søndag den 31. marts 2013

Tilbage på den internationale bane !

Den 2 april er jeg tilbage ved LM Wind Power. Jobbet hedder Senior Manager for Special projects. Safety Excellence & training programs on a global scale. - Lang og flot titel, som jeg nok ikke kommer til at bruge ret meget. Derimod er jobbet rigtig spændende. Processerne og produktionsmetoderne kender jeg. Mange af folkene i organisationen kender jeg. Så det er basisk set kun en ny organisationsstruktur som skal læres inden jeg er fuld flyvende.
Jeg glæder mig meget til igen at have hele verden som arbejdsplads. De store kultur forskelle og de mange input man får af at arbejde med folk, som har en helt anden baggrund end dansk er fantastisk. Selv om vi danskere ser os selv som meget dygtige, så er der uendelig meget at lærer ude i den store verden. Selvfølgelig på det fysiske plan, men især på de mere åndelig plan. Grundindstilling til livet kan være helt forskellig. Og mange af de ting som vi danskere tager for givet, kan være næsten uopnåelig eller helt væk i andre lande. ( Nogen gang kunne jeg ønske at, mine venner / kollegaer fik samme oplevelser som jeg har fået på mine arbejdsture ud i verden - Så ville de være noget mere taknemmelige for det de har. Og straks holde op med at brokke sig over hverdagens små problemer. For de er virkelig små i en global målestok. ) - Nå.... Jeg er så heldig at virksomheden ikke havde slette mine "gamle" mail konto, så jeg kommer tilbage til samme mail og arbejdsplads.
Og så skal jeg da huske at sige tak til alle dem som har budt mig velkommen tilbage over mail - LinkedIn - SMS - osv. - Inden jeg overhovedet har sat mine ben i virksomheden. Det varmer !

Back on the big stage !

On April 2, I'm back at LM Wind Power. The job called Senior Manager for Special projects. Safety Excellence & training program on a global scale. - Long and beautiful title that I will not use in my daily life. However, the job is really exciting. The processes and production methods, I know. Many of the people in the organization, I know. So it is only a new organizational structure to be learned before I'm full flying. I am very pleased to again be working worldwide. The large cultural differences and the many inputs you get to work with people who have a very different background than Danish are fantastic. Although we Danes see ourselves as very capable, then there is so much to learn from the people outside our borders. Of course on the physical plane, but especially on the more spiritual level. Basic adjustment to life may be quite different. And many of the things that we Danes take for granted, can be almost unattainable or completely gone in other countries. ( Sometime I wish that my friends / colleagues had the same experiences that I have had on my jobs abroad - Then they would be even more grateful for what they have. And immediately stop complaining about little everyday problems . for they are really small on a global scale.) - Well .... I am fortunate that the company had not erase my "old" email account, so I come back to the same mail and workplace.

And then I had to remember saying thank you to all those, who have offered me welcome back to LM Wind Power.  On mail - LinkedIn - SMS - etc. - Before I have even put my legs in the company. It warms my heart !

lørdag den 30. marts 2013

Familien har fået høns igen !

Min datter har fået høns. Hvide Italienere, som bor i et flot hønsehus ude i haven. De har ikke en indhegning, men går frit rundt i haven. Jeg ved ikke lige hvor køn denne race er, men det er helt sikkert hyggelig at have dem gående rundt i haven til sommer. Samtidig er de også praktiske at have. Hønsene tager alt mulig kryb og kravl. Også en del insekter, som er skadelig for havens planter. Så gøder de haven med deres ekskrementer, samt lægger et par æg i ny og næ. Hønsene kan godt gå i fred for katten. Ja, selv vores hund lader dem være. Hønsene er nu heller ikke så dumme. De har allerede lært, at når døren til teressen går op ( Den giver en svag knirkelyd ) - Så kan der være hurtig mad at finde. Jeg prøvede lige at åbne døren lidt og så lukke den igen....... Og straks stod de og kiggede ind af vinduet. " Hvem siger dumme høns" .
Da jeg boede i Holstebro , havde jeg selv en flok dværg høns ( Model R.I.R ) - til at gå løs i haven. De var et fint indslag i haven. De skulle ikke passes ret meget og de gav nogle flotte, og meget små æg. Jeg kan huske engang vi fik besøg af en sværm Gåsebiller. Der spiste hønsene så mange biller, at de faldt om mit på græsplænen. Jeg måtte bære dem op i hønsehuset, hvor de få lå i et par dage for at komme til sig selv igen. Desværre blev mit hønsehold raseret et par gange af en mink. Hvilket satte en stopper for min "hønsetid".

fredag den 29. marts 2013

Isbryder i haven !


Det er helt utrolig...... Vi skriver den 29 marts. Et godt stykke inde i foråret, og alligevel skal jeg fiske kæmpe stykker is op af min havedam. Det er ved at være på tide at mine fisk får noget at spise, hvis de skal klare vinteren. Jeg tror ikke at de kan holde til ret meget n¨mere. De har ikke spist siden november 2012, så de må være noget magre og svage....... Nå... Jeg fik lavet hul, og solen skinnede ned på vandet i et par timer, inden det igen begyndte at sne. - Kom nu forår. Fiskene og jeg kan snart ikke vente længere !

Ren forsørgelse !


"Faren for det totale sammenbrud skal åbenbart være akut overhængende, før politikerne tager problemet alvorligt. Et mindretal af landets befolkning forsørger et flertal. Skævheden accelererer, og det kan selvfølgelig ikke blive ved med at gå. At denne udvikling styrer direkte mod sammenbrud og økonomisk katastrofe, siger sig selv, men erfaringen viser, at afgrunden skal være i sigte, inden der viser sig politisk vilje til at gribe ind. (...) Beskæftigelses Minister Mette Frederiksen er befriende klar i mælet, når hun erklærer sig enig i den analyse, at der er skabt et system, som ligner en parallel til førtidspension, og at det er udtryk for, at det nuværende kontanthjælps system har slået fejl." ( Det kan godt være at hun er skarp i mælen. Men får hun gjort noget ?? - )

torsdag den 28. marts 2013

Ulven kommer !


Hvis ulven kommer, så skæld den ud
Thomas Secher Jensen forsikre os om, at der ikke er nogle kendte fortilfælde af ulveangreb på mennesker i nordeuropa de sidste 100 år, men han vil alligevel godt dele nogle gode råd. »Hold øjenkontakten og gå langsomt baglæns. Ikke noget med at løbe skrigende bort, for så opfatter den dig som et byttedyr,« Siger Thomas Secher Jensen. Hvis man ikke vil lide samme skæbne som ulvens foretrukne byttedyr, hjorten, skal man altså simpelthen bare lade være med at gøre som hjorten. »Du kan også med fordel begynde at tale højt og tydeligt med mandlig stemme. Skæld den ud, ræk armene i vejret og gør dig stor,« siger han.
Slå fra dig og prik ulven i øjnene
Hvis ulven alligevel er fast besluttet på at angribe dig, så skal du ikke gøre som på film og spille død. Det virker mod bjørne, men ikke mod ulve.»Hvis du spiller død over for en bjørn, så vil den måske kun ruske lidt i dig, for den angriber nemlig højst sandsynligt, fordi den føler sig truet. Men hvis en ulv angriber, så er det fordi, den er sulten,« siger Thomas Secher Jensen.  Han anbefaler, at man spejder lidt efter en god kæp, hvis det trækker op til kamp. - »Hvis det skulle komme så vidt, så spark, slå, og riv. Prik den i øjnene. Prøv at se om du ikke kan beskadige den. Et rovdyr er aldrig interesseret i at blive beskadiget, for så kan den ikke jage efter føde, og hvis du virker for farlig, så opgiver den nok,« siger Thomas Secher Jensen.
Kan man banke en ulv?
Om et menneske kan nedkæmpe en voksen ulv, ved Thomas Secher Jensen ikke. Er du et 10-årigt barn, har du ikke så gode chancer, mens en voksen mand nok godt kan klare sig. Forskeren sammenligner ulven med en stor hund, som måske nok er farlig, men ikke nær så farlig som en kamphund. - »Ulven er jo sky af natur og har respekt for mennesker i modsætning til kamphunden, som er trænet til at være farlig. Du kan måske sammenligne situationen med at møde en stor Dobermann. Kan man klare sådan en? Måske,« siger Thomas Secher Jensen. Han forsikrer, at ulven normalt er bange for menneskelig aktivitet, og derfor er sandynligheden for at den vil angribe meget lille.
Ulve er bange for mennesker – men ikke hunde
Vi mennesker har altså ikke stor grund til at frygte ulven selv, men det kan være, vores kæledyr har? Det er Tommy Nagel i hvert fald bekymret for. Hvis man har en lille hund, skal man så være bange på dens vegne? - »Hvis man holder sin hund i snor tæt på sig selv, så er der nok meget lille chance for at ulven vil kunne finde på at angribe den, men hvis man lader den løbe frit og ikke selv holder øje, så kan en ulv sagtens finde på at jagte den, dræbe den og æde den,« siger Thomas Secher Jensen. Det er sket flere gange i Sverige, at en omstrejfende hund er blevet taget af ulven, så Thomas Secher Jensen anbefaler derfor, at man har styr på sine dyr. Indtil videre vrimler det dog ikke med ulve i Danmark, og dem der er her, er ikke interesserede i mennesker, så der er ikke meget at være bekymret for. Thomas Secher Jensen ville derfor koncentrere sig mere om at have et kamera i nærheden, end at være bange.

onsdag den 27. marts 2013

Jeg bliver på kaffen !

Koffein og taurin virker stimulerende på hver sin måde, men det er ikke godt, hvis de blandes, skriver forskning.no. Hvis du trænger til en opkvikker, kan en kop kaffe være et bedre valg end en energidrik. I hvert fald hvis man skal tro resultaterne fra et nyt australsk eksperiment. De har brugt en speciel test, som måler, hvor god du er til at forstå information fra uklare sanseoplevelser - for eksempel en fodgænger på en mørk landevej. Forskerne gav 19 studerende koffein, og de klarede sig efterfølgende langt bedre i test, end når de fik en blanding af koffein og taurin, som det typisk er at finde i energidrikke. Et amerikansk studie fra oktober i sidste år, har vist det samme: Taurin reducerer den opkvikkende effekt af koffein.
Taurin er et organisk syre, som findes naturligt i kroppen. Når du indtager det gennem en energidrik, så stimulerer det nervesystemet og musklerne. Det kan give bedre effekt af træning, men altså også en dårligere effekt af koffein.

tirsdag den 26. marts 2013

Så går det fremad !

Danske virksomheder har fuld fart på når det drejer sig om at forbedre konkurrenceevnen, og dermed er virksomhederne inde i en udvikling, som kan være med til at skabe job til den store skare, som er blevet ramt af arbejdsløshed i løbet af de sidste år. Den forbedrede konkurrenceevne fremgår af nye tal fra Eurostat, som blev offentliggjort i går, og som viser at udgifter, løn, pension og øvrige arbejdsomkostninger ikke er steget nær så meget i danske virksomheder som i virksomheder i udlandet. "Udviklingen er med til at bringe de danske virksomheders omkostninger ned set i sammenligning med deres udenlandske konkurrenter. Det kan gøre det lettere for virksomhederne at sælge deres varer til en konkurrencedygtig pris og kan styrke eksporten. I sidste ende kan det også føre til øget beskæftigelse herhjemme," siger økonom Benn Gandløse Vestergaard fra LO. ( Nu ser det endelig ud til at lykkes. De mange nedskæringer - De mange fyringer og den målrettet fokus på omkostninger. Nu håber jeg bare at det er nok. Og at vi kan holde fokus. Desværre er vi danskere ofte tilfredse, hvis pilen peger i den rigtige retning. Vi burde heller være tilfredse når vi når målet, eller kan det vise sig at vi har spildt både vores kræfter og chancen for at beholde vores samfund som vi kender det. )

Total træthed !

Et forskerteam ved Københavns Universitet har fundet ud af, hvorfor hjernen bliver træt, når vi dyrker motion. Når en maratonløber må give op, kan man forstå hvis musklerne er trætte. Men det er ikke kun musklerne, der stopper os. Hjernen har sit eget bremsesystem. Man har længe vidst at signalstoffet serotonin frigives, når man dyrker motion, og at det hjælper med at holde os aktive. Men nu viser det sig, at stoffet også er med til at bremse os igen. - »Nu kan vi se, at det faktisk er en overflod af serotonin, der udløser et bremsesystem i hjernen. Serotonin fungerer altså som en speeder men også som en bremse, når belastningen bliver for stor,« siger lektor Jean-François Perrier fra Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, der har stået i spidsen for den nye forskning, i en pressemeddelelse i dag. Fænomenet, der kaldes central træthed, har været kendt de sidste 80 år, men kortlægningen af mekanismen er ny. Forskerteamet håber på, at opdagelsen kan hjælpe i kampen mod doping. - »Når brugen af doping skal bekæmpes, er det helt centralt at finde ud af, hvilke metoder sportsudøvere kan bruge for at forhindre central træthed og dermed fortsætte med at præstere udover det naturlige. Og det kan bedst lade sig gøre, når man kender mekanismen bag,« forklarer Jean-François Perrier. ( Nu ved jeg hvorfor en ½ time på sofaen er det eneste rigtige efter en lang løbetur )

mandag den 25. marts 2013

Tæl dine skridt !

Så er tæl skridt kampagnen slut. Tre uger, hvor Dansk Firma Idræts Forbund har prøvet at få danskerne til at danne hold og udfordre hinanden i antal af skridt. En god måde at gøre opmærksom på den daglige motion ( Eller mangel på samme ) - Jeg havde samlet mine medarbejdere i et hold ( HSE-DK ) - Og vi har nu alle løbet - gået - og trænet rundt med en skridttæller de sidste 21 dage. Nogle har faktisk fået en Aha-oplevelse. Hvor stor forskel der kan være på dagene. Sidder man i sin bil til arbejde, har en masse møder og derefter kører hjem til sofaen. Så bliver det ikke til ret meget. Tager man derimod tælleren med på en løbetur, eller omregner sin Zumba aften til skridt, så sker der virkelig noget. Og mit personlige tricks. At hæve kontorbordet op, så man skal så op, tæller selvfølgelig også rent. - Jeg nåede 377100 skridt på 3 uger. Hvilket jeg er godt tilfreds med. Mit hold nåede også flotte resultater. Og ikke mindst, så fik vi en påmindelse om, hvor vigtig det er at røre sig - Og hvor meget vi så også gjorde det.

søndag den 24. marts 2013

Laaaaaaaaaaaannnnng vinter !

Dette års vinter har været mere hård og træls end vintre normalt er. Det viser en nu opgørelse, forskere ved Danmarks Meteorologiske Institut har man lavet. Ved at dykke ned i temperaturer og vindforhold, har meteorologerne dannet sig et billede af, hvor kold denne vinter har været i forhold til tidligere år. Det viser sig, at denne vinter både har været koldere og mere solfattig. Denne vinter  lander vi på 0,0 grader i gennemsnit - det er knap to grader under snittet for 2001-2010 og en halv grad under den såkaldte klimaktiske normalperiode, der løber fra 1961 til 1990. Særligt udsat for at lide af vintermæthed, er man, hvis man er typen med en kort hukommelse, for sammenlignet med sidste år, hvor vi havde to varmegrader i snit, har denne vinter altså været betydeligt koldere. De to år før det, havde vi også et par kolde vintre, mens vi fra 2006-2007 havde 4,7 grader i snit og dermed den varmeste vinter, der nogensinde er målt siden 1920. Også fra 2007-2008 lå gennemsnitstemperaturen på 4,1 grader i december, januar og februar. - »Vi har været vant til nogle år med pæne plusgrader, og selv om der har været varmere perioder i denne vinter, oplever man det ofte som én lang vinter«, siger John Cappelen, som er seniorklimatolog ved DMI. ( Jeg spørg bare - Hvor er den globale opvarmning henne, når man skal bruge den ? )

lørdag den 23. marts 2013

Måske mit næste projekt arbejde !

Den amerikanske organisation Mars Inspiration Foundation planlægger at sende et ældre par til planeten Mars og tilbage igen. Det skriver jp.dk. Rejsen er sat til at vare halvandet år, og holdet er nu gået i gang med at finansiere missionen. Jane Poynter, som er involveret i projektet, og senest gjorde sig bemærket ved at tilbringe 2 år i et forseglet økosystem med 7 andre mennesker i 1991, fortæller til BBC News, at holdet ønsker et ældre par, som har et forhold, der kan klare stresset ved at tilbringe halvandet år i en trang rumkapsel. Og det er faktisk ikke nogen dum idé at sende ældre mennesker ud i rummet, forklarer professor Christopher Riley fra Lincoln University. Ideen med at sende ældre astronauter på langvarige rumrejser, efter de har fået børn, har været fremme længe. Det skyldes, at en længere missioner uden for Jordens beskyttende magtnetfelt kan forårsage ufrivillig barnløshed, siger han.

fredag den 22. marts 2013

Papir - Frem for skærmen !

Flere studier viser, at hvis du læser en tekst på papir, så får du en dybere og mere varig forståelse af indholdet. Hvis du derimod læser den samme tekst på en skærm, kan du også genfortælle indholdet, men du kan ikke bruge det lige så let i andre sammenhænge. Tekstens indhold er ikke på samme måde blevet en del af dig. Derfor forsvinder indholdet også hurtigere fra din hukommelse. Skærmen er bedst til overfladisk og hurtig læsning.
Forståelsen var dårligst på en skærm
Nu bekræfter en ny, norsk undersøgelse af elever fra 10. klasse nogle af disse forskelle mellem læsning på en skærm og på papir. Den er udført af professor Anne Mangen og hendes kolleger på Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger. 72 elever blev delt i to grupper. Begge grupper fik tildelt to tekster, en skønlitterær tekst og en sagprosatekst. Den ene gruppe skulle læse teksterne som PDF-filer på en almindelig computerskærm, den anden gruppe skulle læse på papir. På forhånd blev elevernes læsefærdigheder og ordforråd kortlagt, så der kunne korrigeres for disse variationer. Så skulle eleverne svare på spørgsmål som indikerede, hvor godt de havde forstået teksten. Resultaterne viste klart, at forståelsen var dårligst hos eleverne, som læste på en skærm. Det gjaldt overraskende nok både sagprosaen og den skønlitterære tekst.
Sanselig oplevelse giver mentalt kort
En forskel mellem skærm og papir er selvfølgelig det håndfaste ved en tekst på papir. Du kan mærke tykkelsen af hæftet eller bogen. Du kan let se, hvor den begynder og ender. Du kan bladre hurtigt i teksten med hænderne Denne sanselige, direkte oplevelse giver dig et mentalt kort over hele teksten. Når du ikke kun kan se, men også røre, bliver det lettere for hjernen. Det mentale kort betyder specielt meget, hvis teksten er lang, viser tidligere forskning. Så skal du kunne navigere hurtigt og må bladre meget mellem vidt forskellige steder for at se sammenhænge.
Skærmen giver abstrakt oplevelse
På en skærm er denne fysiske oplevelse der næsten ikke. Du kan kun se én side af gangen. Længden af teksten oplever du på en skærm ved at forholde dig til scrolleren ude i siden, sidetal eller andre abstrakte og indirekte markører. Selvom du med en iPad kan lave bevægelser, som ligner det at bladre, mærker fingeren kun glat glas. Teksten flytter sig ned over skærmen. Tekst og overflade er ikke længere en håndfast enhed.
Papir taler til følelserne
Det er ikke kun forståelsen, som lider under dette. Papir snakker også mere til følelserne, end en skærm gør, antyder forsøg, som Anne Mangen for nylig har foretaget sammen med blandt andre litteraturprofessoren David Miall og psykologiprofessoren Don Kuiken ved University of Alberta i Canada. Her sammenlignede de læsning af en kort, fortællende tekst på iPad og papir. De, der læste på papir, levede sig mere ind i fortællingen, end dem der læste på iPad. Disse resultater er så nye, at de endnu ikke er publiceret. Samarbejdet med forskere fra andre fag er vigtigt for Anne Mangen. For tiden arbejder hun i Frankrig sammen med neurofysiologen Jean-Luc Velay. Han har tidligere foretaget forsøg som viser, at det at skrive i hånden, aktiverer andre områder i hjernen end skrivning på tastatur.
Krop og hjerne hører sammen
Sådan en indsigt åbner op for en grundlæggende ny forståelse: Krop og hjerne hører sammen. Dette bliver stadig vigtigere for neuroforskere, psykologer og filosoffer. Studier har vist, at hjernen ikke arbejder som en computer. Det er ikke sådan, at vi sanser, og så behandles sanseinformationen derefter. Tværtimod, der er en meget større og tættere sammenhæng mellem, hvad vi sanser og gør med kroppen, og hvad vi forstår. Det er derfor, det er så vigtigt at studere, hvordan forskellige teknologier inviterer os til at bruge kroppen, særligt hænder og fingre, mener Anne Mangen. Det er netop sådanne studier, Anne Mangen og Jean-Luc Velay er i gang med nu. Deltagerne i forsøget skal læse en mysterie-novelle, enten på e-bogslæseren Kindle eller som papirbog. Med dette studie håber forskerne blandt andet at finde ud af, hvordan berøring af bog og e-bogslæser påvirker indlevelsen.
Mere end bare tro
Men betyder Anne Mangen og hendes kollegers resultater så, at det er dumt at erstatte lærebøger med tablets og computere i skolen? Anne Mangen slår fast, at hvis dette sker, så er det i strid med, hvad fund fra hendes egen forskning antyder, og i strid med det meste af hvad hun kender til af studier inden for psykologi på området. Der skal i hvert fald lægges mere til grund for så vigtige beslutninger end bare en tro på den digitale teknologi, slutter hun
 

torsdag den 21. marts 2013

Forstyrrende telefonsnak !

Når man overhører en ensidet telefonsamtale, så er man mere tilbøjelig til at blive distraheret, end hvis man overhører to mennesker, der snakker. Det skriver LiveScience. Studiet er fra University of San Diego Department of Psychological Sciences og er netop udgivet i tidsskriftet PLOS ONE.
Deltagerne i et forsøg blev delt op i to grupper. Begge blev sat til at udføre opgaver med anagrammer, altså ord hvor der flyttes rundt på bogstaverne. Hos den første gruppe gik en af forskerne rundt i baggrunden og talte i telefon omkring indkøb af møbler, en fødselsdagsfest eller et møde med en date. Hos den anden gruppe havde to forskere den samme samtale, men uden brug af telefon. Deltagerne vidste ikke, at samtalerne i baggrunden var en del af forsøget. Deltagerne bedømte de ensidede telefonsamtaler som langt mere distraherende, end snakken mellem de to mennesker i baggrunden. Derudover kunne dem, der havde overhørt telefonsamtaler, også huske flere ord, der var blevet sagt, end dem, der havde overhørt en rigtig samtale. - »At man ikke ved, hvor samtalen skal føre hen, er det der gør telefonsamtaler så distraherende,« siger Rosa Vessel, der var en del af studiet. ( Jeg bliver også voldsom distraheret af folk, der taler i telefon, når jeg skal koncentrerer mig om noget. Ofte rykker jeg ind i et møde lokale eller ind på et andet kontor, bare for at få ro. Sjovt nok er det ikke et problem, når der bliver talt andet end dansk. Her kan jeg godt filtrerer støjen.)

onsdag den 20. marts 2013

Tåbernes Testamente !

Var I går til amatør teater i Askov kirke. ( Sløjfescenen ) En forestilling, som jeg var lokket med til, da konens veninde havde sin søn med på rolle listen. Jeg ved ikke lige hvad jeg havde forventet, men blev noget overrasket. Det var ret professionelt skruet sammen. Man kunne se at der var lagt et stort stykke arbejde I både performance og opsætning af kulissen.  At det blev lavet i en kirke var både genial og noget overraskende ( Der blev sagt ord, jeg aldrig havde drømt om at høre i et Guds hus ) - Historien var bundet flot sammen. Skuespillerne havde deres timing rimelig på plads og der var på intet tidspunkt uheldige pauser i forestillingen. - Kirken var også fuld af tilskuer, så der var et vis forventnings pres til de optrædende. - At de to røvere pludselig blev bundet sammen med de to, som hang sammen med Jesus under korsfæstelsen, havde jeg ikke lige set komme. Jeg beundre altid de folk som træder op på en scene, selv om de ikke er skolet eller uddannet i erhvervet. Jeg ved selv hvor svært det kan være at stå på "ølkassen" og optræde. Jeg har endda den fordel, at jeg kan læne mig op af min faglighed og mine power point. Samt den ping - pong der kommer fra mit "publikum"   - - -   Fin aften - Med en noget alternativ plædering for vores kristne tro. 

tirsdag den 19. marts 2013

Fem gode råd !

Fem råd til at høre andet end arbejdet ’kalde’


1. Giv ikke alt hvad du har

Folk, der har været ude for en voldsom oplevelse, udtaler ofte, at de nu vil leve hver eneste dag, som var det den sidste. Det er en kortsigtet livsfilosofi. Hvis man konstant skal give det bedste man har, hvad er der så tilbage til morgendagen? En opvredet karklud. Sørg for at skabe en hverdag, som bygger på det liv, du gerne vil leve. Og hvis du ikke ved, hvor du starter, så begynd med at finde nogle ’åndehuller’, hvor du giver dig selv tid til at finde ud af det. 
 
 

2. Find åndehullerne i de ting, du holder af

Når du skal finde det, som kan fungere som et mentalt pusterum, skal du fokusere på det, du brænder for. Om det så er sport, opera eller noget helt tredje. Sæt tid af til det, men lad det være kort tid til at starte med. Du kan altid afsætte mere tid, når du finder ud af, hvor meget det giver dig.

3. Skab distance til jobbet

De fleste lederjobs, uanset om det er indenfor det private eller i det offentlige, kræver mange timers indsats. Det er svært at lave om på. Og det store ansvar for medarbejdere, budgetter og resultater gør jobbet svært at lægge fra sig. Oveni sørger den teknologiske udvikling for, at vi kan arbejde hvor og hvornår vi vil. Så selvom det er muligt for dig at arbejde alle steder, skal du prøve at skabe en vis mental distance til jobbet. Det kan fx være ved at erklære nogle steder eller tidspunkter på dagen for mail- og mobilfri zoner.
 

4. Tænk dine prioriteringer igennem løbende

Det er vigtigt, løbende igennem livet, at du overvejer dine prioriteringer. Du skal ikke nødvendigvis lægge hele dit liv om, og dine prioriteringer behøver ikke at være forkerte. Nogle vil føle sig uforløste i et 8-16 job. De fleste ledere kan godt lide deres lederliv, men de vil også leve optimalt på alle livets andre områder. Det er den gode balance, du skal finde. Og den finder du ved at give dig selv ro og fred til at mærke, hvad der betyder mest.
 
 

5. Prioriter kost og motion og spred ringe i vandet



Sund kost og meget motion er gammelkendte råd til et sundere liv. Og de er ikke blevet mindre vigtige med tiden. Èn ting er, at du personligt vinder meget ved at sørge for sund kost og motion. En anden ting er, at du som leder også er en nøgleperson og ’vejviser’ for din organisation eller afdeling. Når lederen ændrer sin livsførelse, kan det blive starten til en fundamentalt ny kultur på en hel arbejdsplads. Hvis du fx gør det til en vane at trække i løbetøjet onsdag eftermiddag, vil du hurtigt opleve, at folk slutter sig til.

mandag den 18. marts 2013

Det var nok ulven !

DTU har netop obduceret tre af fårene fra Midtjylland, der på mystisk vis blev bidt ihjel sidst i februar. Deres fund peger på et ulveangreb. - »Obduktionen af fårene viste, at de alle tre var blevet bidt i nakken med stor kraft, og der var tydelige aftryk af nogle store hjørnetænder, så alt tyder på, at det er et meget stort rovdyr som en ulv, der har angrebet dem,« siger seniorforsker ved veterinærinstuttet, Tim Kåre Jensen, i en pressemeddelelse. Med under obduktionen var også flere medarbejder fra Länsstyrelsen i Skåne, for at bidrage med deres erfaring om ulveangreb. De var ikke i tvivl. - »De dybe kraftfulde bid i nakken samt det, at fårene ser ud til at være blevet rystet, tyder på, at det er en ulv, der står bag angrebene her. Der var heller ingen lave bid på fårenes ben, som vi ofte ser ved hundeangreb,” siger rovdyrsansvarlig Nils Carlsson fra Länsstyrelsen Skåne i pressemeddelelsen. Forskerne har taget prøver fra sårene i håb om at finde spyt fra rovdyret. Det er nemlig kun en DNA-analyse, der med sikkerhed kan sige, om det er en ulv, der har dræbt fårene. Svaret fra DNA-analyserne forventes at være parat om en måneds tid.

Røg - Støj og møg spøgelset !


Støj og hårdt fysisk arbejde øger din risiko for at ende på førtidspension eller sygedagpenge - faktisk er risikoen 3 gange større end hvis du har et mindre fysisk arbejde. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som har set på langtidseffekten af arbejdsmiljøet for 6.300 ansatte i en lang række brancher på tværs af stillings betegnelser og sociale skel. I de ufaglærtes og kortuddannedes forbund, 3F, er man ikke overrasket over resultat af undersøgelsen. "Det er jo desværre en frygtelig gammel sandhed, at jo værre forhold man har, jo værre får man det," siger Henrik Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i 3F. Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Lene Søby, siger at danske virksomheder faktisk gør det godt, og at vi i Danmark har et arbejdsmiljø i verdensklasse. "De gamle røg-støj-og-møg-belastninger er man jo stort set afskåret fra i Danmark," tilføjer Lena Søby. ( Jeg er overbevist om at vi er langt fremme i forhold til mange andre lande. Men det vi ser i dag er udløbere af fortidens syndere. For et hårdt og nedslidende arbejdsmiljø er først rigtig synlig 10 - 20 år efter. Jeg ser endda folk, der i dag har et ikke belastende job, som i deres fortid er blevet slidt voldsom ned. Og disse nedslidningsskader  bliver aldrig helet igen )

søndag den 17. marts 2013

Tisse trængende !

De fleste kender nok scenariet: Du har travlt, hvis du skal nå det, du skal, og chefen/deadlinen/skæringsdatoen ånder dig i nakken. Alligevel er dine øjenlåg tungere end arbejdsbyrden. Så må du ty til kroppens benzin: Kaffe. Men efter bare en enkelt eller to kopper, stiger antallet af toiletbesøg: Du skal tisse. Det samme sker, hvis du drikker et par øl eller drinks.
Det sker også, selvom man hverken drikker meget eller hurtigt. Hvorfor har kaffe og alkohol den effekt på kroppen?
Alkohol og koffein hæmmer hormonproduktion
Oppe i hovedet, lige under hjernen, sidder en kirtel på størrelse med et solbær. Den kaldes hypofysen, og den står for styringen af mange af kroppens organer. Den styrer blandt andet urinen ved at sende nogle hormoner, der hedder ADH (antidiuretisk hormon), via blodet til nyren. Nyren styrer rigtigt mange funktioner, blandt andet hvor meget væske, der er i kroppen. ADH fortæller, hvornår kroppen skal holde på væsken, for eksempel hvis du er dehydreret. Men når alkohol og koffein går i blodet, påvirker det hypofysen, så produktionen af ADH hæmmes.  Dermed får kroppen sværere ved at holde på væsken. 

lørdag den 16. marts 2013

Gymnastik - For forældre og bedsteforældre !

Vi var i dag i Genner for at se et af børnebørnene optræde ved den årlige gymnastik opvisning. (Arrangeret af Genner Idrætsforening.)  Et show der primær appererer til forældre og bedstforældre. Så dem var der selvfølgelig mange af.

5 - 6 forskellige hold skulle vise deres kunnen. Fra et Mor - barn hold og helt op til konfirmationsalderen. Et meget traditionel stævne, som blev krydret af en flok unge mennesker fra Åbenrå, som virkelig viste klasse. - Det gjorde barnebarnet nu også.

Efter bedste evne - Og hvad hans koncentrationsevne kunne formå, var han med i fuld fart til det hele. Han så ikke hverken forpustet ud - eller var særlig imponeret over at skulle optræde foran et større publikum. Han var nok som han er mest. En dreng med ild i røven............. Og her var en lejlighed til at udleve ilden.  Den fik også en tur på Gangnam style - Hvilket fik alle børnene - Også dem mellem publikum, til at hoppe rundt. Fin dag! - Se deres Genner Gangnam Style her.

De små antydninger om forår !


I torsdags så jeg Viben, på min vej hjem fra arbejde. Og i går hørte jeg Lærken synge på marken bag vores hus. Samtidig kunne jeg konstaterer at to af mine mange fuglehuse allerede havde fået faste beboer (Farvestrålende Musvitter). Nu må foråret være lige om hjørnet. Det er ikke altid man opdager de små ting, som sker omkring én, da årstidens skiften både er langsom. Og godt kan svinge lidt frem og tilbage inden det slå helt igennem ( De lover en ordentlig snestorm i næste uge ! ) - Men ser jeg de små tegn, så varmen de rigtig meget. Det kan da godt være, at det er en lille forfrosset Vibe, som bare står og glor ude på en mark. Men det bringer mit smil frem - Det sætter minderne om sommer igang og det krydre dagens oplevelser med en uventet gave. Livet er nu forunderligt !

fredag den 15. marts 2013

Arbejdsmiljø Seminar !

I går afholdt mit Team det første arbejdsmiljø Seminar for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationerne i Manufacturing. En dag der forløb langt over mine forventninger. Ideen var fostret på en løbetur sidst i november 2012, hvor jeg løb og tænkte over den enorme mængde erfaring og viden, som virksomheden havde. Men som bare var spredt så meget, at den langt fra blev brugt fornuftig. 
Arbejdsmiljø folkene kommer godt nok fra meget forskellige produktions processer, så deres baggrund er være væsentlig forskellig fra hinanden. Men deres udgangspunkt og deres mål er det sammen. Nemlig et ordentlig arbejdsmiljø - til gavn for både medarbejdere og virksomhed. - Jeg mener selv at vi havde en fantastisk dag, hvilket også kunne høres blandt kursisterne. Og jeg tror helt sikker at vi fik hævet barren en lille smule på arbejdsmiljø siden. 

Og det der i min verden er mest vigtig - NETVÆRK - fik en kick start på dagen. Folk fik sat ansigt på " Han / hende - den arbejdsmiljø nørd " - Som arbejder på fabrikken lige ved siden af, og de fik udvekslet erfaring og ideer. Mit håb er at denne tværgående snak kan fastholdes, og de kan hjælpe hinanden væsentlig mere end før. For arbejdsmiljøarbejde er og bliver et samarbejde !

torsdag den 14. marts 2013

Seniorfridage skal have en eftersidder !


En lærer på 60 år har 26 årlige seniorfridage. Til sammenligning har en 60-årige social- og sundhedsassistent blot seks årlige seniorfridage. "Det er ikke nogen hemmelighed, at vi også gerne vil have en aft ale ligesom lærerne. Vi arbejder med både psykisk og fysisk handicappede, og det er meget belastende. Lærerne har et belastende job, men det har vi så sandelig også, så hvorfor skal de have en bedre aftale end os?" siger tillidsrepræsentant Conny Thorbard, der repræsenterer 500 sosu-assistenter og hjemmeplejere i Aarhus. Det er en optrapning af konflikten mellem Kommunernes Landsforening og lærerne, at sosuerne nu kritiserer lærernes senior fridagsordning. ( Jeg tror også at det er en hård melding at sluge for de mange smede og ufaglærte i jernindustrien, som jeg møder i min hverdag. Om nogen, så har de en fysisk hårdt arbejde, der sagtens kunne berettige til en god overgangsordning. Få nu den "frøns" fjernet fra lærene, og lad dem komme i takt med resten af samfundet. Det ender jo med at lærerstanden får en etikette, de slet ikke kan komme af med igen. - Og så kom jeg lige i tanke om at lige netop den generation af folk / Lærer. Var dem der flippede rundt i 60érne  - Fik gældsat landet 70érne  - Levede fedt  i 80érne  -  Fik grundlagt pensions formuen i 90érne  -  Fik fuld udnyttelse af boligboblen i 00érne - Og nu vil beholde en lukrativ ordning, inden de træder ud af det samfund som har båret dem frem på rosenblade )

Føj for den !

Din mobiltelefon husker ikke bare telefonnumre, den husker også al vores fysiske kontakt med omverdenen i form a skidt og bakterier, skriver NEWS.com.au. En gruppe mikrobiolog-studerende fra University of Surrey, England, besluttede sig for at indsamle bakterierne fra smartphones og dyrke dem over tre dage i petri skåle. Derefter tog de billeder af resultaterne og blæste dem op i stort format, så alle kunne se det hemmelige, mikroskopiske liv, der hygger sig i vores telefoner. Selvom de fleste bakterier var ganske ufarlige, så fandt de unge mikrobiologer også mere skræmmende eksempler på mikroskopiske misdædere. Blandt andet spor af stafylokokker, bihulebetændelse og madforgiftning. Endnu dårligere nyt er der for alle smartphone-ejere. De nye telefoner var nemlig de værste bakteriebomber - skærmen var smurt ind i dem - mens gamle mobiltelefoners bakteriekulturer var begrænset til tastaturet.Tidligere har et britisk studie vist, at mobiltelefoner indholder 18 gange flere bakterier end skylknappen på herretoiletter. Forskerne anbefaler, at man jævnligt renser sin mobiltelefon med desinficerende servietter.

onsdag den 13. marts 2013

Der skal også ydes !


Stadig flere kontanthjælpsmodtagere landet over bliver mødt med et krav om at yde noget til gengæld for deres overførselsindkomst. Regeringen lægger i sin kontanthjælpsreform op til, at jobparate kontanthjælpsmodtagere på over 30 år efter seks måneder mødes med et krav om at arbejde for kontanthjælpen. Det betyder i de fleste kommuner, at et stort antal kontanthjælpsmodtagere trækker sig fra de offentlige kasser. Sådan er det også i Københavns Kommune, hvor man siden sidste sommer har stillet unge ufaglærte jobparate på mellem 25 og 29 år et ultimatum: Først deltager de i to ugers uddannelses afklaring. Hvis de ikke får lagt en realistisk uddannelses plan, skal de i nytteaktivering. Halvdelen hoppet på uddannelses-vognen, mens langt de fleste i den anden halvdel helt har forladt kontanthjælpssystemet. ( Det kan da løbe min koldt ned af rygge, når nogle godt vi have kontant hjælp - Men med det samme de bliver stillet over for et krav om at yde - Så kan de sagtens klare sig selv. I min verden er det " samfundsnassere".  Det er i orden at mine skatte kroner går til at støtte folk, som har midlertidig brug for hjælp. Men at jeg skal betale til folk, der kun vil have - Ikke yde. Det skal have en ende.)

Kage arme !

Nu skal man ikke tage alle de udfordringer der kommer forbi. Nogle har man tabt på forhånd - Andre er ikke værd at beskæftige sig med. Men...... Denne udfordring kunne jeg ikke bare gå forbi. En af mine kollegaer, som jeg ofte har lidt sjov med, udfordrede mig i arm lægning. Jeg var ikke sikker på, hvor god han var. Og det var værd at prøve...... Tænk nu hvis jeg vandt ! Men ak ! -  Han var både stærk og havde den rette teknik. Jeg må nok indrømme at jeg er ved at få "kontor arme". Trods en masse træning, kan jeg ikke komme på højde med de folk, som slider hver dag i en produktion. ( Det er mig med den grønne hjelm )

tirsdag den 12. marts 2013

Bliv klog på dig selv.... på toilettet !

Forleden så jeg dette skilt (Se Billedet) - Det sad på indersiden af toiletbrættet. - Lige da jeg så skiltet og begyndte at læse, tabte jeg faktisk fokus på det jeg stod og lavede, og var ved at ramme ved siden af kummen. Jeg fik dog rettet ind og fik læst færdig. - - - - Og pludselig blev jeg voldsom interesseret i den urin der lå i bunden af kummen. Hvilken farve havde det, i forhold til skalaen på brættet. - Jeg blev også lidt i tvivl om det var blevet fortyndet i toiletvandet, og reel var noget mere farvet fra starten !  


Og så kom jeg pludselig til at grine af mig selv.... Stående der...... Med hovedet halvt nede i kummen..... Med sammenkneben øjne..... Alvorligt studerende min urin....!  Jeg kiggede rundt for at se om det var skjult kamera. Men nej. Da jeg så efter, sad der også et skilt på de to toiletter ved siden af. Så skiltet var alvorlig ment. Nu kan folk blive klogere på sig selv..... På toilettet.

mandag den 11. marts 2013

At give er bedst !

Givere oplever større glæde og tilfredshed end modtagere. Det viser et nyt stydie, der er gennemført af psykologer ved University of Canada ifølge Livescience.com. Forskningen viser, at mennesker i rige såvel som fattige lande havde det bedre med at donere penge til velgørenhed eller bruge penge på andre, end de havde det ved at spendere penge på sig selv.  Studiet tyder på, at den positive følelse, som en giver fyldes med efter at have foræret noget til et medmenneske er en fundamental del af det at være menneske.  - »Vores studie tyder på, at den psykologiske belønning, som man oplever, når man hjælper andre, er dybt forankret i menneskets natur - en urkraft, der er udviklet i forskellige kulturer og økonomiske sammenhænge,« siger lederen af forskningsprojektet Lara Aknin fra Simon Fraser Universitetet i Canada. Forskerne nåede frem til deres konklusion efter at gransket 234.917 menneskers besvarelser af spørgeskemaer fra 126 lande i hele verden.

søndag den 10. marts 2013

E-Handel med løntilskud !


E-handlen blomstrer, og det sker samtidig med, at danskerne handler og surfer som aldrig før i arbejdstiden. For få år siden var handel på nettet stort set noget, der hørte fritiden til, men sådan er det ikke mere. "Mandag er i dag den absolut største dag i hele ugen. 90 procent af de besøgende kommer inden for normal arbejdstid 8-16," siger Martin D. Andersen, som er country manager hos webshop-søgemaskinen Pricerunner.dk. Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener man, at det faktisk kan være en fordel, at privat og arbejdsrelateret internetbrug flyder sammen, således, at ansatte i højere grad end tidligere eksempelvis tjekker arbejdsmail i fritiden, såvel som man surfer privat på arbejdspladsen. "Arbejdstiden skal være effektiv, men det er op til den enkelte arbejdsgiver at sætte rammerne. Vi oplever ingen konflikter omkring privat internetbrug på arbejdspladserne," siger ansættelseschef i DA, Flemming Dreesen. ( Det kan godt være at Martin D. Andersen er glad for den store omsætning der ligger mandag formiddag. Men jeg tror bestemt ikke at den arbejdsgiver, der skal give en person små 200 kr i timen for at sidde og bestille private varer, er særlig glad.)

lørdag den 9. marts 2013

Reddet på målstregen !

Hvis du vil leve et langt og sundt liv, så skal du slet ikke være så slank, som du hidtil har fået at vide. Den seneste forskning viser nemlig, at let overvægtige lever længere og har færre sygdomme end meget slanke mennesker, skriver DR.dk/levnu. I dag anbefaler Verdens Sundheds Organisationen WHO og Sundhedsstyrelsen, at dit BMI være på mellem 18,5 og 25. Men den anbefaling bør ændres ifølge de nyeste internationale undersøgelser, som inkluderer hundrede tusinder af mennesker. Hvis du er meget slank, og dit BMI er under 20, så er det rigtigt skidt for dit helbred, mens du til gengæld godt kan være lidt rund med et BMI på op mod 30, uden at der skal være grund til at gå på slankekur - hvis du ellers motionerer, spiser sundt og ikke har sygdomme. Forskningen anerkender dog, at overvægt øger risikoen for flere livsstilssygdomme som for eksempel type 2 diabetes. Ifølge den nye forskning bør kvinder ideelt set have et BMI omkring 22,5, mens mænd lever længst med et BMI omkring 24,5 - altså det der ellers i dag betegnes som lige på grænsen til overvægt.Og ens vægt kan være op til seks kilo højere eller lavere end idealvægten, uden at det øger risikoen for sygdomme. ( Det var da fantastiske nyheder - For folk som mig, hvis vægt langsom sniger sig op, selv om jeg motionerer flere gange om ugen )

fredag den 8. marts 2013

Efteruddannelse ER nødvendig !

På trods af de økonomiske konsekvenser det kan have, fravælger ufaglærte tilbud om uddannelse. Samtidig med dette, har regeringens akutjobordning kun skaffet få ufaglærte i job, og nu gør det samme mønster sig altså gældende for uddannelsesordningen. Mere end halvdelen af de 600 sydjyder, der har fået tilbudt 26 ugers uddannelse og et beløb lidt højere end kontanthjælp, har sagt nej, og de fleste af dem er ufaglærte. Det fremgår af en rundringning til jobcentrene i Sydjylland. - "Det overrasker os, at det er så få, der har sagt ja til uddannelse, når alternativet er, at de kan miste forsørgelsesgrundlaget. Men skolebænken ligger måske ikke lige til højrebenet efter mange år i industrien," siger Steen Aldenborg, der chefkonsulent i Jobcenter Vejen. ( I min hverdag oplever jeg også at efteruddannelse ikke altid står i høj kurs. Ok - Folkene har i dag et arbejde, men der er mange der ikke forstå at de bliver nød til at holde deres uddannelse ved lige. Ofte spille økonomi også en rolle. Hvor mange mener at det er arbejdsgiveren, der skal betale for deres efteruddannelsen. Men netop krisen har gjort denne mulighed væsentlig mindre. Kombinerer man disse to problemer, kan det godt gå hen og blive en katastrofe for samfundet. )

torsdag den 7. marts 2013

Pedellen tilbage !

Formanden for socialcheferne Ole Pass mener, der er brug for at genopfinde nogle af de mere simple job, hvis man skal have nogle af de 100.000 ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere i gang igen. Det er trist at konstatere, men efterhånden er det en meget stor gruppe, der ikke er i stand til at komme ind på det almindelige arbejdsmarked, hvor kravene blot stiger og stiger. Men ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er der lige nu ikke økonomisk grundlag for det. Omkostningsniveauet er generelt for højt, og lige nu skaber vi jo slet ikke private arbejdspladser. Derfor er det også meget tvivlsomt, om vi kan genskabe disse simple job, hvor folk minimum skal være mindstelønnen værd, siger underdirektør Erik Simonsen. ( Når jeg sådan rigtig tænker mig om, så har vi i besparelsens navn skåret alle de job væk, som netop de lidt svage og de mindre arbejdsdygtige mennesker udførte. Pedel - Alt mulig mand - Kaffedame eller Fejemand. Disse jobs er helt udraderet. Om de skal genindføres, så kontanthjælpsmodtagerne kan få dem er jeg ikke glad for. De burde få en uddannelse og nogle bedre job. Men jobbene kunne dog godt genindføres som flexjob - eller til dem der er i pereforien af arbejdsmarked. )

onsdag den 6. marts 2013

Slut med godnat bajeren !

Måske falder du nemmere I søvn efter en øl eller to, men den dybe søvn fortsætter kun en del af natten. Derefter bliver det sværere at sove, viser en ny undersøgelse ifølge www.livescience.com.
Forskerne analyserede data fra 20 tidligere studier, der så på alkohols effekt på søvn. Studierne testede i alt mere end 500 mennesker, der drak enten små, mellemstore eller store mængder alkohol, inden de gik i seng i et søvnlaboratorium. Uanset hvor meget forsøgspersonerne havde drukket, fik alkoholen dem til at dratte hurtigere i søvn. Og i løbet af nattens første timer, forhøjede alkoholen andelen af dyb søvn. Men, senere på natten oplevede testpersonerne søvnforstyrrelser, og de vågnede oftere op. Oven i den viste forskernes gennemgang af de mange forsøg, at hvis man drikker i mellemstore (to til fire genstande) eller store doser (mere end fire genstande), får man en nat med mindre af den vigtige søvntype Rapid Eye Movement (REM). Det påvirker blandt andet hukommelsen, skriver livescience.com. - »Som helhed er alkohol ikke gavnlig for nattesøvnen,« siger Irshaad Ebrahim, fra The London Sleep Centre, der sammen med sine kolleger står bag gennemgangen af de mange studier: - »Søvnen er måske dybere til at starte med, med bliver senere forstyrret,« uddyber han overfor livescience.com.

tirsdag den 5. marts 2013

100 Ulve i Jylland !

Efter 200 års fravær er ulve fra Mellemeuropa nu begyndt at vandre over grænsen til Danmark. I sidste uge blev der ifølge flere vidner igen spottet en ulv i Vestjylland. Og der er da også god grund til at forberede sig på, at ulven kommer, siger en ekspert ifølge Dr.dk. Peter Sunde er rovdyrforsker på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, og er en af Danmarks førende eksperter, når det gælder ulve. Han mener, at Jylland over en kortere årrække kan komme til at rumme en ulvebestand på op mod 100 ulve. Og det vil ifølge ekspeten ikke blive et problem for ulvene at finde mad og plads i jylland. - »Teoretisk set er der plads til 100 ulve i Jylland, og det er det som beregningerne er foretaget ud fra. Hvad der så praktisk er muligt, det er en helt anden sag,« siger Peter Sunde. Og om vi skal frygte ulvens ankomst, har ulveeksperten et klart svar på. - »Mennesker har ikke noget at frygte, ulve er så sky, at de er ikke farlige for mennesker,« siger Peter Sunde.

Tæt - Men ikke tæt nok !

Det europæiske Herschel-rumteleskop har lavet observationer af asteroiden Apophis, der vil passere forbi Jorden i april 2029 i en afstand på kun ca. 30.000 kilometer. Herschel studerer himlen i infrarødt lys (varmestråling) og i submillimeter-området. Submillimeter-stråling er en mellemting mellem infrarødt lys og radiostråling.

Asteroidens størrelse kan nu vurderes
Det infrarøde lys og submillimeterstrålingen kommer bl.a. fra kolde gas- og støvrige områder i universet, hvor nye stjerner og planeter fødes. I forhold til Apophis har Herschels observationer gjort det muligt at vurdere asteroidens størrelse.
Adophis er større end antaget
Hidtil har astronomerne været af den opfattelse, at Apophis har en gennemsnitlig diameter på ca. 270 meter, men med de nye data fra Herschel kombineret med observationer i synligt lys har det vist sig, at Apophis er større - omkring 325 meter i diameter. Apophis blev opdaget i 2004, og på et tidspunkt var der en sandsynlighed på ca. 2,7 procent for, at den kunne ramme Jorden i 2029. Yderligere observationer har dog slået fast, at Apophis ikke vil ramme Jorden, når den flyver forbi, men i stedet vil være et interessant studieobjekt for astronomerne, når den godt 300 meter store asteroide flyver tæt forbi vores planet. Det gælder også for asteroidens næstfølgende passage i 2036.

mandag den 4. marts 2013

Vildsvin eller vildledning !

Vildsvinet har overhalet ulven og er allerede vendt tilbage til de danske skove, viser en ny statistik over jægernes vildtudbytte sidste år. Den indikerer nemlig, at omkring 200 vildsvin blev nedlagt i det forgangne år. Jagtstatstikken har ikke tidligere haft vildsvin med, da der ikke officielt har været vildsvin i Danmark siden starten af 1800-tallet. Det er ikke unormalt, at tyske vindsvin krydser grænsen, men antallet af vildsvin overrasker seniorforsker Tommy Asferg fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, der har lavet statistikken. Han understreger, at der kan være tale om fejl, især når man har at gøre med så små tal. Eksempelvis kan jægere have skrevet vildsvin på statistikken, de i virkeligheden har nedlagt i udlandet eller i lukkede dyreparker. - »Men det kan jo ikke være fejl det hele. Og man hører jo om, at der er vildsvin rundt omkring. Så det bliver spændende at finde ud af, hvor mange af dyrene der er rigtigt vildt,« siger Tommy Asferg til Ritzau.
( Jeg håber virkelig at jægerne skyder bedre end de indrapporterer - For ellers står det da skidt til )