lørdag den 9. februar 2013

Fed chauffør er mere udsat !

Hvis du er overvægtig billist, har du større risiko for at dø i en bilulykke, det viser en amerikansk undersøgelse, skriver forskning.no. Årsagen er muligvis, at overvægtige generelt har en dårligere helbredstilstand, og derfor ikke klarer en kollision nær så godt som deres lettere medmennesker. Samtidig kan overvægt være skyld i, at bilens sikkerhedsseler ikke sidder så stramt, som de burde. Forskerne bag undersøgelsen, Thomas Rice fra Berkeley-universitetet og Motao Zhu fra University of West Virginia har gennemgået oplysninger om flere tusind biluheld på de amerikanske veje i perioden 1996-2008.
Høj risiko
Undersøgelsens resultater tyder på at overvægtige har en større risiko for at dø, hvis de kommer ud for et trafikuheld, og at risikoen bliver større, nu mere man vejer. Med et BodyMassIndex (BMI) på over 35 var risikoen for at dø i et uheld 50 procent højere end for normalvægtige. Med et BMI over 40 var risikoen 80 procent højere, og overvægtige kvinder var de mest udsatte. Undersøgelsen omfattede kun føreren af bilen, og kun ulykker hvor en personbil kolliderede med en anden personbil. Forskerne tog højde for hvilken typen af bil, om føreren havde sikkerhedssele på, og om vedkomne havde fået en tår over tørsten.
Dårligere helbred
Forskerne bag det amerikanske studie peger på, at mange overvægtige døjer med sygdomme som diabetes, hjerte- karsygdomme og lungelidelser. Ifølge dem, kan det være hovedårsagen til den større risiko for overvægtige i en ulykkessituation. Det er også andre generelle helbredsfaktorer som kan spille, som gør at de overvægtige er dårligere stillet i en ulykke. Høj vægt kan føre til større skader. fordi det er en tungere krop, der kastes fremover under kollisionen. Data fra 6806 ulykker indgik i undersøgelsen. 45 procent af ulykkerne endte med dødsfald. Forskerne tager forbehold om at dataene om vægt og højde kan være unøjagtige. I knap 1600 af ulykkerne var førerens vægt ikke kendt.

Ingen kommentarer: