Men i de seneste tre årtier, der er antallet af fødsler også faldet på verdensplan,« siger han. Ifølge modellen stiger antallet kraftigt fra 1980’erne indtil den stabiliserer sig omkring år 250. Så sent som i 1992 estimerede man, at befolkningstallet i 2010 ville være 7.17 milliarder mennesker i stedet for de 6.8 milliarder, vi var.

fredag den 12. april 2013

Ingen lønfest !

Vi stiller færre krav på arbejdspladsen i disse år. Hele 3 ud af 10 holder sig tilbage fra at kræve efteruddannelse, afspadsering eller mere i løn, viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget. Både i DJØF og 3F nikker man genkendende til undersøgelsens resultater. "Krisebevidsthed har for alvor bidt sig fast - også blandt vores medlemmer. Jeg kan godt genkende, at der er folk, der holder sig tilbage med at stille krav," siger Per Christensen, der er forbundssekretær i 3F. ( Efteruddannelse bør man nok ikke sige nej tak til. Det er netop den del der skal bære os frem på det internationaliseret arbejdsmarked. Men at vi er begyndt at tage et personlig ansvar for at komme ud af krisen, ved at holde igen på lønkravene er helt iorden. De fleste danskere har luft i budgettet til at holde igen. Om ikke andet, så har vi alle nok et eller andet "luksus", som vi kunne stoppe med at gøre. Og derved få den luft i budgettet som er nødvendig for at holde igen på kravene. )

torsdag den 11. april 2013

LEGO i stjernekrig med Istanbul !

Vi står ved produktet. Så kontant lyder svaret fra den danske legetøjsgigant Lego, der er under pres fra en tyrkisk kulturforening i Østrig, Türkische Kulturgemeinde in Österreich, for at fjerne et omstridt stykke legetøj fra markedet. 

Det drejer sig om legetøjet Jabba's Palace fra virksomhedens Star Warsserie, der ifølge den østrigske forening ligner den berømte Hagia Sophiamoské i Istanbul. Af britiske medier fremgik det i weekenden, at Lego skulle have indvilget i at trække produktet af markedet for at efterkomme foreningens kritik, og det fik endda en talsmand fra foreningen til at udtrykke stor tilfredshed med beslutningen. Hos Lego afviser man dog den udlægning. »Vi er kede af, at de har misforstået produktet, men det er ikke korrekt, at det bliver taget af markedet af den grund. Vi står ved produktet, der udspringer af en fiktiv verden,« siger Legos pressechef Roar Rude Trangbæk. Kilde: Jyllands-Posten 

( Her har LEGO min fulde støtte. Principielt er det næsten umulig at lave et eller andet design, der overhovedet ikke ligner noget som helst. Så allerede her er missionen næsten umulig for LEGO. Dernæst er det jo næsten et must, at legetøj har en eller andet sammenhæng med virkeligheden, uden at ligne den på en prik - Og sidst, men ikke mindst, så skal LEGO ( Eller for den sags skyld alle andre ) ikke lade sig tryne af folk der enten er protektoratiske eller bagudstræbende. Så ville alt udvikling jo gå i stå. )

Danmark på overførselsindkomst !

Helle Birk, lektor skriver at:"Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre ved en fælles indsats. Vi tror på, at Danmark er et godt og solidarisk land, som er værd at kæmpe for". Sådan indledte statsministeren sin nytårstale i år. På den yderste venstrefløj argumenteres der ud fra den præmis, at der ikke er arbejde nok i Danmark til alle. Hvis de arbejdsløse kunne få arbejde, ja, så ville de arbejde. Men skrækscenarier er der nok af. Arbejdsgivere i servicefag og på fabrikker fortæller, at de ikke kan få dansk arbejdskraft. Dansk Arbejdsgiverforening kalder det en katastrofe, at i Danmark får folk på overførselsindkomst op til to en halv gang mere end i Sverige. En af de store nyheder var for nylig, at kun tre kommuner har flere i arbejde end på offentlig forsørgelse. Angiveligt modtager nu over to millioner danskere offentlig støtte." ( Vi må se at få vendt denne udvikling. Vi kan ikke lev af at betale hinanden penge. Det allermest uhyggelige er at er flertallet på overførselsindkomst, så kan de også stemme sig til så megen politisk indflydelse, at de kan pålægge dem som tjener pengene til at skulle betale. - Det var nok ikke lige på den baggrund at Stauning tale om at de bredeste skuldre skulle bære de største byrder - Og at de stærke skulle hjælpe de svage ! )

onsdag den 10. april 2013

Så du røgen !

Løbere lever længere end ikke-løbere. Helt op til seks år længere, skriver Hjerteforeningen i en pressemeddelelse. Motionsløbernes levetid er beregnet af hjertelæge dr. med. Peter Schnohr på baggrund af tal fra Østerbroundersøgelsen.  Effekten af løb er til at se. Løb forlænger livet uafhængigt af alle de kendte livsstilsfaktorer. Så om du ryger, er overvægtig og ellers fysisk inaktiv, giver løbeturene dig stadig flere leveår. Undersøgelsen er nu offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Epidemiology, og undersøgelsen er støttet af Hjerteforeningen. ( Nu skal man ikke gøre grin af sine medmennesker...... Men at kunne sige om en løber der kom prusende forbi: Så du røgen ! - Er da helt fantastisk. )

tirsdag den 9. april 2013

Konkurrenceevnen på vej op !

Omkostningerne til at producere en reol, et betonelement til et højhus eller elektronikken i en højtaler stiger langt hurtigere i vores nabolande end i Danmark. Det viser nye tal fra EU's statistikkontor, Eurostat, og det er gode nyheder for de danske virksomheder, der er afhængige af høj konkurrencevne. Ifølge tallene skrumper den store forskel mellem de høje arbejdsomkostninger i Danmark og omkostningerne til blandt andet løn og pension i vores europæiske nabolande langsomt. "Det er godt for danske virksomheder, og det især godt for danske lønmodtagere," siger Jens Klarskov, administrerende direktør i Dansk Erhverv. ( Man må normalt ikke glæde sig over at det går lidt skidt for andre......... Men så må vi glæde os over at det går lidt bedre for os selv. For uanset om vi danskere er hamre gode til kvalitet og leveringssikkerhed. Så spiller prisen i dag en stor del. - Derfor skal vi videre af det spor vi allerede er på vej ud af. Lavere omkostninger og en mere effektiv produktion )

mandag den 8. april 2013

Har jeg glemt at lufte ud !

Når man lufter ud, så forsvinder flere af bakterierne i rummet. Normalt stiger antallet af mikrosvampe også, men ikke om vinteren. Det mindsker sandsynligvis risikoen for inflammation i luftvejene, skriver Det Nationale Forskingscenter for Arbejdsmiljø. Indenfor er mikroorganismer mistænkt for at give hovedpine, allergi og luftvejssygdomme som astma, bronkitis og infektioner i luftvejene.
Det lyder banalt, men udluftning ser altså ud til at gavne mod disse tilstande, viser et nyt ph.d.-studie. Resultaterne af studiet viste, at svampe i indeluften primært kommer udefra, men om vinteren kommer der ingen svampe ind, så der kan man roligt åbne vinduerne. Til gengæld er antallet af bakterier afhængigt af vores egen aktivitet i boligen, og dem kan vi få ud gennem udluftning. Mængden af støv afspejler også, hvor mange bakterier, der er i indeluften, så det kan være en god idé at holde øje med det. ( Jeg syntes ellers at vi gør meget rent. Og der er ikke megen støv rundt i huset. Men udluftning kan helt sikkert blive bedre. Jeg har bare et ambivalent forhold til udluftning. For når døre eller vinduer står ånem om vinteren, så lukker man også dyr opvarmet luft ud.  Nå... Skidt, det kunne være at jeg blev lidt sundere og fik hold på min vinter hoste. Og det er nok mere værd end den smule opvarmet luft som lukkes ud )

søndag den 7. april 2013

Klistermærke krig !

Et nyt studie viser, at småbørn i 3-års alderen godt ved hvordan man deler, men de gør det bare ikke, når det kommer til stykket. Det skriver Livescience. Studiet, der netop er udgivet i tidsskriftet PLOS ONE, har undersøgt hvor villige børn i alderen tre til otte år er til at dele klistermærker med andre børn. Når man taler med børnene er holdningen klar. - »De er meget klare i mælet. Du skal dele alting ligeligt, men når de får chancen, så gemmer de tingene til sig selv,« siger Craig Smith, der er psykolog ved University of Michigan, og som var med til at lave studiet. I undersøgelsen fik børnene fire klistermærker hver. Herefter fik de at vide, at de måtte dele dem med andre børn. De yngste børn beholdt flest klistermærker selv, selvom de havde sagt, at man bør dele ligeligt. Forskerne arbejder nu på at finde ud af, hvorfor småbørns handlinger ikke stemmer overens med deres holdninger. ( Det kan godt være at det er svært at forstå sådan rent forskningsmæssig. Men jeg tror at det er den indbygget overlevelsesmekanisme. At dele er en social ting, hvilket er svært at forholde sig til som 3 årig. Men at sørge for altid at have nok til at overleve. Det er indbygget fra fødslen. - Og så går det bare ud over klistermærkerne )

lørdag den 6. april 2013

God reklame humor !

Der findes mange måde at fange opmærksomheden på. Og nogle er sjovere end andre. For nylig var jeg forbi Opel.   ( For at få konens bil efterset ) - Her stod den nye Opel 4 x 4 i udstillingsvinduet. Det sjove var den røde spand som stod ved siden af bilen. Med teksten: "Det er tilladt at savle"........ Det er god humor !

fredag den 5. april 2013

Måske ikke den rette model. Men alligevel.... !

Straf kan forbedre dine præstation ligeså meget som en gevinst. Det fortæller et nyt studie fra Notingham University’s School of Pshychology, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of Neuroscience. I et forsøg fik de testpersoner til at se på et sløret billede, hvorefter de skulle fortælle, de troede billedet viste en person eller noget andet. Hver gang testpersonerne gættede forkert, blev de straffet på pengepungen. Imens forsøget foregik, målte forskerne deltagernes hjerneaktivitet. De fandt ud af, at deltagernes præstationer steg systematisk, jo mere straffen steg, hvilket peger på at straf kan virke præstationsfremmende på samme måde som en eventuel gevinst. Gennem målingen af hjerneaktivitet kunne forskerne se, at straffene havde en effekt på den måde, vi afkoder signaler og tager beslutninger på. De, der forbedrede sig mest i forsøget, var også dem, der havde de største ændringer i hjerneaktiviteten i løbet af forsøget, og det kan hjælpe med forklare, hvordan personlighed spiller ind, i forhold til om man reagerer bedst på straf eller gevinst.

torsdag den 4. april 2013

Daily habits that makes you happy !

Happiness is the only true measure of personal success. Making other people happy is the highest expression of success, but it's almost impossible to make others happy if you're not happy yourself. With that in mind, here are nine small changes that you can make to your daily routine that, if you're like most people, will immediately increase the amount of happiness in your life:

1. Start each day with expectation.
If there's any big truth about life, it's that it usually lives up to (or down to) your expectations. Therefore, when you rise from bed, make your first thought: "something wonderful is going to happen today." Guess what? You're probably right.

2. Take time to plan and prioritize.
The most common source of stress is the perception that you've got too much work to do. Rather than obsess about it, pick one thing that, if you get it done today, will move you closer to your highest goal and purpose in life. Then do that first.




3. Give a gift to everyone you meet.
I'm not talking about a formal, wrapped-up present. Your gift can be your smile, a word of thanks or encouragement, a gesture of politeness, even a friendly nod. And never pass beggars without leaving them something. Peace of mind is worth the spare change.

4. Deflect partisan conversations.
Arguments about politics and religion never have a "right" answer but they definitely get people all riled up over things they can't control. When such topics surface, bow out by saying something like: "Thinking about that stuff makes my head hurt."




5. Assume people have good intentions.
Since you can't read minds, you don't really know the "why" behind the "what" that people do. Imputing evil motives to other people's weird behaviors adds extra misery to life, while assuming good intentions leaves you open to reconciliation.

6. Eat high quality food slowly.
Sometimes we can't avoid scarfing something quick to keep us up and running. Even so, at least once a day try to eat something really delicious, like a small chunk of fine cheese or an imported chocolate. Focus on it; taste it; savor it.



7. Let go of your results.
The big enemy of happiness is worry, which comes from focusing on events that are outside your control. Once you've taken action, there's usually nothing more you can do. Focus on the job at hand rather than some weird fantasy of what might happen.

8. Turn off "background" TV.
Many households leave their TVs on as "background noise" while they're doing other things. The entire point of broadcast TV is to make you dissatisfied with your life so that you'll buy more stuff. Why subliminally program yourself to be a mindless consumer?



9. End each day with gratitude.
Just before you go to bed, write down at least one wonderful thing that happened. It might be something as small as a making a child laugh or something as huge as a million dollar deal. Whatever it is, be grateful for that day because it will never come again.

onsdag den 3. april 2013

El - Tandbørste vs. almindelig tandbørste !

I 1770 blev en brite ved navn William Addis sat bag lås og slå. Fængselstid kan bruges til mange ting, og William Addis brugte blandt andet tiden til at reflektere over, at der ikke fandtes nogle særlig gode metoder til tandrengøring. Han lavede derfor sin egen tandbørstevariant af svinebørster og knogler. I 1780 blev den tidligere fanges opfindelse den allerførste masseproducerede tandbørste, ifølge amerikanske Library of Congres. Siden dengang er tandrengøringen kommet langt, men hvilken af nutidens tandbørstevarianter er egentlig bedst?
 
Elektrisk tandbørstning er en smule bedre
»Der er lidt usikkerhed om dette spørgsmål,« svarer Gunhild Strand, som er professor ved Institut for Klinisk Odontologi ved Universitetet i Bergen. Hun fortæller, at det anerkendte Cochrane-center samlede forskningslitteratur inden for tandbørstningsområdet til et samlingsstudie for et par år siden for at komme til bunds i, hvad vi bør børste vores tænder med. De konkluderede, at den elektriske tandbørste fjerner bakteriebelægninger bedre end den manuelle. - »Men der er ingen stor forskel. Cochrane viste kun et marginalt bedre resultat for den elektriske tandbørste,« præciserer Gunhild Strand. Der er imidlertid nogle af os, som bør skifte til elektrisk tandbørste med det samme.
El-tandbørstning er godt for ældre
»Vi anbefaler elektrisk tandbørste til ældre mennesker,« siger Gunhild Strand. Hun har foretaget et studie i tandsundhed på et plejehjem, hvor en af konklusionerne var, at elektrisk tandbørste gjorde tandbørstningen lettere. Både fordi det store håndtag er lettere at holde i for stive fingre, og fordi denne børstetype er bedre, når plejerne skal hjælpe de ældre med tandsættet. - »At ældre mennesker vænner sig til en elektrisk tandbørste, mens de er friske, gør, at de lettere tolererer en elektrisk tandbørste, når de kommer på plejehjem,« siger Gunhild Strand.

»Hvis man bliver dement, er det ikke sikkert, man vil bruge noget, man ikke er vant til,« tilføjer hun.
De alleryngste kan dog også sætte pris på lidt snurren under tandbørstning. - »For små børn kan en elektrisk tandbørste være et sjovt lille stykke legetøj og dermed hjælpe med at få børn til at børste tænder,« siger Gunhild Strand. Men for unge mennesker generelt er det altså hip som hap, hvad du børster med. Gunhild Strand mener, den korrekte børsteteknik er vigtigere end børstevalg.
Brug det, der er bedst for dig
»Nogle synes, at det er sværere at komme til med en elektrisk tandbørste, så det her med tandbørstevalget er lidt individuelt,« siger forskeren. Føler du selv, at tænderne bliver renere med den ene eller anden børstetype, er rådet altså så simpelt som at fortsætte med det, der fungerer for dig. Selv bruger professoren faktisk begge dele, fortæller hun. Elektrisk om aftenen og manuel om morgenen: - »Så får jeg det bedste af to verdener.« - Og hun er ikke alene om den tanke. Flere forskere hævder, at kombinationen vil give det bedste resultat, fordi de to tandbørstetyper er lidt forskellige og supplerer hinanden. Men hvad så med teknikken – kan vi gøre noget forkert og skade tænderne?
Hårde børstehoveder blev fjernet fra hylderne
En elektrisk tandbørste skal bevæges roligt hen over tænderne på indersiden, tyggefladen og forsiden.
Det er ikke skadeligt at trække den elektriske tandbørste lidt frem og tilbage, mener Gunhild Strand, men at skrubbe hårdt frem og tilbage på tandkødet, skal vi ikke gøre, uanset hvilken slags børste vi bruger. Så kan tandkødet trække sig tilbage. - »Men bakteriebelægningerne langs tandkødet skal fjernes,« præciserer tandforskeren. Det har tidligere været et problem, at folk børster for hårdt, og derfor kan hårde børstehoveder ikke længere findes i norske butikker. - »Vi har kun blød og medium til salg her i landet nu. Du kan købe en hård børste i udlandet, men jeg vil ikke anbefale det,« siger forskeren.
Ingen fare med de nye børster
Gunhild Strand mener, at du trygt kan bruge en mediumhård børste, så længe din tandlæge ikke siger, du har børsteskader. - »Jeg tror ikke, der er forskning i, om vi børster hårdere med elektrisk eller manuel tandbørste. Det er nok også individuelt.« - »Før kunne de elektriske tandbørster være lidt for hårde mod emaljen, men der er ingen fare med de nye børster,« siger Gunhild Strand. Hvis du er usikker på, om du børster for hårdt, kan du spørge din tandlæge, som umiddelbart vil kunne se, hvis du har gjort noget galt.
Sparer ikke tid med elektrisk
Det hedder sig, at man skal børste tre minutter med en almindelig tandbørste. Er tiden kortere med en elektrisk? - »Nej. Det er det samme, der er ikke noget at spare på tiden,« svarer professoren.
Hun begrunder dette med, at elektriske tandbørster ofte har et mindre børstehoved, og at en stor, manuel tandbørste derfor børster større flader af gangen. Der er dermed ingen ændring i de almindelige børsteråd. Uanset børstetype, skal vi børste med flourtandpasta tre til fire minutter hver eneste morgen og aften. Bruger du også tandtråd, bliver alle Baktusser og Kariusser omhyggeligt skubbet ud fra deres gemmesteder, og de sidste genstridigheder kan aflives med flourskyl. Men begynder du at komme op i årene, bør du altså bruge en elektrisk tandbørste.

tirsdag den 2. april 2013

Leadership is ( not at all ) about you !

I recently did a highly unscientific trawl across Harvard Business blogs. It felt like visiting a drop-in therapy center. Mindfulness. Meditation. Lead with your heart. Fears that block your creativity. Authenticity. Holy smoke, I thought: it's all me, me, me. What about everyone else? - Don't get me wrong: I'm all in favor of being the best you can be. I just think there's a lot to be learned from other people, instead of investing all your love and attention on yourself. I have had the great privilege of interviewing a bizarre range of high achievers, from athletes to chefs, from musicians to scientists. I learn so much from asking the questions, and listening to the answers. These people rarely ask me about myself; that's fine because I'm doing my job and they're doing theirs.
Meditation, mindfulness, silence are all important and healthy. But so too is looking outside yourself--at the problems and possibilities that other people, cultures, and approaches have to offer. Leadership is at least as much about noticing other people--their needs, talents, and aspirations--as about interrogating and improving yourself. A healthy, humble curiosity puts you in a stronger position to understand and engage with the world. Personal development is a part of leadership, but it's only one part. If it doesn't connect you with the outside world, well, let's just say there's a ruder word for it. I can't help but notice that even the articles on narcissistic leadership seem to be about how to minimize your own narcissism--and that the reason you would wish to do this is because otherwise your own career will be jeopardized.
I prefer a more expansive, externally-focused mindset: watch and listen to other people, languages, frameworks, structure, and everyone gets smarter. Leadership is about you--it just isn't all about you.

mandag den 1. april 2013

Konen bliver 50 !



Ja.....Det skulle jo komme. Konen runder de 50 år. Hun har inviteret en stor del af vore venner. Og lejet det lokale spejderhus. At hun fylder år den 1. april har vi lavet meget sjov med over tid ( Aprilsnar ) - Så den del vil jeg springe over. Jeg vil nøjes med et tillykke med dagen og sige at hun stadig er en kvinde i den bedste alder. - - -  For den bedste alder er altid dem man lige nu oplever, ellers ville livet nærmest blive uudholdelig.
En af mine, meget unge kollegaer, blev for nylig 30 år. Og han proklamerede frisk: " Fra nu af kan det kun gå ned af bakke"..... Jeg fik faktisk rigtig ondt af fyren. Er han heldig lever han ca. 50 år mere. Og det var da godt nok en lang nedtur.
Jeg tror man skal leve i nuet, når man taler alder. For det jeg mente var det ypperste at nå da jeg var 20 år..... Er langt fra det jeg syntes er toppen som 50 årig. Kan man finde succesen i det man laver i dag, så er man altid i den bedste alder.